2009. október 2.

Visszatérít a szolgáltató

A DÉMÁSZ Zrt. bevételtöbble-téből igényelhetnek a rászorulók

A Délmagyarországi Áram-szolgáltató Zrt. visszatéríti a tavalyi egyetemes szolgáltatás árrés többletéből származó bevételének meghatározott részét. A Magyar Energia Hivatal módosító határozata alapján a DÉMÁSZ Zrt. a visszatérítendő összeg 60 százalékát a kormány által létrehozott Krízisalapba fizeti be, míg 40 százalékát a Magyar Vöröskereszthez és a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz juttatja el, hogy így a rászoruló lakossági fogyasztókat támogathassa. Csongrád megyében, így Szentesen is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta fel a feladatot, a kapcsolódó pályázati űrlapok kitöltésében pedig az önkormányzat és a Szentesi Családsegítő Központ segít a Démász Zrt. ügyfeleinek.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársai a napokban vettek részt az ehhez kapcsolódó továbbképzésen, amelyen az önkormányzati feladatkör elvégzéséhez nyújtottak segítséget szakemberek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pályázati úton osztja szét az elkülönített összeget, a pályázatokat október 1. és 30. között lehet benyújtani. A 4 oldalas űrlapokat interneten keresztül lehet letölteni, és szintén ezen az úton lehet továbbítani. Azonban mindenképp fel kell keresni a polgármesteri hivatal vagy a családsegítő központ munkatársait, mert csatolni kell az önkormányzat véleményezését is, illetve a köztisztviselők segítenek az adatlapok pontos kitöltésében.

- Két főbb támogatotti kör jogosult pályázni a juttatásra. Az egyikbe azok tartoznak, akik esetében az áramszolgáltatást már április 16. előtt megszüntették. A másik körbe azok sorolhatók, akik ugyan még igénybe vehetik az áramszolgáltatást, de már magas összegű hátralékot halmoztak fel. A védendő fogyasztók körébe tartozó állampolgárok is pályázhatnak, igényelhetnek valamilyen szintű támogatást, bár az összeg felosztásában 10 százalékot különítettek el a számukra. Ők ugyan nincsenek elmaradva a számlák befizetésében, de szociális rászorultságuk alapján nekik is szeretnének valamilyen segítséget nyújtani - tájékoztatta lapunkat Lencséné Szalontai Mária.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője elmondta, hogy az önkormányzatot ezzel kapcsolatban a hétfői és a csütörtöki ügyfélfogadási napon lehet felkeresni, azonban októberben kétszer meghoszszabbított ügyfélfogadást is tartanak - október 19-én és 26-án, hétfőn 18 óráig várják a lakosokat - annak érdekében, hogy mindenki élni tudjon a lehetőséggel. Aki pályázni szeretne, annak az űrlap kitöltéséhez magával kell vinnie az utolsó havi áramszolgáltatásról szóló számlát, illetve önbevallás alapján nyilatkoznia kell családja egy főre eső havi jövedelméről is, hiszen ebben az esetben is a nyugdíjminimum kétszeresét veszik alapul a rászorultság elbírálásakor.

Cseh-Lakos