2009. október 2.

Lovaglás a Bocskai utcai óvodában

A központi óvoda Bocskai utcai tagóvodájának a vezetője Gémesné Vajda Sarolta büszkén mutatta be óvodásait, akik egymás mellett ültek és alig várták, hogy részt vegyenek a heti "lovasedzésen". Közel nyolc éve már, hogy ez az óvodán kívüli tevékenység - ami a nevelési program része - a szülők beleegyezésével és áldozatvállalásával valósult meg. A gyerekek biztonságát szem előtt tartva alakították ki a szabályokat Korcsik Jánossal, a Kinizsi SZITE lovas-szakosztályának a vezetőjével. Minden szülő nyilatkozott: megbíznak a lovaglás alatti felügyeletben. Természetesen többen is megnézik, hogy a gyerekeik hogyan lovagolnak a rendszeres, péntek délelőtti foglalkozásokon. Ezek a rendkívül népszerű órák egész évben tartanak, amikor az időjárás engedi.

Külön, az óvoda udvarától kerítéssel elzárt, az önkormányzattól kapott területen folyik a lovasoktatás, ahova a gyerekek csak óvónői felügyelettel, kizárólag csak a lovas-foglakozásra mehetnek be, és a padon ülve várnak. Nincs össze-vissza rohangálás, és ha a lovak elpottyantanak valamit, akkor az udvaros azonnal összeszedi, és homokkal felszórja.

A lovasfoglakozások célja mind az egészségesek, mind pedig azoknak a gyerekeknek a fejlesztése, akiknek valamilyen részképesség zavaruk van, mint pl. a mozgás-kézség, a ritmus- és egyensúlyérzék. Sok gyerek életében először itt lát élőben ilyen állatot. Az állatszeretetet itt "élesben" gyakorolhatják, illetve fegyelmező eszközként is remekül bevált. A túl aktív gyereket is le lehet ültetni, ha ott a ló és arra kell várni, hogy felülhessen rá. A gyerekek a kezdeti félénkség után bátran ülnek a lovon. Elengedett kézzel, esetenként labdával a kézben lovagolnak, sőt megfordulnak a lovon.

Korcsik János elmondta, hogy hetente kb. 60 gyerek vesz részt a foglalkozásokon, három óvodai csoportban. Nagyon fontosnak tartja, hogy ilyen fiatalon a gyerekek megszokják maguk körül az állatot. Már most is lehet nekik szabályokat alkotni, és azokat betartatni. Itt nem lehet szeleburdi senki.

Az óvodásokkal való foglalkozásnak van egy másik célja is: így lehet utánpótlás versenyzőt nevelni. Nagyon büszke arra, hogy a tőle "kinőtt" gyerekek más lovas klubokban szép eredményeket értek el.

Az óvodai lovasprogram lovai wales-i pónik, melyeket a szigetországban, bányákban alkalmaztak. Nagyon nyugodt, intelligens, könnyen idomítható, szófogadó és szelíd állatok, kifejezetten kisgyerekeknek való jószágok. Mindenképpen érdemes elmondani, hogy a nyolc év alatt egyetlen baleset sem volt.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre