2011. május 6.

Utcára terelik a dohányzókat

Januártól a legtöbb zárt helyen nem lehet majd büntetlenül dohányozni. Arra voltunk kíváncsiak, a szigorú törvényi elvárásnak hogyan tudnak majd megfelelni a kórházban, a városházán, a kocsmákban és a szórakozóhelyeken.

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amit a napokban fogadott el az Országgyűlés. Jóllehet bírságot csak 2012. április 1-jétől szabhatnak ki az ellenőrző hatóságok – a tisztiorvosi szolgálat és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség –, időben meg kell kezdeni a szigorított előírások megismertetését, mert rengeteg embert érint, és nem csupán a dohányzókat, hanem azokat is, akik eddig szemet hunytak a törvényszegések fölött. Nem szabad majd rágyújtani kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben, vonatokon. Ezekben nem is lehet kijelölni dohányzóhelyet félreeső sarokban vagy külön szobában. Aki mégis pöfékelni akar, annak ki kell menni, mert a bejárattól számított 5 méteres távolságon kívül lehet csak füstölni. Tiltják a dohányzást a buszmegállókban, a gyalogosok által használt aluljárókban, a játszótereken és azok 5 méteres körzetében. Iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben az udvaron sem lehet majd dohányozni. Az is újdonság, hogy jövő évtől a vendéglátóhely üzemeltetője is felelősségre vonható lesz: ha nem tudja bizonyítani, hogy mindent megtett, hogy bent ne dohányozzon senki, bírságot róhatnak ki rá.

Kegyetlen küzdelem lesz – fogalmazott lapunknak Mária, aki négy kocsmát üzemeltet Szentesen. Szerinte rengeteg konfliktust fog okozni a módosított törvény betartatása, mert nem egyszerű meggyőzni a vendéget, hogy a téli hidegben menjen ki az utcára, ha rá akar gyújtani. Ott, ahol van zárt kerthelyiség, valamivel kulturáltabban lehet majd ezt intézni, de a legtöbb italmérőnél utcafrontra kihelyezett asztalok vannak, sokszor a bejárat közelében, ahol viszont nem teljesülhet a jogszabály által előírt 5 méteres távolság. Mária biztos benne, hogy forgalomkieséssel jár majd a szigorítás, még akkor is, ha a vendégkör egy része örült a bagósok kiszorításának, a többség ugyanis szeret rágyújtani a söntés közelében.

Drasztikus megoldás – vélekedett az új szabályozásról Pásztor László. A Gold Club tulajdonosa nem tart attól, hogy csökkeni fog a forgalom, attól viszont igen, hogy a szigorított előírások ellehetetlenítik a működést. Példaként említi, a West Balkán katasztrófája után maga kereste fel a szakhatóságokat, hogy útmutatást kérjen, ha esetleg hiányzik valami a biztonságos üzemeltetéshez, erre föl rögtön megbüntették egy rossz irányba nyíló ajtó miatt. – Megértem a törvényhozókat is, mert én sem szeretem, ha valahol vágni lehet a füstöt, de talán jobb lett volna, ha az üzemeltetőkre bízzák, hogy dohányzó vagy nem dohányzó egységet üzemeltetnek, a vendég pedig dönt, hová szeretne menni. Nálunk megoldást jelent az udvar, de ahol nincs ilyen lehetőség, ott baj van, hiszen az utcára még sem terelhetik ki a cigarettázókat. A vendégkörünk 60 százaléka dohányzik, ezért már ősztől megkezdjük rászoktatni őket, hogy odabent ne gyújtsanak rá.

A városházán Sztantics Csaba jegyző azt mondta lapunknak, az épületben meg kell szüntetniük a kijelölt dohányzóhelyet, amit az udvarra költöztetnek át.
A kórházban már nem lehet ilyen egyszerűen elintézni a dolgot. A közel héthektáros területen épült pavilonrendszerű intézmény főigazgatója üdvözölte a parlamenti döntést, szerinte tabukat döntött le az Országház, s ennek ideje volt. – A végrehajtás lehet, hogy nagyon sok nehézségbe fog ütközni, de a végeredmény sokkal fontosabb. Mi látjuk és tapasztaljuk, a dohányzás milyen egészségkárosító, de az is egyértelmű, hogy az egyén felelőssége a legnagyobb egészsége megőrzésében. A dolgozóknak példát kell mutatni a betegeknek, és ebben mi az élen szeretnénk járni – mondta lapunknak Baráth Lajos. A főigazgató hozzátette, hamarosan indul a munkatársak egészségügyi szűrőprogramja, mely során felmérik, mennyi dolgozó dohányzik. Ősztől megindul a felkészítés, előadásokat fognak tartani, hogy a törvény hatályba lépésekor már az új gyakorlat működjön a kórházban, ahol csupán a pszichiátriai osztályon lehet majd rágyújtani 2012-től.

Bíró Dániel