2011. február 2.

Átadták az új sürgősségi szárnyat

A tulajdonos, a város vezetése nem kapott szót az átadónElkészült a Dr. Bugyi István Kórház új sürgősségi szárnya, az épületben már a héten fogadnak pácienseket. Az új épület kialakítása a kórház sürgősségi ellátását javító, mintegy 530 millió forintos program első eleme – közölte a minapi sajtótájékoztatón Baráth Lajos mb. főigazgató.

Az összköltségből 476 millió forint az uniós támogatás. A következő lépésben a sürgősségi osztály átköltözik az új szárnyba és elindul a régi épületrész felújítása. A rekonstrukciót követően összekapcsolják a két részleget, egy tízágyas, az európai normáknak megfelelő sürgősségi betegellátó osztály jön létre. Az új és a régi részlegek együttesen teljesítik majd az uniós szabványhoz szükséges feltételeket. A tervek szerint az augusztus végén záruló projekt harmadik elemeként 140 millió forintért az egészségügyi ellátáshoz szükséges gépeket és műszereket vásárol az intézmény.

A sürgősségi osztály bővítésére és felújítására azért volt szükség, mert a részleg építésekor a szentesi kórháznak 50 ezer ember ellátásáról kellett gondoskodnia. Az egészségügyi rendszer átalakításával azonban az intézményhez tartozó páciensek száma közel 100 ezerre nőtt. Az eddig rendelkezésre álló alapterület, a műszerezettség és az informatikai rendszer sem felel meg a többletfeladatok igényének és a korszerű elvárásoknak. Szükségessé vált az SBO alapterületének növelése, az eszközpark bővítése, fejlesztése a kor követelményeinek megfelelően. A jelenlegi SO2 fejlesztésével önálló munkahelyként, saját szakszemélyzettel, napi 24 órában működő osztály falai között sürgősségi belgyógyászati és sebészeti-traumatológiai ellátás lesz. Többek között triage-re, gyors osztályozás elvégzésére alkalmas fogadórésszel, kapcsolódó, de elkülönített váró/gyors ürítő és vizsgálóhelyiségekkel rendelkezik majd. A sürgősségi osztályon a páciensek állapotát stabilizálják, majd a kivizsgálás és a pontos diagnózis felállítása után átszállítják a kórház megfelelő osztályára – tájékoztatott a főigazgató.

Magyar Anna, a kórházat fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, az elmúlt években kiemelt feladatként kezelték az egészségügyi ellátás színvonalának javítását, ezért is biztosították a fejlesztéshez szükséges önrészt, mintegy 60 millió forintot.

A 478 négyzetméteres új-onnan átadásra kerülő épületszárny építési költsége mintegy 152 millió forint. A kivitelezést a KÉSZ Építő Zrt. végezte, mint ahogyan az elkövetkező hónapokban ők újítják fel a 2002 óta működő régi épületszárnyat is. A jövőbeli feladat a régi szárny felújítása mellett megfelelő minőségű helikopter-leszálló kialakítása, az épület külső részeinek tervek szerinti befejezése, pél-dául: parkoló építés, biciklitároló elhelyezése, de sor kerül informatikai fejlesztésekre is.

L. J.