2009. október 2.

Pályakezdők és kihívások

Bardóczi Gábor, Pócza-Véger Petra, Andor Csilla, Oczella Margit, Sipos Kitti LídiaHagyományt követve, ismét köszöntötte az önkormányzat a városban munkába álló közalkalmazottakat, friss diplomásokat. Ezúttal a névsor jóval rövidebb, mint az előző években, de a fiatalok, úgy tűnik, bátran állnak a kihívások elé.

Szirbik Imre polgármester ifjú kollégáiként szólt a pályakezdőkhöz. Közös céljukként azt fogalmazta meg, hogy a Szentesen élők lehetőségeit tágítsák. Felhívta figyelmüket, hogy a köz szolgálójának lenni nehéz feladat: az ember minden oldala megmérettetik, a másokért végzett munka hatja át mindennapjaikat. Az ember legnagyobb kritikusa a lelkiismerete, hallhatták a polgármestertől, aki végül azt kívánta, legyen elég erejük ahhoz, hogy megtegyék, amit tudnak, de ha valamit nem tudnak megtenni, tágítsák határaikat, hogy képesek legyenek arra is.

Pályakezdőnek lenni jó, a fiatalok még tele vannak energiával, kezdte köszöntőjét dr. Bácskainé Fazekas Márta, az oktatási bizottság elnöke. Azt kívánta az ifjúságnak, érezzék jól magukat a városban, s kérte, tegyék hozzá a maguk kis tégláját. Erőt kívánt nekik, hogy munkahelyükön megvalósítsák terveiket, s a családi élettel is harmóniába tudják hozni munkájukat.

A találkozó lehetőséget kínál az új diplomás generáció tagjainak a személyes ismerkedésre is. A bemutatkozó beszélgetésekből kibontakozott, hogy mindenki lelkes, bár találkoztak már az első nehézségekkel hivatásuk megkezdésekor. Andor Csilla, aki énekművész-tanárként helyezkedett el a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában, arról beszélt, sok esetben az énektanításon túl a gyerekek problémáit is meg kell hallgatnia. Sipos Kitti Lídia 15 év után költözött vissza a városba, s angolt tanít a Pollák Antal szakközépiskolában. Nehezíti helyzetét, hogy szinte csak fiúk vannak az osztályában, akikkel, mint mondta, olykor "birkóznia" kell, s az is, hogy alaposabb számítógépes tudással nem rendelkezik, ám azon van, hogy megtalálja tanítványaival a közös hangot.

A többiek között akad utazó iskolapszichológus, Pócza-Véger Petra az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat koordináló szerepet tölt be kistérségben a szülők, tanárok és gyerekek között. A közgazdász végzettségű Oczella Margit belső ellenőrként igyekszik megszolgálni a bizalmat a Városi Intézmények Gazdasági Irodáján. Bardóczi Gábor mindszenti ugyan, mégis azt mondja, vacillált, a fővárosban maradjon-e, végül hazajött ide, s most a közegészségügyi-járványügyi felügyelő végzettségű fiatalember az ÁNTSZ szentesi intézetében dolgozik. Deák Bernadett informatikus könyvtáros-művelődésszervező tanulmányai után a Szentesi Művelődési Központnál szervez programokat.

Kép és szöveg:
D. J.