2009. október 2.

Kis kukta

Pikáns sütőtök krémleves

Hozzávalók: sütőtök, vöröshagyma, kis darab gyömbér, kevés Erős Pista vagy chili, só, bors, olaj.

Elkészítése: A tököt, a hagymát és a gyömbért meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy lábasban kevés olajon gyorsan lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük és összeturmixoljuk, majd felforraljuk és utánízesítjük. Ha kész, egy szűrön még árszűrjük. Kevés chilivel vagy Erős Pistával is ízesíthetjük!

Óvári csirkemell

Hozzávalók: 4 db csirke-mellfilé, 10 dkg liszt, só, bors, olívaolaj Pác: 2 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, 1 kk. bors, 30 dkg gépsonka (nem szeletelt), 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, 15 dkg sajt, 1,5 bögre rizs.

Elkészítése: A csirkemellet megtisztítjuk és felszeleteljük (kb. 1 csirkemellet 3 felé vágunk, ha szép nagy), majd a foghagymás sós, borsos tejben legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük (de ha előző este tesszük be, akkor még omlósabb lesz a hús). A húst egyenként megforgatjuk, úgy, nedvesen a lisztben és forró (kevés) olívaolajon megpároljuk, átsütjük egy kicsit. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy melegedjen. (Közben a rizst is feltesszük főni és minden egyszerre készül el.). A csirkemellet félretesszük, a megmaradt olajba beleteszszük az apróra vágott hagymát, megsózzuk egy kicsit (borsozhatjuk) megpároljuk, majd hozzáadjuk a szintén kockára vágott sonkát és jól átsütjük. Egy nagy tepsit megkenünk egy kevés vajjal és a hússzeleteket rátesszük, erre halmozzuk a sonkát, egy szelet paradicsomot és a reszelt sajtot. Addig tegyük a sütőbe, míg a sajt ráolvad. Párolt rizzsel tálaljuk.