2009. október 2.

Zene-Világ-Zene: Imago Mundi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont nagytermében immár több éve zajló koncertsorozat, a Zene-Világ-Zene új évada október 9-én, pénteken 19 órakor kezdődik. A sorozatban klasszikus zenei előadások váltakoznak jazzel és világzenével, mégis közös bérletet lehet váltani rá, nyugodtan mondhatjuk: a zenei horizont kiszélesítésének a szándékával. Az előző időszakban fellépett művészekre és az előadásaik színvonalára visszagondolva azt hinné az ember, hogy azt a nívót megtartani is nehéz, nem hogy fokozni. Tévedni emberi dolog (gondoljunk hát a viccbéli sündisznóra), és lássuk - később, klasszikus zenei fronton - minek nézünk elébe! (A jazz- és világzene-előadásokról a megfelelő időben külön-külön tájékoztatjuk olvasóinkat.)

November közepén a világ legjobb hangversenytermeiben is szívesen látott vendég, a Liszt-díjas hegedűművész, Szecsődi Ferenc látogat hozzánk zongoraművész partnernője, Bojti Eszter kíséretében. A decemberben érkező fiatal gitárművészt, a jazzben is otthonosan mozgó Pusztai Antalt a klasszikus gitárjáték egyik legnagyobb tehetségének tartják. Nem csak klasszikus szerzőktől, hanem a kortárs jazz óriásaitól is játszik majd néhány számot. Januárban a zenész családban született Liszt-díjas zongoristát, Szokolay Balázst üdvözölhetjük városunkban. Februárban a fiatal erőkből álló Four Bones Trombone Quartet ígér változatos koncertet. Áprilisban az Incantamento Antico Régizene Együttes készül hozzánk, hangszeres és vokális programmal.

Október 9-én, pénteken pedig az Imago Mundi - nem túlzás! - ezoterikus világzenei estre várja a közönséget. A zenekar - amelynek a szentesi Kertész Ákos is tagja - nagy sikerrel mutatkozott be tavaly, lebegős, kicsit éteri popmuzsikájával mintegy önálló műfajt teremtve. Idő közben egy tabla-játékos csatlakozott a csapathoz, hangsúlyossá téve zenéjük keleties fényű, egzotikus voltát.

A jazz- és világzenei estek idei koncepciója egy-egy jól ismert vendégmuzsikus meg-hívása. Az Imago Mundihoz csatlakozó Bornai Tibor azonban, aki "főállásban" a KFT zenekar egyik frontembere, nem szimpla vendég. Alkotótárs, aki fölös energiáit az Imago Mundira áldozza, számos dal szövegének a megírásával. Vajon, milyen lesz az együttműködés a színpadon, mekkora szerepet vállal Bornai az Imago muzsikájából? Az izgalmas kérdésre hamarosan választ kap a Zeneiskola közönsége.

A sorozatra visszatérve: úgy a jegy- és bérletárakat, mint a művészek gázsiját tekintve itt érvényesül legjobban az ár- és értékarány. És ami ennél még fontosabb: itt hallhatók szentesi viszonylatban a legértékesebb, legnívósabb zenei produkciók!

Olasz Sándor