XLI. évfolyam 9. szám

2009. március 6.

Elismerő oklevél a MetalCom Zrt.-nek

Az Up Klub a hagyományoknak megfelelően február 26-án a Parlament Vadász-termében negyedszer osztotta ki a klub elismerő oklevelét azoknak a cégeknek, melyek megalakulásuk vagy átalakulásuk évében meghaladták a nettó százmillió forintos árbevételt. Az Up Klub fővédnöke Kürti Sándor nagyvállalkozó.

A szentesi székhelyű MetalCom Zrt. az egy héttel ezelőtti ünnepségen kapta meg a "Legdinamikusabban startoló, fejlődő magyar cég" Elismerő oklevelet. A dokumentumot Bozó Zoltán (képünkön), a MetalCom Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át Gábor Miklóstól, az Up Klub elnökétől. Az ünnepségen részt vett még a szentesi cég képviseletében Roóz Csaba, vezérigazgató-helyettes és Lángi Zoltán, műszaki vezérigazgató helyettes.

2009. március 6.

A tavasz hírnökei

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a város Télbúcsúztató karneválját. Miként azt Szigetiné Mészáros Zsuzsanna főszervező lapunknak elmondta, évről évre nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt, sok ember vesz részt a programokban. Karneváli hangulatban telik el a két nap, a város apraja nagyja együtt ünnepel. Vidékről is sokan jönnek el a rendezvényre, mind több szállást foglalnak le a látogatók, a rendezvény ma már idegenforgalmi szempontból is jelentős eseménynek számít. Hogy miből tudják megtartani? Pályázatokból kapnak rá támogatást és szerencsére sok szponzor segíti a munkájukat.

2009. március 6.

Kevesebb jogsértés

A megye legeredményesebb rendőrkapitánysága

Rendőrszakmai szempontból tervszerű, kiegyensúlyozott munkavégzés jellemezte a rendőrkapitányság munkáját Szentesen. Humángazdálkodás szempontjából pedig az építkezés dominált. Ennek tükrében gyarapodott a kapitányság létszáma, a rendőrök többen, több munkaórát töltöttek közterületen, minek köszönhetően kevesebb jogsértésről beszélhetünk a városban.

Balogh Szabó Imre rendőr alezredes, kapitányságvezető a minapi sajtótájékoztatón szólt arról, hogy munkájuk során a lakosság biztonságérzetének erősítését tűzték ki célul. Tették ezt a törvényesség, a szakszerűség, és a jogszerűség zászlaja alatt.

- Idesorolhatnám a pártatlanságot, az empátiát, és megjelent a munkánkban a minőség, továbbá fontos volt számunkra a csapatmunka. Eredményességünket bizonyítja az a tény is, hogy beszámolóinkat az önkormányzatok rendre elfogadták, munkánkat pozitívan minősítették az állampolgárok - jelentette ki a kapitány.

A rendőrség öt év legkevesebb bűnügyi számával zárta az esztendőt, a tavalyi évhez képest egyharmaddal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, százezer lakosra vetítve elmondhatjuk, hogy a térséget, a várost a kevésbé fertőzött települések között tartják számon. Csökkent a közterületen elkövetett jogsértések száma, a szentesi rendőrök kezelni tudták az erőszakos, garázda jellegű cselekményeket. A személy elleni bűncselekmények számának kismértékű növekedése mögött a társadalomban meghúzódó feszültség vetületét véli a kapitány. Balogh Szabó Imre megnyugtatónak tartja, hogy a kapitányság működési területén emberölés az elmúlt esztendőben nem történt. A közrend elleni bűncselekmények száma 25 százalékkal csökkent, garázdaság miatt negyven esetben indítottak és fejeztek be eljárást. Kábítószerrel való viszszaélés ügyében 48 esetben vizsgálódtak, a bűncselekményben kilenc terjesztővel volt dolguk.

(A beszámolókra a következő számunkban visszatérünk.)

(lovas)

2009. március 6.

Adomány

Szöveti vércukorszintmérőket adományozott a Dr. Bugyi István kórház diabetológiai centrumának a BASF. A legfejlettebb technológiájú műszereket már át is vették. Ezzel több száz, Szentesen és környékén élő cukorbeteg ellátását segíti elő a BASF Hungária Kft. vegyipari vállalat.

2009. március 6.

Hétfőtől óvodai beíratás

A szülők március 9 - 10 - 11-ig 7-17 óra között írathatják be gyermeküket, a lakóhely szerinti vagy választott óvodába. A Kossuth utcai Tagóvodába továbbra sem lehet felvételt kérni.

Az illetékesek felhívják a szülők figyelmét, hogy gyermekük a harmadik életévtől kezdődően óvodai nevelésben vehet részt. Az ötéves gyermekek beíratásának elmulasztása szabálysértési eljárást vonhat maga után.

A szülők vigyék magukkal a gyermek TAJ kártyáját, oltási könyvét, születési anyakönyvi kivonatát, és a lakcímet igazoló kártyát.

2009. március 6.

"A Harc"-ra készen

A IX. Nemzetközi Küzdősport Fesztivál ebben az évben "A Harc" elnevezést kapja. A rendezvény ez esetben nem csak a ringben zajló küzdelmekre, hanem a fiatalok káros szenvedélyei elleni "harcra" is utal majd. A rendezvényen ringbe lép Bertók Róbert is.

Ökölvívó, magyar bajnok, kétszeres kick-boksz világbajnok, a sporttelevízó küzdősport adásainak szakkommentátora. Így mutatta be a sportembert Bocskay István az egyik ötletgazda, a minapi sajtótájékoztatón a média jelenlévő képviselőinek. Elmondta: mindannyian tapasztaljuk a bennünket körülvevő fiatalok körében, hogy kevésbé sportolnak, kevesebbet mozognak, mint szükséges volna. Cigarettáznak, alkoholt, esetleg drogot fogyasztanak. Sokan úgy gondolják a városban, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez változzon.

2009. március 6.

Nyílt levél

a Szentes Városáért Civil Fórum ügyvivő testülete részére

A Szentesi Élet 2009. február 27-i számában olvastam az Önök nyílt levelét, amit városunk vezető tisztségviselőihez és a térségben élő állampolgárokhoz írtak.

Némi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy városunk és annak lakói érdekében reagálok az Önök levelére. Úgy gondolom, hogy az őszinte, nyílt beszéd ideje elérkezett, nem a meglévő jót kell még jobbra színezni, hanem a rossz jobbá tételével/megelőzésével kell városunk és polgáraik életét még jobbá tenni.

2009. március 6.

Önök büszkék lehetnek.

Rendhagyó történelem órát tartottak az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál, Szentesen. A tiszthelyetteseket fejlesztő képzés keretében, emlékezve az 1948/49-es szabadságharcra. Az események felidézését dr. Vass László ügyvéd, az 1948/49-i Szegedi 3. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője tartotta. Két hagyományőrző társával együtt, korhű öltözetben megjelenve, és hitelesen tükrözve az előadás témáját, melynek címe "A dicsőséges Szegedi 3. Honvédzászlóalj menetvonala és ütközetei az 1948/49-es Szabadságharcban".

2009. március 6.

Megszüntették a közvilágítást

Évfordulónaptár - 2009.

105 éve, 1904. március 1-jén az Alsópárton, a Villogó korcsma közelében megnyílt a hatodik gyógyszertár a "Szentháromsághoz" elnevezéssel, amelynek tulajdonosa Stammer László gyógyszerész volt.

90 éve, 1919. március 1-jei hatállyal Jócsák Kálmán kormánybiztos a néptanács útján szabadságolta dr. Kiss Béla polgármester-helyettest; ettől kezdve dr. Négyesi Imre látta el a polgármester-helyettesi teendőket. - Az energiahordozó anyagok szűkös volta miatt a városi tanács az utcai közvilágítást teljesen megszüntette, csak a Kossuth utcán maradt meg. A nyomdák és vízszivattyúk kivételével az összes villanymotort kikapcsoltatta, az üzletek, cukrászdák, irodák villanyvilágítását megtiltotta. Korlátozta a lakásokban használható izzók teljesítményét és számát. Az áramkorlátozás súlyos helyzetbe sodorta a villanyerőre berendezkedett kisipari műhelyeket; kénytelenek voltak termelésüket beszüntetni, ami a munkanélküliek számát növelte.

2009. március 6.

Nem szól már a csengettyű, nem nyílik a hibiszkusz.

Gazdag életének 93. évében csendesen elment Balázs Andrásné Molnár Ilona a felsőpárti Csengettyűs iskola utolsó pedagógusa. Szinte gyerekfővel határozta el, hogy tanítani akar. A történelem és az egyéni sors először meggátolta álmai megvalósításában, de 1951-1991-ig beteljesült a csoda. Tudását gazdagon pazarolhatta a legkisebb iskolásokra. Jósága szigorral párosult, mert nem csak szerette a nebulókat, hanem tisztelte is bennük a jövő nemzedékét. Így tudta felvértezni tanítványait olyan tudással, ami biztos alapul szolgált a későbbi iskolás években is.

2009. március 6.

Koncertfúvósok

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának koncertfúvós zenekarának a hangversenyét rendezik meg március 12-én, csütörtökön 18 órakor a megyeházán. A zenekar 1998-as megalakulása óta számos hazai és külföldi sikert tudhat maga mögött. Éves rendszerességgel készít rádiófelvételt Budapesten és több CD-felvétellel mutatkozott meg a nagyközönség előtt. A műsorban Verdi, Alfred Reed, Bogár István művei csendülnek fel.

2009. március 6.

Húsvéti rajzfilmes tábor

A Magyar Rajzfilm Kft. 3 napos programot szervez a rajzfilmkészítés iránt érdeklődő 6-14 éves gyerekeknek április 9., 10. és 14-én reggel 9-16 óráig Óbudán. A résztvevők életre kelthetik kedvenc figurájukat, és a számítógépen rögzített jeleneteket CD-n hazavihetik. A rajzfilmkészítést filmvetítés és stúdiólátogatás egészíti ki.

További felvilágosítás az 1/250-1355 és az 1/250-0432 telefonszámokon kérhető a Magyar Rajzfilm Kft.-től, www.magyarrajzfilm.hu

2009. március 6.

Csak a tél ijedt meg a busóktól

Jöttek a karnevál hírére más, távolabb lévő településekről is városunkba, így például pesti vendégeket is üdvözölhettünk. Voltak, akik viszont csak Szentessel és környékével szerettek volna ismerkedni, de nem volt ellenükre, hogy belecsöppentek a vidám rendezvénybe. Legalábbis ezt mondja a Vácról érkezett Szitás Erzsébet és Panek Gábor. Ellátogattak a kirakodóvásárba, a gasztronómiai udvarba, s benéztek a sportcsarnokba is, a Picúrok farsangjára. A szlovén busókkal szálláshelyükön, a kempingben is volt személyes élményük: még este 10 után is zajongtak, petárdák, ostorcsapások kíséretében. Városunkba a Tájak-korok-Múzeumok tagjaiként utazó pár először látogatott, s ötnapos itt tartózkodásuk alatt sok élménnyel gazdagodtak.

Kocsmárné Vancsay Andrea óvodás kisfia, Szabolcs nem ijedt meg a busóktól, ismerősek voltak már neki a télriogatók. Ültek a kisvasúton, megnézték a jelmezversenyt is. Utólag sajnálták, hogy nem neveztek be az egyéni versenyre, pedig a fiúcskának van teknősbéka-jelmeze, s még verse is hozzá. Azonban Andrea szerint a középső csoportos ovis jövőre biztosan szerepelni fog, hiszen a Mátéffy utcai óvoda nagycsoportosai szoktak indulni a versenyen.

darók

2009. március 6.

Nőnapi koncert

Nőnapi gálaműsort rendeznek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban március 6-án, pénteken 18 órakor. A harmonika virtuózai című koncertre a belépés díjtalan. Fellép: Molnár György és zenekara.

2009. március 6.

Igazgatói pályázat

Koszta József Általános Iskola igazgatói állására április 5-ig lehet benyújtani a pályázatot. A pályázati feltétel az Oktatási Közlöny 5. számában, valamint a www.szentes.hu honlapon található. Bővebb információ a polgármesteri hivatal művelődési irodáján kérhető a 63/510-368-as telefonszámon.

2009. március 6.

Húsvéti tábor

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi hagyományos nemzetközi húsvéti természetjáró és honismereti gyermektáborát. Az április 6-10-ig tartó bükkszentkereszti táborba jelentkezni lehet a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti irodájában szerdán 15-17 óra között. A részvételi díjat március 15-ig fizethetik be a jelentkezők, szintén a klub irodájában. A táborban az újszentesi és a zentagunarasi általános iskola diákjai is részt vesznek.

2009. március 6.

A szentesi tekerőzene a hírnév útján

A Koszta József Múzeum Kossuth téri épületében megnyílt hangszertörténeti időszaki kiállítás kiváló alkalmat teremt arra, hogy a szentesi népzene múltjának egy-egy érdekfeszítő elemét felidézzük. Annak ellenére, hogy a város népzenei gyökereit az elmúlt években napvilágot látott munkákból (Hankó Györgyné Paksi Márta: Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században, Hankóczi Gyula: A tekerőlantról) jól ismerjük, mégis maradtak fel nem tárt momentumok, amelyek tovább árnyalhatják az eddig kialakított képet. Ide sorolhatóak azok a rádiószereplések, amelyekről a szakemberek ugyan tudtak, ám a részleteket illetően nagyon kevés információval rendelkeztek. Ezek az alkalmak azért voltak fontosak, mert a hangszer Szentesen kívül is ismertté vált.

2009. március 6.

Csatlós Péter

Hogy van, kedves.?

Egy elégedett emberről olvashatnak az alábbiakban. S, hogy Csatlós Péter nem túloz, amikor ezt állítja, azt bizonyítja, hogy a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat tavaly nyugdíjba vonult ügyvezető igazgatóját szakmai elismerésekkel is elhalmozták, boldogan, utazgatással tölti nyugdíjas idejét, s még egykori munkahelyén is számítanak tanácsaira.

Tettük a magunk dolgát, hallhatjuk Csatlós Pétertől, aki munkatársaival sok tekintetben úttörőmunkát végzett. Idén lesz 40 éve, hogy Szentesre költözött. 1969-től a helyi Vízügyi Igazgatóság Szakaszmérnökségén dolgozott, majd 1987 januárjától átkerült a vízgazdálkodási társulathoz. Múlt év júliusáig ügyvezető igazgatóként irányította a céget.

2009. március 6.

Csongrád vízierőműve

Lépcsőről lépcsőre haladva

Elsőként mutatták be Csongrádon a város közelébe tervezett tiszai duzzasztómű előzetes megvalósíthatósági tanulmányát. A konferencián Kováts Gábor, a mérnöki kamara elnöke arról szólt, hogy olyan művet kell építeni a Tiszán, amit a társadalom is támogat. Becsey Zsolt, a térség uniós parlamenti képviselője a globális felmelegedésre hívta fel a figyelmet, amelyre feltétlenül reagálnunk kell, ezért is fontos az, hogy az édesvizet megfogjuk.

A duzzasztással az olcsó vízi szállítás és a vízenergia kihasználása is elérhetővé válna. Elmondta, megfelelő pályázattal a beruházás finanszírozásánál akár 90 százalékos támogatás is elérhető lenne. Ördögh József, az ATIKÖVIZIG szakaszmérnökségének vezetője, a tanulmány témakoordinátora elsősorban nem vízügyi, hanem társadalmi érdekként kezelte a beruházást.

2009. március 6.

Jótékonysági bál

A Király István Kertba-rátkör várja az érdeklődők jelentkezését a március 14-én, szombaton 18 órakor tartandó jótékonysági báljára. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartandó rendezvényre jelentkezni lehet március 10-ig Gere Jánosné-nál (70/944-6484) és Tóth Sándornénál (70/ 952-7668). A tombolából befolyó összeget a rászoruló gyermekeknek ajánlják fel.

2009. március 6.

A nagyábránd

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán A nagy ábránd című fekete-fehér, feliratos francia filmdrámát vetítik. A Jean Renoir által rendezett filmben néhány francia pilóta szökni próbál egy német hadifogolytáborból. Az arisztokrata származású kapitány megismerkedik a tábor parancsnokával, aki szintén nemes. Kiderül, hogy társadalmi rangjukon kívül a két férfit összeköti világnézetük és szokásaik. A kapitány akár életét is kész feláldozni, hogy társait segítse a szökésben.

2009. március 6.

Nemzetközi sporttalálkozó

A Colosseum az életem

Az idei évben újszerű program is színesíti a május 1-i rendezvények palettáját Szentesen, a Wellness Colossuemban egész napos sporttalálkozót rendeznek A kihívás napja címmel. A rendezvényen a segítséggel élők és az egészségesek egy közös nap keretében sportfoglalkozásokon és játékos vetélkedőkön vesznek részt.

A nemzetközi eseményen nemcsak helyiek, hanem más országokból érkező résztvevők is lesznek. Előzetesen jelezték már, hogy jönnek Angliából, Hollandiából, Romániából és Jugoszláviából is a segítséggel élők és az egészségesek közös sporttalálkozójára, melynek ötlete abból indult, hogy a Wellness Colosseumban évek óta hangsúlyt fektetnek a segítséggel élők fejlesztésére.

2009. március 6.

Panorámáim

Nagy István kiállítása az ifjúsági házban

"Nagyon nehéz 30 fotózással eltöltött évet 30 kiállítási képben bemutatni. Kísérletet teszek rá, de tudom már előre, lehetetlen. Pláne, hogy nem a fotózás során számos érdekes megjelenési formát öltő, kicsit képzőművészi alkotásaimból, hanem a keveset publikált panoráma képeimből válogattam össze ezt a tárlatot. 1979-ben a Szentesi Fotókörben varázsoltak el a fotózás szépségével, önmegvalósítási lehetőségével. Megszerettem a vegyszeres képbűvölést, a türelmes várakozást, hogy megpillanthassam a vörös-fekete csodát a sötétkamra hívótáljában. Sok év alatt megismertem a fotózás, mint képzőművészet eltérő területeit, míg rájöttem, engem a kézműves egyedi képek készítése vonz. Ebben adhatom vissza a legjobban a szakmai tudásom és képi látásmódom. A panoráma fotóim mind filmről készültek, ezek kézi laborálása is szép feladat volt."

2009. március 6.

Tartózkodás a húsételektől

Nagyböjt idején

Nagyböjtön sajnos ma már az emberek általában a különböző ételektől való tartózkodást értik, noha a böjt igazi értelme nem korlátozódik csupán erre. Korunkban azonban már annak is jelentősége van, ha valaki vállalja például a húsételektől való tartózkodást, betartja a böjti étkezési előírásokat, mely az elmúlt évszázadokban kisebb változásokon ment keresztül.

A múlt évezredben nemcsak az egyház, hanem az állam is keményen tartotta a nagyböjti törvényeket. Volt olyan időszak, amikor a feljegyzések szerint nemcsak a hústól, hanem a tejtől és tojástól is tartózkodtak, viszont halat fogyasztottak az emberek. A későbbi időkben azonban sokszor kijátszották a böjtöt a halevéssel, és lakomákat készítettek a vízi állatokból. Volt arra példa, hogy egy-egy lakomán száz kisebb hal, egy nagy viza, hét másféle hal, egy csuka, rizskása, dió, negyvennyolc tojás, húsz magyar kenyér és alma került terítékre. Egy másik böjtnapon huszonnyolc és fél font sózott vizát, egy rész friss vizát, kaviárnak való friss vizaikrát, tizenöt csukát, tíz tengeri halat, nyolcvanhét heringet tálaltak fel. Mindehhez pedig jóféle bor is dukált a 16. században.

Arról is tanúskodnak fennmaradt források, hogy volt olyan böjti lakoma, ahol a halak, a kagylók és a rákok elfogyasztása után vadkacsa került terítékre, mondván, hogy az úgyis csak halat eszik.

A böjti asztalokról ma sem maradhat el a cibereleves, melybe aszalt gyümölcsök kerülnek, lisztel behabarva. Ezen kívül rendszerint halat, zöldségeket, kenyeret, pitét, káposztából készült ételeket, diót, mézet, s újabban tojást is esznek.

Összeállította:
Cseh-Lakos

2009. március 6.

A térség kiváló helyesírói

Február közepén a Damjanich János Tagiskolában rendezték meg a hagyományos Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny területi fordulóját. Térségünkből közel 70 kisdiák vett részt.

Az ünnepélyes megnyitón a vendégeket Kárpáti Lajos tagintézmény-vezető köszöntötte, majd ismertette a verseny menetét. Szokás szerint most is tollbamondással kezdtek a tanulók, majd feladatlapot töltöttek ki. Minderre 60 perc állt rendelkezésükre.

Oklevelet és könyvjutalmat kaptak, 5. osztály: 1. Juhász Dániel és Ternai Mariann (94 pont, Damjanich isk., fk.: Sipos Katalin), 2. Bakai Bianka (94, Petőfi, fk.: Fári Andrea), 3. Bacsa Renáta (90, Szent Erzsébet, fk.: Krizsán Ildikó).

6. osztály: 1. Vadász-Nagy János (96,5 Fábiánsebestyén, Arany János, fk.: Molnárné Gál Antónia), 2. Zelei Melitta Kitti, (95, Koszta, fk.: Dévayné Szabó Éva), 3. Bélteki Nikoletta (95, Koszta, fk.: Sántháné Deim Alíz).

7. osztály: 1. Sebesi Viktória (99, Koszta, fk.: Tóthné Hlavács Mária), 2. Tóth Édua (92,5, Szent Erzsébet, fk.: Dudás-Szabó Márta), 3. István Zsanett (91, Fábiánsebestyén, Arany János, fk.: Rapiné Nagy Andrea).

8. osztály: 1. Nyáry Luca (95,5, Petőfi, fk.: Fári Andrea), 2. Szécsi Zsanett (95, HMG, fk.: Szurmik Zoltán), 3. Kánvási Dániel (92, Koszta, fk.: Tóthné Hlavács Mária).

A verseny további részletes eredményei, fotói megtekinthetők a www.szentesinfo.hu/mozaik címen.

A megyei forduló áprilisban lesz Szegeden, ahol térségünket az első helyen végzett tanulók képviselik. Gratulálunk a továbbjutó kisdiákoknak és felkészítő nevelőiknek.

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó

2009. március 6.

Versmondásban jeleskedtek

József Attila, Radnóti Miklós és kortárs költők műveit szavalták el a IX. Országos József Attila Versmondó Verseny Csongrád megyei elődöntőjének résztvevői. A versenyt február utolsó szombatján rendezték Szegeden, a Megyeházán.

A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK által szervezett megmérettetésen olyan nem hivatásos vers- és prózamondók, verséneklők indultak, akik elmúltak 14 évesek és befejezték az általános iskola nyolcadik évfolyamát.

Az elődöntő két továbbjutója Balla Viktória, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulója és Nagypál Kata, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola diákja. Ők képviselik Csongrád megyét a Költészet Napjához és József Attila szülinapjához kapcsolódó országos döntőn, április 9-11 között Tatabányán.

Különdíjat kapott a szentesi Paulovics Tamás és a csongrádi Ferentzi Anna.

2009. március 6.

Kivándorlás

"Ülj törvényt, Werbőczi" (Ady) A fiatalok kivándorlása Magyarországról címmel tart összejövetelt a gondolkodók klubja március 9-én, hétfőn 18 órától a városi könyvtárban. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő.

2009. március 6.

Derzsi Kovács-emlékév

Derzsi Kovács Jenő, a Horváth Mihály Gimnázium egykori kémia-biológia szakos tanárának, a szentesi zenei élet meghatározó alakjának két évfordulója is alkalmat ad egy tavasztól őszig tartó pályázatsorozatra: 120 éve Szentesen született, s 40 éve itt halt meg. Bartók és Kodály nyomdokain haladva összegyűjtötte a Szentesen és környékén énekelt mintegy 250 dalt, s több énekkart, zenekart is vezetett Zolnay Károlynak, a gimnázium alapító-tanárának unokája.

Több szervező is összefogott annak érdekében, hogy méltó emléket állítsanak a sokoldalú tanárembernek: a Zöldág MSE és a gimnázium a rendezők, míg társrendezőként közreműködik a Koszta József Múzeum, a Lajtha László Alapfokú művészeti Iskola, valamint az önkormányzat. Mint azt programindító sajtótájékoztatójukon Hankó Györgyné bejelentette, márciustól május 16-ig Balla Tiborral és dr. Beliczay Tamás-néval ismeretterjesztő előadásokkal iskolákat, intézményeket keresnek fel. A Han-kóné ötletén alapuló Dúdoló című előadássorozat célja, hogy a város által '85-ben megjelentetett Derzsi-gyűj-temény dalait énekeljék, s egyéb ismereteket adjanak át az embereknek a népzene-gyűjtőről. Április 16-án megkoszorúzzák Derzsi Szeder-temetőben lévő sírját. Május 16-án kerül sor a Pólya utca 1. szám alatt emléktábla avatásra a tanár egykori lakóházán. Ezután fogják kihirdetni a Derzsi Kovács-életrajzi pályázat eredményét is, melynek beadási határideje május 4-e. A felkészülésben, a dolgozatok megírásában segít a www.muzeum.gportal.hu weboldalon található kiírás, illetve, hogy a múzeumban hozzáférhető lesz a Derzsi-hagyaték. A témák között szerepel tevékenységének hatása a szentesi népzenei életre, illetve a tanárról, az emberről is várják ismerősei, tanítványai visszaemlékezéseit. Szeptember 26-án és 27-én érkezik el zárórendezvé-nyéhez az emlékév. Ekkor a program összekapcsolódik a 150 éves gimnázium jubileumi eseményeivel. Nemzetközi népdaléneklési versenyt rendeznek középiskolások részére, mellyel Majtényi András gimnáziumi tanár egy 1993-ban elkezdett és '95-ben, majd '97-ben folytatott sorozatot éleszt fel újra, melynek a zeneiskola lesz a helyszíne.

D. J.

2009. március 6.

Négy évszak

Szombaton (március 7.) Gyöngyös városában mutatkozik be "Négy évszak" című kiállításával Kispálné Fejes Erzsébet szentesi művésztanár.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola pedagógusa közel húsz éve örökíti meg képein a minket körülölelő táj szépségét, s szerepel emlékezetes sikerrel úgy helyi, mint országos tárlatokon és pályázatokon. Két éve pedig tagja és többed magával alapítója a Sziklay Sándor művészeti vezetésével tevékenykedő Paletta Alkotókörnek.

A Mátra kapujának is nevezett Gyöngyösön a Csépéné Bércesi Ágota vezette Galériában enged betekintést művészetébe. Diópác képei a nagymágocsi nyírfákat, a Tiszát és az alföldi tájat éppoly szeretettel láttatják, mint az erdélyi fenyveseket vagy éppen a Balatont.
Kispálné Fejes Erzsébet kiállítását Nagy Andrea újságíró - iparművész nyitja meg, közreműködnek Grassalkovich Anna és Maruzsi Domonkos blockflöte, valamint Harmos Szilvia fuvola hangszereken.

A művésztanár célja, hogy rohanó világunkban egy percre álljunk meg és csodálkozzunk rá a természet szemérmes szépségére. Mindeközben a megnyitó vendégei az Ungerbauer Családi Pincészet minőségi csongrádi borait kóstolhatják meg.

Nagy Andrea

2009. március 6.

Egy díj, mely lezárt egy pályafutást

Szremkó Krisztina vízilabdázó, a pekingi játékok negyedik helyezettje lett az elmúlt esztendő legjobb szentesi sportolója. Teljesítményéért az elmúlt hét végén vehette át a sportolókat köszöntő ünnepségen a megérdemelt jutalmát, dr. Kemény Dénestől, az egymás után háromszor is olimpiai aranyat nyerő férfi válogatott szövetségi kapitányától.

- Hová kerül a sorban ez a mostani elismerés?

- Nagyon örülök az "Év sportolója" kitüntetésnek, már csak azért is mert az elmúlt esztendőben fejeztem be aktív pályafutásomat, amit gyakorlatilag ezzel a díjjal zártam le.

- Számos kimagasló eredmény közül ki lehet-e ragadni egyet, amely igazán közel áll a szívéhez?

- Talán az első komoly sikeremet, az 1994-es római világbajnokságot említeném, amelyen aranyérmesek lettünk.

- Annak idején, 1989-ben, miért döntött úgy, hogy megalakítják Dunaújvárosban - volt úszótársával - a női vízilabda csapatot?

- Tizenegy évig úsztam, korosztályos válogatott voltam, de aztán már nem jöttek úgy az eredmények. Viszont azt sem szerettük volna, hogy 11 év munkája kárba vesszen, ezért Kovács Imre edző ötletére létrehoztuk a női pólócsapatot.

- Hogy érzi magát az aktív sport nélkül?

- Köszönöm, jól vagyok. Az uszodától egyáltalán nem szakadtam el, hiszen a 12 évesek fiúcsapatának edzőjeként dolgozom, illetve üzemeltetünk egy büfét is a strandon, így az időm nagy részét ott töltöm, ahol az elmúlt években. Hetente kétszer, háromszor úszom, eljárok fallabdázni, sokat kerékpározom, a sport tehát továbbra is része az életemnek.

H. V.

2009. március 6.

A Kosztában vívnak

Több korcsoportban is sikerekre számítanak

Balról jobbra: Talmácsi Krisztián, Dancsó Bernadett, Kalamusz Nikoletta, Almási Alexandra és Barna Viktor

A város kiváló sportolóinak és edzőinek köszöntésekor az idei évben elismerték a Szentesi Vasutas Sport Club párbajtőrözőinek munkáját is. A fiú párbajtőrözők második korosztályos csapata harmadik helyezést ért el a múlt évben, Kalamusz Nikoletta felnőtt amatőr párbajtőrben országos harmadik helyezett lett, míg Talmácsi Krisztián a december 6-án megrendezett országos amatőr bajnokságon első helyen végzett.

A párbajtőrözők emellett utánpótlásban is sikeresek már évek óta - tájékoztatta lapunkat a szakosztályvezető, Barna Viktor, aki elmondta, hogy az edzésekre lejárók létszáma viszonylag állandó, 15-25 fő.

2009. március 6.

Pollák cselgáncs

Az elmúlt időszakban több versenyen is részt vettek a Pollák DSE cselgáncsosai. A tatai és a miskolci megmérettetésen elért eredményeket közöljük. 

Ifjúsági Országos Egyéni Bajnokság EB-válogató Tata (1993-94-95-96-os születésűek): 3. Őri József (-73 kg), 5. Kalydy Patrícia (-70 kg), 2. Gila Nóra (+70 kg ).

EB-MEX Kupa Nemzetközi Válogató Verseny Miskolc

5. Őri József (-66 kg), 2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (+70 kg).

Az egyesület nevében ezúton is köszönöm a szülők, a város, a barátok és a szponzorok támogatását, hiszen nélkülük nem tudnánk eljutni ezekre a versenyekre.

Kalydy Zoltán

2009. március 6.

Junior OB-sikerek

Pécsett rendezték meg a Junior I, D, C és B Országos Bajnokságot, ahol a Szilver TSE versenyzői is részt vettek. D Junior I. standard: 2. Török Ince-Pintér Zsófia, 3. Szilágyi Zoltán - Nagy Odett, 4. Ujj Ákos - Kovács Szabina, 5. Medgyesi Csanád - Balogh Diána, 9. Forgó Ferenc - Bendik Elizabet Hanna, 10. Fekete Márk - Seres Fanni, 12. Balázs Gergő - Forgó Éva. D Junior I. latin: 5. Szilágyi Zoltán - Nagy Odett, 9. Török Ince-Pintér Zsófia, 10. Balázs Gergő - Forgó Évi, 13. Forgó Ferenc - Bendik Elizabet Hanna, 17. Fekete Márk - Seres Fanni. C Junior II. standard: 1. Borda Ádám - Korom Eszter, 2. Horváth Kornél - Juhász Kitti, 3. Katona András - Szőke Ivett. C Junior II. latin: 2. Horváth Kornél - Juhász Kitti, 5. Borda Ádám- Korom Eszter, 8. Katona András - Szőke Ivett, 9. Török Ince - Pintér Zsófia.

2009. március 6.

Birkózás

Baján rendezték meg február 28-án a már hagyományosnak mondható Popori Ottó Emlékversenyt, melyen a Klauzál DSE birkózói 18 fővel képviseltették magukat.

Eredmények: 1. Bartók Dániel, 2. Gulyás Tamás, Ormándi Levente, Bélteki Benjamin, Véró Alex, Misic Lajos, 3. Lucz Richárd, Koncz Márk, Sebesy Zekő, Molnár Zoltán. Edzők: Rónyai Zoltán, Bődi Tamás, Mazula Erik, Sebesy Attila.

2009. március 6.

Szenior úszóverseny

Sóstófürdőn rendezte a Nyírszenior '97 klub szenior úszóversenyét, ahol a magyarok mellett szlovák, román és szerbiai versenyzők is vízbeszálltak. A verseny végén kellemes meglepetésként az élményfürdő látta vendégül a küzdelemben elfáradt versenyzőket, így a Szentesi Delfin szenior sportolóit is.

A Szentesi Delfin ESC versenyzőinek eredménye: Bálega Szilvia: 50 gyors, 50 hát, 50 mell, 50 pille, 100 hát, 100 gyors 1.; Melkuhn Dezső: 100 pille, 50 pille, 400 gyors, 100 gyors 1., 200 vegyes 2., 100 mell 3.; Pólyáné Téli Éva: 100 mell, 50 mell, 50 pille 1., 100 pille 2.; dr. Bakacsi Gyula: 100 gyors 1., 100 hát, 50 gyors, 50 mell, 100 mell 2., 50 hát 3.; Balázsné Lukátsy Katalin: 400 gyors 1., 200 vegyes, 100 gyors 2., 100 mell, 50 hát, 50 mell, 100 hát 3.; Kelő Sára: 100 gyors 100 hát, 50 hát 2., 50 és 400 gyors 3.; Tar János 50 gyors, 50 hát 2.; Bartha Éva: 50 mell 2. 100 mell 3.

4x50 m női gyorsváltó: 1. Szentes (Bálega Szilvia, Téli Éva, Bartha Éva, Kelő Sára), 4x50 m férfi gyorsváltó: 4. Szentes (Tar János, Melkuhn Dezső, dr. Kanyó Ádám, Weisz Tamás).

Pólyáné Téli Éva

2009. március 6.

Remeklő Jankovics, Hungerit siker

Tét nélküli, mégis izgalmas és feszült hangulatú mérkőzést vívott egymással a Hungerit-MetalCom-Szen-tesi VK és a ZF Eger női vízilabda csapata az elmúlt héten szombaton. A mieink közül többen betegséggel bajlódtak, talán ezért sem ment könnyen a három pont begyűjtése, ráadásul az egriek is alaposan összekapták magukat erre a találkozóra. Szabó Xénia góljára gyorsan válaszoltak a vendégek, majd Antal révén már náluk volt az előny. Győri büntetőből még az első negyedben egyenlített, így 2-2-vel szusszantak egyet a csapatok. A hevesiek jól védekeztek, a szentesi támadásokba pedig rendre hiba csúszott, így - bár vezetett - a második nyolc percben sem tudott komolyabb lépéselőnybe kerülni a Hungerit, olyannyira nem, hogy Kövér-Kis elhibázott büntetőjét követően újra egyenlített az Eger. A nagyszünetet követően vezetéshez jutottak a vendégek, majd következett az összecsapás kulcsfontosságú jelenete. Az egriek ötödik találatát előbb érvényesnek ítélték meg a játékvezetők, majd némi tanakodást követően mégis elvették tőlük a gólt, szabálytalanság miatt. Ez persze Kelemen Attilának nem tetszett, az egriek mestere dr. Tóth Gyulával is konzultált a medenceparton, majd kénytelen volt belátni, várnia kell még az ötödik találatukra. A mester pontosan tudta, hogy mekkora jelentősége lehet annak, hogy ha az addig szenvedő Hungerittel szemben két gólos előnyre tudnának szert tenni. A közjáték érezhetően a vendégeket zavarta meg jobban, ellenben beindult a szentesi henger, Szabó Xénia és Árkosy Lilla dupláival 7-4-re elhúzott a Szentes. A záró negyedben csak a gólokat - egy-egy mindkét oldalon - tudtuk számolni, Jankovics Eszter pazar védéseit viszont nem, olyan sok volt belőlük, így nem utolsó sorban neki köszönhetően végül a mieink örülhettek a 8-5-ös győzelemnek. Az alapszakasz következő mérkőzésén, március 14-én, 16 órától a Hun-gerit a Domino-Honvéd együttesét látja vendégül a ligeti uszodában.

H. V.

2009. március 6.

Pótfűtés

- Anya, apa miért kopasz?
- Mert sokat gondolkodik.
- És neked miért hosszú a hajad?
- Na, menjél szépen játszani!

2009. március 6.

Kis kukta

  • Böjti leves
2009. március 6.

Turisztikai kiállításon a város

Péter Pál Polgárház Múzeum

A szentesi kistérség ismét Csongráddal közös standon képviseltette magát a február utolsó hétvégéjén megrendezett Utazás-kiállításon. A 32. alkalommal megrendezett budapesti turisztikai programon Szentes a nagyrendezvényekre, a kistérség jellemző látnivalóinak, programjainak és szolgáltatásainak bemutatására fektette a hangsúlyt, megjelenítve ezzel is a kistérség sokszínűségét.

A turisztikai rendezvény első napján, csütörtökön szakmai napot tartottak, amelyen a turisztikai szakma, az utazási irodák képviselői és újságírók voltak jelen. A három közönségnapon viszont bárki megtekinthette a Hung-expo területén megrendezett seregszemlét, és tájékozódhatott a különböző települések által kínált turisztikai lehetőségekről. A nagyszínpadon különböző fellépők saját városukat, térségünket népszerűsítették, a települések standjainál pedig válaszoltak a látogatók kérdéseire, a programokról, szálláslehetőségekről, a térség jellemzőiről tájékoztatták az érdeklőket.

A szentesi standnál az elhelyezett paprika és paradicsom mellett kiadványokból ismerkedhettek a több ezer fős kiállítás résztvevői a várossal és a kistérséggel. Mint ahogyan azt lapunk érdeklődésére Szigeti Miklós, a Kistérségi Társulási Iroda vezetője elmondta: az elmúlt években készült kistérségi turisztikai térkép, gasztronómiai- és a kistérségről általános információkat tartalmazó kiadvány mellett bárki kezébe vehette azt a prospektust is, amely már célorientáltan tartalmazza a környékbeli programokat és lehetőségeket. Az anyagban a különböző célcsoportok igényeire koncentráltak a szerkesztők, figyelembe véve, hogy ötletet nyújtsanak egy-két nap, vagy egy hét eltöltésére is. A prospektus tartalmazza a különböző nagyrendezvények időpontját is, ezen kívül hasznos információk találhatók benne a szálláslehetőségekről, az éttermekről, a múzeumokról és a fürdőről is.

Cseh-Lakos

2009. március 6.

Versenyre költötték

A Pollák DSE ezúton köszöni az adózó lakosságnak, hogy személyi jövedelemadójuk 1 százalékát - 2008-ban - az egyesületnek ajánlották fel. A befolyt 291 ezer 614 forintot a sportolók nemzetközi versenyeztetésére fordította a diáksport egyesület.

2009. március 6.

Széttépték a kutyát, megharapták a gazdát

Súlyos bántalmazás a sétáló utcában

Csaknem félholtra vertek egy fiatalembert az elmúlt szombaton este a szentesi sétáló utcában. A későbbi sértett kijött az utcára az egyik ottani szórakozóhelyről, de követői is akadtak két másik férfi személyében. A két gyanúsított a mit sem sejtő férfi után eredt, majd ütni-vágni, rugdosni kezdték, egészen addig, amíg el nem jutottak a Taverna pizzériáig. Itt magára hagyták áldozatukat, majd mint akik jól végezték dolgukat, távoztak a helyszínről. Szerencsére a szórakozóhely egyik vendége a férfi segítségére sietett, így hamarosan mentőt hívtak hozzá. Szükség is volt a gyors segítségre, mert az összevert sérült - amellett, hogy betörték az orrát - később elvesztette az eszméletét. A rendőrség a két elkövetőt elfogta és súlyos testi sértés miatt eljárást indított ellenük.

Segítségnyújtás elmulasztása miatt folytat eljárást a szentesi rendőrkapitányság két helyi lakos ellen, akiknek három kutyája megtámadta és széttépte egy kutyát sétáltató család négylábúját, és a család egyik tagját a térdén és a kezén megsebesítették. A három megvadult kutya a nyitott házkapun keresztül jutott ki az utcára, ahol nekiestek áldozataiknak. A házból kijövő két személy nem adott segítséget a megtámadottaknak, majd nem sokkal később távoztak is a helyszínről. Azt, hogy a három kutyát szabályosan tartották-e, külön eljárás keretében az önkormányzat vizsgálja majd ki.

H. V.

2009. március 6.

A halálról

Van-e megoldás a halálra? halottidézés, fényalagút, eutanázia stb. - feltámadás? címmel Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást március 12-én, csütörtökön 18 órától a városi könyvtárban.

2009. március 6.

Matiné

Művelődési és Ifjúsági Ház gyermek klubjában délutáni matinéra várják az érdeklődőket március 6-án, pénteken 17 órakor.

2009. március 6.

Családi események

Született: Vata Zoltánnak és Bartucz Ildikónak Ádám Levente, Fekete Sándornak és Szikora Beáta Tündének Laura Kata, Koncz Jánosnak és Dóczi Izabellának Szimonetta Klaudia, Nagy Csabának és Gerlei Gabriellának Máté Benedek, Orosz Jánosnak és Farsang Anikónak Endre, Kis Péternek és Szin Szilviának Balázs nevű gyermeke.

Elhunyt: Gágyor János, Lakatos György, Horváth Istvánné Farkas Viktória, Kotvics Varga Józsefné Szeleczkei Piroska, Kótai Mihályné Gömöri Erzsébet Julianna, Berezvai József, Magyar Katalin, Berényi István, dr. Pokorny Alajos, Antal Ferencné Domokos Julianna.