2011. május 6.

Fogathajtók reneszánsza

A Szentesi Fogathajtó Egyesület 2006 januárjában alakult 26 fővel. Amint azt Kovács János elnök érdeklődésünkre elmondja, a városban mindig is nagy hagyománya volt a fogathajtásnak, például a 60-as–70-es években a Termál Tsz járt elöl jó példával ebben. Ez azután valahogyan megmaradt az emberek szívében. És most az elnök szerint is reneszánszát éli.

Hogyan is történt mindez 2006 januárjában? A válasz talán nagyon is prózai: a lovakat, a fogathajtást szerető emberek egyszer csak összejöttek. Köztük azok, akik már korábban is versenyszerűen foglalkoztak a sporttal. Egy részük abbahagyta, majd azután, hogy látták a mozgást, újrakezdték. Mindenki azt csinálta, amihez értett: ki a lovakhoz, ki a kocsikhoz közeledett. Az egyesületet az motiválta, hogy ott, ahol jártunk, csapatok voltak. Egyre több fogattal találkozhatunk a környéken – mondja.

A versenyek, bemutatók mellett, bizonyos rendezvényeken kocsikáztatnak is. Családokat, gyerekeket, városba érkező vendégeket. Esküvőkre, ballagásra is hivatalosak. Ma már fölkapott, látványos dolog a menyaszszonyt végigkocsikáztatni a városon. Szerencsére támogatók tekintetében sem szenvednek hiányt, cégek és magánszemélyek szponzorálják az egyesületet, ők pedig a városi rendezvényeken bemutatókkal, kocsikáztatással viszonozzák a kapott segítséget.

– A lósport, a vele való élet olyan, mint a drog az embernek – meséli az elnök. – Szabadságérzetet ad. Megnyugtatja az embert. Nagyon jókat szoktunk kocsikázni a magyartési határban vagy a Szegvár felé vezető úton. Persze, a verseny az egészen más. Mondják, a lovasnak együtt kell élni a lovával versenyeken. Sok időt együtt kell tölteni ahhoz. A ló régóta társa az embernek. Szállított vele, fuvaroz vele ma is, olykor harcba vitte, aztán a sportból sem hagyta ki. A temetőbe is lovaskocsin ment utolsó útjára az ember. Aztán, ahogyan az embernek, a lónak is lehetnek rossz napjai. Megérzi, ha idegesebb vagyok, ránézek, én is látom, ha valami nem tetszik neki. Versenykor, ha fölhajt az ember a pályára, az idegességét a ló is átveszi.

A lovas sportot szeretők egyébként összejárnak. Az egyesület május elsején bemutatót tartott a majálison, majd május 14-én fogathajtó emlékversenyt rendeznek Szentesen. Utána Tömörkényen lesz verseny, aztán jönnek sorban Csanytelek, Eperjes, Derekegyház községek. Falunapok alkalmával a környékben mindenütt szerveznek lóversenyeket.

Jelenleg "C" (kezdő) kategóriában indulnak az eseményeken. Az elnök vallja, nem olcsó mulatság, amit csinálnak, de nagyon szép. Aminek örül, egyre több fiatal áll be közéjük, érdeklődik a lovassport iránt.

(lovas)

 

A Szentesi Fogathajtó Egyesület második alkalommal rendezi meg a dr. Polner Tibor nevét viselő szabadidős fogathajtó emlékversenyét. A május 14-én sorra kerülő sportesemény helyszíne a Spartacus pálya lesz. A program fél 10 órakor kezdődik (bemutatók, díjugratás, western), a 2. fordulót délután 1 órától rendezik meg. A versenyen az egyes-, kettes- és pónifogatosok úgynevezett gálakocsival vehetnek részt. Versenyszámok: akadályhajtás két fordulóban egyszeri összevetéssel; akadályhajtás kezdő hajtók részére.