XLI. évfolyam 39. szám

2009. október 2.

Az egyesülés emlékfalát avatták

A kyokushin új fejezete városunkban indult

A hazai és a világszervezeti vezetők az Oyama-emlékfalnálOktóber 2-4. között zajlanak az Össz-Kyokushin Karate Világbajnokság küzdelmei a budapesti Papp László Sportarénában, ám a különleges jelentőségű versennyel együtt új időszámítás is kezdődik a karate ezen ágában. A minden idők legnagyobb kyokushin eseményeként kezelt világverseny méltó ráhangolást kapott Szentesen, a szervező városban.

A 60 ország közel 500 versenyzőjét felvonultató súlycsoportos viadalra 19 világszövetség küldi el a legjobbjait. A vb első hivatalos programján, Szentesen jóné-hány szövetségi vezető, a harcművészet igazi legendái, 8.-9.-10. danos mesterek között tiszteletét tette Kancho Hatsuo Royama, a Kyokushinkan elnöke is.

2009. október 2.

Kalandpark és szálloda

Két helyhatósági képviselő ellen indulhat eljárás. Mint hallottuk, a városatyákat Zsohár Árpád, a Petőfi Szálló felújítását végző Pendola Kft. tulajdonosa jelentette fel egy korábbi testületi ülésen elhangzott megjegyzésük miatt. Zsohár Kálmán Jánosnak és Kozák Jánosnak a szálloda bontási anyagával kapcsolatosan a téglák sorsát, azok hova kerülését firtató hozzászólását rágalmazásnak vette.

Ügyükben a szintén polgári frakciós dr. Rébeli Sz. Tamás kérte Szirbik Imre polgármestert, hogy járjon el annak érdekében, hogy az önkormányzat résztulajdonában lévő társaság másik tagja ne folytasson eljárást a testület tagjai ellen, mert véleménye szerint az a szabad vélemény-nyilvánítás korlátozása.

2009. október 2.

Elloptak egy garázskaput

Tulajdonosaik gyakorlatilag tálcán kínálták fel értékeiket a tolvajoknak az elmúlt napokban városunkban. A későbbi sértettek a táskáikat hagyták kint őrizetlenül kerékpárjuk csomagtartójában, kormányán akkor, amikor bementek egy üzletbe vagy egy boltba. Összesen öt ilyen eset történt négy nap alatt, és természetesen mire befejeződött a "csak egy pillanatra ugrom be ide" vásárlás, addigra már mobillal, készpénzzel, okiratokkal együtt eltűnt a táska és a szatyor. Nem lehet elégszer elmondani: vigyázzanak és figyeljenek értékeikre!

Elloptak egy garázskaput az Attila utcából. Az egyik ottani lakóház udvarán tárolt, automatizálható kaput vittek el, a tulajdonos kára mintegy 300 ezer forint.

Fejhallgatókat szeretett volna fizetés nélkül kivinni a Tescoból egy csongrádi férfi. A biztonsági őrök ezúttal is résen voltak, és "lekapcsolták" a tolvajt.

Két szarvasmarhát tereltek el egy Szentes határában lévő tanyából. A tolvajok az elmúlt szombatról vasárnapra virradóra lopták el az állatokat, és okoztak több százezer forintos kárt a gazdának.

H. V.

2009. október 2.

Tanévkezdés a Kiss Bálintban

A Kiss Bálint általános iskolában többféle munkálatokat végeztek a nyáron. Az iskolai udvar egy részét felújították, mint megtudtuk, csatornázási munkálatok miatt volt erre szükség. Ott egy térköves kis díszudvart alakítottak ki, udvari sakktáblával, pingpong-asztalokkal, növényekkel. Mindez közel 20 millió forintot tehet ki.

2009. október 2.

Az újságírás fenegyereke

Száz éve hunyt el Gálfy Sándor lapszerkesztő (I.)

Szentesi nyomda a századfordulónAz 1890-es évek elejétől Szentes egy évtizeden át a végletekig elmérgesedett közéleti-politikai csatározások színtere volt. Kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszültek a magát mindenhatónak képzelő vármegye és az önkormányzati jogait védelmező város, valamint az egymásra acsarkodó helyi pártok és pártvezérek között. Ellenséges légkör uralta az időszak tisztújításait, országgyűlési választásait, s a közélet minden egyéb eseményét. Egymást érték a kisebb nagyobb mérvű atrocitások, megszaporodtak a párbajok és ezek nyomán a bűnvádi eljárások.

2009. október 2.

Megemlékezés

A Szentes Városáért Civil Fórum valamint a Szabadidős Sportklub és más csatlakozott civil szervezetek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulója alkalmából szervezett két éven át tartó programsorozat lezárásaként október 6-án, kedden 19 órától gyertyafényes, műsoros koszorúzási ünnepséget szervez a Kossuth téren, együttműködve a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljjal. Fellépők: Bárdos Lajos Kórus Nagy János vezetésével; A Lajtha László iskola zenekara Mihály Béla karnagy vezetésével; Modern tánccsoport Keller Nóra vezetésével; Az élőképet a Damjanich János és a Deák Ferenc iskola diákjai alkotják. Ünnepi beszédet mond: Töll László őrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője. Minden intézményt, társadalmi szervezetet, érdeklődőt várnak a megemlékezésre.

2009. október 2.

Csoda - kis hiányérzettel

Olvasónk írja

Szeptember 25-én a Szentesi Gyermekbarátok és a Szabadidős Sportklub szervezőmunkájának eredményeként ismét megrendezték a "Gyermekek Világnapja" gálaműsort .

A rendezvény helyszínén már a kezdés előtt nagy volt a zsongás, az épületet betöltötte a vidám gyermekzsivaj: ki szereplőként, ki nézőként vett részt az eseményen, melyre igazán érdemes volt várni!

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket majd köszönő okleveleket és emléktárgyakat adott át a gyermekekért évek óta kiemelkedően magas színvonalú munkát végző "önkénteseknek".

A fellépők egymás után léptek színpadra, és a nézőközönség csodát látott: csoda volt, ahogy az egészen kicsik igazi lelkesedéssel, őszintén átélve gyermekjátékokat adtak elő, csoda volt az általunk eddig ismeretlen fábi-ánsebestyéni Desperado ma-zsorettcsoportok fellépése, a különböző tánccsoportok bemutatója, a citerazenekar műsora, és hogy a végén egy újszentesi aprókákból álló csoport is megtisztelte a rendezvényt, és fellépett a szentesi gyerekekkel együtt közös programot előadva. A program végén a jelenlévők gyertyát gyújtottak a világ azon gyermekeiért, akiknek nincs igazi gyermekkoruk, akik nem tudják ezt a napot megünnepelni.

Egy dolgot fájlaltunk csak mi, akik ott voltunk és részesei lehettünk ennek a csodának: hogy azok a szülők, akik dolgoztak, és emiatt nem tudtak eljönni, nem láthatták gyermekük szereplését, csillogó szemét, mert a Civil Televízió a meghívás ellenére nem jött el, hogy rögzítse és a város lakosainak bemutassa, ami akkor ott történt!

Sajnáljuk, hogy ezt a programot nem láthatták a szentesiek, mert meggyőződésünk: sokat veszítettek, örülünk viszont annak, hogy láthattuk, a szentesi óvodapedagógusok, pedagógusok, zenetanárok, tánctanárok milyen eredményes munkát végeznek a gyermekek nevelése terén, hiszen több hetes felkészülés eredménye volt amit láthattunk! Ehhez csak gratulálni tudunk!

Szép volt gyerekek! Köszönet érte mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek!

Egy néző, aki megélte a csodát
Krausz Jánosné

2009. október 2.

Elnevezték a pontonos hidászdandárt

Évfordulónaptár - 2009.

20 éve, 1989. szept. 26. 70 éves korában Szentendrén elhunyt Arató János (1919- 1989) festőművész, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, címzetes egyetemi tanár, tankönyvíró, városunk szülötte. A szentesi közönség 1974-ben láthatta alkotásait öt másik szentesi képzőművésszel (Csúcs Ferenc, Göbölyös Gyula, Sinóros Szabó György, Tokácsli Lajos, Zsille Győző) közösen rendezett tárlaton. Az ő kiállításukkal nyílt meg az új Városi Galéria.

70 éve, 1939. szept. 27-én a kormányzó vitéz Szendrey László repülő alezredest, a Vitézi Szék volt széktartóját, majd székkapitányát nevezte ki Csongrád megye főispánjává. (Tisztségét 1940 novemberéig viselte.)

2009. október 2.

Felavatták az új csomagolót

Szakmai nap a Mai esemény a DélKerTÉSZ-nél

Pár hete az volt az újdonság a szentesi székhellyel működő Délalföldi Kertészek Szövetkezetének életében, hogy a kellő önállóságot megtartva a dombegyházi, kecskeméti és medgyesegyházi társszervezetekkel karöltve megalakították a Hortico-Régió 2009. elnevezésű Kft.-t, az egységes piaci fellépés és a szakmai, eszközfelhasználási összehangoltság javára. Ennek az új cégnek a méretét és lehetőségeit nézve éves viszonylatban közel 7 milliárd forint termelési értékre számítanak.

2009. október 2.

Bővül a Kála Áruház

A belső csinosítást és átalakítást tapasztalva a vásárlók is észrevették a változást a kórház területén lévő kis ABC-nél. Ennek hátterében az van, hogy most már a szentesi székhelyű Hunor Coop Zrt működteti az üzletet, fokozottan ügyelve a választékra, mivel egyebek között lakossági vevők is látogatják, nemcsak kórházhoz tartozó személyek és ápoltak.

Másik fejlesztési esemény, hogy sikeres pályázat esetén a közeljövőben bővítik, illetve az épület magasságát meg nem haladó emeleti résszel kiegészítik az Apponyi téri Kála Áruházat. Kereskedelmi szempontból érdemes azt is megemlíteni, hogy a Hunor Coop Zrt.-nek 18 ezer törzsvásárlója van, akik hűségesen nap, mint nap felkeresik a cég üzleteit a különböző településeken, tekintettel a kedvezményes akciókra is.

2009. október 2.

Visszatérít a szolgáltató

A DÉMÁSZ Zrt. bevételtöbbletéből igényelhetnek a rászorulók

A Délmagyarországi Áram-szolgáltató Zrt. visszatéríti a tavalyi egyetemes szolgáltatás árrés többletéből származó bevételének meghatározott részét. A Magyar Energia Hivatal módosító határozata alapján a DÉMÁSZ Zrt. a visszatérítendő összeg 60 százalékát a kormány által létrehozott Krízisalapba fizeti be, míg 40 százalékát a Magyar Vöröskereszthez és a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz juttatja el, hogy így a rászoruló lakossági fogyasztókat támogathassa. Csongrád megyében, így Szentesen is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta fel a feladatot, a kapcsolódó pályázati űrlapok kitöltésében pedig az önkormányzat és a Szentesi Családsegítő Központ segít a Démász Zrt. ügyfeleinek.

2009. október 2.

Árvízvédelmi érdek

Árapasztó tározókat építenek

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a múlt héten letette a Nagykunsági és a Hanyi-Tisza-sülyi árapasztó tározók alapköveit, ezzel megkezdődik a Vásárhelyi-terv két újabb tározójának az építése a Közép-Tiszán. A tervek szerint 2013-ig összesen hat árapasztó tározó épül meg, a Cigándi és a Tiszaroffi már elkészült, és várhatóan a Felső-Tiszán megépül a Szamos-Kraszna közi, illetve a Beregi tározó is.

A két tározó rendkívüli árhullám esetén mintegy 350 millió köbméter - azaz hét Velencei-tónyi - vizet lesz képes befogadni, és a már átadott Tiszaroffival együtt átlagosan 60-70 centiméteres vízszintcsökkentést képes biztosítani a folyó Csongrád-Kisköre közötti szakaszán, de vízszintcsökkentő hatásuk még Szeged körzetében is eléri majd a 30 centimétert. A három árvízvédelmi létesítmény ezzel 570 ezer ember és 660 ezer hektár földterület árvízi biztonságát növeli a Közép-Tiszán. A két beruházás több mint 32 milliárd forintba kerül. A projektek gazdája a zöldtárcához tartozó Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, a létesítményeket a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság fogja üzemeltetni. A tározók elárasztására a 2000-eshez vagy a 2006-oshoz hasonló rendkívüli árvizek idején, számítások szerint 15-20 évente kerülhet sor. A két tározó kivitelezési munkái várhatóan 2012 tavaszán fejeződnek be.

2009. október 2.

Móra József a jelölt

Küldöttgyűlést tartott a múlt hétvégén Szegeden az MSZP Csongrád megyei szervezete Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével. A gyűlésen megválasztották az egyéni országgyűlési képviselőjelölteket, és elfogadták a megyei listát. Szentesen (5. sz. választókörzet) Móra József indul az országgyűlési képviselői mandátumért.

2009. október 2.

Sátor kerül a medencékre

A Szentesi Üdülőközpont tájékoztatja a lakosságot és a fürdőzőket, hogy a ligeti uszodában az alábbi időpontban történik a 25 és 33 méteres medencéknél a sátorállítás.

A 25 méteres medence október 11-én, vasárnap este 21.30 órától tart zárva. A fedett tanmedencét október 14-én, szerdán reggel 5 órától vehetik igénybe a vendégek. A 33 méteres október 11-én, vasárnap 12 órától tart zárva. A versenymedencét október 16-án, pénteken reggel 8 órától használhatják a fürdőzők. A sátorépítés alatt a termálmedencék, szauna, masszázs és az üdülőközpont szolgáltatásai változatlan nyitva tartással működnek.

További információ: www.udulokozpont-szentes.hu, telefon: (63) 400-100.

2009. október 2.

Lomtalanítás

A jövő héten az alábbi helyekről viszik el a feleslegessé vált használati tárgyakat. A lom elszállítása a megjelölt napon, fennakadás esetén a következő napon történik.

A lakosság a megjelölt napon reggel 7 óráig helyezheti ki az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon a lomot.

Október 9., péntek: Városközpont I.: Batthyány-Rákóczi F. - Kossuth L. u. - Ifjúság sétány - Tóth J. - Sima F. u. által határolt terület.

Október 13., kedd: Szeder telep, Termál telep, Gázoskö-ves út: Csongrádi út - d. Négyesi L. - Esze T. - d. Váradi L. - Tiszavirág u. - Kurca-parti út által határolt terület.

Berekhát: Téglagyári - Ipartelepi - Mágocsi - Vásárhelyi út által határolt terület, valamint a Knézich K. u. és a Schweidel J. utca

Vajda telep: Vajda telep, Magyari I. u., Lavotta u., Dankó P. u., Bihari sor, illetve az Akácfa u. - Epres sor - Csaba u.

2009. október 2.

Három ezer vakcina érkezett

H1N1 elleni ingyenes védőoltás

Megérkezett Szentesre a H1N1 elleni ingyenes védőoltásokból az első szállítmány. Csongrád megyébe összesen 27 ezer ellenanyagot tartalmazó vakcinát juttattak el a héten, melyből háromezret a szentesiek kaptak. A pandémiás védőoltások mellett szintén háromezer adag "normál", azaz szezonális oltás is érkezett. A következő szállítmány időpontjáról még nincs pontos információja az ÁNTSZ-nek.

Tombácz Zsuzsanna regionális tisztifőorvos, járványügyi osztályvezető lapunknak elmondta: A jövő héten már elkezdődhet az elsődleges rizikócsoportba tartozók beoltása, ide sorolhatók a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi, illetve a szociális dolgozók, a szociális intézmények lakói, az alapvető lakossági infrastruktúra működtetői és a várandós nők. Második lépésben részesülnek védőoltásban az iskolások és az őket oktató tanárok. Nekik az ingyenes oltás beadásért sem kell fizetniük. A védőoltás csak nagyon ritka esetben jár mellékhatással, például egy-két napig tartó enyhe hőemelkedéssel vagy izomfájdalommal, a védettség pedig két hét után alakul ki.

2009. október 2.

A kórházért, a betegekért dolgozik

Papp doktor összefogást sürget

Földvári Nagy István családi okok miatt elköltözött Szentesről, úgy döntött, lemond képviselői mandátumáról, mert így nem tudja a feladatát ellátni. A Pálmások Szövetsége egyöntetűen dr. Papp Zoltánt javasolta a helyére. Az érsebész főorvos egyébként a szövetség listáján is a harmadik helyet foglalta el a helyhatósági választások idején.

Nem kezdettől fogva tagja a szövetségnek. Már megalakult a Pálmások Szövetsége, amikor megkeresték, csatlakozna-e hozzájuk. Orvosként az egészségüggyel foglalkozna. Megismerve az embereket, a tagságot, a Pálmások értékrendjét, igent mondott. A választásokat követően az egészségügyi és szociális bizottság külsős tagja lett, azt mondja, ott megkedvelte a munkát, és a képviselőtársak is rendes emberek.

- Orvosként is van rengeteg munkája, mellette közéleti feladatokat vállalni nem olyan egyszerű.

- Egyik professzor ismerősöm Szegeden él, szintén ilyen közéleti tevékenységet folytat. Ő mondta, úgy érzi, hogy bizonyos kor után, aki köztiszteletben áll vagy orvos, annak bizonyos értelemben már közcélú feladatot is el kell látnia. Én nagyon sokat kaptam a várostól, az itt élő emberektől. Próbálunk segíteni a kórház, a magyar egészségügy helyzetén.

- A rendkívüli ülésen tette le az esküt, túl van egy rendes ülésen. Máris hallatta a hangját közérdekű ügyekben.

- Olyasmihez szeretnék hozzászólni, amihez értek, ami építő jellegű, csak azért, hogy beszéljek, annak nincs értelme. Hallatom a hangomat, igen, mert rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, az a finanszírozási rendszer, ami van az országban, az elégtelen. Azt mondják a szakadék szélén állunk. Nem, már benne vagyunk. A betegek ezt még nem nagyon érzik, igyekszünk mindent megoldani, de a mindennapi új küzdelmeket meg kell vívni. Hogy a magyar egészségügy egyáltalán még létezik, az ott dolgozóknak, orvosoknak, a személyzetnek köszönhető. Hoszszú távon ez nem tartható fenn, most már a beszállítók is hitelt vesznek fel, hogy tudják finanszírozni a kintlévőségeiket, na már most egy részük külföldi cég, ők nyilvánvalóan nem lesznek tekintettel a jelenlegi magyar kormány akaratára. A mostoha körülmények között a korházban dolgozók, orvosok, ápolónők, műtősök erejükön felül teljesítenek, hogy a betegek mindent megkapjanak. Úgy érzem, mint képviselő, jobban tudom képviselni az ügyeiket. Harminc éve itt dolgozom, elmondhatom, rálátásom van az egészre.

- És a nagypolitika?.

- Bevallom őszintén, húsz éve nem erre számítottam. A kormány, a kormányon lévő párt érzéketlen, rideg az emberekkel szemben. A társadalom morális válságban van. Ami nagyon fáj: nagy állami ünnepeinken nem tudunk együtt ünnepelni. Úgy gondolom, a nemzeti ünnep a magyaroké, a nemzeté, a polgároké. Összefogásra van szükség.

Lovas József

2009. október 2.

Bajtársak

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége október 6-án, kedden 14 órakor tartja összejövetelét a helyőrségi klubban. A találkozón a bajtársak megbeszélik a koszorúzást.

2009. október 2.

Közösségi házat terveznek

Pályázati forrásból szeretnék felújítani és civil szervezetek bázisává átalakítani a Kiss Bálint utca 3. szám alatti épületet, melyben már évek óta működik a Zöldág Mozgáskultúra és Sportegyesület, valamint a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai is tanulnak.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül meghirdetett pályázaton való induláshoz azonban szükség volt a művelődési központ alapító okiratának módosítására is, mert a pályázatot közművelődési intézmények fejlesztésére, épület-felújításra, berendezési tárgyak vásárlására lehet fordítani. A képviselő-testület legutóbbi ülésén ez meg is történt, így az önkormányzat és a művelődési központ közös kidolgozásban benyújthatja majd projektötletét a DAOP-kiírása. - Az épülettel a jövőben az a célunk, hogy civil szervezeteknek biztosítsunk közösségi teret, találkozási lehetőséget, és így létrejöjjön egy közösségi ház. A Kiss Bálint utca 3. szám alatt továbbra is helyet kapna a jelenleg is ottani székhelyű Zöldág Mozgáskultúra és Sportegyesület. Oda költözne át a Szabadidős Sportklub is, amely pillanatnyilag a Tóth József utca 28/A. számú ház pincéjében működik. Még kidolgozásra vár a projekt, az előzetes felméréseket a szakemberekkel együtt elvégeztük. Az biztos, hogy az épületben irodákat és egy nagyobb helységet is kialakítanánk nyertes pályázat esetén, mely például alkalmas lenne arra is, hogy a Szabadidős Spotklub tánc szakosztályának helyszínt biztosítson a próbákra - vázolta a terveket Mihály Béláné.

A polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője elmondta, hogy a kiírás szerint 50 millió forintot lehet megpályázni, a projekt megvalósításához szükséges 10 százalékos önerőt pedig az önkormányzat biztosítja. A pályázat elkészítését a művelődési központ és az önkormányzat szakemberei együtt végzik el, mert komoly, felmérésekre épülő szakmai programmal kell alátámasztani az elképzelést.

Cseh-Lakos

2009. október 2.

Az építész Novák István vallomása

Szentestől az európai elismerésig

Szentes ugyanúgy része érzéseinek, gondolatainak, miként a város is megbecsüli és értékeli munkásságát. Építészi, tervezői teljesítménye ismert, elismert és elfogadott Magyarország legkülönbözőbb vidékein, de nemzetközi viszonylatban is. Csak az Alföldön maradva: szinte nemzeti zarándokhely a Feszty-körkép ópusztaszeri épülete, Szegedet az európai színvonalú városrendezés magasságába emelte a Klauzál tér és a Kárász utca rehabilitációja. Más városokban is középületek, lakóházak, emlékművek kapcsolódnak építészi, mérnöki alkotásaihoz. Többek között részese a szentesi "Fehér-Ház", a Kossuth téri modern, többszintes lakó- és üzlettömbnek. Ennek tartozéka az emeleti kiállító terem - Galéria -, amelynek nincs párja a megyében. Más tájakra mutatva: Szlovákiában az ajnács-kői templom is kifejezi az épített környezet, valamint a természeti környezet tüneményes térbeli harmóniáját, ami a tervező - mondjuk így - felelős szakmai felfogásának állandó sajátja.

2009. október 2.

Népdaléneklési verseny

Szeptember 26-én szombaton tartották az országos Der-zsi Kovács Jenő népdaléneklési versenyt, a gimnázium 150 éves évfordulójával kapcsolatos rendezvénysorozat záró eseményeként. A Lajtha László zeneiskolában megrendezett versenyen az ország minden tájáról érkező 24 középiskolás mérte össze tudását.

A győztesek: 1. helyezett Konkoly Borbála (Budapest), Tari Dorottya (Szeged), Nagy Johanna (Szentes). Az önkormányzat, a rendező Horváth Mihály Gimnázium és a Zöldág Mozgáskultúra és Sportegyesület által felajánlott különdíjakat kapta: Bertalan Adrienn (Győr), Fekete Nikolett (Vajszló), Gyüdi Eszter (Szeged), Kósa Dominika (Szeged), Szabó Gergő (Hmv-hely), Szabó Dorottya (Ajka), Zsíros László (Sajópetri).

2009. október 2.

Pályakezdők és kihívások

Bardóczi Gábor, Pócza-Véger Petra, Andor Csilla, Oczella Margit, Sipos Kitti LídiaHagyományt követve, ismét köszöntötte az önkormányzat a városban munkába álló közalkalmazottakat, friss diplomásokat. Ezúttal a névsor jóval rövidebb, mint az előző években, de a fiatalok, úgy tűnik, bátran állnak a kihívások elé.

Szirbik Imre polgármester ifjú kollégáiként szólt a pályakezdőkhöz. Közös céljukként azt fogalmazta meg, hogy a Szentesen élők lehetőségeit tágítsák. Felhívta figyelmüket, hogy a köz szolgálójának lenni nehéz feladat: az ember minden oldala megmérettetik, a másokért végzett munka hatja át mindennapjaikat. Az ember legnagyobb kritikusa a lelkiismerete, hallhatták a polgármestertől, aki végül azt kívánta, legyen elég erejük ahhoz, hogy megtegyék, amit tudnak, de ha valamit nem tudnak megtenni, tágítsák határaikat, hogy képesek legyenek arra is.

2009. október 2.

Zene-Világ-Zene: Imago Mundi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont nagytermében immár több éve zajló koncertsorozat, a Zene-Világ -Zene új évada október 9-én, pénteken 19 órakor kezdődik. A sorozatban klasszikus zenei előadások váltakoznak jazzel és világzenével, mégis közös bérletet lehet váltani rá, nyugodtan mondhatjuk: a zenei horizont kiszélesítésének a szándékával. Az előző időszakban fellépett művészekre és az előadásaik színvonalára visszagondolva azt hinné az ember, hogy azt a nívót megtartani is nehéz, nem hogy fokozni. Tévedni emberi dolog (gondoljunk hát a viccbéli sündisznóra), és lássuk - később, klasszikus zenei fronton - minek nézünk elébe! (A jazz- és világzene-előadásokról a megfelelő időben külön-külön tájékoztatjuk olvasóinkat.)

2009. október 2.

Kanták, korsók és mestereik

A vizeskantától a díszedényig, a szentesi feketekerámia évszázadai címmel új időszaki kiállítás nyílik a Koszta József Múzeumban. A tárlat a városunkban több évszázados múltra visszatekintő kézműves mesterség egykori és mai alkotói előtt tiszteleg.

A tavalyi esztendő folyamán a feketekerámia-készítés több alkalommal is a figyelem középpontjába került, abból az apropóból, hogy Bese László többszöri felterjesztést követően megkapta a Népművészet Mestere címet. Mód László néprajzkutató már korábban dédelgetett tervet egy áttekintő kiállításról, mely most valósul meg. A tárlat rendezője azt mondja: Szentes a Kárpát-medence jeles agyagműves települései közé tartozik, ahol az iparosok a helyben kitermelt agyagból nem tűzálló termékeket, hanem fennálló edényeket, elsősorban korsókat készítettek. A reformkorban jelentek meg a mázas készítmények településünkön is, hasonlóan a többi alföldi fazekasközpont-hoz. A Szentesen tevékenykedő mesterek vízhordásra és tárolásra alkalmas korsókat, kantákat, valamint locsolókat, tálakat, bögréket, virágcserepeket, mozsarakat, szilkéket és csirkeitatókat készítettek.

Az időszaki kiállítás célját Mód László úgy fogalmazta meg, hogy szeretnék bemutatni a város iparosai által készített termékeket forma és funkció szempontjából, a múzeumban őrzött darabokon, illetve a jelenleg is működő mesteremberek kerámiáin keresztül. Ennek révén értelmezni lehet a helyi agyagművességet ért ízlésbeli és gazdasági hatásokat, derül ki a néprajzkutató magyarázatából. Hozzáteszi: az olcsó, gyári termékek széleskörű elterjedésével a mesterség jelentős változásokon ment keresztül, ami elsősorban a polgári-úri igényeket tükröző, fekete díszedények gyártásában jutott kifejezésre. A tárlat tehát a használati edényektől a különböző formájú és típusú díszkerámiákig nyújt áttekintést arról, hogy az alkotók miképpen igyekeztek saját stílust kialakítani. Az edények egy része a helyi művészek (Drahos István, Koncz Antal) közreműködésével készülhetett, amelyeket az iparosok is átvettek és alkalmaztak. A mintegy ötven kiállított tárgyat alkotónként és kronológikusan csoportosították, magyarázta Mód László a tárlatról, melyet október 4-én, vasárnap 15 órakor Ko-vách Péter református lelkipásztor nyit meg a múzeum megyeházi épületében, és november 30-ig látogatható.

D. J.

2009. október 2.

A bölcsődéről

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub első őszi találkozóját október 9-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Csendes-Merza Ágnes bölcsődevezető tart előadást a bölcsődéről, illetve a közösségbe való beszoktatásról.

2009. október 2.

Lovaglás a Bocskai utcai óvodában

A központi óvoda Bocskai utcai tagóvodájának a vezetője Gémesné Vajda Sarolta büszkén mutatta be óvodásait, akik egymás mellett ültek és alig várták, hogy részt vegyenek a heti "lovased-zésen". Közel nyolc éve már, hogy ez az óvodán kívüli tevékenység - ami a nevelési program része - a szülők beleegyezésével és áldozatvállalásával valósult meg. A gyerekek biztonságát szem előtt tartva alakították ki a szabályokat Korcsik Jánossal, a Kinizsi SZITE lovas-szakosztályának a vezetőjével. Minden szülő nyilatkozott: megbíznak a lovaglás alatti felügyeletben. Természetesen többen is megnézik, hogy a gyerekeik hogyan lovagolnak a rendszeres, péntek délelőtti foglalkozásokon. Ezek a rendkívül népszerű órák egész évben tartanak, amikor az időjárás engedi.

2009. október 2.

Szép játék és győzelem

Két vereséggel - a Berettyóújfalun kapott tizennégy góllal - a háta mögött fogadta a Legrand-Szentes futsal csapata a Gödöllő együttesét hétfőn a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A mérkőzés esélyese az a gödöllői gárda volt, amely néhány hete a válogatottak sorát felvonultató Győrt is lelépte, de ezúttal, a hazai szurkolók legnagyobb örömére, borult a papírforma.

A mieink gyakorlatilag komplett csapattal, az "idegenlégiósokat" is felvonultatva tudtak parkettre lépni, és ez azonnal meg is látszott a Legrand játékán. Nyoma sem volt a berettyói rémálomnak, fegyelmezett, taktikus focit játszva Kellerék 7-3-ra nyerték az összecsapást. Bár az eredményjelző 42 másodperc elteltével vendégvezetést mutatott, a 10. percben két gólt is szerezve fordított a Szentes, és uralta a játékot Némethy László csapata. Kissé váratlanul egyenlített egy szerencsésnek is mondható találattal a Gödöllő, egy parádés támadást követően Zakar saját maga második, csapata harmadik gólját szerezte a szünet előtt. A Zakar-show a fordulást követően is folytatódott, a kiválóan játszó labdarúgó triplázott két és fél perc elteltével, majd a hetedik percben jött a harmadik vendéggól. Ezután három perces hullámvölgybe került a Szentes, melyből Némethy László időkérése rángatta ki a csapatot. A vezetőedző gyorsan rendet tett a fejekben, és ismét azt a Legrandot láthatták a szurkolók, amelyet az első 26 percben. A Szentes fokozatosan felőrölte ellenfelét, amelynek adódtak ugyan lehetőségei, de rendre elhibázták azokat. A találkozót követően Némethy edző úgy nyilatkozott, hogy végig agresszíven, kombinatívan játszott csapata, és végre jó volt látni, hogy nem csak felépítették a támadásaikat játékosai, de ezúttal be is tudták fejezni azokat. "Ennyit számít, ha a legerősebb összeállítással vesszük fel a harcot ellen-feleinkkel"- tette hozzá a mester. A kapuscseréről szólva annyit mondott, hogy mindenképpen játéklehetőséget szeretett volna nyújtani Bíró Mihálynak, aki az utolsó öt percben lépett pályára a szintén jól védő Béry helyett. A bajnoki tabellán hetedik Legrand-Szentes legközelebb október 12-én, hétfőn lép pályára.

H. V.

2009. október 2.

Elődöntőért játszanak

Egy héttel a férfiak kupaküzdelmei után ismét vízilabda Magyar Kupa összecsapásokat rendeznek városunkban. Ezúttal a hölgyek szállnak medencébe, a hazai Hungerit-MetalCom-Szentesi VK ellenfelei az Angyalföldi Sportiskola, az Újpest és a ZF Eger csapatai lesznek. A szentesi szurkolók méltán bíznak abban, hogy kedvenceik bejutnak a MK négyes döntőjébe, amihez a csoport első két helyének valamelyikét kellene megszerezni.

Az október 3-án és 4-én megrendezésre kerülő viadalon a mieink szombaton 12.30 órakor az Újpest, majd 17 órakor az Angyalföld ellen szállnak medencébe. A vasárnapi matinén Takács Orsolyáék délelőtt 10 órakor néznek farkasszemet az egriekkel. Érdekesség, hogy a csoportkör majd aznap este a fővárosban ér véget, mivel a két budapesti együttes 18.30 órakor a Hajós uszodában feszül egymásnak. Talán akkor már egy tét nélküli mérkőzésen.

A következő Angyalföld-Szentes mérkőzésig sem kell sokat várni, pontosan egy hetet, mivel az október 10-i bajnoki rajton, Budapesten, ismét randevúzik egymással a két csapat.

H. V.

2009. október 2.

Tanulságos kupabúcsú

A férfi pólósok Magyar Kupa csoportkörének mérkőzéseivel az elmúlt hétvégén hivatalosan is kezdetét vette a 2009/2010-es honi vízilabdaszezon. A "B" jelű kvartett körmérkőzéseinek városunk adott otthont szombaton és vasárnap, amikor is az Eger, az Újpest és az Ybl csapatai voltak a Szentes ellenfelei.

Vass Sándor a Bodrogi Bau-Offshore Outlet vezetőedzője a mérkőzések előtt harcos helytállást várt az Eger ellen, az Újpesttel szoros összecsapást igyekeztek vívni, míg az Ybl ellen mindenképpen győzelemben gondolkodott.

Nos, az október 10-i bajnoki rajt előtt a mester problémái sokasodni látszanak együttese játékát látva: az Eger ellen 15-7-re, az Újpesttől 9-5-re kaptak ki Tor-dayék. Ez még papírformának is mondható, de az OB I/B-ben szereplő Ybl együttesét illett volna itthon legyőzni, ehhez képest a 9-9 nem várt kellemetlen meglepetés. Nagy kérdés tehát, hogy melyik a szentesi csapat igazi arca: az, amelyik veretlenül nyerte itthon a Cserháti Emléktornát vagy az egy hete látott? Vass Sándor szerint olyan ellentétes mérkőzéseket produkáltak, hogy az valóban nem mindennapi. Sajnos szinte sosem tudtak kétszer egymást követően ugyanabban az öszszeállításban mérkőzést kezdeni, a kupameccseken Szabó Zoltán, Araczky, Homon-nay is sérült volt. Mindezektől függetlenül nem keres mentséget a mutatott játékra, amelyben a legnagyobb hiányosságnak, és egyben mérkőzéseket eldöntő hibáknak azt tartja a mester, hogy bár kidolgozzák és megteremtik a helyzeteket, nem tudják góllal befejezni a támadásokat. Az emberfóros szituációk kihasználása is hagyott kívánni valót maga után, a kihagyott büntetőkről nem is beszélve. A rutinos játékosok kiesésével pedig olyan játékosok vállára hárult, hárul minden teher, akiknek még nem ez lenne a feladatuk a csapatjátékon belül. Vass Sándor szerint el kell fogadni a kritikákat, hiszen ezekből tanulni lehet és kell is játékosainak, akiknek "fejben" is össze kell magukat kapniuk a bajnokág kezdetéig. Az október 10-i Szeged elleni bajnoki rajtig hátralévő időben folytatódnak az edzések, majd október 7-9-e között a Kassa vendégeskedik Szentesen, velük edz majd közösen a Bodrogi Bau, és egy hivatalos mérkőzés is szerepel a tervek között.

H. V.

2009. október 2.

Mágocsi vereség

A Nagymágocs igen kemény, de sportszerűnek mondható küzdelemben, elsősorban Sándor Zoltán vezérletével a kiváló középpályásaik, és Szepesi jó helyzet-kihasználásának köszönhetően, tartotta otthon a bajnoki pontokat a nagyon fiatal erőkből álló szentesiek ellen.

A mérkőzésen az első helyzeteket a szentesiek hagyták ki, amit aztán egy súlyos egyéni hiba után - a szentesi védő adta oda a labdát - Szepesi használt ki. A második félidő első felében a Nagymágocs végképp döntésre akarta vinni a mérkőzés eredményét, és nagy erőket mozgósítottak.

A partjelzővel folytatott vitát követően a játékvezető elengedte a hazaiak támadását, és Szepesit aztán már senki nem tudta utolérni. Ő pedig a kifutó Gömöri mellett berúgta a győztes gólt. Annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a partjelző határozatlan volt, nem jelzett, és a rutinos mágocsiak gyorsan elvégezték a bedobást, és amíg a vendégek vitatkoztak, addig már a hálójukban volt a labda.

Gömöri - sérült lábbal - több nagy védéssel állta a harcot, majd egy ellentámadás során a rengeteget küzdő Hidast "felvágták" a mágocsi 16-oson belül. A megítélt büntetőt Mihály Róbert értékesítette.

A mérkőzés hátralevő részében a mágocsiak "amerre az orruk áll" taktikával tördelték a játékot, és végeredményben megérdemelték a győzelmet.

Libor Zoltán a Nagymágocs edzője elmondta, hogy nagyon örül az eredménynek, hiszen nagyon készültek a Szentes elleni mérkőzésre. Nagymágocson mindig nagy esemény, ha a Kinizsi ott játszik, amit bizonyított a szépszámú nézőközönség is. A céljaik között a 6. hely körüli helyezés szerepel.

Bozóki Zoltán a szentesiek edzője szomorúan nyilatkozott, hogy súlyos egyéni hibák miatt megint, reálisan megszerezhető pontokat hagytak Mágocson, és a játékvezetők se mindig álltak az adott szituáció magaslatán. A Kinizsi jelenleg 15. a tabellán.

Nagymágocs-Szentesi Kinizsi 2-1 (1-0) Gólszerzők: Szepesi (2), ill. Mihály (11-esből).

2009. október 2.

Gyalogolni jó

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi - a Szabadidős Sportszövetség megbízásából - a Gyaloglók világnapja alkalmából szokásos sportprogramját. Október 9-én, pénteken 14.30 órakor a liget bejáratánál várják az érdeklődőket, majd a regisztráció után 15 órakor indulnak a résztvevők a kerékpárúton a Tesco áruházig és onnan vissza a ligethez. A gyaloglásra mindenkit várnak. Nevezési díj nincs! A résztvevők között pólókat és egyéb ajándéktárgyakat sorsolnak ki. A kézzel hajtott kerekes székesek jelentkezését is várja a klub.

2009. október 2.

Negyedjére az ártérben

Amatőr mountain bike futam

Ismét versenylehetőséget hirdet a St. Jupát SE. a Varga Bringa Kerékpárszaküzlettel öszszefogva az egészséges életmód, a kerékpársport, valamint a kerékpáros-közösség építése jegyében. A negyedik mountain bike versenynek immár harmadjára biztosít helyszínt a tiszai ártér október 10-én, szombaton délelőtt. A mezőny a folyó töltésén és a gát két oldalán kijelölt pályán küzd.

A mountain bike verseny központja már hagyományosan a strandnál lesz, mert a szervezők ott találták meg azt a teret és infrastruktúrát, amely alkalmas erre. Négy kategóriában hirdetnek majd eredményt, két versenytávon, hiszen 8 és 16 kilométeres távot teljesíthetnek a kerekezők. A 3-4. korcsoport, azaz a 11-14 évesek 8 kilométeren versenyeznek, az 5-6. korcsoportba tartozók (15-18 évesek) szabadon választhatnak a 8 és a 16 kilométeres megmérettetés körül közül. A 19-39 éveseket sorolták a 7. korcsoportba, nekik 16 kilométert kell teljesíteniük, a legalább 40 évesek pedig (8. korcsoport) szintén 16 kilométeren mérik össze tudásukat, felkészültségüket és állóképességüket.

- A tavalyi évi kéréseknek megfelelően idén abszolút kategóriában is hirdetünk eredményt, a győztest üvegserleggel jutalmazzuk - mondta el Valkai Zsolt, a St. Jupát SE. vezetője, aki lapunknak arról is beszámolt, hogy a futamokat együtt indítják a startvonaltól, és korcsoportonként az 1-3. helyezetteket érem mellett a verseny grafikájával ellátott pólóval is jutalmazzák. Szintén grafikás pólót vehetnek fel mindazok, akik előzetesen, október 6-ig adják le előnevezésüket. Ezt megtehetik a Varga Bringa kerékpárszaküzletben, ahol bővebb felvilágosítást is adnak a IV. Varga Bringa Kupa amatőr MTB-futamról, illetve jelentkezni és bővebb információkat megtudni a verseny hivatalos honlapján, a www. bringaverseny.extra.hu oldalon is lehet.

A verseny útvonalát forgalomtól részben mentes területen jelölték ki, a pályát közösen járják be a nevezőkkel szombat délelőtt fél 11-től a szervezők, akik a megmérettetésen biztosítják is az útvonalat. Lesznek olyanok, aki a pálya széléről irányítják a mezőnyt, s záró emberek figyelik, hogy van-e valakinek valamilyen egészségügyi vagy technikai problémája. A szervezők szerint szintén segítséget jelent az is, hogy már hagyományosan a tűzoltók is biztosítják a helyszínt, ez főleg a fiatalok által kedvelt, problémásabb szakaszoknál lesz elengedhetetlen és hasznos. A mountain bike futam október 10-én, szombaton 12 órakor indul a tiszai strandtól.

Cseh-Lakos

2009. október 2.

Hőguta

Három részeg fekszik az árokban. Az egyik szellent egy hatalmasat, mire a mellette fekvő:
- Egészségedre!
Kinyitja erre a harmadik is a szemét:
- Töltsetek nekem is!

2009. október 2.

Kis kukta

  • Pikáns sütőtök krémleves
  • Óvári csirkemell
2009. október 2.

Papp Anita országos bajnok

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Atlétikai Szövetség szeptember végén rendezte meg a serdülő atléták országos bajnokságát. A Tatabányai Városi Stadionban hetvennégy egyesület, ezernégyszáz fiatal versenyzője adott számot felkészüléséről.

A Szentesi Maximus SE atlétái közül Papp Anita (képünkön) leány diszkoszvetésben országos bajnoki címet szerzett 27, 85 m-es eredménnyel. A fiú dobók között Árgyellán Dávid bronzérmet nyert 45,11 m-es eredménnyel.

A bajnokságban megszerezhető pontokat szaporította még Árgyellán Dávid súlylökésben elért 7., és Besenyei Dorottya diszkoszvetésben elért 7. helyezése. A sérüléssel bajlódó Erdélyi Eszter 100 méteres síkfutásban 8,200 méteres síkfutásban 10. helyezést ért el. Ő a korábbi versenyeken teljesítette az arany jelvényes szintet is.

A szentesi dobóatléták közül országos bajnoki címet legutóbb 1976-ban Németh Mária nyert szintén diszkoszvetésben. Az edzők Benkő Márta és Mer-za Sándor biztosak abban, hogy nem kell újra 33 évet várni a következő bajnoki aranyéremre.

2009. október 2.

150 év - 150 perc

A Horváth Mihály Gimnázium fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi programok zárásaként, 150 perces kosárlabdatornára került sor. A szervező elképzelése megvalósult: őszülő örök fiatalok és a mai friss lábú fiúk és lányok, akik mindannyian a HMG-ben lettek a sportág szerelmesei, együtt játszhattak. A maratoni "egyfél-időben" 9 csapat, az alma mater címerszíneihez hűen - piros és kék mezben mérték össze tudásukat. A kékek nyertek 211-133-ra, de a dobott 344 pont jelentősége pusztán statisztikai. A lelkekben mély nyomot hagyott, az egymást rég nem látott társak mosolya, ölelése, ragaszkodása, boldog öröme. Köszönet illeti Mácsai Lászlót, a Kontaset Kft. igazgatóját, aki támogatta a rendezvényt.

2009. október 2.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart október 7-én, szerdán 17 órakor. A fogadóóra témája a választókörzet fejlesztési tervei. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2009. október 2.

Szívügy

A Szentesi Szívügy Klub legközelebbi összejövetele október 7-én, szerdán 17 órakor lesz az ifjúsági házban. A klub összejövetelén részt vesz dr. Kovács Aranka főorvos.

2009. október 2.

Családi események

Született: Horváth-Varga Zoltánnak és Ferentzi Mariann Ilonának Sándor, István Rolandnak és Fazekas Évának Zsanett, Német Zoltánnak és Balogh Szilviának Félix Áron, Gortva Tibornak és Juhász Biankának Csenge, Gere Antalnak és Kanász-Szabó Mónikának Martin, Berezvai Tibor Ferencnek és Molnár Mártának Fanni, Magyar Imrének és Berezvai Ilona Saroltának Kitti Sára, Horvát Lászlónak és Buduczki Viktóriának László nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Toutenhoofd Aukl Harmannus és Ágoston Adrien Mária.

Elhunyt: Borsi Jánosné Szabó Anna, Herczeg Bálintné Magda Erzsébet, Panyik-Tóth András, Gut Mihályné Csúri Margit, Khauth Kálmán Ferenc.