2011. május 6.

Húsvétkor Párizsban

Az Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadéro teraszán fiatal tehetségek mutatják be tudásukat a turistáknakEgy hónappal ezelőtt lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek egy párizsi utazáson. Az út célja az volt, hogy 5 nap alatt minél több nevezetességet megismerjünk a francia fővárosban, valamint a helyi gasztronómiához is közelebb kerüljünk, gazdagítva konyhai ismereteinket. Mivel az utazás éppen húsvétra esett, még izgalmasabbnak indult a túra. 5 nap alatt közel 4000 kilométert tettünk meg, és több mint két tucat nevezetes épületet, teret, múzeumot, kápolnát és templomot ismerhettünk meg szentesi idegenvezetőnk segítségével.

Párizs... a megfejthetetlen, titokzatos, ámulatba ejtő város. Aki azon gondolkodik, vajon Párizs a művészetek, a kultúra, a divat, a gasztronómia, a szerelem vagy a kastélyok országa, igencsak nehezen találja a választ. A világvárosi forgalmú, zajos utcákon pezseg az élet, ünnepek táján pedig szinte többszörösére duzzad az amúgy is nyüzsgő tömeg.

A zsibongó terek és utak között azonban békés, csendes zöld oázisok rejtőznek, ahol szinte megáll az idő. Ha éppen nem akarunk rohanni és megpihennénk egy kis időre elég, ha leülünk egy órára a Luxembourg-kert valamelyik szökőkútja mellé vagy sétálgatunk a tágas park ligetei között. A Medici Mária által 1612-ben alapított Luxembourg-kert, ma a helyi fiatalok kedvenc pihenő-, tanuló-, és találkahelye, de sok itt a sportolásra kialakított zöld terület is, amit a turisták előszeretettel ki is használnak. Szintén ideáramlik a Latin-negyed egyetemi városrész összes diákja, ezt a forgatagot pedig a világ minden tájáról érkező kirándulók teszik még színesebbé az ünnepek közeledtével. A muszlim, református és egyéb vallás mellett Franciaországban a kereszténységé a vezető szerep. Ezt bizonyítja a hatalmas embertömeg a nevezetes templomok, kápolnák előtt is. Beférni ugyanis húsvét táján nem egyszerű a turistáknak, de ha mégis sikerül, érdemes pár percen keresztül figyelni a szentmisét. A Notre Dame 9000 ember befogadására képes, ami reggel fél 9-kor már zsúfolásig megtelt. A szentmisét angol, német, olasz és francia nyelven hallhatta a gyülekezet. Több diákszervezet is érkezett a jeles eseményre, különböző országok tiszteletét hozva. Hasonló helyzet alakult ki a Pantheon mellett lévő Saint-Étienne templomban is, ahol a nagypénteki ima idején zárt kapuk előtt őrök vigyáztak a hívők nyugalmára.

Az esti órákban a Sacré-Coeur, hófehér templomóriás kertjéből csodálhattuk a kivilágított francia fővárost, ahol szintén több ezer diák, turista és zarándok töltötte húsvéti pihenését. Az ünnepélyes lépcsősor több mint 100 méteren keresztül vezet felfelé a templomhoz, ami zsúfolásig telt a világ minden tájáról érkező emberekkel. Mindenki énekelt, zenélt vagy csak elmerült a kellemes francia citromos sör ízélményében. Volt, aki foci-zsonglőr tudását mutatta be, mások kézzel készített portékáikat árulták. A templom kapujához érve közölték az őrök, hogy több embert már nem engednek be a nagyszombati esti misére, de némi leleményesség és szerencse kíséretében megcsodálhattuk a különleges szertartást. Az eseményen több egyházi méltóság és apáca is jelen volt, s a több száz gyertya fénye még meghittebbé tette a pillanatot. Húsvéti körutunk célja a kikapcsolódás mellett az idegen kultúrák és művészetek, illetve a gasztronómia tanulmányozása, megismerése volt. A varázslatos, magával ragadó város sokszínű és évszázadokat átölelő életéből csak egy pillanatnak tűnhet egy hét, mégis egy életre szóló élményt nyújt az idelátogató vándornak.

Fazekas Andrea