2011. május 6.

"Tényleg a fogával húzza!"

Sinka Zsolt túl a 12. rekordon

Egy év leforgása alatt 12 rekord felállítására vállalkozott Sinka Zsolt (becenevén Popey) erőemelő világbajnok és testépítő bajnok. Tavaly május 1-jén két tűzoltókocsi elhúzásával kezdte, s bár most egyet húzott el, a közönségét ezúttal még inkább ámulatba ejtette a szentesi sportoló.

"Nézd már, tényleg a fogával húzza!" – szólt oda szörnyülködve szomszédjának egy néző, mire ismerőse izgatottan reagált: "Már rá is harapott!"

A párbeszéd az esőtől vert, ám kitartó tömegben zajlott. Többek számára ekkor derült ki, mire készül, de azok is izgatottan kíváncsiskodtak, akik már felkészültek rá lélekben. Az erős ember felesége, Mónika minden rekordjavításnál segédkezett az előkészületekben, de még ő is feszültnek tűnt a veszélyes mutatvány előtt. A kísérlet csak egy percet vett igénybe, a 17 tonnás gép máris 20 méterrel előrébb került, a közönség és a kísérletet a sofőrfülkében a mikrofonba kommentáló Németh Kristóf, alias Kertész Géza lelkes biztatásától kísérve.

A "rekord-év" során Guin-ness-rekordok, s magyar csúcsok is fűződnek Zsolt nevéhez, de a 12-ből öt világrekorddal is büszkélkedhet. Ez utóbbiak: 4 kamiont, azaz 50 és fél tonna súlyt húzott el hámmal, más alkalommal 13 autóból álló konvojt mozgatott meg, majd egy autóval annak hátulját megemelve talicskázott, s aláfeküdt egy Chevroletnek, melynek a hátsó tengelyére eső terhelés több mint 400 kilogramm volt, ezt a súlyt háromszor is kinyomta. Az eddigi utolsó rekordjavítás, a 17 tonnás tűzoltóautó foggal húzása szintén világrekord, mivel Nick Árpád, a szám ismert specialistája sem próbálkozott még ekkora össztömegű közúti járművel. – Olyan rekorddal akartam zárni ezt az egy évet, amit nem várnak tőlem. Az biztos volt, hogy tűzoltókocsit akarok húzni, s két hónappal ezelőtt határoztam el, hogy foggal próbálkozom –mondta a sportoló. Minden rekord előtt más testrészt kell fokozottan erősíteni. Fogra nem lehet edzeni, ez adottság, fejti ki Zsolt, majd elárulja: elsősorban nyakizom gyakorlatokat végzett, s a hát középső, alsó részén erősítette a tartóizmokat. Elmeséli, egy tévéstáb a kamionos rekordja előtt megkérdezte tőle, ki fogja húzni a szerelvényt, s igencsak elcsodálkoztak, hiszen egy hegyomlás méretű embert vártak. A sportoló ezzel szemben csupán 97 kilós, s úgy véli, a mentális felkészültség határozza meg, ki mire képes. Mindenesetre a hasonló súlyú kétkedőknek most is üzeni, nyugodtan meg lehet próbálni, de még senki sem jelentkezett. A 12. rekord után Németh Kristóf rögtön megrohamozta étkezési és edzési tanácsokért, együtt is fognak edzeni, de többek között a profi ökölvívó világbajnok Erdei Zsoltnak is készített már étrendet az erős ember.

Sinka Zsolt már töri a fejét a következő rekordokon, ugyanis még 14-et akar felállítani, főleg az Új szemlélet-road show állomásain. A következőt a Szentes Expón, május 22-én Guinness-re-kord-nak szánja, Angliából jönnek majd hitelesíteni. Csak annyit árul el, több mint 70 tonna súlyt akar megmozgatni.

D. J.