2011. február 2.

Kis kukta

Búbos rakott hús

Hozzávalók: 8 szelet sertés comb vagy csirkemell (attól függ mekkora a tepsi), 4-5 zsemle, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 25 dkg csirkemáj, 25 dkg szeletelt gomba, 1 cs. petrezselyemlevél, tej, 2 tojás, só, bors, majoranna, vegeta.

Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és az olajjal kikent tepsibe tesszük. A vöröshagymát, fokhagymát apróra szelve egy serpenyőben megdinszteljük, beletesszük az apróra vágott májat, gombát és egy kicsit öszszesütjük. Közben a zsemléket beáztatjuk a tejbe, hogy jó morzsalékos legyen. A májas-gombás keverékre apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, majorannát, ve-getát teszünk ízlés szerint. Ezt ráöntjük a zsemlére és összekeverjük, majd ha kicsit hűlt, beletesszük a két tojás és ezzel is elkeverjük. Ráhalmozzuk a húsra, majd fóliával letakarjuk és megsütjük.

Téli sült fahéjas alma

Hozzávalók 4 személyre: 2 db közepes nagyságú savanykás alma, 1 tojás, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 ek. porcukor, 5 dkg margarin, 1 tk. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. só.

Elkészítése: Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.