2011. május 6.

Apró búcsúk

Olvasónk írja

2002 nyara volt. "Ősszel, amikor visszajössz, a házi szociális gondozást és a jelzőrendszeres házi szociális gondozást te fogod vezetni" – mondta nekem Szebellédi Anna. Az intézményvezetői iroda hűvöse ellenére pillanatok alatt forróságot éreztem a feladatok hallatán.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett továbbképzésekre járva még gyorsabban eltelt a gyes és a nyár. A szeptember már vezető szociális gondozóként, és jelzőrendszer koordinátorként talált.

A jelzőrendszeres riasztások alkalmával felmerülő feladatokról tájékoztatást kaptam a továbbképzéseken. A készülékkel kapcsolatos teendőkkel viszont Kotymán László ismertetett meg.

Teltek a hónapok, a jelzőrendszeres szolgáltatást ellátó kollégák egyre magabiztosabban indultak a készenléti hetüknek. Látták, hogy olyan eseményekhez riasztják őket, amilyenekre nap mint nap ajtót nyithatnak mint házi gondozók.

2003-ban, az intézményünk emblémájának tervezésekor, a kis antenna is megjelent: a jelzőrendszeres szolgáltatás jelképeként.

Minden ügyeleti napon 24 órában be volt kapcsolva az én mobilom is, mint a készenlétet ellátó kollégáké. 2005 januárjától 2007 decemberéig viszont más személy telefonszámát adtuk meg a diszpécserközpontnak.

2008 januárjától viszont újra 24 órában ügyeltem a mobilom feltöltöttségére és közelségére. Mert volt olyan, hogy a riasztási helyszínen lévő kollégám kért meg feladat végzésre a gyorsabb ellátás érdekében.

Az évek alatt gyűjtött tapasztalataim hatására Puskásné Halál Ágnes 2010 októberében megkért, hogy a csongrádi és a szentesi rendőrkapitányságok által közösen megnyert bűnmegelőzést szolgáló készülékekből 25 darabnak az igénylőkhöz való eljuttatásában közreműködjek. Ezen munka során Freyburger Gábor sokat segített nekem. Az októberi kérés elhangzásakor még egyikőnk sem tudta, hogy 2011 márciusáig kitartanak a feladatok. De azt sem tudtuk, hogy a jelzőrendszer koordinátori feladataimat 2011. május 1-jétől kollégámnak, Tököly Ildikónak adom át.

Két nagy feladatomtól is búcsúztam a tavasszal, mégis azt írtam címnek: Apró búcsúk. Mert mindkét szolgáltatási rendszerrel szoros kapcsolatban maradok, mint vezető szociális gondozó. Hiszen bármelyik otthon ajtaján benyithatok mint segítséget nyújtó, s ki tudja, ott melyik szolgáltatást veszik igénybe?

Mindenkinek köszönöm az aktív, érdemi munkáját, akivel együtt dolgoztam az évek alatt, valamelyik "jelzőrendszerrel" kapcsolatban!

Családomnak is köszönöm a segítséget, amikor a hivatalos munkaidőn túl engem irányított valamerre valamelyik "jelzőrendszer"!

Földi Zsoltné
vezető szociális gondozó