XLIII. évfolyam 4. szám

2011. február 2.

Átadták az új sürgősségi szárnyat

A tulajdonos, a város vezetése nem kapott szót az átadónElkészült a Dr. Bugyi István Kórház új sürgősségi szárnya, az épületben már a héten fogadnak pácienseket. Az új épület kialakítása a kórház sürgősségi ellátását javító, mintegy 530 millió forintos program első eleme – közölte a minapi sajtótájékoztatón Baráth Lajos mb. főigazgató.

Az összköltségből 476 millió forint az uniós támogatás. A következő lépésben a sürgősségi osztály átköltözik az új szárnyba és elindul a régi épületrész felújítása. A rekonstrukciót követően összekapcsolják a két részleget, egy tízágyas, az európai normáknak megfelelő sürgősségi betegellátó osztály jön létre. Az új és a régi részlegek együttesen teljesítik majd az uniós szabványhoz szükséges feltételeket. A tervek szerint az augusztus végén záruló projekt harmadik elemeként 140 millió forintért az egészségügyi ellátáshoz szükséges gépeket és műszereket vásárol az intézmény.

2011. február 2.

Pedagógus díszoklevél igényelhető

Felhívjuk a szentesi nyugdíjas pedagógusok figyelmét arra, hogy a díszoklevél adományozása iránti igények benyújtási határideje február 25.

Erre jogosult az a pedagógus, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik, és óvónői, tanítói, tanári oklevelét 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt szerezte.

Jelentkezni lehet a polgármesteri hivatal Művelődési Irodáján személyesen, levélben vagy telefonon (Kossuth tér 6. sz. I. emelet 214-es számú szoba, telefonszám: 63/510-368). A gyémánt-, vas-, rubindiploma kérelemhez az önéletrajz mellett a korábbi díszoklevél másolatát mellékelni kell.

A kérelem benyújtásához szükséges okiratok: eredeti oklevél másolata, rövid szakmai önéletrajz (állomáshely, beosztás, kitüntetés), szolgálati idő igazolása (munkakönyv), adóazonosító jel, TAJ-szám, nyilatkozat, hogy hol kívánja átvenni a díszoklevelet.

Polgármesteri hivatal
Művelődési iroda

2011. február 2.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart február 9-én, szerdán 17 órakor. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2011. február 2.

Nem szűkült az okmányiroda feladatköre

A szegedi és a hódmezővásárhelyi kormányablak megnyílásával nem szűkült a helyi okmányiroda feladatköre, továbbra is a polgármesteri hivatalban fogadják mindazokat, akik például útlevéllel, személyigazolvánnyal vagy lakcímbejelentéssel kapcsolatos ügyeiket kívánják intézni.

A kormányablakoknál huszonkilenc ügykört lehet intézni, lehet például ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, csa-ládi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni.

Az útlevéllel, személyigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés azonban maradt az okmányirodáknál, így továbbra is a Kossuth tér 6. szám alatt fogadják az ügyfeleket. Az ügymenetben, és a díjszabásban sincs változás, nem emelkedtek az illetékek. A tavalyi évben volt egy nagyobb módosulás, hiszen 2010-től már a 14 év alatti gyermeknek is válthatnak személyi igazolványt a szülők. S ehhez – az útlevéllel ellentétben – csupán az egyik szülő aláírása szükséges.

– Ezzel az úti okmánnyal az Európai Unió országaiba utazhatnak a gyermekek, s egy államközi megegyezés alapján Szerbiába – tájékoztatta lapunkat Bartha Józsefné.

Az okmányiroda vezetője elmondta: A tavalyi évi változások megmutatkoznak a statisztikai adatokban is, júniusban például a négyszáz igénylőből hetvenen a 14 év alattiak közül éltek a lehetőséggel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes most is időben gondolni az útlevelek kiváltására, hiszen jelenleg 10-14 napot vesz igénybe az ügyintézés, ugyanakkor nyáron ez egy hónapba is telhet. Bár lehetőség van az útlevelek esetében a folyamat felgyorsítására, ilyenkor 5 munkanapon belül megérkezik a családhoz az úti okmány, de dupla illetéket kell fizetni.

2011. február 2.

Lopják az üzemanyagot

Közel 120 liter gázolajat loptak el egy vekerháti telephelyről az elmúlt héten. A tolvajok levágták a műanyag üzemanyag-tartály leeresztő-csövét, így csapolták le a gázolajat.

Vashulladékot szerettek volna lopni, de lebuktak azok a bűnözők, aki már korábbi ügyeik kapcsán ismertek voltak a szentesi rendőrkapitányság munkatársai előtt.

A gyanúsítottak Kajánújfalu külterületén, egy használaton kívüli telephelyre hatoltak be, és ott láttak "munkához".

Horogkeresztet rajzolt nadrágtartójára egy általános iskolás fiú, azt viszont nem tudta, hogy ezzel bűncselekményt követ el. A diák ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított eljárást a rendőrkapitányság.

Rokonok verekedtek össze egy Kisér utcai lakásban. A későbbi gyanúsított, aki ellen könnyű testi sértés miatt indult vizsgálat, kicsavarta a sértett kezét úgy, hogy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

400 ezer forintot ért az a flex gép és rézkábel, melyet január 29-re virradóra loptak el egy Hadzsi János utcai telephelyről.

Korábbi sérelme miatt állt bosszút egy férfi régi ismerősén úgy, hogy Lada Nivájával a sértett Suzukiját nekitolta egy melléképület falának. A Suzukiban és az épületben összesen 200 ezer forint kár keletkezett.

Három gépjármű üzemanyag-tartályából is gázolajat loptak ismeretlen tettesek, ám egyiküket a helyszínen elfogták a rendőrök, ellene lopás miatt indult eljárás.

Egy mezőgazdasági gép kerekét és alkatrészeket loptak egy nagymágocsi telephelyről a tolvajok. A kár eléri a 300 ezer forintot.

H. V.

2011. február 2.

Kórházi csiki-csuki

Olvasónk írja

A napokban olyan eset történt velünk, amit nem tudok szó nélkül lenyelni. E cikk által megkérek minden olyan embert, aki hasonlóan járt vagy jár, hogy ne féljenek elmondani mindazt, ami történt velük.

Minden azzal kezdődött, hogy a gyermekemnek fájni kezdett a torka, és köhögött. A körzeti orvosnál jártunk, aki kezelte, ez január 19-én volt. De a gyermekem nem javult, inkább rosszabbul volt. Így ismét felkerestük a körzeti orvost január 21-én. A gyermekem újabb gyógyszert kapott és vérvételre küldte a doktornő. Ami lényeges lett volna a véreredményből, azt sajnos teszt hiányában nem tudták elvégezni.

2011. február 2.

Egy elfeledett szentesi huszártiszt

130 éve hunyt el báró Meszéna István 48-as honvéd alezredes

Meszéna István 48-as honvédtisztA Meszéna család eredeti lakhelye Esztergom vármegyében volt, Lessen terültek el birtokaik. Felmenő ősüknek tekintették Meszéna Ferenc nyitrai várkapitányt, aki a török elleni harcokban érdemeket szerzett, ezért III. Ferdinánd királytól 1656-ban címeres nemeslevelet nyert. A família későbbi leszármazottai szintén vitéz katonáknak bizonyultak, akik közül az egyik – Meszéna István János Pál – városunk szülötte.

2011. február 2.

Búcsúzunk

Városunk tömegközlekedésének ismert személyétől, Musa Antal nyugalmazott autóbuszállomás vezetőtől veszünk végső búcsút. Olyan embertől, aki egész életét, munkásságát a közlekedési szakmának szentelte ifjú korától nyugdíjazásáig.

A Tisza Volán jogelődjéhez 1965 szeptemberében ipari tanulóként került, ahol az autó-motor szerelés rejtelmeivel ismerkedett. Az itt tanúsított magatartásával, szakmai tudásával kiérdemelte, hogy kinevezzék a telephely raktárvezetőjévé, amit 1977-ig példásan ellátott.

Ezután lehetősége nyílt arra, hogy közvetlenül a személyforgalomhoz kerüljön, ami titkon mindig is a vágya volt; emberekkel találkozni, a dolgozók, az utasok segítségére lenni.

Kezdetben személyforgalmi kereskedelmi ügyintézőként dolgozott, majd 1980-ban a vezetés megbízta a személyforgalmi részleg irányításával, ami üzemvezetői kinevezéssel járt. Munkája mellett a tanulást sem hanyagolta, elvégezte a tiszti tanfolyamot. A tanulás, a többet tudásra való törekvés mindig is hozzátartozott az életéhez.

Állomásvezetőként is megmaradt egyszerű, közvetlen munkatársnak. Beosztottjai bármikor felkereshették gondjaikkal, problémáikkal, a főnöki iroda ajtaja mindig nyitva állt. Városunk és a környező települések lakossága szükség esetén bizalommal felkereshette különjárati utazási igényével. Igyekezett minden esetben maximális segítséget nyújtani.

Munkáját a vállalat vezetése több alkalommal elismerte Kiváló dolgozó, Az év vezetője és más címek adományozásával.

A sikeres életutat kettétörte egy alattomos betegség, ami miatt pihenésre kényszerült. Azonban még ekkor is nap, mint nap megjelent az autóbuszállomáson, hogy szeretett kollégái között lehessen. Ezek a látogatások az utóbbi időben egyre ritkultak és csak az aggasztó hírek érkeztek. Sajnos bekövetkezett az, amitől tartottunk: hogy ezután Tónival csak az "emlékezés járatain" találkozhatunk.

A magam és volt munkatársaid nevében kívánom: nyugodj békében! Emberséged, szakmai elhivatottságodat nem feledjük.

Kenyeres János
volt munkatársad

2011. február 2.

Zsoldos Péter és az oroszok

Fenyvesi István 80. születésnapján, de nem csak róla

Tanár Úr, te is szentesi vagy, mesélted: az Alsó-réti Ihász-tanya egy kamrájában "kötötték el a köldöködet". A gyermekkorod az Ármentesítő Társulat csatorna- és gátőrházaiban, majd Kiss Bálint utcai "kifliházában" telt el. Három évvel fölöttem érettségiztél a gimnáziumban, Nagyajtósi és Ágoston Tanár Úr, Medzibrodszky "Bandi" meg Mihóczi Rudi Bácsi tanítványaként.

Leningrádból hoztál nyelvész-irodalmár oklevelet. Aktív életed Szegedhez kötött, az egyetemen és a főiskolán vezettél tanszéket. A félszázad során mintegy ezerkétszáz általános és középiskolai tanárt neveltél. A publikációid listája szerint eddig több mint félezer alkalommal fejtetted ki nyomtatásban a szakmai mondanivalódat: a 20 önálló kiadványtól (könyvek, oktatási jegyzetek, szótárak, monográfiák) a kisebb terjedelműekig (tanulmányok, cikkek, fordítások, recenziók).

2011. február 2.

Bumeráng a hivatalhoz

Egyelőre marad az alpolgármesteri tiszteletdíj

A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal több törvényességi észrevételt is tett a képviselő-testület október 15-i alakuló ülésével kapcsolatban. Kifogásolták például az ülésről készült jegyzőkönyv megküldésének időpontját, valamint azt, hogy a bizottságok kialakításakor, s azok személyi összetételének kérdésénél a képviselők nem jelentették be személyes érintettségüket. A hatályos szabályozáshoz képest a hivatal magasnak találta Szűcs Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját is. A képviselő-testület utóbbi észrevétellel kapcsolatban nem hozott döntést a január végi ülésen.

2011. február 2.

Írjunk együtt

Köszönjük olvasóinknak, hogy az esztendő első hónapjában sokan előfizették, megvásárolták a Szentesi Életet. Tisztában vagyunk vele, hogy egy hetilap frissességben nem versenyezhet a helyi tévékkel, rádióval, a napilapokkal. Az adott lehetőségek között azonban szeretnénk többet nyújtani Önöknek, jobb lapot szerkeszteni. Szívesen vennénk, ha megírnák, miről szeretnének olvasni hétvégenként. Mely állandó cikkeinket szeretik, melyeket mellőznék? Írják meg véleményüket a várospolitikáról; számoljanak be közvetlen környezetük gondjairól, örömeiről; osszák meg gondolataikat a többi olvasóval! Ígérjük, hogy kézirataikat indokolatlanul nem rövidítjük, a szükséges változtatást a szerzővel megbeszéljük. Ne csak olvassa, írja is a Szentesi Életet!

Szerkesztőség

2011. február 2.

Növendékek zenélnek

Volt növendékek hangversenyét rendezik meg február 5-én, szombaton 16 órakor a Lajtha László zeneiskolában. Az érdeklődők hallhatják Dani Imre, Majtényi András, Horváth Henrietta, Kázli Bálint zongorajátékát, ezen kívül közreműködik Mészáros Dávid és Perczel Tamás trombitán, énekel Ágoston Georgina és Geréby Dóra, gitározik Kovács Gabriella és Péntek Ágnes, hegedűl Klacsmann Nóra, csellózik Hohl Zsuzsanna. Műsoron Strauss, Debussy, Mendelssohn, Donizetti művek szerepelnek. A növendékhangverseny-bérlet érvényes, belépőjegy vásárolható a helyszínen.

2011. február 2.

Változó a helyzet

Az ország több pontján nem lehetséges a koporsós temetés

A magas talaj- és belvíz miatt egyre több dél-alföldi településen nincs mód a koporsós temetkezésre. A legtöbb helyen urnába helyezik az elhunytak hamvait, többek között a fertőzés és járványveszély miatt. Szentesen több temetőben nincs már mód a koporsós temetkezésre, a Bánomháti temetőben és a Kálvária temetőben az elmúlt hetekben azonban erre még volt lehetőség.

A talajvízszint függvényében minden esetben a temető fenntartójának kell döntenie arról, hogy lehetséges-e a koporsós temetés. Szintén nekik van információjuk arról, hogy a temető mely részein milyen magas a talajvízszint. A fenntartónak jelentési kötelezettsége van a hatóság felé az aktuális bel- és talajvízhelyzetről, kötelezettségüknek eleget tesznek – tájékoztatta lapunkat Tóth Gábor kistérségi tisztifőorvos, aki hangsúlyozta, hogy jogszabályi előírás határozza meg azt, hogy milyen talajvízmagasságnál nem lehetséges a koporsós temetés. Ennek ugyanis közegészségügyi vonzata is lehet, és nyilvánvalóan kegyeleti okai is vannak.

A református egyház kezelésében lévő helyi temetőkben, tehát a hékédi, a Szeder, az alsópárti és a középső temetőben jelenleg kizárólag urnás temetkezést kérhetnek a gyászolók. Mind a négy temető egész területén magas ugyanis a belvíz - tudtuk meg Gilicze András tb. esperestől.

Hegedűs Csaba – akihez a katolikus temetők tartoznak – elmondta: A Kálvária temetőben az elmúlt időszakban is több koporsós temetés volt, a Bánomháti temetőben is volt erre példa a télen, azonban csak akkor tudják vállalni, amennyiben 2 méter helyett elégséges az 1,6 méteres sírmélység.

2011. február 2.

Valaki hozzányúlt a pénzhez

Büntetőeljárás, belső ellenőri vizsgálat

Szabó ZoltánSajtótájékoztatót hívott össze Szabó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője. A témát a következőképpen fogalmazta meg: egy ember 50 ellátott életét és több dolgozó jövőjét nem teheti kockára. Akár a címe is lehetne: büntető feljelentés a szentesi önkormányzatnál, avagy: van, aki a hajléktalanokért, és van, aki a hajléktalanokból akar élni.

Elmondta: komoly problémával találkozott a szentesi hajléktalan szállón. Mint a szociális és egészségügyi bizottság alelnöke, úgy is, mint a grémium intézményi delegáltja, az októberi választások után több alkalommal folytatott beszélgetést az ott dolgozókkal és ellátottakkal. Hozzáfűzte: olyan információkkal nem szolgálhat, amelyek a bizottsági és a zárt testületi üléseken hangzottak el.

2011. február 2.

Autó ötezerért

Pontosan ötven éve, 1961 elején vezette be az Országos Takarékpénztár a gépkocsinyeremény-betétkönyveket. Akkoriban ez a lépés nemcsak a betételhelyezés egy újabb formáját, hanem a személyautóhoz jutás reményét is jelentette az ügyfeleknek, sokan jobban várták a nyertes betétkönyvek sorszámát, mint a lottószámokat.

A betétkönyvek tulajdonosai között minden hónapban a kisautó kategóriából sorsolnak ki gépkocsikat. A legutóbbi, 274. sorsolást január 17-én tartották, melyen 7 gépkocsi talált gazdára.

1961 augusztusától napjainkig összesen 90 986 gépkocsit sorsolt ki a bank, eddig 724 darab nyereményért nem jelentkeztek. Van olyan szerencsés, akinek a számát kétszer is kihúzták, 1982 novemberében és 1994 májusában, de még nem vette át a nyereményét.

Az OTP Bank fiókjaiban és a postákon 5 ezer, 10 ezer, 20 ezer és 50 ezer forintos címletekben lehet gépkocsinyeremény-betétkönyveket váltani. Ezek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a betétkönyv tulajdonosa valamelyik sorsolásra kerülő autót megnyerje. A nyerési esély a címlet értékével arányosan növekszik, az 50 ezres címlet tízszeres nyerési esélyt jelent.

A betétkönyvek száma mára megközelíti a 900 ezret, összértékük meghaladja a 10 milliárd forintot. A közel 900 ezer betétkönyv több mint fele ötezer forint címletű, több mint negyede tízezer forint, kicsit kevesebb, mint 10-10 százaléka 20 és 50 ezer forintos címletű betétkönyvek aránya.

Az utólag jelentkező nyertesek a kisorsolt személygépkocsi sorsolás időpontjában érvényes árára tarthatnak igényt. Azokat a nyereményeket, amelyekért a betétkönyv tulajdonosa nem jelentkezik, nyilvántartja a bank, mert a nyeremény iránti igény nem évül el.

2011. február 2.

Add tovább

Nagyobbak segítik a kicsiket

Újabb kezdeményezésnek ad helyet néhány hét múlva a Dózsa-ház, hiszen a már működő közösségi tér és az "Add tovább – fiatalokkal a települések közösségeiért" mozgalom célkitűzése megegyezik. Az új funkció keretében idősebb gyermekek foglalkoznak majd kisebbekkel, akik így könynyebben oldják meg leckéjüket, illetve hasznosan tölthetik el a tanítás utáni időt.

A mozgalom céljai szerint az idősebb, többnyire már nem a településükön tanuló, de hazajáró fiatalok foglalkoznak a helyben élő fiatalabbakkal, általános iskolásokkal településük, társaságuk közösségibbé tételén. Nyári táborok, szomszédolás, nemzetközi kapcsolatok, természet és környezetvédő programok szerepelnek a közös munkában.

– A fiatalok egymást segítik, támogatják abban, hogy mindenki önállóan, jól működő helyi közösség tagjaként felnőve sajátítsa el a tudást a ma keveset tapasztalható együttműködésre, tenni akarásra, felelősségvállalásra vonatkozóan – hangsúlyozta Virág Olga.

Az önkormányzat ifjúsági és civil referense elmondta: ő a Közösségfejlesztők Egyesületének tagjaként, és a Közösségi Támogató Hálózat Csongrád megyei képviselőjeként találkozott a mozgalommal, melynek minden megyében vannak képviselői. Később Vass Judittal is megismerkedett, aki munkatársa a nagycsaládosok egyesületének, ahol ez a program már korábban is működött. Náluk a nagyobbak rendszeresen foglalkoznak a kisebbekkel, játszanak velük, segítik őket a tanulásban. Közösen vettek részt egy budapesti konferencián, itt fogalmazódott meg bennük az ötlet, hogy a Dózsa-ház megfelelő helyet tudna biztosítani a kezdeményezésnek, hiszen az Add tovább eszmerendszere és a Dózsa-ház szakmai programja megfelel egymásnak. A szakemberek, civil szervezetek és az önkormányzat a – fiatalokkal folyamatosan egyeztetve – most azon dolgoznak, hogy a tevékenységet és a helyet összedolgozzák. Vagyis Szentesen is megvalósulhasson a külföldön és hazánkban sok helyen már jól működő minta: a fiatalok tevékeny felelősségvállalása egymásért. Ehhez felveszik a kapcsolatot az iskolákkal, hogy a fiatalok ötleteiből már indulás előtt hasznosítani tudjanak többet a megvalósítás során.

Cseh-Lakos

2011. február 2.

Az eddigi legnagyobb Esküvő és Baba-Mama Kiállítás!

Az idei, 5. alkalommal megrendezett Esküvő és Baba-mama Kiállítás eddig is méltán híres volt megyei, sőt országos szinten is, hiszen nagy számban érkeztek kiállítók és látogatók az ország különféle területeiről. Az idei kiállítás minden eddigit felülmúl, mind kiállítói számban, a programok tekintetében, és mind a nyeremények értékében!

Több mint 40 kiállító lesz jelen a megyéből, sőt megyén kívülről is, akik többek között a következő témakörökben kápráztatják majd el az érdeklődőket: divat, esküvői ruhák és kiegészítők, alkalmi ruhák, szépségstúdió, cukrászat, étterem, esküvői helyszín, fotó, videó, esküvőszervező, limuzin, virágkötészet, bébi felszerelés, kismamaruházat, játékbolt, készségfejlesztő játékok, játszóház, magánóvoda és egyebek.

2011. február 2.

Önálló zongoraest

Öröm számunkra, ha helyi illetőségű muzsikus lép színpadra, tart önálló koncertet a hangversenyközpontban, amely büszkén ajánlja szíves figyelmébe ezt az igényes komolyzenei programot.

Lakatos Béla (képünkön) 1974. május 28-án született Szentesen. A nyolcadik osztályt már Szegeden végezte, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előképző tagozatán a Tehetségek Iskolájában. Diplomáját a miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Tanárai: Péteriné Dunda Mária, Papp Gábor, Boross Árpád, Falvai Sándor. 1998 óta a szentesi Lajtha László AMI és Hangversenyközpont zongoratanára. 2001-ben első helyezést ért el a Zenetanárok Országos Zongoraversenyén, Szekszárdon. Még ebben az évben Kiváló Pedagógus kitüntetést kapott. A verseny után Némethy Attila, a zsűri tagja a Muzsika c. folyóiratban a következőket nyilatkozta: "A versenyen végül is Lakatos Béla, a szentesi Lajtha László zeneiskola tanára, és a három évvel ezelőtti győztes Kristhtop Pavel, a marcali városi zeneiskola pedagógusa diadalmaskodott. Produkcióik a világ bármelyik hangversenypódiumán hatalmas sikert arattak volna."

2003-ban meghívták a vajdasági Bácskatopolyán megrendezett Országos Zenei Fesztiválra, melynek megnyitóján Liszt: Mephisto keringőjével óriási sikert aratott. 2004-ben részt vett az olaszországi Milánóban megrendezett Nemzetközi Zongoraversenyen. Önálló koncertjén Liszt és Chopin művek hangzanak el.

Lakatos Béla zongoraestje február 8-án, kedden 18 órakor kezdődik a Lajtha László zeneiskolában. További információ: www.lajthaszentes.hu

2011. február 2.

A rák is megelőzhető

A betegség megelőzése, illetve a gyógyuláshoz nyújtható lelki segítség a témája annak az ankétnak, melyet a rák világnapja alkalmából rendeznek február 5-én az ifjúsági házban.

Ez lesz az 1992 óta folyamatosan működő Együtt Könnyebb Klub első ilyen jellegű rendezvénye. A szentesi klubban úgy döntöttek, megmutatják magukat, s a dr. Kispál Mihály és fia, dr. Kispál Mihály Csaba onkológus főorvosok által létrehozott Orvosok a Rákbetegekért Szentes Alapítvánnyal karöltve valósítják meg ezt a nyilvános értekezletet. Az ankétnak a Rák is megelőzhető címet adták, mely a Dr. Bugyi István Emlékév hivatalos rendezvénye.

2011. február 2.

Stefi a legjobb helyesíró

Fári Mónika tanárnő szerint Kádár Stefi igazi versenyző alkatA Boros Sámuel szakközépiskola legutóbb már 18. alkalommal volt a házigazdája az Implom József helyesírási verseny regionális döntőjének.

Az iskola tanulói rendszeresen kiemelkedően szerepelnek a megmérettetésen. Január 21-én Kádár Stefánia folytatta az intézmény szép hagyományát, hiszen a 9. C osztályba járó diáklány első helyezést szerzett a szakközépiskolások kategóriájában, míg a 12.-es Mészáros Petra negyedikként végzett.

2011. február 2.

A művészetoktatás nem puszta időtöltés

Január 27-én tartottak előadást a Petőfi Sándor Általános Iskolában az intézmény pedagógusai a művészeti nevelés fontosságáról és jelenlegi helyzetéről. A műsort Mészáros László igazgató megnyitója után a Szivárvány művészeti iskola színjátszó csoportjának jelenete követte. A Szebeni Zoltán drámapedagógus által rendezett színdarab elgondolkodtató és valós képet adott a napjainkban sajnos egyre jobban háttérbe szoruló magyar nyelv kultúrájáról és az emberi viselkedési formákról.

2011. február 2.

A városi könyvtárban

…február 9-én, szerdán 18 órakor A média – propaganda – demagógia: Hogyan védekezzünk? címmel a gondolkodók klubja tart öszszejövetelt. A klubot vezeti: dr. Papp Erzsébet ny. gimn. tanárnő.

…február 10-én, csütörtökön 18 órakor Merre halad a történelem? előadássorozat következő része lesz. Az "Északi és déli király" küzdelme korszakokon át címmel Cserbik Attila bibliaoktatót hallhatják az érdeklődők.

2011. február 2.

Négy fotográfus

Pusztai Péter Pál – NapfényA Szentesi Fotókör négy tagjának a közös kiállítása lesz látható a Galéria Kávéházban egy hónapon keresztül.

Doba Lajos, Kiss János, Levendovics György és Pusztai Péter néhány éve tagjai az alkotócsoportnak. Mindannyian szerepeltek már sikerrel jelentősebb pályázatokon, rangos kiállításokon. A fotókör által szervezett, havonta megújuló sorozat keretében most együtt mutatkoznak be a város közönségének. A tárlat ünnepélyes megnyitója február 7-én, hétfőn 18 órakor lesz és március 7-ig lesz látható a kávéház emeletén, nyitvatartási időben.

2011. február 2.

Vers-, prózamondó fesztivál

A Szabadidős Sportklub és a Magyarországi Gyermekbarátok 61. számú szentesi szervezete együttműködve a szentesi Művelődési Központtal a Művelődési és Ifjúsági Házban ez évben is megrendezte a már hagyományos Vers-, próza (mese) mondó Fesztivált a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az óvodás korosztályban január 21-én, 12 óvodából érkeztek gyermekek. A programot Kálmánné Szabó Erzsébet, a Művészetek Házának vezetője nyitotta meg. Az óvodás korcsoportban nem voltak helyezések, de a három tagból álló zsűri minden óvodából kiemelte a legügyesebb gyermekeket.

2011. február 2.

Görög ellenfél a kupában

A görög Patrasz lesz a negyeddöntőbeli ellenfele a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda-csapatának a LEN-kupában. A görög együttes hazája bajnokságában az élmezőnyben tanyázik, de nem legyőzhetetlen ellenfél. Így vélekedik erről Zantleitner Krisztina vezetőedző is, aki 2007-ben játszott a Patrasz ellen. Azóta kicserélődött az a társaság, de a görög női vízilabda sajátos jellemzői – a jó védekezés, a jó blokkolások, a türelmes vízilabdázás – továbbra is meghatározói a gárda játékának. Az elődöntőbe jutás két mérkőzésen dől majd el, az első összecsapásra február 12-én kerül sor, a visszavágót február 26-án rendezik Görögországban. Zantleitner szerint az, hogy a csoport élén végzett a Szentes, a sorsoláskor kedvezőbb helyzetbe hozta a csapatot. Hogy ez valóban mit jelent, az majd a két mérkőzés összesítése után derül ki, mint ahogy az is, hogy előny vagy hátrány lesz-e az, hogy hazai medencében kerül sor az első összecsapásra. A vezetőedző szerint külön lélektana van az oda-visszavágós mérkőzéseknek, erre is fel kell majd készíteni a lányokat. A Hungerit-MetalCom játékosai a kétnapos pihenőt követően a fizikai felkészülésre fektetik a hangsúlyt ezen a héten. Az erőre szükség is lesz, hiszen nagyon sűrű február elé néz a Szentes, a LEN-kupa mérkőzéseken kívül a hazai bajnokságban is fontos mérkőzések várnak Győri Eszterékre.

H. V.

2011. február 2.

Nem borult a papírforma

A Ferencváros és a Honvéd elleni mérkőzések tornyosultak megoldandó feladatként az elmúlt hétvégén a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabdázói előtt. A betegségek és sérülések miatt meglehetősen felforgatott kerettel készülő Szentes célja a becsületes helytállás volt a jóval nagyobb nevekből álló fővárosi együttesek ellen.

Tóth László csapatának ráadásul a szolnoki sokkból – 5–20, oda – kellett volna talpra állnia, ami egy tizenöt gólos vereséget követően nem a legegyszerűbb feladat, különösen akkor nem, ha a dobogóra is esélyes együttesek ellen kell mindezt megtenni. A Szentes azonban, kellemes meglepetésre, nem játszott alárendelt szerepet egyik összecsapáson sem, amit tudtak, megtettek a fiatal játékosok. A Fradi ellen 13–7-re, a Honvédtól 9–6-ra kaptak ki Élesék, de a küzdőszellemet, a harciasságot, az utolsó pillanatig történő hajtást maximálisan díjazta a hazai publikum.

Tóth László szerint úgy tűnik, jó úton jár csapatával. A problémáik ellenére végig volt tartásuk, harcoltak, küzdöttek, és ha ez a jövő hétvégén párosul egy kis szerencsével is, akkor győzelmi esélyekkel szállhatnak medencébe az OSC és a Debrecen ellen. A csapat kedd óta ezekre az összecsapásokra készül, a betegségből lábadozóknak tehát lesz idejük visszanyerni jó formájukat. Edzőmérkőzés is szerepel a tervek között, előreláthatólag a fővárosba utazik majd gyakorolni a Bodrogi Bau.

H.V.

2011. február 2.

A Kurca-partról a West London Penguin-hez

Kiss Balázs személyében a londoni vízilabdacsapatnak (West London Penguin) egy Szentesről elszármazott fiatal, ambíciózus edzője van. A LEN Kupa negyeddöntőjébe jutott gárdának-nak Hódmezővásárhelyen nem sok babér termett, de nem is reménykedtek abban, hogy itt pontot fognak szerezni. Az összeállítás heterogén, hiszen két magyar játékosa is van Menczinger Melinda és Hári Adrienn. Mindenki amatőr, vagy dolgozik, vagy tanul.

Kiss Balázs a Klauzál és a Koszta általános iskolákban, majd a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte tanulmányait. Az uszodában Ikládi András volt az első edzője, csapattársa volt Vigh Robi, Szabó Nándi, Dallos Tamás. A középiskola után Szegedre került, egyetemi tanulmányokat folytatott, kommunikáció szakon. Ekkor még hazajárt hétvégéken pólózni, hiszen a Bertók SE-ben játszott. Később külföldre Ausztriába, majd Németországba ment játszani. Nyelvtanulás miatt Londonba kerültek a barátnőjével és már három éve ott élnek. Bár megszerezte a vízilabda ed-zői képesítést ez egyenlőre még nem főállása, mellette úszóedzőként is működik egy iskolában.

A csapattal tavaly máso-dikok lettek az angol bajnokságban. Angliában négy osztályban játszanak bajnokságot, több női csapat van, mint Magyarországon. A francia Bordeaux legyőzése után egy spanyol és egy olasz csapat mellett jutottak el a negyeddöntőig, de itt sajnos kiütközött, hogy ők amatőrök. Heti két-három edzéssel nem vehetik fel a versenyt azokkal a csapatokkal, akikkel Hódmezővásárhelyen összekerültek. Most, hogy közeleg a londoni olimpia, talán egy kicsit jobban foglalkoznak ezzel a sportággal is Angliában, hiszen a válogatottat legalább összetartják, sőt benevezték őket a magyar bajnokságba is.

A szentesi lányoknak gratulált a fantasztikus teljesítményükhöz, és további sok sikert kívánt, mind a bajnokságban mind a LEN kupa következő fordulóiban.

Garai Sz. Imre

2011. február 2.

Biliárdverseny

Január 29-én visszavágó barátságos mérkőzésen fogadta a Kiséri Klub Söröző biliárdcsapata a Loki Biliárd Klub csapatát.

Kása Imre, a vendéglátó csapat vezetője elmondta, hogy a múlt év végén kaptak meghívást a Loki Biliárd Klub csapatától barátságos mérkőzésre. Fényes győzelmet arattak, hiszen a csapatverseny győzelme mellett, a három egyéni első helyet is elhozták. Akkor született meg az a gondolat, hogy rendszeressé teszik ezt a kapcsolatot.

Az elmúlt hétvégén került sor a visszavágóra. Csapatonként 8-8 fő játszott, a helyezéseket körmérkőzéssel döntötték el. A vendégek alaposan visszavágtak, hiszen a három egyéni (Tamási Attila, Varjas Zsolt, Király István) győzelem mellett elvitték a csapatgyőzelemért járó dísztárgyat is.

Tamási Attila, a Loki Biliárd Klub csapatának a vezetője annak örült, hogy a 44–20 arányú győzelem mellett, végig, egyenletes, jó teljesítménnyel szerezték meg a dobogó első három helyét is. Azt azonban mindenképpen ki kell jelenteni, hogy – bár az eredmény is fontos – fő cél a két csapat sportbarátságának ápolását jelentette.

(garai)

2011. február 2.

Szentesről a kosárlabda-válogatottba

Az edző elégedett a fiatal tehetséggelLantos Levente az első, aki másfél év alatt ért el egy olyan szintet a kosárlabdában, hogy beválogatták a magyar korosztályos válogatottba. A 13 éves, 186 cm magas, a Petőfi általános iskolába járó Levente boldogan nyilatkozott.

– 2008-ban kezdtem kosarazni az Aleksandar Preskar által szervezett Szentesi Kosárlabda Klubban. Egy nyári táborban figyeltem fel erre a sportágra, hiszen az iskolában ezt nem nagyon művelték. Magasságom miatt talán kisebb előnyt is élvezek a kortársaimmal szemben, de ez hamar eltűnhet, ha nem edzek szorgalmasan.

2011. február 2.

Itthon maradt a kupa

Január 29-én a városi sportuszodában az idén már második alkalommal rendezte meg a Horváth Mihály Gimnázium sportosztály toborzó-válogatója, a nemzetközi HMG Vízilabda Kupát. A torna célja az általános iskolai labdajátékprogram további szélesítése, kifejezetten a vízilabda utánpótlás- neveléssel foglalkozó iskolák számára, illetve választási lehetőséget biztosítani az érdeklődő, tehetséges gyereknek egy országos beiskolázású sportosztályba való felvételre, melynek a gimnázium ad otthont.

A torna szervezési és rendezési költségeit a helyi szervezők, az utazás a szállás és az étkezés költségeit a résztvevők biztosították; Spartak Szabadka, Csongrád, Szentesi VK, Vadász SE (Budapest).

Kocsis István edző (képünkön), a HMG testnevelő tanára, a verseny egyik rendezője elmondta, hogy az iskola és a Szentesi Vízilabda Klub szerevezésében megtartott eseményen a IV. korcsoportba tartozó (1996-97-esek) tanulók – fiúk, lányok – körmérkőzésen döntötték el a kupa sorsát. Az elmúlt évi tornát a szabadkaiak nyerték, amit az idén nem tudtak megismételni, hiszen a Szentesi VK a 9-10. sportosztályosai, kiváló játékkal tartották itthon a kupát.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatást az önkormányzatnak, a HMG vezetésének, a Szentesi VK-nak az "Alapítvány a szentesi gimnázium megsegítésére" elnökének, Tóth Tibornak, Bocskay Istvánnak és a két játékvezetőnek: Juhász Tibornak, Bíró Dánielnek a segítségét.

G. Sz. I.

2011. február 2.

A Pollák DSE eredményei

Január 22-én, a BHSE csarnokában, Budapesten rendezték meg az I. osztályú felnőtt országos rangsor versenyt, amelyen a Pollák DSE cselgáncsosai is részt vettek. A versenyzők közül 3. helyezést ért el Kalydy Patrícia (–70 kg). Január 29-én a budapesti UTE csarnokban dett Eb-válogatón Valkai Béla 5. helyezést ért el (–81 kg). Január 30-án ismételten a BHSE csarnokában léptek tatamira a versenyzők az I. osztályú felnőtt Magyar Köztársaság Kupáért, ahol 3. helyezést ért el Kalydy Patrícia (–70 kg).

2011. február 2.

Pótfűtés

A betörő belép egy üresnek hitt házba, már a második szobánál tart, amikor ezt hallja:
– Jézus figyel téged.
Nagyon megijed, de mivel nem hallja többször, folytatja a rámolást.Kis idő elteltével ismét hallja:
– Jézus figyel téged.
Észreveszi, hogy a sarokban van egy papagáj. Odamegy hozzá és megkérdezi:
– Te mondtad, hogy Jézus figyel engem?
– Igen, én.
– És téged hogy hívnak?
– Clarence.
– Micsoda hülye név egy papagájnak. Ki volt az az idióta, aki így nevezett el téged?
– Ugyanaz, aki a rottweilert Jézusnak.

2011. február 2.

Kis kukta

  • Búbos rakott hús
  • Téli sült fahéjas alma
2011. február 2.

Új gyalogátkelőhelyek

Ha minden ágban van átkelőhely, csak a bevezető irányba kell azokat jelezniÚj gyalogátkelőhelyeket is kialakítottak az átépített Kossuth utcán. A díszburkolattal felújított szakaszon két helyen van zebra. A szélesebbet a posta előtti részen már megszokták a gyalogosok és az autósok is. A díszburkolaton ugyan nem nagyon látszik a színbeli sávozás, azonban a szintbeli kiemelés eleve lassításra készteti a sofőröket.

Van azonban egy másik, kevésbé látványos gyalogátkelő is a Horváth Mihály utcai kereszteződésnél. Itt viszont csak a csomópontba behajtók láthatják a figyelmeztető jelzőtáblát a zebra meglétéről, a posta felé közlekedők nem. Az okokról nyilatkozott a Városellátó Intézmény vezetője, Varga Sándor.

A Kossuth utca műszaki átadás-átvétele lezajlott és hamarosan megtörténik a hivatalos forgalomba helyezése is. Minden csomópont biztonságosan használható a Kossuth utcán. A Horváth Mihály utca kereszteződésnél sem hiányoznak gyalogátkelőhely jelzőtáblák. A KRESZ szerint olyan csomópontokban, ahol mind a négy ágban van kijelölt gyalogátkelőhely, ott csak a bevezető irányokban kell azokat táblával jelezni, kifelé haladó irányokban nem. Ezért az új szakaszon csak a posta felől érkezők látnak KRESZ-táblát, de a gyalogátkelőhely így is biztonságos.

A városközpontban még egy helyen alakítanának ki zebrát. A Nagy Ferenc utca végénél, az Ady Endre utcán terveztek gyalogátkelőhelyet, amit már régóta szorgalmaznak az arra közlekedők. A tervek elkészültek, az engedély is megvan, azonban a városközpont rehabilitációs pályázatban az Ady Endre utca egyirányúsítása szerepel. Ezért addig nem kezdenek hozzá a gyalogátkelőhely kialakításához, amíg el nem dől, nyert-e a pályázat. Ha sikertelen lesz a pályázat, akkor soron kívül elvégzik az átkelő kiépítését.

2011. február 2.

A nátha nem személyeskedik

Ismerősöm régóta hajtogatja, hogy őt – elővigyázatos férfiként – bizony nem éri el a tüsszögés, akkor sem, ha annak éppen szezonja van és mindenkinek "cseppfolyós" az orra a környezetében. Persze a napokban őt is magához rántotta a "gépszíj". Sokan receptként em-legetik, hogy fokhagyma, zöldség, szilárd elhatározás, szabad levegő a legjobb gyógyír és az igazi körkörös védelem a nátha ellen. Mások a preventív oltásra, a télen felkeresett ausztráliai nyárra esküsznek, de ez utóbbit nem fizeti a TB, ezért felemás a népszerűsége.

Kétségtelen, hogy az emberek "náthataszító" képességén és az egészségi állapotán sok múlik. Úgyszintén a bacilusok kénye-kedvén, hogy kit és mikor támadnak meg, közte időst, vagy fiatalt. Egy áldozatul esett "vasembertől" hallottam a következőt:

– Szerintem a nátha nem személyeskedik, hanem mindenkinél teszi a dolgát! Ha nem most, akkor a jövő héten, vagy jövőre és annak utána, de leteper bennünket. Ő az alkalom bajnoka. Soha nem adja fel az esélyt, sőt új formákba rejtőzik, hogy egyre nehezebben tudjuk ártalmatlanná tenni. Pedig seregnyi kutató, tudományos munkatárs dolgozik a gyógyítási eredmények érdekében.

Abban a közismert felfogásban is van ráció, hogy a bacilusok is természetszerűleg küzdenek a fennmaradásukért a gyógyszerek ellenében. Hiszen ők is az élővilág részei. Rettegnek attól a pillanattól, hogy az emberek közül valaki feltalálja azt a szaunát, ahová náthával térünk be és pár perc múlva nátha nélkül lépünk ki az ajtaján.

Sajnos úgy néz ki, hogy erre még várnunk kell. Ám, ha meglesz az a bizonyos szauna, akkor elégtétellel személyeskedhetünk majd valamennyien a náthával. Ha… ha… hapci!

-bert

2011. február 2.

Hetet lőtt a Loki

Győzelemmel kezdte idei szereplését a Szentesi Vasutas futsal csapata. Az NB II Keleti csoportjának tizedik helyén álló Loki Miskolcon aratott 7–2-es győzelmet a Borsod Volán Szabadidőközpont ellen.

A csapat nem a legjobb előjelekkel utazott Borsodba, mivel nem tarthatott a gárdával a betegség miatt ágynak dőlő vezetőedző, Némethy László. Őt a klub technikai vezetője, Szabó Árpád helyettesítette, aki nem csak a kispadon, hanem a pályán is összefogta a társaságot. A mieink jól kezdték az összecsapást, sikerült megszerezni, és a szünetig megtartani az egy gólos előnyt. A 2–1-es szentesi vezetéssel záruló első játékrészt követően tovább hengerelt a Loki, és magabiztos, ötgólos győzelemmel zárult a találkozó. A hazaiak az utolsó nyolc percben már a kapusukat is lehozták, ám ez sem segített rajtuk, sőt a két tízméteres büntetőt is elhibázó Szentes akár nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna.

A Vasutas góljain Kovács Norbert (3), Locskai József, Szabó András és Szabó Dániel valamint Tóth Zoltán osztoztak. Február 7-én, hétfőn a Salgótarján ellen tíz gólt szerző, a tabellán az ötödik helyen álló Monort fogadja a Szentes sportcsarnokban. A bajnoki mérkőzés 20 órakor kezdődik, a belépés díjtalan.

H.V.

2011. február 2.

Gyermekklub

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek-klub szervezői kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket február 8-án, kedden 17 órakor. Ezen a délutánon farsangi álarcot készítenek. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítják. A délutáni matiné február 15-én és 22-én, kedden 17 órakor kezdődik. Bővebb információval a helyszínen szolgálnak illetve a 314-211-es számon.

2011. február 2.

Véradónap

A Magyar Vöröskereszt február 10-én, csütörtökön 14–17 óra között ismét megrendezi a II. Országos Rendőrségi Véradó-napot a Dr. Bugyi István Kórház Véradóállomásán.

2011. február 2.

Kazinczy

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákja nyerte meg a 7-8. osztályosok területi Kazinczy Szép Magyar Beszéd versenyét. A szerdai nagymágocsi versenyen Sza-lay Róbert már nem először győzedelmeskedett, a tavalyi évben szintén őt nevezte meg a zsűri győztesként, illetve alsó tagozatos diákként területi és megyei fordulót is nyert. Idei győzelmével ő képviseli térségünket a három napos országos versenyen, melyet Kisújszálláson rendeznek meg.

2011. február 2.

Vöröskeresztes versenyek

A Magyar Vöröskereszt szentesi vezetősége ismét megrendezi hagyományos versenyeit: április 8-án, pénteken fél 9-kor a csecsemőgondozás és egészségnevelési versenyre kerül sor (3 fős csapat), 11 órakor pedig elsősegélynyújtásban jeleskedhetnek a résztvevők (5 fős csapat). A rajzpályázat eredményhirdetése 13 órakor lesz. Mindhárom esemény helyszíne a Dózsa-ház Közösségi tere.

A versenyekre március 28-ig lehet jelentkezni írásban Vöröskereszt, Szentes, Kossuth tér 6., telefonon 510-342, e-mailben agocsne@szentes.hu

2011. február 2.

Családi

Született: Pusztai Ferenc és Horváth Tímeának Ferenc Richárd, Balázsi József és Szabó Melindának Bálint József nevű gyermeke.

Elhunyt: Kupeczik László, Kövér-Kis László, Siteri Imre, Tengerdi Istvánné Zalai Ida Róza.