2009. március 6.

Nemzetközi sporttalálkozó

A Colosseum az életem

Az idei évben újszerű program is színesíti a május 1-i rendezvények palettáját Szentesen, a Wellness Colossuemban egész napos sporttalálkozót rendeznek A kihívás napja címmel. A rendezvényen a segítséggel élők és az egészségesek egy közös nap keretében sportfoglalkozásokon és játékos vetélkedőkön vesznek részt.

A nemzetközi eseményen nemcsak helyiek, hanem más országokból érkező résztvevők is lesznek. Előzetesen jelezték már, hogy jönnek Angliából, Hollandiából, Romániából és Jugoszláviából is a segítséggel élők és az egészségesek közös sporttalálkozójára, melynek ötlete abból indult, hogy a Wellness Colosseumban évek óta hangsúlyt fektetnek a segítséggel élők fejlesztésére. Már négy éve heti két alkalommal, s mostmár háromszor szakember segítségével tornáznak a gondozási központ ellátottjai a sportlétesítményben. Köztük olyanok is, akiknél már születésükkor vagy csak később alakult ki valamilyen betegség. Ők azóta rengeteg dolgot sajátítottak el, már bemutatókon is részt vettek (képünkön). Többek között a közreműködésükkel jön létre a két részből álló program május 1-i program, amelyben az egészségesek megtapasztalhatják például hogyan telnek a kerekes székesek vagy a látássérültek mindennapjai.

A találkozó versenyszámai és a bemutatók is az óvodás kortól 70-80 éves korig kipróbálhatók. A kihívás napja 9 óra 50 perckor indul fúvószenekari fellépéssel, majd 10 órától közös tornára várják az érdeklődőket. Negyed 11-kor kezdődik a hivatalos program Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjével, illetve különböző bemutatókkal. A jelenlévők például paravános kiállítást láthatnak a program szervezésében részt vevő egyesületek, intézmények mindennapi életéről és profiljáról. Bemutatkozik többek között a gondozási központ, a Munkás utcai közösségi és nappali pszichiátriai ellátó egység, a derekegyházi egyesített szociális intézmény, a Csongrád megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének szentesi szervezete, Csongrádról a Csongrád megyei Önkormányzat Aranysziget Otthon Kisréti Otthona, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon csongrádi tagintézménye, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Rákóczi utcai óvoda.

10 óra 20 perctől a szabályok ismertetése után kezdetét veszi az egész délelőttös verseny, melyben először, fél 11-től kerekes székes sorversenyre, negyed órával később háromkerekű kerékpárral váltóversenyre, 11-től BMX-bemutatóra kerül sor. Negyed 12-től a Te és Én programok közül elsőként az irányítóverseny bekötött szemmel elnevezésű megmérettetésen vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, a versenyben együtt tevékenykednek a segítséggel élők és a gyerekek. 11 óra 30 perctől negyed 1-ig, a következő Te és Én versenyszámig - mely a kötélhúzás lesz - a labdajátékoké, a gördeszka bemutatóé és a vizes sorversenyé lesz a főszerep, majd dél után fél órával zsákban futásra, negyed óra múlva pedig ­- szintén a Te és Én versenyszámok keretében - játékos közös vetélkedőre várják az érdeklődőket Öltöztesd fel a barátod címmel, melyben a segítséggel élők öltöztetik fel egy egészséges társukat.

Ezt követően a szervezők vendégül látják a verseny résztvevőit, bográcsgulyással kedveskednek nekik. Az érdeklődőket közben görkorcsolya, gördeszka és triál-bemutató szórakoztatja a 13 óra 30 perckor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetés előtt, ahol a bajnok megkapja a vándorkupát.

Délutáni programokról is gondoskodtak a rendezők, előbb - szintén a Te és Én programsorozat keretében - teherhúzásra, fekve nyomásra és súlyzótárcsa cipelésre nyílik lehetőség, amelyet délután 3-kor szintén ünnepélyes eredményhirdetés zár. Később többek között ovis, iskolás, divat, Nippon Zengo, aerodance, BOSU és Fitball bemutatóra kerül sor, míg az egész napos sportprogramot, az egészséges és segítséggel élők nemzetközi sporttalálkozóját karaoke és tűzzsonglőr show zárja.

Cseh-Lakos