2009. október 2.

Kalandpark és szálloda

Két helyhatósági képviselő ellen indulhat eljárás. Mint hallottuk, a városatyákat Zsohár Árpád, a Petőfi Szálló felújítását végző Pendola Kft. tulajdonosa jelentette fel egy korábbi testületi ülésen elhangzott megjegyzésük miatt. Zsohár Kálmán Jánosnak és Kozák Jánosnak a szálloda bontási anyagával kapcsolatosan a téglák sorsát, azok hova kerülését firtató hozzászólását rágalmazásnak vette.

Ügyükben a szintén polgári frakciós dr. Rébeli Sz. Tamás kérte Szirbik Imre polgármestert, hogy járjon el annak érdekében, hogy az önkormányzat résztulajdonában lévő társaság másik tagja ne folytasson eljárást a testület tagjai ellen, mert véleménye szerint az a szabad vélemény-nyilvánítás korlátozása.

Mindez a képviselő-testület szeptember végi ülésén, a napirend előtti tárgysorban hangzott el. Dr. Papp Zoltán, a Pálmások Szövetségének képviselője azt nehezményezte, hogy a rendőrség kiadta a Dr. Bugyi István Kórház szülészorvosának nevét, még mielőtt ügye lezáródott volna. Szerinte ehhez nem volt joga. Nem értett egyet azzal sem, hogy a súlyponti kórházból elköltöztették a patológiát.

Egy előterjesztés szerint a Complex-99 Kft. 2,5 hektáron kalandparkot és szállodát alakítana ki Szentesen. A tervek - többek között - kötélpályát, óriáshintát, függőhidat és mászófalat jegyeznek. Mindezt saját erőből és pályázati forrásokból valósítanák meg, a városnak csak a területeket kellene biztosítania. Hogy milyen konstrukcióban kaphatják meg az ingatlanokat, azt két héten belül ki kell dolgozni, mert a Complex-99 Kft.-t szorítja a pályázati határidő. Úgy tudjuk, erről október 15-éig egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntenek majd.

A képviselőkben fölmerült ugyan néhány aggályoskodó gondolat (ilyenek például, hogy ezzel beszűkítik az üdülőközpont terjeszkedési lehetőségeit, aztán a fedett uszodát is valahol itt képzelték el a tervezők, a parkerdő otthon túl közel lenne a kalandparkhoz), de mindenki támogatta a beruházás előkészítésének folytatását.

A közterület-felügyeletet 2001-ben hozták létre Szentesen. Azóta még nem számolt be a munkájáról a képviselő-testület előtt. Ez az első alkalom. Egy meglehetősen új stílusú szervezetet próbáltunk létrehozni. Igyekeztünk úgy dolgozni, hogy elfogadjon bennünket a város lakossága, jelentette ki Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző, a közigazgatási osztály vezetője.

A téma tárgyalásakor dr. Gyenes Ágota azt kérdezte, hogy a növekvő feladatok ellátására elegendő-e a jelenlegi három fő alkalmazása. Sipos Antal arról szólt, hogy gyakran nagyon gyorsan kell kijutniuk a terepre, és nem mindig áll a rendelkezésükre autó, épp ezért jó lenne, ha egy állandó gépkocsit biztosítanának a közterület-felügyelőknek. Hornyik László annak a véleményének adott hangot, mivel a sétálóutcában sok problémát okoznak a kerékpárosok, ott kerékpársávot kellene létesíteni.

Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera jónak tartaná a közterület-felügyelők jogi továbbképzését, mint mondta, időnként olyan jogi problémával találkoznak a helyszínen, ami a képzett jogászoknak is fejtörést okoz. A szabálysértésen dolgozó kollégák segítik is a munkájukat, de a rendszeres továbbképzés mindenképpen jó lenne a számukra. Hogy elegendő-e a három fő? Az attól függ, jegyezte meg az osztályvezető, hogy milyen feladatot ad a város a közterület-felügyeletnek. Jó lenne megerősíteni úgymond a munkaidőn kívüli munkát. Az emberek munkaidőn kívül szemetelnek, jogszabályt sértenek. A bejelentéseknél a sürgős esetekre gyorsan próbálnak reagálni, ha nincs kocsi, olykor a saját autójukat használják. Munkájuknak köszönhetően ma már kevesebb olyan plakáttal találkozunk a városban, amelyet nem a megengedett helyre ragasztottak ki.

A sétálóutcát a közterület-felügyelet nagy kudarcaként említette Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera. A felügyelők minden nap, de a rendőrség is sűrűn jelen van az utcában. A közlekedés ott nehezen oldható meg. Kerékpársáv létesítésében a testületnek kell lépnie. Szirbik Imre polgármester véleménye szerint a sétálóutcának az a jellege, hogy ott ne kerékpározzanak az emberek, amit ő berögzött rossz szokásnak tulajdonít.

Egyhangúlag támogatta a testület, hogy a város úgynevezett "jégidőt" vásároljon az új műjégpályán. Ebben az évben közel egymillió forintot fordítanak az önkormányzati fenntartású iskolákban tanulók korcsolyáztatására.

Lovas József