2010. május 28.

Kis kukta

Zöldségleves

Hozzávalók: 3 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 ml étolaj, 2 csomó leveszöldség, 20 dkg fehér fejes káposzta, 3 l víz, 1 ek. só, 2 babérlevél, 1 tk. bors, 1 csomó petrezselyem, 2 szál lestyán, reszelt szerecsendió.

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk, majd forró olajban átpároljuk és kicsit lepirítjuk. A leveszöldséget és a káposztát is megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, kicsit együtt pároljuk, és hozzáöntjük a vizet. A sót, a babérlevelet és a borsot beletesszük, lefedve 1 órán át gyöngyözve főzzük. A petrezselymet és a lestyánt megmossuk, vagdaljuk és hozzáadjuk, majd néhány percet állni hagyjuk. A levest szerecsendióval fűszerezzük, majd átszűrjük.

Görögsaláta

Hozzávalók: paradicsom, kígyóuborka, lilahagyma, pár szem olajbogyó, feta sajt, olívaolaj, oregánó, só, borecet.

Elkészítése: Az uborkát és a paradicsomot vágjuk nagyobb kockákra, a hagymát pedig szeleteljük fel, majd finoman forgassuk össze. Tegyünk rá borecetet, olívaolajat és szórjuk meg oregánó-val. Ezután tegyük rá az olajbogyókat, a feta sajtot, hintsünk még rá kevés oregánót és kész a saláta. A görögsalátát mindig tálalás előtt készítsük el, különben szoty-tyadt lesz! A görögsalátának nem tesz jót ha az ízeket hagyjuk összeérni.

Tiramisu

Hozzávalók: 4 nagyon friss tojás, 3 cs. vaníliás cukor, 3 ek. cukor, 50 dkg mascar-pone (natúr tejszínes krémsajt), 1-2 evőkanál martini vagy konyak, kb.40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához 3 dl erős feketekávé, 7-8 evőkanál kristálycukor, egy kupica konyak, a tetejére 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor.

Elkészítése: A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejfölsűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, kissé lecsöpögtetve, egy rétegben tálcára rakjuk. A fele krémet egyenletesen rákenjük. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük, végül kakaóport szitálunk rá. Hűtőszekrényben félórát hagyjuk állni.