2011. február 2.

Szentesről a kosárlabda-válogatottba

Az edző elégedett a fiatal tehetséggelLantos Levente az első, aki másfél év alatt ért el egy olyan szintet a kosárlabdában, hogy beválogatták a magyar korosztályos válogatottba. A 13 éves, 186 cm magas, a Petőfi általános iskolába járó Levente boldogan nyilatkozott.

– 2008-ban kezdtem kosarazni az Aleksandar Preskar által szervezett Szentesi Kosárlabda Klubban. Egy nyári táborban figyeltem fel erre a sportágra, hiszen az iskolában ezt nem nagyon művelték. Magasságom miatt talán kisebb előnyt is élvezek a kortársaimmal szemben, de ez hamar eltűnhet, ha nem edzek szorgalmasan. Vannak hiányosságaim, nyilván ezeket ki kell küszöbölni, de azért járok szorgalmasan edzésekre is, hogy minél több dolgot elsajátítsak. A távoli dobások, a stratégia még lehetőséget biztosít a további tanulásra, a labdafogás, a dobási technika, a labdavezetés se tökéletes, de viszonylag jól helyezkedem, talán a korosztályomban gyorsnak is számítok, jól védekezem, és a ziccereket is jó százalékban értékesítem. Sajnos, egy kicsit lehet, hogy későn kezdtem – a többiekhez képest – a kosárlabdát, de azon vagyok, hogy a saját magam elé állított célt minél hamarabb elérjem. Én centerként játszom támadásban. Példaképem a magyarok közül Dávid Kornél, a külföldiek közül Kobe Bryant. Az általános iskola után szeretnék a Horváth Mihály Gimnáziumba kerülni, és nagyon szeretném, ha a sporttagozaton indítanának egy kosárlabda osztály is, és akkor még többet lehetne edzeni, akár naponta többször is. A szüleimtől nagyon sok támogatást kapok, hiszen visznek bennünket a mérkőzésekre, még külföldre is. Szeretnék a nagyválogatottnak is a tagja lenni, majd külföldre kerülni, és nemcsak nyelvtanulás céljából!

Aleksander Preskar Szale, a Szentesi Kosárlabda Klub vezetője nagyon büszke a tanítványára. A csapatból volt még néhány játékos (Szanyi Ádám, Gergely Dávid, és Halász Ákos), akire már figyeltek a válogatók. Levente nemcsak a tudásával, hanem a magasságával is kitűnt. 13 évesen nagy tehetség, és még – reméljük – növésben van. A lehetőség itt van előtte, de jósolni nem szeretne, hiszen annyi minden történhet, amíg eléri a felnőtt kort. Leventének van egy nagyon pozitív hozzáállása az edzésekhez. Látszik rajta, hogy komolyan akarja csinálni, és nála ez a legfontosabb. Nem számít az eső, ha futni kell nála fontosabb az edzés, mint a diszkó. Mellette természetesen kell egy labdaérzék, egy kellő intelligencia, és ha a hozzáállása nem változik, nagyon sok sikerélmény várhat még rá a kosárlabda területén. Azt is ki meri jelenteni, hogy akár a korosztályos szerb válogatottban is helye lenne.

Garai Sz. Imre