2009. március 6.

A Kosztában vívnak

Több korcsoportban is sikerekre számítanak

Balról jobbra: Talmácsi Krisztián, Dancsó Bernadett, Kalamusz Nikoletta, Almási Alexandra és Barna Viktor

A város kiváló sportolóinak és edzőinek köszöntésekor az idei évben elismerték a Szentesi Vasutas Sport Club párbajtőrözőinek munkáját is. A fiú párbajtőrözők második korosztályos csapata harmadik helyezést ért el a múlt évben, Kalamusz Nikoletta felnőtt amatőr párbajtőrben országos harmadik helyezett lett, míg Talmácsi Krisztián a december 6-án megrendezett országos amatőr bajnokságon első helyen végzett.

A párbajtőrözők emellett utánpótlásban is sikeresek már évek óta - tájékoztatta lapunkat a szakosztályvezető, Barna Viktor, aki elmondta, hogy az edzésekre lejárók létszáma viszonylag állandó, 15-25 fő.

Örömteli, hogy az utóbbi időben több olyan tanítvány is visszatért a pástokra, akik huzamosabb ideje szakítottak a sportággal, s most újra vívni kezdtek, például Nánási Levente, Dobos Dániel vagy a Szegeden tanuló Farkas Noémi.

A szakosztályvető idén is sikeres versenyekben bízik. Mint megtudtuk, a párbajtőrözők az összes amatőr felnőtt kupán indulni szeretnének, s lehetőleg mindegyikről éremmel térnének haza. A diákolimpiával kapcsolatos célkitűzésük, hogy a korosztályos tanítványok dobogós helyen végezzenek.

- A diákolimpiákon résztvevő tanítványaink koruknál fogva még nem képesek egyenletes teljesítmény nyújtására, így előfordulhat, hogy már a selejtezők során alulmaradnak, de egy jobb formaidőzítés esetén akár a végső győzelmet is megszerezhetik. Ezzel együtt bízom benne, hogy mindenki a legjobb formáját hozza majd a versenyeken - fűzte hozzá Barna Viktor.

A vívó szakosztály a vidékbajnokságon is indulni kíván, melyet általában április-május környékén szoktak megrendezni Kecskeméten, itt a 8 közé kerülést tűzték ki célul. Volt már arra korábban példa, hogy egy tus híján ez megvalósult, akkor azonban 45-44-re veszítettek a Szolnok csapata ellen, s nem kerültek a legjobbak közé.

- Most feltett szándékunk ezt teljesíteni, melynek érdekében rendszerint indulunk is minősítő versenyeken, hogy az ott megszerzett bajnoki pontok révén előnyösebb pozícióból tudjunk indulni a megmérettetésen. A sportág specialitása, hogy aki a ranglistán előkelő helyet foglal el, az könnyebb csoportba kerül a versenyeken. Ehhez azonban szükséges, hogy már januártól rendszeresen versenyezzenek és pontokat gyűjtsenek a vívók - beszélt terveikről a szakosztályvezető.

A 15-17 éves korosztály tagjaitól szintén jó eredményeket várnak, eredményesen szerepelhet idén többek között Kalamusz Nikoletta, Almási Alexandra, de szép eredményre van remény Oltyán Katalin, Karikó-Tóth Anna, Hegyes Kata és Horváth Lívia esetében is. A felnőttek közül pedig Talmá-csi Krisztián és Dobos Dániel térhet haza jó helyezésekkel. A legkisebbek, a törpi kategória versenyzői is esélyesesek, közülük ketten, Kiss Réka és Veres-Lakos Zsombor márciusban indulhatnak életük első versenyén, ahol reményeink szerint érmet szereznek. Erre példamutató szorgalmuk és hozzáállásuk alapján minden esélyük megvan.

A vívó szakosztály edzéseit a Koszta József Általános Iskolában tartják heti három alkalommal, diáksportkör keretében hétfő, kedd és csütörtökönként - amelyért a szakosztályvezető szavait idézve köszönet illeti Almási Jánosné igazgatónőt.

Az edzéseken két pástot tudnak felállítani, így nyolcan-tízen folyamatosan tudnak vívni, emellett pedig körülbelül 5-10 emberrel tud a másik edző foglalkozni. Általában Barna Viktor a kisebbekkel foglalkozik, vezeti a bemelegítést, a lábmunkát, az erőnléti gyakorlatokat, tehát bevezeti a gyerekeket a vívás alapjaiba. Talmácsi Krisztián pedig inkább a technikai részét, az iskoláztatást irányítja. A sporteszközök terén a kadett versenyekre 8-10 embernek felszerelést is tud biztosítani a szakosztály, igaz így nem mindenki indulhat el egy-egy megmérettetésen, a csapat tagjairól kisebb házi versennyel döntenek. A vívó szakosztály a Szentesi Vasutas Sport Clubon keresztül az önkormányzattól kap támogatást, de a fejlődés finanszírozásához szívesen teremtenének kapcsolatot szponzorral, illetve várják a párbajtőr iránt érdeklődők jelentkezését is. Ők a Koszta József Általános Iskolában hétfő és kedden 17 óra 30 perctől 19 óráig, valamint csütörtökön 18-tól 19 óráig tekinthetnek és kapcsolódhatnak be a munkába.

Cseh-Lakos