2011. február 2.

A rák is megelőzhető

A betegség megelőzése, illetve a gyógyuláshoz nyújtható lelki segítség a témája annak az ankétnak, melyet a rák világnapja alkalmából rendeznek február 5-én az ifjúsági házban.

Ez lesz az 1992 óta folyamatosan működő Együtt Könnyebb Klub első ilyen jellegű rendezvénye. A szentesi klubban úgy döntöttek, megmutatják magukat, s a dr. Kispál Mihály és fia, dr. Kispál Mihály Csaba onkológus főorvosok által létrehozott Orvosok a Rákbetegekért Szentes Alapítvánnyal karöltve valósítják meg ezt a nyilvános értekezletet. Az ankétnak a Rák is megelőzhető címet adták, mely a Dr. Bugyi István Emlékév hivatalos rendezvénye.

A szentesi klub a Rákbetegek Országos Szövetségének tagszervezeteként alakult, s a daganatos betegek lelki rehabilitációját tűzte ki célul, mivel a klubtagok gyógyult betegek, akik valamennyien műtéteken, sugárkezeléseken estek át. – Havi találkozásainkon a betegség feldolgozása, egymás bátorítása és vidámság uralkodik, nem a könny, vagy ha mégis az, akkor összefogunk ellene, mondja Pölös Katalin, aki az egyik alapító tagként vette át a klub vezetését már az első évtől. A szeretet tartja össze a jelenleg 23 fős csapatot, melyben szinte egy nagy családként működik a klubélet.

Katalinnál 1975-ben jóindulatú, 11 évvel később rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Ekkor, 33 évesen két gyermek édesanyjaként érzett motivációt a gyógyulásra. Azóta még kétszer operálták jóindulatú daganattal.

Nem véletlen, hogy Katalin ilyen nyíltan tud beszélni betegségéről. Pár éve egy szokatlan vállalkozásba kezdett néhány klubtársával: a szegedi Napforduló Szolgálat szervezésében elvégeztek egy önsegítő tanfolyamot, pszichológus irányításával. Ennek köszönhetően juthattak be a szentesi kórház általános sebészetére, a frissen emlőműtött betegekhez, akik a klubtagok példájából erőt meríthettek a gyógyuláshoz. Sok kórházban ezt nem tehették volna meg, az itteni gyógyintézményben azonban pozitívan álltak a kérésükhöz. Katalin így fogalmaz: felemelő érzés számára, ha egy elkeseredett nő arcára mosolyt varázsolhat. Úgy tapasztalta, egymás előtt nem nehéz beszélni betegségükről, nincsenek titkaik, az viszont számára is csak most fog kiderülni, milyen lesz megnyílni egy nagyobb közösség előtt.

A szombaton 10 órakor kezdődő értekezleten Szűcs Lajos alpolgármester és Mikéné Bodor Mária, az országos szövetség elnöke köszönti a hallgatóságot, majd dr. Kispál Mihály a rák kialakulásának főbb tényezőiről, dr. Kispál Mihály Csaba pedig a rák megelőzésének és kezelésének orvosi szempontjairól beszél. Szebellédi Anna szociálpolitikai szakértő a téma társadalmi és szociális vonatkozásairól szól, azután az országos szövetség elnökét a civil szervezetek szerepéről hallgathatják. A szakmai előadásokat kulturális műsor is színesíti Szalay Róbert versmondó, a Lajtha László művészeti iskola növendékei, a Szilver TSE versenyzői és a Zöldág MSE néptáncegyüttese közreműködésével. A program a klubtagok erőt adó történeteivel ér véget.

Az ankétra nemcsak betegeket várnak a szervezők, hanem egészséges embereket is, hogy a rák a köztudatban ne legyen ijesztő kifejezés, hiszen igenis meg lehet gyógyulni belőle. – Erre mi vagyunk az élő példák, mondja a klubvezető.

(darók)