2010. május 28.

Új igazgató a Klauzál iskola élén

Az önkormányzat májusi rendes ülésén - egyebek mellett - beszámolókat vitatott meg a testület. Elfogadták többek között a Klauzál Gábor Általános Iskola, a Pendola Szentes Kft. és a Dr. Bugyi István Kórház vezetőjének beszámolóját. A tanácskozáson személyi kérdésekben is döntöttek a képviselők. Határozatlan időre meghosszabbították a Szentes Város Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. vezetőjének, G. Szabó Lenkének a kinevezését. Változás történt a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatói székében is. Tariné Lantos Piroska 10 évig vezette az oktatási intézményt, mandátuma augusztusban lejár. Az önkormányzat nyilvános pályázatot írt ki a poszt betöltésére. Az álláshelyet az oktatási intézmény nevelője, Dévay István magyar-történelem szakos általános iskolai tanár pályázta meg. Dévay István közoktatás vezető, valamint magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész tanári képesítéssel rendelkezik.

- 1983 óta tanítok, a Klauzál Gábor Általános Iskolában 1991-ben kezdtem meg munkát - mondta a képviselő-testület előtti kiegészítő beszédében. - Iskolánk egy működő intézmény. Azonban minden intézmény működik bizonyos problémákkal. A legfontosabb probléma a magatartási zavarokkal küszködő gyerekek kérdése. Van egy házirendünk, amely nagyon fontos szabályokat állít fel a gyerekekkel szemben. Ennek a betartatása olyan fontos pont, amivel munkánkat könnyebbé és jobbá tehetjük. Azonban van egy másik kérdés is, ez pedig nem más, mint a gyerekeknek az egyéni határok kialakítása. Ezeket az egyéni határokat a gyerekek általában úgy szokták értelmezni, hogy minden szabad, ami nekem jólesik. Az erre való reagálás a pedagógusok részéről elsősorban az osztályfőnökök részéről úgy gondolom, rendkívül fontos, nagyon lényeges kell, hogy legyen, hogy ezekkel a tanulókkal megértessük azt, hogy a határok betartása a közösség felé legalább olyan fontos, mint a szabályok betartása.

- Az intézménynek egy rendkívül jó döntési mechanizmusa van. Ebben talán annyit érdemes változtatni a jövőben, hogy a nevelőtestületet a döntés előkészítésében célszerűbb jobban bevonni. Így a munkánkat mindenki jó szívvel tudja fölvállalni.

A hagyományokról szólva Dévay István kijelentette: ezek azok a pontok, amelyekre mindig építeni lehet és építeni is kell. Néhányat ki is emelt közülük, mint például az alsó tagozatos Aprók programjait, a természettudományi hét programjait. Mint mondta, a névadóhoz kötődő hagyományok még nem alakultak ki, nem körvonalazódtak pontosan az intézményben, kialakításuk a későbbiek feladata lesz.

Szirbik Imre polgármester megköszönve az intézményben végzett eredményes munkát megjegyezte: az iskola stabilitását mutatja az, hogy negyedszázad alatt - az iskola tavaly ünnepelte 25 éves fönnállását - összesen két vezetője volt. Ez azt jelenti, hogy olyan stabil kollektíva dolgozik az intézményben, amely hosszú távú folyamatos működését biztosítja.

A képviselő-testület a következő 5 évre Dévay Istvánt bízta meg az általános iskola vezetésével.

L. J.