2011. február 2.

Bumeráng a hivatalhoz

Egyelőre marad az alpolgármesteri tiszteletdíj

A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal több törvényességi észrevételt is tett a képviselő-testület október 15-i alakuló ülésével kapcsolatban. Kifogásolták például az ülésről készült jegyzőkönyv megküldésének időpontját, valamint azt, hogy a bizottságok kialakításakor, s azok személyi összetételének kérdésénél a képviselők nem jelentették be személyes érintettségüket. A hatályos szabályozáshoz képest a hivatal magasnak találta Szűcs Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját is. A képviselő-testület utóbbi észrevétellel kapcsolatban nem hozott döntést a január végi ülésen.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal – hivatkozva a jogszabályokra – megírta, hogy az 1000–2999 lakosú települések esetében a megállapított illetményalap (38 ezer 650 forint) legfeljebb hat és félszerese, azaz bruttó 251 ezer 225 forint lehet a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja. Ezt meghaladja Szűcs Lajos havi illetménye, hiszen az alpolgármesternek bruttó 300 ezer forintot ítélt meg a képviselő-testület. A szabályozásnak megfelelően a havi 60 ezer forintos költségátalány is magasabb a megengedettnél.

A testületi ülést vezető Szirbik Imre polgármester elmondta: véleménye szerint a bizottságok felállításának megszavazásakor – amelyben politikai konszenzus volt – ha minden képviselő bejelentette volna személyes érintettségét, akkor nem lett volna szavazó.

Sztantics Csaba ismertette a teendőket: utólagosan megkeresik az önkormányzati képviselőket, akik remélhetőleg nyilatkoznak a hivatal által szabálytalanságként jelzett kérdésben. A jegyző az alpolgármester tisztségéért megállapított illetményről leszögezte, hogy véleménye szerint a jogszabályban van a hiba, ugyanis az a 3000 lakosú települések esetében ugyanazt a juttatási keretet határozza meg, mint a 30 ezer fős városok esetében.
– Ez egy jogalkotási probléma, ugyanakkor a törvény rendelkezéseit el kell fogadni. A jogi bizottság véleményével megegyezően az észrevételeket továbbítják a jogalkotóhoz – hangsúlyozta.

Horváth István (Pálmások Szövetsége) képviselő afelől érdeklődött, hogy hány önkormányzat esetében áll fent hasonló helyzet az alpolgármesteri tiszteletdíj kérdésében. Szabó Zoltán (Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt) a napirendi pont elodázásának lehetőségét vetette fel a törvényességi aggodalmak miatt, azonban a jegyző tájékoztatása szerint erre nem volt mód, mert január 31-ig kérték a grémium álláspontját az alpolgármesteri tiszteletdíj-ról, amellyel kapcsolatban Csongrád esetében volt hasonló észrevétele a hivatalnak.

Móra József (MSZP) egy korábbi, hasonló szituációra emlékez-tette a jelenlévőket. Akkor az alkotmánybíróság ítélete szerint kamatostul kellett kifizetnie az önkormányzatnak a tiszteletdíjat. – Véleményem szerint tartsunk ki döntésünk mellett, tartózkodjunk a döntéshozataltól. Ha pedig az alkotmánybírósághoz kerül az ügy, akkor az úgyis évek múlva dönt a kérdésben – mondta a képviselő.

Halmai István (FIDESZ) felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytisztelet és a jogszabálykövetés alapvető dolog. Csupán dacból nem lehet szembe menni érvényes jogszabályokkal, még akkor sem, ha azok rosszak. Az önkormányzati képviselő példaként említette, hogy egy tilosban parkolásért is nagyon magas összegű büntetést kell fizetni, de ez a szabály. – Ha képviselő-testületként elvárjuk az általunk hozott rendeletek betartását, akkor ne adjunk ilyen jellegű tippeket másoknak – jelentette ki, majd hozzátette: – A polgármester úr amikor országgyűlési képviselő és polgármester is volt, akkor egy alpolgármesterrel vezette a várost. Ez akkor nem ütközött nehézségekbe. Most, hogy teljes személyével a város vezetésének tud élni, két alpolgármesterre van szüksége. Ez számunkra már korábban sem volt indokolt, mi beértük volna nulla alpolgármesterrel is. Ezért tartózkodtunk az alakuló ülésen a személyek megválasztásakor és a nekik járó tiszteletdíj megszavazásakor is. Ezt az ősi szokásunkat jelen pillanatban is meg fogjuk tartani – mondta. Így történt.

A képviselő-testület kétharmados többséggel nem fogadta el sem azt a határozati javaslatot, amely szerint csökkentették volna az alpolgármester tiszteletdíját, sem azt, hogy Szűcs Lajos főállásban végezze az alpolgármesteri munkát. Így várható a kormányhivatal újabb törvényességi észrevétele, mely alapján ismét napirendre tűzik a kérdést.

Cseh-Lakos