2010. május 28.

Ha nehézségek árán is, de ezüstérem!

Második helyen végzett az első osztályú női vízilabda-bajnokságban a Hunge-rit-MetalCom Szentesi VK együttese. A csapat vezetőedzője, Zantleitner Krisztina (képünkön) örül az ezüstéremnek, de a sikert némileg beárnyékolja a klub anyagi helyzete körüli bizonytalanság, ami rányomta a bélyegét az utolsó hónapok munkájára.

- Újonc edzőként milyen tervekkel látott munkához tavaly nyáron?

- A szponzorok és a saját elvárásom is az volt, hogy mindenképpen a dobogón kell végezni. Fizikálisan jó alapokkal rendelkező csapatot vettem át, de mint közösség, nem voltunk egységesek, ráadásul a csapat évről évre, a bajnokság végére esett szét. Ezen mindenképpen változtatni szerettem volna, a csapatsportágak sikerének ugyanis az egységesség az alapja, és ezt meg kell tudni őrizni a szezon legkritikusabb szakaszaiban is. A közösség építése, a klikkesedések feloldása, a mentális megerősödés felé tettünk ugyan lépéseket, de bőven van még hová fejlődnünk.

- Az alapszakaszban vezették a tabellát, mennyire lepte meg az, hogy első helyen vághattak neki a rájátszásnak?

- A média ugyan felkapta az első helyünket, de tudtam, hogy ennek semmilyen jelentősége nincs, az igazán fontos meccsek a rájátszásban jönnek majd. A saját mérkőzéseinket sikeresen megoldottuk, a Dunaújváros ekkor pontokat hullajtott, de aztán kidomborodott a két csapat közötti nagyobb különbség. Idén a második hely volt az, amit ki lehetett hozni a Hungeritből.

- Évekre bebetonozódott a hazai erősorrend?

- Nem feltétlenül, nem lehet tudni milyen játékos-mozgások várhatóak, az azonban biztos, hogy csak akkor tudunk fokozatosan közelebb kerülni a Dunaújvároshoz, ha megfelelően tudunk igazolni játékosokat.

A nagy fizetések időszaka azonban lejárt, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. A jelen gazdasági viszonyok között a női vízilabdából nem lehet meggazdagodni.

- Mennyire hatottak ki a játékukra a klub megrendült anyagi helyzetéről szóló hírek?

- Sajnos a legrosszabbkor kaptuk ezeket a híreket, akkor, amikor a bajnokságnak a legfontosabb szakaszához érkeztünk. Azt tudni kell, hogy bárhol előfordulhatnak csúszások a fizetéseket illetően, erre minden klubnál számítani lehet itthon. Borzasztóan nehéz azonban motiválni a játékosokat akkor, ha hónapokat csúsznak a juttatások. A korábbi szemléleten, vagyis hogy nem kizárólag az anyagiakért, hanem a klubért játsszon valaki, nagyon nehéz hónapok alatt változtatni. Évek rossz beidegződését igyekeztem átalakítani.

- Sikeres szezon után logikus lenne, hogy ön maradna a csapat élén.

- Szívesen maradnék, jól érzem magam Szentesen. Bízom abban, hogy a szükséges források rendelkezésre állnak majd és a megkezdett munkát folytathatom. Egyet azonban már most tudnia kell minden játékosnak a következő bajnoki évad előtt: csak abban az esetben vállalja a játékot ebben a klubban, ha elsősorban a sportág szeretete, és nem az anyagiak vezérlik a mérkőzéseken. Olyan játékosokkal nem szeretnék harcolni, akik a döntő előtt nem a csapat sikerére hanem az anyagiakra koncentrálnak. Aki ezekhez az új elvárásokhoz nem tud alkalmazkodni, az a saját teljesítményét rontja le, amivel végső soron a csapatnak árt.

- Továbbra sem lesz segítője a kispadon?

- Nem titkolom, többször beszélgettünk Szremkó Krisztinával egy lehetséges együttműködésről. Ő az, akinek a tanácsait, segítségét én is el tudnám fogadni a munkámban.

Hering Viktor