2010. május 28.

Mindennapi szeretet!

Olvasónk írja

Iskola sokféle van. Amelyikért én szeretnék szólni, az egy csodálatos, nagy udvarral és zöld területtel rendelkező tagiskola, de a lényeg az iskola vezetése és a tanárok. Hiszen ki ne álmodna arról, hogy a gyermekét olyan pedagógusok tanítsák, akik minden gyermekre külön figyelnek, a gyengéket felkarolják, sok törődéssel, figyelemmel, szeretettel. Mindezt úgy teszik, hogy a diák nem érzi kényszernek a tanulást. A jó képességűeket külön feladatokkal látják el, hogy számukra is élvezetes legyen a tanulás. Valahogy minden tanulóra van idejük, hogy meghallgassák őket. Együtt örülnek és sírnak velük. Akiknek nincs önbizalma, külön kis megbízásokkal elérik, hogy egy-két év alatt már mer kezdeményezni, kiállni az igazáért és elintézni a dolgokat.

Előfordult többször is, hogy a tanító nénik a saját gyermekük ünneplő ruháját adták rá arra, aki elfelejtett abba menni. Egy ünnepség alkalmával, egy kisgyerek minden elképzelhető módon zavarta az ünnepséget. Az igazgató félrehívta és legnagyobb meglepetésemre olyan kedvesen beszélt a lelkére, és olyan türelemmel, amit el sem tudtam volna képzelni.

Azok a szülők, akiknek olyan szerencséjük van, hogy gyermekük ebbe az iskolába járhat, már biztosan tudják, melyik iskoláról beszélek, ez a DAMO.

Most, hogy közeleg a pedagógus-nap, mindenképpen megírtam volna ezt a levelet. Sajnos az örömbe üröm is vegyült. Nemrég értesültem róla, hogy az a két tanító néni, akiket én csak hat éve ismerek, feleslegessé váltak. Pedig az elmúlt évben nyolc kitűnő tanuló volt az osztályukban és több gyermek is ért el megyei első helyezést. Az országos versenyeken sem kellett szégyenkezni azoknak, akiket ők tanítottak a matematika és magyar nyelv alapjaira. (Egy példa: Kalmár László országos matematika verseny 8. helyezés.)
Bár nem tudom mi az előnye annak, amikor egy iskolából tagiskola lesz, a hátrányát viszont már többször tapasztaltam.

Az igazgató harcol a bürokrácia ellen, de sajnos nem mindig nyeri meg a csatát. Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét a Damjanich János Általános Iskola vezetésére és minden ott tanító pedagógusra. Álljunk ki az egész tantestületért! Megérdemlik példamutató tanításukért, a gyerekek szeretetre neveléséért és az elért sikerekért. Legyen az matematika, irodalom, sport, rajz, tánc, ének vagy bármi más.

A május 29-én megrendezendő gyermekfesztiválon bárki megismerheti ezeket a nagyszerű nevelőket. Jöjjenek el minél többen és győződjenek meg róla saját szemükkel. Talán még nem késő tenni valamit ezért az iskoláért és tanáraiért.

A mindennapi, szeretettel tanítás a legfontosabb!

Egy nagymama