2011. május 6.

Az atomerőműben jártak

Maczelka Márk csernobili filmjét a tv sugározza

A szentesi Maczelka Márk és volt egyetemi csoporttársa április közepén Csernobilba utazott. Kettős céllal, mint mondják, Ben-darzsevszkij Anton egy 12 részes cikksorozat megírásra vállalkozott a kitekin-tő.hu külpolitikai médium részére, ahol ő a posztszovjet térség rovatvezetője. Másrészről pedig egy kétrészes dokumentumfilm elkészítése volt a cél, mely túlzások, torzítások nélkül, objektíven, tárgyilagosan mutatja be azokat az eseményeket, melyek a csernobili atomerőmű balesetéhez vezettek, illetve a következményeket. Maczelka Márk egyébként az Azimuthfilm ügyvezetője.

– Hogyan jött létre ez az egész?

– A feladatot magunk jelöltük ki magunknak. Kitaláltuk Antonnal, hogy ki kellene menni forgatni erről a témáról, amikor is kiderült, hogy lesz egy konferencia. Ekkor pályázatot írtunk, és elküldtük a magyar energetikai cégeknek. Néhány nap múlva a Paksi Atomerőmű Zrt. Kommunikációs igazgatója hívta vissza Antont azzal, hogy támogatnák a projektünket pénzzel és védő-felszereléssel, sugárvédelmi eszközökkel. Ekkor biztossá vált, hogy megyünk. Kint magunk szerveztünk le mindent: szállást, étkezést, a különböző célokhoz való eljutást. Autóval mentünk, hogy a filmtechnikát ki tudjuk vinni. Az is nagy kaland volt.

– Milyen konferenciáról van szó?

–Az ötletet az "International Scientific Practical Conference. Twenty-five Years after Chornobyl Accident. Safety for the Future." (Nemzetközi Alkalmazott Tudományos Konferencia. 25 évvel a csernobili katasztrófa után. Biztonságot a jövőnek.) nevű konferencia adta, melyet április 18–22. között rendeztek meg Kijevben. Az ukrán fővárosban 50 ország miniszterelnöke és köztársasági elnöke gyűlt össze, hogy megteremtsék az eredetileg 30 éves szavatossági idővel rendelkező csernobili szarkofág lecserélésének és egy újabb építésének pénzügyi és szakmai feltételeit. Hazánkat Schmitt Pál köztársasági elnök képviselte a tanácskozáson. Az új szarkofágot 1,5 milliárd euróra taksálják, és mivel ehhez 740 millió euró hiányzott, a konferencián 550 milliót dobtak össze a jelenlévő országok vezetői. Magyarország 2 millió euróval járult hozzá az összeghez.

– Mi minden történt odakint? Hogyan állt össze például a film?

– Interjúkat készítettünk likvidátorokkal, akik akkoriban a kitelepítésért, a szarkofág építéséért és a takarításért voltak felelősök, de készültek interjúk Szlavutics-ban is, melyet a zóna határától néhány kilométerre építettek fel két év alatt azért, hogy a lakosokat oda lehessen költöztetni. De beszélgettünk a konferencián résztvevő politikusokkal is. Aztán április 18-án látogatást tettünk a 30 km-es lezárt zónába.

– Mi volt a program?

– Elmentünk Csernobil városba, ahol ma is 4 ezer ember él, ők a zóna felügyeletéért, takarításáért, az atomerőmű felügyeletéért felelnek. Itt meglátogattuk a szarkofág építésében használt, súlyosan sugárszennyezett járművek telepét is, ahol a sugárzás mértéke, a járművek közelében a normális érték 180-szorosa volt.

Jártunk a szellemvárosban, Pripyatban. A valaha 49 ezer 500 lelket számláló település 2 km-re helyezkedik el az atomerőműtől. A városban voltak olyan helyek, ahol a normális érték 500-szorosát mutatta a doziméter. Megnéztük a Csernobili Atomerőmű 4-es reaktor szarkofágját. Közvetlen környezetét folyamatosan takarítják, ottjártunkkor is. A normális érték 100-szorosavolt a sugárzás. Az atomerőmű központi épületében sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának minisztere, a Zóna igazgatója és az atomerőmű jelenlegi igazgatója. Ebéd közben a menza ablakából a szarkofágot is látni lehetett, rendkívül bizarr élmény volt. A Kijevben megtartott Donorkonferencia első hivatalos napján nemzetközi szervezetek (UNESCO, WHO, ENSZ, UNICEF, EBRD, IAEA) vezetőinek előadását hallgathattuk meg az atomenergia biztonságáról, majd nemzetközi szaktekintélyek adtak elő többféle témában (pl. energiabiztonság, egészségügyi következmények, egészségügyi kockázatok, stb.).

– Mikor láthatjuk a filmet?

– A dokumentumfilmet a Magyar Televízió országos adás formájában fogja sugározni. Emellett május 20-án Antonnal vendégei leszünk az m1 reggeli magazinműsorának, amikor is a filmből részleteket vetítenek le előzetesen.

Lovas József