2010. május 28.

Közbiztonsági nap

Képünk a tavalyi rendezvényen készültJúnius 3-án és 4-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Közbiztonsági napot az önkormányzat a közreműködő szervezetekkel. Az egyik legveszélyeztetettebb korosztályt, az ifjúságot igyekeznek megszólítani.

Csányiné Bakró-Nagy Vera aljegyző a munkatársaival színvonalas programokat kínál a kilátogató iskolai csoportoknak. Szándékuk szerint ez egy lehetőség arra, hogy az általános iskolások találkozhassanak, ismerkedhessenek a középiskolásokkal. Képes vagyok - ezt az elnevezést kapta az esemény logója, melyben egy ujjlenyomat látható. Hogy eléri-e célját a közbiztonsági nap, hogy tudnak-e utat mutatni a szakemberek, nehéz lemérni, de azzal, hogy mennyire várják a gyerekek ezt a rendezvényt, már elérték céljukat, összegzi az aljegyző.

Az első, csütörtöki napon az iskolák vezetőit, tanárait, ifjúsági felelőseit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közreműködésével megvalósult médiatár szerepével ismertetik meg. Kisfilmek, helyzetgyakorlatok gyűjteménye ez, melynek szerepét az iskolai bűnmegelőzésben Sövényházi Edit rendőr őrnagy mutatja be. Ha egy város megcsinálja a saját kisfilmjét, rendőrsége és iskolái szabadon felhasználhatják a már meglévő többit is. A nemrég elkészült szentesi alkotás a családon belüli erőszakkal, azon belül is a távoltartás intézményével foglalkozik, mondta az aljegyző.

Ezen a délutánon kortárs segítők bemutatkozására is sor kerül. A nyolc fiatalt a kábítószer elleni harc jegyében képezték ki, azért, mert a kamaszkorú gyerekek sokkal jobban hallgatnak társaikra.

Másnap, pénteken a ligeti strand a helyszín, s a sportprogramok és egy vetélkedő jut szerephez. A strand csúszdái, medencéi egész nap az iskolások rendelkezésére állnak, sőt mászófal, akadálypálya, mocsárjárás is vár az ifjúságra, akik a vízi jártasság szabályairól is szerezhetnek ismereteket.

Közbiztonsági kérdésekben és ügyességben is versenyeznek, a győztes csapatot megjutalmazzák. Aikido -, szamuráj -, chopper - és versenymotor-bemutató is színesíti a rendezvényt. Folyamatosan zajlik majd strandfoci-, strandröplabda- és lábtenisz verseny, zárásként a Pepita Kupa focidöntővel.

Pénteken este hattól a Fivérek és Seres Antal gitáros tanítványainak élő koncertjére nem csak a közbiztonsági nap résztvevőit várják, a "Fivérek és Fiókák" mindenkinek zenélnek.

D. J.