2010. május 28.

Árvíz- és belvízhelyzet városunkban

Ennél biztosan magasabb lesz a vízállás a tiszai strandonA májusi eső aranyat ér, de néha már úgy érezhetjük, elég az égi áldásból. Az észak-magyarországi árvizek láttán felmerül a kérdés: mi várható a közvetlen környezetünkben? Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság Szentesi Szakaszmérnökségén Jászné Gyovai Ágnes szakaszmérnök adott felvilágosítást.

- A Tisza vízállásával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy ezen a szakaszon a hét elején várható tetőzés Mindszentnél, 750 centiméterrel. A szentesi strand területén biztosan kijön a víz. Első de legfeljebb második fokozatú árvízvédelmi készültség lesz elrendelve, ami azt jelenti, hogy a munkatársaink éjjel és nappal folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát. A csapadékos időjárás nem szerencsés számunkra abból a szempontból, hogy a magasra nőtt fű miatt nem lehet látni az esetleges szivárgásokat. Az első feladatunk tehát a kaszálás lesz, ez után tudjuk felmérni a helyzetet. A szentesi és környékbeli várható eseményeket nem lehet az észak-magyarországihoz hasonlítani, hiszen az ottani kis, gyors járású patakok másképp viselkednek, mint a jóval lassabb folyású és nagyobb befogadóképességű Tisza. A Duna nem érintett az árvíz szempontjából, ezért az országhatáron túl, a két folyó találkozásánál a Tisza esetlegesen magasabb vízállását csökkentheti a nagyobb folyamunk. Természetesen, ha továbbra is csapadékos lesz az idő, a helyzet kissé módosulhat.

A belvízhelyzet tekintetében a következőket tudtuk meg a szentesi szakaszmérnöktől.

- A teljes területünkön, tehát Öcsödtől Mártélyig terjedően összesen mintegy 9000 hektárt érint jelenleg a belvíz. A szentesi és a mindszenti szivattyúk folyamatosan dolgoznak. A vízügyi társulat másodfokú készültséget rendelt el ezen a szakaszon.

Sajtóközleményekből tudjuk, hogy Szegeden naponta 20 centit emelkedik átlagosan a Tisza vízszintje, a rakpartot a múlt héten lezárták a vízügyesek. Az észak-magyarországi folyók apadni kezdtek, a gondot jelenleg a Tisza felső szakaszának áradása és az esőutánpótlás okozza. A Körösök is áradnak, a Maros Makónál tetőzik, ez tovább dagasztja a Tisza árhullámát.

Kép és szöveg: K. E.