2011. május 6.

Táblavadászat még egy hétig

A ligetnél elhelyezett 30-as tábla megosztja az autósokat. (A szerző felvétele.)A Csongrádi úton, a Széchenyi-liget bejáratához kihelyezett 30-as tábla, az egyre több Kiss Zsigmond utcai száguldozó és a sportcsarnok körüli forgalmi rend szúrja a legtöbb szentesi szemét – ez derül ki abból az internetes felmérésből, amit az önkormányzat és rendőrség indított a Szentesi Mozaik internetes oldalon. A táblavadász akció május 12-én zárul, eddig közel 60 jelzés és hozzászólás érkezett be. A kezdeményezés célja, hogy megszüntesse azokat a közlekedési rendellenességeket, amik helyenként jelen vannak a városban. Az akció lezárultával a szentesi rendőrkapitányság és az önkormányzat, mint útkezelő megvizsgálja a javaslatokat és az indokolt változtatásokat végrehajtja.

A legtöbben a Csongrádi út egyes szakaszai miatt panaszkodtak. Többen indokolatlannak tartják a Széchenyi-liget bejáratához kihelyezett 30-as sebességkorlátozó táblát, mondván, ott nincs gyalogátkelő és csomópont sem, csak egy leágazás. De akad olyan bejegyzés is, miszerint igenis szükség van a 30-as táblára, mert a kanyar igen veszélyes. A Csongrádi úti ABC elé telepített terelőszigetek elhelyezését is kritikával illette egy hozzászóló: szerinte az egész építmény életveszélyes, ráadásul miattuk szinte lehetetlen balra felkanyarodni a Hegedűs utcáról. Arra is érkezett javaslat, hogy lassítsák a forgalmat a laktanya sarkánál, mert balesetveszélyes átkelni a zebrákon, úgy hajtanak az autósok. Itt meg kell említeni, hogy dr. Demeter Attila képviselő interpellált már emiatt a városházán, de indítványát – hogy a megengedett sebességet csökkentsék 70-ről 50 km/h-ra – nem támogatta a hivatal műszaki osztálya.

Többen kérték, hogy a Kertvárosban a Honvéd utcán – egészen a Drahos utcáig – szüntessék meg a 30-as sebességkorlátozást, helyette engedjék 50-vel, vagy legalább 40-nel haladni a gépjárműveket. Szintén a 30-as táblát látják túlzónak a Zrínyi utcában. Azzal és a szomszédos Vecseri utcával kapcsolatban az is megfogalmazódott, hogy már felesleges tiltani a megállást piacos napokon, mert a piac parkolóját használják a vásárlók. A Kiss Zsigmond utcában viszont lassítanák az autósokat, mert szűk az út és nagy a forgalom. A sportcsarnoknál kialakított forgalmi rendet sem tudták megszokni a szentesiek, ezért azt kérték, hogy állítsák vissza a korábbit, amikor a Bocskai utcán közlekedők élveztek elsőbbséget a Jövendő utcáról érkezőkkel szemben.

B.D.