2009. március 6.

A tavasz hírnökei

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a város Télbúcsúztató karneválját. Miként azt Szigetiné Mészáros Zsuzsanna főszervező lapunknak elmondta, évről évre nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt, sok ember vesz részt a programokban. Karneváli hangulatban telik el a két nap, a város apraja nagyja együtt ünnepel. Vidékről is sokan jönnek el a rendezvényre, mind több szállást foglalnak le a látogatók, a rendezvény ma már idegenforgalmi szempontból is jelentős eseménynek számít. Hogy miből tudják megtartani? Pályázatokból kapnak rá támogatást és szerencsére sok szponzor segíti a munkájukat.

Az első napon, pénteken ostorpattintgatás, kolompolás verte fel délutáni szendergéséből a várost. A téren, a megyeháza előtt árusok, érdeklődők színes forgataga várta, hogy a városháza mellett gyülekező negyven szlovén busó, maskarások elinduljanak. A külföldi vendégek a Kossuth utcán végigtáncolva szórakoztatták a közönséget.

A Kossuth téren a Petőfi iskola jelmezes mazsorett-jeit, a Damjanich utcai és a Kossuth utcai óvodások farsangi műsorát a szlovén busók és maskarások fellépése követte, majd a Ladánybene 27 adott koncertet.

Másnap a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban folytatódott a program. Hagyomány már, hogy a jelmezversenyen az óvodások, alsó és felső tagozatos tanulók mérettetik meg magukat. Tíz óvodás, 13 alsós, általános iskolai és 12 felsős csoport mutatta be ötletes jelmezeit. Színes volt a paletta, sokféle jelmez, sokféle produkciót láthattunk. A nagyobbaknál inkább a táncos produkciók a legkedveltebbek. Közben a Pom-Pom együttes szórakoztatta a szép számú közönséget. A kirakodóvásár forgatagában nagy sikere volt a déli fánkkóstolásnak. Mintegy 1500 fánkot sütöttek, elsősorban gyerekeknek, de jutott belőle a felnőttek számára is.

Délután a sportcsarnok előtt több száz ember gyülekezett, várták, hogy elinduljon a menet az ifjúsági parkba. Szlovén busók pattogtatták ostoraikat, a maskarások kolompjaikat rázták. A központi ABC környékén garabonciások "támadtak" a kíváncsiskodókra. A gólyalábasok érdekes produkciót mutattak be: hogyan lehet ugrani akkora lábakon.

Az ifjúsági parkban hatalmas máglyarakás várta a tömeget. S hogy sikerült meggyújtani a máglyát, táncolva körbevették, a busók kolomppal, hangoskodással próbálták elűzni a telet. Produkciójukat nagy taps kísérte.

Sokak számára kedvelt a mackójelmez, Szirbik Imre jelmeze. Sokan kérték tőle, szerették volna felpróbálni. "Remekül érzem magam. Süt a nap, igaz, böjti szél fúj, de érezni lehet, hogy viszi el a telet, a szürkeséget, és remélem, hogy a jókedvet is meghozza majd. Ez a vidámság, a mosoly sokunknak hiányzott már" - mondta a polgármester. Azután a sportcsarnokban kihirdették a 8. Télbúcsúztató Karnevál jelmezversenyének eredményeit. Az alsósoknál a "legötletesebb jelmez" díját a Klauzál 3.A osztály produkciója, a "leghumorosabb produkció" díját a Koszta 3.B osztályának, a "legjobb koreográfia" díját a Petőfi 2.A osztálya kapta. Különdíjat vehetett át a Klauzál iskola 1.A osztálya.

A felsősöknél a Klauzál iskola 8.C osztályáé lett a leghumorosabb produkció, a legjobb koreográfiát a Koszta iskola 8.C osztálya készítette el, míg a legötletesebb jelmez díját a Koszta iskola 7.A osztályának ítélte oda a zsűri. Különdíjban a Petőfi S. iskola 7.B osztálya részesült. A díjakat - 35 ezer forintot, melyet közös programokra használhatnak fel az osztályok - Szűcs Lajos alpolgármester adta át.

Este telt ház előtt a Desperado zenekar lépett fel, majd őket követte a két Megasztáros, Fekete Dávid és Lakatos Krisztián koncertje. A karnevál este 8 után a Raiffesen lufiesővel zárult.

(lovas)