2009. október 2.

Az egyesülés emlékfalát avatták

A kyokushin új fejezete városunkban indult

Október 2-4. között zajlanak az Össz-Kyokushin Karate Világbajnokság küzdelmei a budapesti Papp László Sportarénában, ám a különleges jelentőségű versennyel együtt új időszámítás is kezdődik a karate ezen ágában. A minden idők legnagyobb kyokushin eseményeként kezelt világverseny méltó ráhangolást kapott Szentesen, a szervező városban.

A 60 ország közel 500 versenyzőjét felvonultató súlycsoportos viadalra 19 világszövetség küldi el a legjobbjait. A vb első hivatalos programján, Szentesen jóné-hány szövetségi vezető, a harcművészet igazi legendái, 8.-9.-10. danos mesterek között tiszteletét tette Kancho Hatsuo Royama, a Kyokushinkan elnöke is.

Két éves szervezőmunka érett be ezekben a napokban, mely Szentesről indult. Sensei Brezovai Sándor kezdeményezésére egy soha nem látott összefogás gyümölcse ez a világbajnokság. Az alapító, Sosai Oyama halálával szétforgácsolódott szervezetek egyesülése, első közös versenye ez a mostani, s élen jár abban is, hogy a kyokushin világbajnokság, szakítva a tradíciókkal, kilép Japánból. A városi támogatással is létrejött eseményt nagy pillanatnak nevezte Szirbik Imre polgármester, aki szerint az álmok arra valók, hogy szívós munkával megvalósítsuk. Kancho Royama elmondta, bizonyos abban, hogy olyan világversenyt, ahol minden szervezet képviselteti magát, csak Magyarországon lehet rendezni. Az elnököt Szirbik Imre tiszteletbeli polgárrá fogadta. Válaszként a kancho is fokozatokat adományozott a városvezetőknek: Szirbik Imrének a 2., Szűcs Lajosnak az 1. dant. Sajtótájékoztató keretében bemutatták a verseny érmeit, díszserlegeit, a helybeli vasműves, Medgyesi István sárkányfigurás alkotásait.

A kyokushin-legendák együtt vonultak át a megyeházától a sportcsarnok előtti Oyama-emlékparkhoz. Séta közben Kancho Royama kedves gesztusa népszerű témát szolgáltatott a csoportot kísérő fotóriportereknek és életre szóló élményt a legifjabb karatékáknak: az elnök ugyanis út közben egyenként üdvözölte a sorfalat álló alig néhány éves kis harcosokat. A Shinto-kapunál nagy érdeklődés kísérte azt a szertartást, melyet a világnak ezen a szegletén még nem láthattunk. Shinto-papok és egy japán énekesnő űzték el a rossz szellemeket az Oyama tiszteletére létesült emlékhelyről, melyben közreműködtek a szentesi városvezetők és a szövetségek első emberei is, egy-egy ágat helyezve a szentélyre, majd kettőt tapsolva. Ezzel a ceremóniával az emlékpark elnyerte szakrálisan méltó helyét a világban, a nézők is főhajtással adóztak a pillanatnak. Két emlékfallal bővült a hely, az elsőként leleplezett kőtömb Oyama tiszteletére készült. A másik oldalon felállított sziklán a következő olvasható: "Ez a fal álljon az idők végezetéig tanúsítva a világ legnagyobb összefogását a kyokushin karatéban, melyet Kancho Hatsuo Royama álmodott meg." Alatta a világbajnokságon résztvevő szervezetek és vezetőik hosszú névsora látható. Az esemény záróakkordjaként egy kovácsolt vasból készült, s a széthúzó ágaival a különböző utakat járó szervezeteket szimbolizáló fa erős törzsén (mely a kyokushint jelképezte) a szervező város és a világszövetségek vezetőinek fáklyáiból közös láng lobbant fel. Tizenöt évet vártak rá.

D. J.