2010. május 28.

Energiatakarékos város

A fenntartható fejlődés

Gál Antal, Szirbik Imre és Döbrőssy Iván a sajtótájékoztatónAz önkormányzat minden igyekezetével élhető várost kíván teremteni. Ennek a törekvésnek fontos eleme az energiatakarékosság és a megújuló energiák használatának bővítése.

- Földünkön egyre fogy a nem megújuló energia. Új forrásokat kell keresnünk és a meglévővel takarékosan kell bánnunk - kezdte megnyitó beszédét Szirbik Imre polgármester május 27-én, a Damjanich iskolában tartott sajtótájékoztatón.

A polgármester hozzátette, hogy ennek a jegyében automatikus vezérlésű geotermikus hálózat jött létre, a Norvég Alap keretében az intézmények energetikai korszerűsítése folyik. A most megtartott sajtótájékoztató helyszíne azért ez az intézmény, mert itt szerelték fel elsőként az önkormányzati, "Szemünk Fénye Program" keretében a modern világítótesteket. Hasonló jellegű a Honvéd utcában - a körforgalomtól a belterületig - megvalósult új technológiájú, energiatakarékos közvilágítás. További, fontos lépés a gazdaságosság terén, hogy az önkormányzat a napokban nettó 80 millió forintért megvásárolta az Ilonaparti 1. számú termálkutat. Ezzel - egy ugyanilyen nagyságrendű ráfordítás után - további épületeket kapcsolhatnak be a távfűtési rendszerbe és olyan új beruházásokba kezdhetnek, mint a strandfürdő fejlesztése. A kistermelők megnyugtatására Szirbik Imre elmondta, hogy a város számukra továbbra is biztosítja a vízellátást.

Az önkormányzat energetikusa, Kecskés Mária elmondta, hogy a "Szemünk Fénye Program" megvalósítása a gyerekek egészséges fejlődését szolgálja, valamint jelentős energia, ezáltal pénz takarítható meg. Az összes önkormányzati fenntartású intézményben kialakítják a modern világítási rendszert, mely beruházás összköltsége 120 millió forint lesz és az energiafelhasználás 44 százalékkal fog csökkenni.

Hasonló témában közölt információkat Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ vezetője. Az általuk működtetett Benignus Közhasznú Egyesület sikerrel pályázott egy izzócsere programra. Közel 300 háztartásban tudják a hagyományos izzót modern, környezetbarátra cserélni. Egy másik pályázatuk elbírálás alatt áll, annak segítségével néhány családnál az elavult, környezetszennyező hűtő- és mosógépeket szeretnének kicserélni.

A Szentes Város Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Döb-rőssy Iván azt közölte, hogy a termálkút megvásárlásával a város nyolc közintézményt kapcsolhat be a távfűtési rendszerbe. Mivel ezek az épületek szénhidrogén helyett geotermikus energiát fognak felhasználni, csökkenni fog Szentes gázfelhasználása.

K. E.