XLII. évfolyam 21. szám

2010. május 28.

Életmódot kínálnak a gyerekeknek

Torna a colosseumban

A gyerekek sokféle eszközt próbálhatnak ki a Wellness ColosseumbanTájékoztatóra hívta össze május 26-án a város pedagógusait és a sajtó munkatársait Brezovai Sándor, a Wellness Colosseum vezetője. A találkozó apropója az volt, hogy a sportkomplexum új koncepciójára kívánta felhívni a megjelentek figyelmét. Az általuk felvállalt feladatokról és a terveikről a következőképpen beszélt:

2010. május 28.

Pedagógusok köszöntése

A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban rendezik meg a városi pedagógus-napi ünnepséget június 5-én, szombaton 10 órakor.

2010. május 28.

Hangverseny

Énekes hangversenyt rendeznek a Horváth Mihály Gimnázium udvarán (rossz idő esetén 2. emeleti díszterem) június 9-én, szombaton 18 órakor. A hangversenyen közreműködnek a drámai tagozat 11. és 12. évfolyam tanulói. Zongorán kísér Maj-tényi András. Műsoron Ger-shwin, Lara Fabien, Robbie Williams, Liza Minelli, Presser Gábor dalai.

2010. május 28.

Új támogató a női pólósoknál

Molnár Zoltán, a klub alelnöke, és Gyapai Eszter a Generali Providencia marketingmunkatársaÜnnepi ebéden látta vendégül a Hungerit Zrt. a női vízilabda bajnokságban ezüst-érmet szerzett Hungerit-MetalCom Szentesi VK együttesének játékosait, ed-zőit, vezetőit. A zrt. elnök-vezérigazgatója, Magyar József gratulált a második helyet kiharcoló játékosoknak, majd hozzátette, hogy jó befektetés volt Zantleitner Krisztinát a klubhoz "csábítani" vezetőedzőnek.

Igyekeztek biztos háttérrel hozzájárulni a női felnőtt csapatnál folyó eredményes munkához, és ez így lesz a következő szezonban is. Magyar úr örömét fejezte ki, hogy a Generali Providencia csatlakozott a felnőtt női csapat támogatói köréhez, és ezt az alkalmat ragadta meg arra a bejelentésre, hogy a három fő támogató, a Hungerit, a MetalCom és a Ge-nerali együtt biztosítják a gárda LEN-kupában való indulásának anyagi hétterét. Az ünnepi ebédet megelőzően a Hungerit Zrt. részéről Molnár Zoltán, aki egyben a Szentesi VK alelnöke és Gyapai Eszter, a Generali Providencia marketingmunkatársa aláírták a klub és a biztosító közötti szponzori szerződést.

H. V.

2010. május 28.

Energiatakarékos város

A fenntartható fejlődés

Gál Antal, Szirbik Imre és Döbrőssy Iván a sajtótájékoztatónAz önkormányzat minden igyekezetével élhető várost kíván teremteni. Ennek a törekvésnek fontos eleme az energiatakarékosság és a megújuló energiák használatának bővítése.

- Földünkön egyre fogy a nem megújuló energia. Új forrásokat kell keresnünk és a meglévővel takarékosan kell bánnunk - kezdte megnyitó beszédét Szirbik Imre polgármester május 27-én, a Damjanich iskolában tartott sajtótájékoztatón.

2010. május 28.

Halkan elment

Egy élet a város szolgálatában

Talán ott volt a megszokott, bíztató, csendes mosoly az arcán, és a szeme sarkában az erőt adó hunyorítás, amely oly sokat jelentett barátainak, szeretteinek.

Talán még finoman intett is egyet.

Elment dr. Kocsis Ferenc nyugalmazott tanácselnök-helyettes, a város megbecsült polgára, a köz tisztviselője.

2010. május 28.

A felsőpárti reformátusok apostola

125 éve született Gilicze Antal református lelkész

Gilicze Antal lelkipásztorManapság már kevés olyan család akad, amelyikben egy mesterség vagy foglalkozás több generáción át apáról fiúra szállna. Ezen kevesek közé tartozik a Gilicze família. A köztiszteletben álló szentesi családban immár negyedik generáció óta hagyományozódik a lelkészi hivatás. A "dinasztiaalapító" Gilicze Antalra már csak a legidősebbek emlékezhetnek, ezért illendő, hogy születési évfordulója alkalmából az ifjabbakkal is megismertessük életútját és munkásságát.

Gilicze Antal szentesi iparos családban született 1885. május 30-án; apja Gilicze Sándor bognármester, édesanyja Kanász Nagy Jusztina varrónő.

2010. május 28.

Új látogatási rend

Új látogatási rend lép életbe június 1-jétől a Dr. Bugyi István Kórházban. Mindennap 11 és 12 óra között, illetve 14-19 óráig látogathatók a betegek. A gyermekeket és a súlyos betegeket az osztályvezető főorvosok engedélyével továbbra is - a nap bármely szakában - felkereshetik a hozzátartozók.

A zsúfoltság és a zaj elkerülése érdekében egyszerre a betegnél csak két látogató tartózkodhat.

A gyógyintézményt 12 éven aluli gyermekek látogatóként nem kereshetik fel.

2010. május 28.

Négy nyomda dolgozói sztrájkoltak

Évfordulónaptár - 2010.

75 éve, 1935. máj. 26-án Szentesre érkezett Hannauer Á. István váci megyés püspök, aki másnap kereszthordó körmenetet és főpapi misét tartott, majd kiosztotta a bérmálás szentségét. - Nagy jégverés volt Szentesen, amely letarolta az egész határt. 2115 szentesi gazda szenvedett 2/3-nál nagyobb kárt. (A búza, zöldség- és gyümölcstermés elpusztulása nyomán általános ínség alakult ki a városban.)

125 éve, 1885. máj. 27-én az 1884:XVII. tc. rendelkezései alapján a szentesi iparosok közgyűlése kimondta a hatósági jogkört is gyakorló Szentesi Ipartestület megalakulását. (Tényleges működését az alapszabályok jóváhagyása után, 1886. aug. 24-én kezdte meg.)

2010. május 28.

Dobos-emléktúra

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Dobos András kerékpáros emléktúrát. Május 22-én sajnos az előző napok kellemetlen időjárásának köszönhetően megfogyatkozott létszámmal vágtunk neki a szarvasi úti célunknak.

Első pihenőnk a kajánúj-falui általános iskola előtt volt. A reggeli elfogyasztása után továbbindultunk az ecseri romtemplomhoz, Cse-rebökényben megnéztük a tehenészetet. Délidőben érkeztünk a táborunkba az Erzsébet ligetbe. A Katalin II sétahajóval a vízről megnéztük Szarvas nevezetességeit. Vacsora után szalonnát sütöttünk.

Vasárnap délelőtt a bátrabbak tekertek egyet a békés-szentadrási duzzasztóműhöz, melyet a Körös magas vízállása miatt csak a gátról tudtunk megszemlélni. Délután arborétum-látogatás és kenuzás volt a program. A hétfővel megérkezett az utolsó napunk a táborban. Délelőtt KRESZ-vetélkedőt rendeztünk névadónk emlékére. Kiderült számunkra, hogy a január 1-jei hatállyal módosított közúti közlekedés szabályaival nem vagyunk tisztában, ezért a közös kiértékelés után mindenkinek kiosztottunk egy kis tájékoztató füzetet, mely a változásokat tartalmazza.

Az eredményhirdetés után indultunk haza. A visszafelé vezető úton kevesebb pihenővel szinte fele annyi idő alatt küzdöttük le a távolságot. Útközben a heves zápornak köszönhetően a felhevült testünk hűtése is megoldódott. Köszönet dr. Dobos András állatorvosnak és családjának, Csernus Lukács Lászlónak a Csőszer-Komplett Kft. vezetőjének, és a szentesi rendőrkapitányság dolgozóinak.

Ignácz János
túravezető

2010. május 28.

A visszasajtolásról

Aláírást gyűjtöttek a hajnalban úszók

Szentest és környékét sem kerülték el a nagy esőzések, de a rendszer és a rendszert működtető személyek jól vizsgáztak, mondta el napirend előtti tájékoztatójában Szirbik Imre polgármester a képviselő-testület ülésén. Elhangzott: a május 21-ét megelőző napokban összesen 110 milliméter csapadék esett le, a tűzoltóságra a lakosság részéről bejelentés nem érkezett, segítséget nem kértek. A belvíz miatt két helyen kellett beavatkozni: a Szemere utcában eldugult áteresz várt arra, hogy kitakarítsák, míg a Mentettréten 3 tanyát veszélyeztetett a víz. A beavatkozás eredményeként sikerült megmenteni az ingatlanokat, az egyik tanya melléképülete azonban oly mértékben rongálódott, hogy le kell majd bontani.

2010. május 28.

Árvíz- és belvízhelyzet városunkban

Ennél biztosan magasabb lesz a vízállás a tiszai strandonA májusi eső aranyat ér, de néha már úgy érezhetjük, elég az égi áldásból. Az észak-magyarországi árvizek láttán felmerül a kérdés: mi várható a közvetlen környezetünkben? Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság Szentesi Szakaszmérnökségén Jászné Gyovai Ágnes szakaszmérnök adott felvilágosítást.

- A Tisza vízállásával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy ezen a szakaszon a hét elején várható tetőzés Mindszentnél, 750 centiméterrel. A szentesi strand területén biztosan kijön a víz.

2010. május 28.

Kisebbségi önkor-mányzati választás

A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényben meghatározottak alapján 2010. őszén ismét lehetőség lesz részt venni a helyi önkormányzati választásokkal azonos napon megtartásra kerülő települési kisebbségi önkormányzati választáson.

Ezen az a polgár szavazhat, vagy az indulhat jelöltként, aki a 13 kisebbség egyikéhez tartozik, és ezt nyilatkozatával vállalja, 2010. október 1. napjáig nagykorúvá váló magyar állampolgár, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik, illetve szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

A jegyzékbe való felvétel 2010. július 15. 16 óráig kérhető a település jegyzőjétől a 2010. május 31-ig megküldött kérelemnyomtatványon. A kérelmet a polgármesteri hivatal épületében található gyűjtőládába dobhatják be, vagy levél útján juttathatják el a jegyzőhöz.

A választópolgár felvételét csak egy kisebbség választói jegyzékére kérheti.

A jegyző július 15-ig dönt a választói jegyzékbe vételéről.

További információ a polgármesteri hivatal jegyzői irodáján (Szentes, Kossuth tér 6.) kérhető a 510-384, 510-308, 510-304 telefonszámon.

Választási Iroda

2010. május 28.

Kerékpárút a hídnál

Sokak kedélyét borzolja, hogy a Tiszai híd felújítása kapcsán a közút kezelője a hídtesten létesített ugyan kerékpárutat, de a hozzávezető két följárót már nem készítette el. Azt mondják, elég szerencsétlen így a kerékpárút vezetése, mivel a hídnál mindkét esetben át kell biciklizni a másik oldalra, tehát a balesetveszély is fennáll. A kerékpárút kiépítését a testület pályázat útján szerette volna megvalósítani, annak megoldásával Szirbik Imre Bedő Tamás csongrádi polgármesterrel országgyűlési képviselőként többször próbálkozott. Mint az a képviselő-testület májusi ülésén elhangzott, az ügyben mára szerencsés fordulat ált be a 451-es út felújítása során. A Nemzeti Infrastruktúra Kezelő Zrt. az elmúlt hetekben befogadta az uniós pályázatot, így az út felújítása az M5-tös autópálya csomópontjától a szentesi elkerülő út körforgalmáig terjed, amelyben benne van a hiányzó kerékpárút kiépítése is. A felújítás várhatóan 2011-12-ben valósulhat meg. A két város vállalta, hogy a kiviteli terveket elkészítteti. A közel 20 millió forintos előirányzattal készülő kerékpárút az elképzelések szerint a hídnál egy szinttel lentebb valósulhatna meg.

2010. május 28.

Közbiztonsági nap

Képünk a tavalyi rendezvényen készültJúnius 3-án és 4-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Közbiztonsági napot az önkormányzat a közreműködő szervezetekkel. Az egyik legveszélyeztetettebb korosztályt, az ifjúságot igyekeznek megszólítani.

Csányiné Bakró-Nagy Vera aljegyző a munkatársaival színvonalas programokat kínál a kilátogató iskolai csoportoknak. Szándékuk szerint ez egy lehetőség arra, hogy az általános iskolások találkozhassanak, ismerkedhessenek a középiskolásokkal. Képes vagyok - ezt az elnevezést kapta az esemény logója, melyben egy ujjlenyomat látható. Hogy eléri-e célját a közbiztonsági nap, hogy tudnak-e utat mutatni a szakemberek, nehéz lemérni, de azzal, hogy mennyire várják a gyerekek ezt a rendezvényt, már elérték céljukat, összegzi az aljegyző.

2010. május 28.

Mezőgazdasági összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal június 1-21-e között általános mezőgazdasági összeírást végez térségünkben. Ez kiterjed a földhasználat, a növénytermesztés, az állatállomány részletes feltérképezése mellett a mezőgazdaságban foglalkoztatottakra, szolgáltatások nyújtására és igénybevételére, valamint a termelési módszerekre is.

Az összeírás célja, hogy átfogó képet adjon a döntéshozóknak és a gazdálkodóknak az átalakulás eredményeiről, az ágazat szereplőinek helyzetéről, a mezőgazdaság jelenlegi szerkezetéről. Az összeírást törvény írja elő, a kérdésekre a válaszadás kötelező! Az adatokat csak statisztikai célra használják fel.
Az adatgyűjtést előíró törvény hatálya alá tartozik minden, Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet folytató természetes vagy jogi személy, akinek az összeírás időpontjában mezőgazdasági hasznosítást alatt álló termőterület, szőlő vagy gyümölcsös terület van a használatában, bizonyos haszonállatok vannak tartásban, intenzív kertészkedést, vagy gombatermesztést folytat vagy mezőgazdasági szolgáltatást végez.

A lakosságot felkészített összeírók keresik fel és személyes beszélgetés útján töltik ki a kérdőíveket. Az összeírók személyre szóló igazolvánnyal rendelkeznek. Kérdésekkel, észrevételekkel fordulhatnak a KSH Szegedi Igazgatóságához (Szeged, Jobb fasor 6-10., telefon: 62/623-800).

2010. május 28.

Fűtéskorszerűsítés Derekegyházon

A képviselő-testület határozata alapján pályázatot nyújtottak be a Koszta József Általános Iskola derekegyházi tagintézménye fűtéskorszerűsítésére. A munkálatok tervezett költsége 9 millió forint. A kivitelezéshez szükséges forrásokat részben az elnyert 7 millió forint pályázati támogatás, részben Derekegyház Község Önkormányzatának 2 millió forint összegű hozzájárulása biztosítja.

2010. május 28.

Új igazgató a Klauzál iskola élén

Az önkormányzat májusi rendes ülésén - egyebek mellett - beszámolókat vitatott meg a testület. Elfogadták többek között a Klauzál Gábor Általános Iskola, a Pendola Szentes Kft. és a Dr. Bugyi István Kórház vezetőjének beszámolóját. A tanácskozáson személyi kérdésekben is döntöttek a képviselők. Határozatlan időre meghosszabbították a Szentes Város Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. vezetőjének, G. Szabó Lenkének a kinevezését. Változás történt a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatói székében is. Tariné Lantos Piroska 10 évig vezette az oktatási intézményt, mandátuma augusztusban lejár. Az önkormányzat nyilvános pályázatot írt ki a poszt betöltésére. Az álláshelyet az oktatási intézmény nevelője, Dévay István magyar-történelem szakos általános iskolai tanár pályázta meg. Dévay István közoktatás vezető, valamint magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész tanári képesítéssel rendelkezik.

2010. május 28.

G. Szabó Lenke megbízatása

Továbbra is a könyvtár vezetője

Ritkán adatik meg a képviselő-testület számára, hogy személyi ügyben munkaviszony meghosszabbításáról döntsön. G. Szabó Lenke igazgatónő esete ebbe a kategóriába esik. Hallhattuk: a városi könyvtár vezetője az elmúlt években olyan munkát végzett közmegelégedésre, hogy a képviselő-testület, bár lejárt az ötéves ciklusa, úgy határozott, hogy nem ír ki pályázatot, hanem meghoszszabbítja az igazgatónő munkaviszonyát.

A város közönsége előtt a könyvtár működésének a város közművelődésében betöltött szerepét nem kell ecsetelnem, hiszen messze túlmutat a hagyományos könyvtári munkán. Sok kiállítást, művelődési rendezvényt ismeretterjesztő előadást szervez, olyan rendezvényeket, melyek a könyvtár látogatóin kívül másokat is ide vonzanak - jelentette be a májusi képviselő-testületi ülésen Szirbik Imre polgármester.

A testület egyhangúlag döntött: G. Szabó Lenke munkaviszonyát 2010. június 1-jétől határozatlan időtartamra meghosszabbítja.

2010. május 28.

A pipás

Egy tavalyi évben, Szegváron és környékén forgatott filmet vetítenek a Koszta József Múzeum megyeházi épületében május 29-én, szombaton 15 órától a Tájak, Korok, Múzeumok szentesi tagcsoportja szervezésében.

A pipás című alkotás főhőse az egykor Ásotthalom szomszédságában fekvő átokházi tanyavilág hóhéraként szerzett kétes hírnevet magának. Pipás Pista valós személy volt, igaz, még Fődi Viktóriaként született. 1919-36 között mintegy 30 gyilkosság elkövetésével vádolták. Indítéka az volt, hogy fiatalon egy 25 évvel idősebb férfihoz kényszerítették, aki rosszul bánt vele. Férfias szokásokat és viselkedést vett fel, miközben annyira gyűlölte a férfiakat, hogy nem volt nehéz rávenniük a nőknek, akikkel szintúgy kegyetlenül bánt az uruk, hogy megszabadítsa őket férjeiktől.

A Pipás életének utolsó szakaszáról és lelepleződéséről szól a szentesi származású Banner Szűcs Loránd kisjátékfilmje.

2010. május 28.

Ifjúsági megbízólevelek

Új ifjúsági városi vezetők kaptak megbízást Szentesen. A helyi ifjúsági és diákönkormányzat javaslata alapján a következő egy évre ifjúsági polgármesternek Tisza Csillát, a Horváth Mihály Gimnázium, alpolgármesternek Bíró Dórát, a Deák Ferenc Általános Iskola tanulóját választották. A két fiatal a megbízólevelét május 21-én, az önkormányzat ülésén vehette át Szirbik Imre polgármestertől.

2010. május 28.

A bűnmegelőzésről

A szívügy klub legközelebbi összejövetele június 2-án, szerdán 17 órakor lesz a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ezen a délutánon vetítéssel egybekötött bűnmegelőzési előadást tart dr. Orosz Katalin rendőr őrnagy.

2010. május 28.

A vakáció végére elkészül

Felújítás a Klauzál iskolában

Hatvan százalékos készültségi foknál tart a Klauzál Gábor Általános Iskola felújítása (DAOP-4.2.1/2/2F-2f-2009-0005 program), amelyhez 58 millió forintot, azaz a szükséges önerő 50 százalékát támogatásként kapta meg az önkormányzat az Önkormányzati Minisztérium "EU Önerő Alap"-jából.

A több hónapig tartó felújítás ideje alatt két osztályt a Kossuth utcai óvodában helyeztek el, jelenleg is ott folyik oktatásuk. A diákok étkezésének a központi gyermekélelmezési konyha adott helyet, a tornaterem felújítása alatt a sportcsarnokban tartották meg a gyerekeknek a testnevelés órát.

Magas tetőt, új színt és védőszigetelést kapott a tornaterem, ugyanúgy ahogyan a főépület laposteteje és homlokzata is. Akadálymentes vizesblokkokat és korszerű nyílászárókat szereltek be. Folyamatban van a tantermek világítás-korszerűsítése és az informatikai hálózat kiépítése, valamint a melegítőkonyha átalakítása is, a felújítási munkálatok ütemezésének megfelelően - tudtuk meg Szabics Arankától. A polgármesteri hivatal munkatársa elmondta: a nyári szünetben elvégzik a belső felületek burkolását. Az akadálymentesítés keretében liftet szerelnek be, és korszerűsítik az elavult fűtésrendszert is.

Az OLLÉ programiroda által kifejlesztett sportudvar is újdonság lesz az őszi tanévet kezdő gyerekeknek a Klauzál iskolában, hiszen távolugró és súlylökő gödörrel egészül ki a sportlehetőségek köre az intézmény udvarán. A már meglévő kézilabdapálya rugalmas, elasztikus réteget kap.

2010. május 28.

Mindennapi szeretet!

Olvasónk írja

Iskola sokféle van. Amelyikért én szeretnék szólni, az egy csodálatos, nagy udvarral és zöld területtel rendelkező tagiskola, de a lényeg az iskola vezetése és a tanárok. Hiszen ki ne álmodna arról, hogy a gyermekét olyan pedagógusok tanítsák, akik minden gyermekre külön figyelnek, a gyengéket felkarolják, sok törődéssel, figyelemmel, szeretettel. Mindezt úgy teszik, hogy a diák nem érzi kényszernek a tanulást. A jó képességűeket külön feladatokkal látják el, hogy számukra is élvezetes legyen a tanulás. Valahogy minden tanulóra van idejük, hogy meghallgassák őket. Együtt örülnek és sírnak velük. Akiknek nincs önbizalma, külön kis megbízásokkal elérik, hogy egy-két év alatt már mer kezdeményezni, kiállni az igazáért és elintézni a dolgokat.

2010. május 28.

A szépség városától a stációkig

A Szentföldön barangolhatott Murányi László közönsége a városi könyvtárban. Az előadó képes úti beszámolóját pünkösd előttre időzítette, s magyar, köztük szentesi vonatkozásokkal is megismertette az érdeklődőket.

Az izraeli barangolás Jaffa, vagyis a szépség városából indul, ez a szó eredete ugyanis. Utazhatott a közönség a Földközi-tenger partján, láthatott épségben megmaradt római kori emlékeket, de keleties hangulatú üdülőhelyeket is. A Názáret felé vezető út Jézus korában is úgy nézhetett ki, ahogyan ma látjuk.

2010. május 28.

Fiókákkal lép fel a Fivérek

Sorozatban láthatjuk-hallhatjuk a városi nagyrendezvényeken a Fivérek zenekart. A gitáros fiúk jövő pénteken a közbiztonsági nap színpadának fellépői lesznek, ahová elkísérik őket Seres Antal legtehetségesebb növendékei is.

Antal hét éve tanít, öt árpádhalmi diákkal kezdte, azóta közel 160 fiatalt tanított meg gitározni. Sokan közülük kisegyüttest alapítottak, dalszerzéssel próbálkoznak. A sportszálló mellett, június 4-én, pénteken 18 órától kezdődő koncerten a színpadképes diákok jutnak fellépési lehetőséghez, mintegy 20-22-en. Ők a Fiókák ezen a napon. Általában egy éves tanulás után jut el egy növendék erre a szintre, ám vannak friss tanítványok is a csapatban. Ilyen például Bódi Károly, aki fél éve gitározik. Smooth Funky elnevezésű együttesükkel most a gyulai Erkel Diákünnepre készülnek egy ritmusos egyveleggel. Ezt a produkciót a közbiztonsági nap közönségének is előadja a három lány és négy fiú. A Fiókák a Fivérekkel közös dalok mellett egyéni számokkal is bemutatkoznak: két diák, Karikó Zsófi és Mészáros Dorottya két év alatt odáig jutott, hogy saját szerzeménnyel is elő tudnak állni. Tirpák Barbi is írt már dalokat. A négy éve gitározó középiskolás lány szerint nagy élmény lesz nekik a közös fellépés, de minden egyéb megmozdulás az, így a hétvégi baráti összejövetelek, hajnalig tartó beszélgetések is összekovácsolják a társaságot. Vagy például a nyári táborok, amelyet idén június végén is megrendeznek Antalék.

A műsorból már ízelítőt adtak az ifjúsági ház 30 éves jubileumi estjén. Mivel a közbiztonsági rendezvényen a gyerekekre helyeződik a hangsúly, a Fivérek zenészei a nagykoncerteknél fesztelenebb, közvetlenebb fellépésre készülnek.

D. J.

2010. május 28.

Könyvajándék

A napokban jelent meg Kruzslicz Pál Thália Szentesen című könyve, - amint erről lapunk is beszámolt. A könyv kiadását Szentes Város Önkormányzata, a Szentes Városért Közalapítvány és a Városi Könyvtár mellett nagy mértékben támogatta a Pendola-Szentes Kft. A tulajdonos-ügyvezető Zsohár Árpád a szentesi munkástörténetről szóló könyvből tíz példányt ajándékozott a Horváth Mihály Gimnáziumnak. Arra kérte az intézmény igazgatóját, hogy két példányt helyezzenek el a gimnázium könyvtárában, a többit jutalomként adják át az évzárón a legjobban tanuló irodalmi-drámai tagozatos fiatalnak.

2010. május 28.

Újszentesen a népdalosok

Szentesről 21 gyermek és 3 kísérő pedagógus látogatott el újszentesi testvérvárosunkba május közepén. A HURO/ 0801/044 projekt keretében a vendégek a Deák Ferenc és a Petőfi Sándor Általános Iskolákból érkeztek, népdalokat, néptáncokat, valamint népi gyermekjátékokat énekeltek, játszottak az újszentesi gyerekekkel közösen. A házigazda Dénes Ildikó tanítónő volt, aki sok-sok éves tapasztalattal és gyakorlattal vezette a népdalosok találkozóját.

A kétnapos rendezvényen Kis-Rácz Antalné előadásában Bartók Béla szentesi népdalgyűjtéseiről, valamint népi gyermekjátékokról hallgattak előadásokat a megjelentek. A közös játék, éneklés varázsa megtette most is a hatását, hiszen a jó hangulat csoportos énekes játékba torkollott. Együtt énekelt, játszott a 4 éves kisgyermek és a nagymama korú felnőtt is. A délután folyamán a házigazdák és a vendégek egyaránt szebbnél szebb népdalokat mutattak be egymásnak, és ezek többségét közösen is énekelte a lelkes kis csapat. Vajdáné Balogh Ida tanárnő diákjai Görög Ilona balladáját jelenítették meg nagy sikerrel. A Petőfi iskola tanulói szentesi népdalokat mutattak be, az újszentesi gyerekek pedig főleg erdélyi, csángó dallamokkal örvendeztették meg a hallgatóságot. Este táncházi összejövetel tette színesebbé a gyorsan pergő órákat, melyeket Mélykútiné Németh Kornélia és Péter Csilla tanárnők vezettek.

Bár az időjárás morózus volt, a hangulat annál forróbbnak bizonyult. Másnap délelőtt is gazdag volt a program. Az Euroregionális Ifjúsági Központban fakanálbábot készítettek a gyerekek, majd a református és a katolikus templomokban énekeltek régi dallamokat. A kristálytisztán felcsendülő gyermekhang varázsa 120 év történelmét idézte fel az emberekben. A megható órák temesvári sétával értek véget, majd ezt követte a hazautazás. A buszokban is folytatódott a dalolás és a megható, mókás és szép emlékek felidézése.

Kicsiknek, nagyoknak bizonyára maradandó élményt jelentett az együtt töltött két nap. Köszönet érte a program valamennyi szervezőjének!

Kis-Rácz Antalné
kulturális szervező

2010. május 28.

Matiné az IH-ban

A Művelődési és Ifjúsági Házban matinéra várják a gyermekeket június 1-jén és 8-án, kedden 18 órakor. A belépés ingyenes. További információ a helyszínen és a 314-211-es számon kérhető.

2010. május 28.

Kempingtalálkozó volt a ligetben

A vendégek elégedettek votlak a körülményekkelGyürky László, a Magyar Camping és Karaván Klub elnöke több tucat ismerősével, barátjával érkezett Szentesre a klub soron következő rendezvényére. Terveik között már régóta szerepelt városunk, és most pünkösdkor úgy döntöttek, hogy itt töltenek egy hosszú hétvégét.

Az 1965-ben alakult szövetségük egyik célja a magyarországi szép helyek felkeresése, megismerése. Tagjai között vannak, akik sátorral, lakókocsival vagy lakóautóval kempingeztek. Ez egy kicsit korosztályfüggő, hiszen az olcsóbb sátrazást jobbára a fiatalok, a lakókocsikat pedig a tehetősebb középkorúak, vagy idősebbek választják. Egyébként van egyfajta félremagyarázott minősítés is, hiszen néhányan úgy érzik, hogy a sátras kempingezők mintha alacsonyabb kasztba tartoznának, de ez nincs így, itt mindenki egyforma jogokkal rendelkezik.

2010. május 28.

Atlétikaérmek

Hódmezővásárhelyen rendezték meg Csongrád Megye Gyermek- és Serdülő Bajnokságát. A Megyei Atlétikai Szövetség által kiírt minősítő versenyen részt vettek a Szentesi Maximus atlétái, valamint a Koszta József Általános Iskola gyermek versenyzői.

Halász Ákos 60 méteres síkfutásban és távolugrásban aranyérmet szerzett. Czuczi Anna kislabda hajításban és 60 méteres síkfutásban aranyérmet nyert. Andrikó Anett távolugrásban aranyérmet, a 60 méteres síkfutásban ezüstéremmel tért haza. (Mindhárom versenyző a Koszta József iskola tanulói.)

A serdülők versenyében Árgyellán Dávid 50,12 méterre hajította a diszkoszt és ezzel az eredménnyel megyei bajnok lett, valamint teljesítette az aranyjelvényes minősítési szintet is. Súlylökésben (13,76 méter) bajnoki címet szerzett.

A serdűlő lányok versenyében diszkoszvetésben Papp Anita (34,34 méter) arany, Csordás Cintia (32,88 méter) ezüstérmet szerzett.

Súlylökésben Papp Anita ezüst, Csordás Cintia pedig negyedik lett.

2010. május 28.

A dobogón tíztáncban

Ifjúsági, felnőtt tíztánc és junior latin ranglista és klubközi táncversenyt tartottak Kisteleken, május 8-án. A felnőtt tíztánc ranglistán 1. László Csaba-Mikes Anna, 2. Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes, 3. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta.

Május 15-én rendezték meg Budapesten a standard ranglista és a junior tíztánc ranglista versenyt. A versenyen a Szilver TSE táncosai is parkettre léptek. Eredmények, standard ranglistán 1. László Csaba-Mikes Anna, 2. Szepesi József-Szepesi Judit. Junior tíztánc ranglistán 3. Horváth Kornél-Juhász Kitti, 4. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka.

2010. május 28.

Ha nehézségek árán is, de ezüstérem!

Második helyen végzett az első osztályú női vízilabda-bajnokságban a Hungerit-MetalCom Szentesi VK együttese. A csapat vezetőedzője, Zantleitner Krisztina (képünkön) örül az ezüstéremnek, de a sikert némileg beárnyékolja a klub anyagi helyzete körüli bizonytalanság, ami rányomta a bélyegét az utolsó hónapok munkájára.

- Újonc edzőként milyen tervekkel látott munkához tavaly nyáron?

2010. május 28.

A becsület a tét

Az elmúlt szombaton hazai pályán kapott ki 1-0-ra a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata a Csanádpalota együttesétől. Az első félidő kiegyenlített játékot, két-két nagyobb helyzetet hozott, de gólt nem láthatott a publikum. A második játékrész elején nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a vendéggárda, és egy jól eltalált tizenkét méteres lövést követően sikerült is megszerezniük a vezetést a palotaiaknak. Ez után a Csanádpalota akarata érvényesült, ők irányították a játékot, a Szentes gyakorlatilag helyzetig sem jutott ebben a félidőben. Vadász Béla, a Szentes játékos-edzője szerint a találkozó végén a vendégek már erőnlétileg is labdarúgói fölé kerekedtek, így megérdemelten nyerték a találkozót. A krónikához tartozik, hogy eltiltása miatt Debreczeni nem állhatott edzője rendelkezésére, de rajta kívül is akadtak hiányzói a Kinizsinek. Május 30-án, vasárnap 17 órakor az élbolyban tanyázó Sándorfalva otthonában vendégeskedik a Szentes. Az összecsapásnak finoman fogalmazva sem a mieink az esélyesei, ennek ellenére Vadász Béla tisztes helytállást, becsületes játékot vár a Kinizsitől.

H. V.

2010. május 28.

Delfin sikerek

Április közepén Kaposváron rendezték meg a X. Ketskés K. Endre Nemzetközi Szenior Úszóversenyt. 25 és 50 méteres távokon versenyeztek a résztvevők. A Szentesi Delfin ESC versenyzői nagyon eredményesen szerepeltek.

Becsák Jánosné: 25 pille, 25 gyors, 50 mell, 50 gyors, 50 hát, 100 vegyes 1. 25 mell, 25 hát 2.; Pólyáné Téli Éva: 25 mell, 25 pille, 25 hát, 25 gyors 1, 50 mell, 50 gyors 1.; Pászti Edit: 25 hát, 25 gyors, 50 hát, 100 vegyes 1. 25 pille; 2. Melkuhn Dezső. 50 pille 1. 100 vegyes, 50 gyors, 50 hát 2. 50 mell 3.; Lukátsy Kati: 25 gyors 1. 50 hát 2. 100 vegyes 3.; dr. Bakacsi Gyula: 25 mell, 25 gyors, 25 hát, 50 mell, 50 gyors, 50 hát 2.; dr. Kanyó Ádám: 50 hát, 25 hát 3.; Ferke Gáborné: 25 mell 4.

2010. május 28.

Focitábor

A Szentesi Kinizsi SZITE labdarúgó szakosztálya június 21-25. között 5 napos nyári focisuli tábort szervez 1995-99-ben született gyermekeknek. Napi háromszori étkezést biztosítanak. Minden olyan fiatalt várnak, akik kedvet éreznek a sportág iránt, és szeretnének a Kinizsi SZITE csapatában futballozni. Jelentkezni a Kinizsi pályán délutánonként, edzésidőben lehet. Elérhetőség: 06/30-975-47-96.

2010. május 28.

Az utánpótlás vízilabdások

Állnak: Werner György, Csendes Tamás, Bubori Márkó, Molnár Ádám, Farkas Kristóf, Csapi András, Mácsai Áron. Ülnek: Pengő László edző, Szabó Nándor, Kristó Kristóf, Pellei Frank, Tar Szilveszter, Hajós János, Werner RichardPengő László, az utánpótlás (1995-96) csapat edzője hosszú évtizedek óta egyik emblematikus személye a Szentesi Vízilabda Sportklubnak. Tagja volt annak az "Aranycsapatnak" is, amelyé a mai napig a klub legnagyobb csapatsikere, az MNK győzelem. Kezei közül - különösen utánpótlás korú - játékosok kerültek többen is a korosztályos válogatottba. Vele beszélgetünk az aktuális csapatról.

Az országos gyermek fiú korosztály első osztályában szerepelnek, a 22 csapatból álló bajnokság alsó házában. A tavaszi fordulókban eddig minden meccset megnyertek, így nagy eséllyel várják a bajnokság végét, illetve a felső osztályba kerülés lehetőségét. Korábban 25 pontot szereztek, ugyanannyit mint a BVSC, de sajnos a Fraditól Pesten kikaptak és hiába győztek Szentesen, kevés volt a felsőházba jutáshoz. A hétvégén a Pécset 8-5 re, az OSC-t 25-5-re verték.

A gárdában komoly változások várhatók, 6-7 játékos kiöregszik, felkerülnek a serdülők közé. A'95-ös csapatba fiatalabbak érkeznek a 97- 98-as korosztályból, akiknek szintén ő az edzője. Lehet, hogy majd ő viszi az ifjúsági csapatot is, de ez csak a nyáron derül ki. Átszervezés várható a bajnoki rendszerben is, hiszen az országos bajnokságban levő gyermek-, serdülő és ifjúsági csapatok eredményeit, helyezési számait összeadják és így minősítenek. Ez azoknak a csapatoknak lehet előny, akiknek a teljes paletta a rendelkezésre áll, tehát minden korosztályban van csapatuk.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2010. május 28.

Nagy küzdelem a Mars-serlegért

Ha május, akkor Óvodától az olimpiáig. A nemzetközi úszóverseny ismét sikeres rendezvénynek bizonyult a ligeti uszodában. A Szentes Városi Úszó Club 14 egyesületet látott vendégül pünkösdhétvégén, amikor is összesen több, mint 400 versenyző állt rajtkőre. A kétnapos tornára elfogadták a meghívást olyan, komoly vízisport hagyományokkal rendelkező városok, mint Eger, Hajdúszoboszló, Budapest. Jöttek úszók a Csongrád megyei városokból, Aradról pedig 40 fős csapat látogatott a Kurca partjára.

Az Óvodától az olimpiáig történetében ez a 14. verseny, s az esemény az eltelt majdnem másfél évtized alatt komoly, ma már nemzetközi megmérettetéssé nőtte ki magát. Ennek köszönhetően megfordultak már Szentesen úszónagyságok is, mint az azóta világbajnoki címet szerzett Hosszú Katinka, illetve Rózsa Norbert, Szabó József olimpiai bajnokok, vagy a szentesi nevelésű olimpikon, Máté Hunor, ki díjátadóként, ki versenyzőként. A kezdeteknél még úgy nézett ki, reménységünk, Bessenyei Tamás kijuthat az olimpiára, valamint vannak óvodás korú úszóink is, innen a verseny elnevezése, magyarázta Paulovics Tamás edző, szervező. Az egyéni versenyszámokban az 1995 és 2003 közötti korcsoportokban díjazták a legjobbakat. Mindkét nap végén izgalmakat hoztak a váltók, a házigazdák mindig versenyben voltak az első helyekért. A pontverseny a Mars Magyarország vándorserlegéért zajlott, melyet az előző években itt tartottak a helybeli úszók. Azonban az első nap végén nagyon úgy tűnt, a vásárhelyi Hód Úszó SE idén benyújtja rá az igényét. A végén minden jól alakult: szoros versenyben, 8 pontos előnnyel, de a házigazdák megszerezték a becses trófeát, s újabb egy évig őrizhetik.

Levezetésképpen kígyóúszás zárta a kétnapos tornát. Ez már nem szerepel a versenyszámok között, de hagyományosan a legnépszerűbb pontja a szentesi viadalnak. A szinte teljes mezőny és a szülők, edzők, kísérők közül is jó néhányan sorba álltak az egyes rajtkőnél, hogy aztán sípszóra egymás után pár méterrel a vízbe csobbanva, a hosszakat végigúszva, majd átbújva a kötél alatt, a másik pályán folytatva, átússzák a medencét. A nyolc hossz teljesítése után mindenkit csokival vártak a célban.

D. J.

2010. május 28.

Pótfűtés

Éltesebb hölgy érkezik orvosi vizsgálat céljából a rendelőbe. Mikor bemegy az orvoshoz, megkérdezi:
- Le kell vetkőznöm, doktor úr?
- Szükségtelen. A nyáron már láttam a strandon.

2010. május 28.

Kis kukta

  • Zöldségleves
  • Görögsaláta
  • Tiramisu
2010. május 28.

Ismét rombolt a fémtolvaj

Az egyik társasházban tört ki verekedés a hétvégén. Az ott lakók egyike, annak barátja és egy másik lakástulajdonos ugrott egymásnak egy korábbi sérelem miatt. A társasházban élők közül egyesek hangoskodással vádolták egyik lakótársukat, akit később kérdőre is vontak ezzel kapcsolatban. A férfi ezen bedühödött, vita alakult ki, majd ő és barátja tettleg bántalmazta a történet harmadik szereplőjét, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást az ügy három érintettje ellen.

2010. május 28.

Tokácsli emlékkiállítás

A Szentesi Művelődési Központ Tokácsli Lajos festőművész emlékkiállítását rendezi meg a főtéri Galériában. A tárlatot június 3-án, csütörtökön 17 órakor dr. Vörös Gabriella egyetemi adjunktus ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás június 26-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

2010. május 28.

Kenuverseny csütörtökön

A Kurca kőhíd és a strand közötti szakaszán kell evezniük azoknak a középiskolásoknak, akik részt vesznek a középiskolák közötti kenuversenyen. A 8. alkalommal megrendezendő verseny június 3-án, csütörtökön 14 órakor kezdődik, gyülekező a bíróság mögötti Kurca-parton.

2010. május 28.

Niki megúszta!

A Szentes Városi Úszó Club mozgáskorlátozott versenyzője, Rácz Nikolett kivívta a jogot a világbajnokságon való indulásra. A szép eredmény helyszíne a debreceni országos bajnokság volt május 22-én és 23-án. Edzője, Kovács Brigitta arról számolt be, hogy az OB-n lehetett megúszni a vb-szintidőket. A 12 éves kislány az első versenynapon 200 méter vegyesen és 400 m gyorson indult, mindkét számban korosztályában (ifi) és kategóriájában (S 10, SM 10) első helyen ért célba. A második napon volt a 100 m hát és Niki fő száma, a 100 m mell.

- Mindenki feszülten várta, mit fog úszni ez a pici lány. Elképesztő csend volt a rajt pillanatáig, majd miután megszólalt a duda, elkezdődött a "csata". Niki már 50-nél biztató idővel fordult, s láss csodát, sikerült! Megúszta! 1:30, 37-es idővel nyerte a 100 m mellúszást az ifik között, habár, ezzel az idővel a felnőttek között is első lett volna, - mesélte Kovács Brigitta. Ezzel kivívta a jogot a világbajnokságon való részvételre, amit augusztus 15-21. között Hollandiában rendeznek. Előbb azonban még a július 17-től kezdődő berlini világkupán versenyez az OB-n 4 aranyat szerző kislány.

(darók)

2010. május 28.

Szúnyogirtás Szentesen

A Szentes Város Önkormányzat Városellátó Intézménye értesíti a lakosságot és a méhészeket, hogy a rendkívüli változékony időjárási feltételektől függően május 28. és 31. között a napnyugtát megelőző órákban légi kémiai és földi melegködös szúnyogirtást végezetet a város területén és a Tisza melletti területeken. A felhasználásra kerülő vegyszer emberre és melegvérű állatokra veszélytelen.

2010. május 28.

Csík zenekar

A Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé a zenekart. A megyeháza szabadtéri színpadán hallhatja és láthatja a közönség a Csík zenekart június 22-én, kedden 20 órakor. Az előadására jegyek kaphatók a zeneiskolában.

2010. május 28.

Családi

Született: Nagy József és Dósai-Molnár Etelkának Noel, Hegedűs Attila és Valkai Gabriellának Júlia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Bertók János és Vida Diána, Csaba Gábor és Koncz Erika, Balla Béla és Miskolczi Judit Erzsébet, Paksi György és Huszár Henrietta, Sinóros-Szabó Zoltán és Farmasi Brigitta, Tarján Zsolt Norbert és Piti Krisztina.

Elhunyt: Kenderesi István, Virág Lászlóné Sípos Anna, Fűri Imréné Ötvös Mária, Domokos István.