2011. február 2.

Valaki hozzányúlt a pénzhez

Büntetőeljárás, belső ellenőri vizsgálat

Szabó ZoltánSajtótájékoztatót hívott össze Szabó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője. A témát a következőképpen fogalmazta meg: egy ember 50 ellátott életét és több dolgozó jövőjét nem teheti kockára. Akár a címe is lehetne: büntető feljelentés a szentesi önkormányzatnál, avagy: van, aki a hajléktalanokért, és van, aki a hajléktalanokból akar élni.

Elmondta: komoly problémával találkozott a szentesi hajléktalan szállón. Mint a szociális és egészségügyi bizottság alelnöke, úgy is, mint a grémium intézményi delegáltja, az októberi választások után több alkalommal folytatott beszélgetést az ott dolgozókkal és ellátottakkal. Hozzáfűzte: olyan információkkal nem szolgálhat, amelyek a bizottsági és a zárt testületi üléseken hangzottak el.

– Amit elmondhatok: magánvéleményemből, magánnyomozásomból, háttérinformációkból és rendőrségi feljelentésből indultam ki. Feltűnő volt számomra, de a képviselőtársaim számára is, hogy – az előző ciklust is beleértve – a hajléktalan szálló vezetője az elmúlt 6-8 alkalommal nem jelent meg a bizottsági üléseken. Amikor rákérdeztünk, azt a választ kaptuk, hogy rendkívül elfoglalt. Előfordult, hogy a helyettesét küldte el maga helyett. A január 21-i testületi ülést megelőzően ülést tartott a szociális és egészségügyi bizottság is. Az intézményvezetőnek 3 kérdést szerettem volna feltenni, miszerint: igaz-e, hogy a Hajléktalanokért Közalapítvány milliós nagyságrendű pályázatának csak egy részével tud elszámolni? Második: igaz-e, hogy ebből kifolyólag a szentesi önkormányzat vizsgálatot folytat? Harmadik: igaz-e, hogy mivel a pénz egy részével nem számolt el, emiatt a hajléktalan szálló több évre ki van zárva a pályázatokból? – sorolta a képviselő.

Szabó Zoltán elmondta még, hogy az intézményt '96-os fennállása óta tartja fenn az önkormányzat, a város tulajdonában van az épület is. Szeretnék, ha továbbra is az maradna. Az intézmény számára kiemelten fontos a pályáztatás. Véleménye az, hogy az intézményvezető nem kockáztathatja az ott dolgozók és az ellátottak jövőjét. Információi szerint Csongrádon, ahol szintén vezetője volt egy intézménynek, hasonló problémák merültek fel vele kapcsolatban. Javaslata az, hogy az intézményvezető az országban hasonló feladatokat ne láthasson el.

Sok minden nem derülhetett ki a sajtótájékoztatón, hiszen a témát zárt ülésen tárgyalta a testület. Mit lehet elmondani ezzel az üggyel kapcsolatban? – kérdeztük Szirbik Imre polgármestert.

– Az intézménynek volt egy közalapítványi pályázata, melynek az elszámolása körül gondok merültek fel, amit a pályázat kiírója jelzett felénk. Belső ellenőrzési vizsgálat indult el, amely december végén feltárta azt, hogy valaki hozzányúlt a pénzhez. A vizsgálat alapján, természetesen meghallgatva az intézmény vezetőjét is, megtettem a rendőrségi följelentést. A zárt ülésen a felelősség kérdése is fölmerült, a képviselő-testület pedig úgy döntött, hogy Ternai Levente vezetői megbízatását megszünteti. A testület fegyelmi vizsgálatot is elrendelt az ügyben.

Hogy személyi következménye lesz-e az egésznek, a kérdésre a polgármester elmondta, hogy az a vizsgálatoktól függ. Mint hallottuk, az ügyben rendőrségi büntetőeljárás indult el, ugyanakkor a rendelkezésre áll az a belső ellenőri vizsgálat, amely föltárt bizonyos cselekményeket, így sor kerülhet majd személyi konzekvenciák levonására is.

Mekkora kár érte a hajléktalan szállót, illetve az önkormányzatot? Szirbik Imre kijelentette: ezt most nehéz meghatározni, hiszen a pályázati pénzek jó része nem került felhasználásra. Néhány százezer forint sorsa bizonytalan.

– Inkább az erkölcsi kár az, amit sokkal súlyosabbnak érzek ebben a helyzetben. A szállót jelenleg megbízott vezető irányítja, kiírjuk a pályázatot az intézményvezetői állásra. Nem titok, hogy a Magyar Vöröskereszt az országban fontolgatja a hajléktalan ellátásban történő aktív közreműködését. A tárgyalások eredménye befolyásolhatja a kérdést, meghatározhatja további sorsát.

Lovas József