2009. március 6.

Megszüntették a közvilágítást

Évfordulónaptár - 2009.

105 éve, 1904. március 1-jén az Alsópárton, a Villogó korcsma közelében megnyílt a hatodik gyógyszertár a "Szentháromsághoz" elnevezéssel, amelynek tulajdonosa Stammer László gyógyszerész volt.

90 éve, 1919. március 1-jei hatállyal Jócsák Kálmán kormánybiztos a néptanács útján szabadságolta dr. Kiss Béla polgármester-helyettest; ettől kezdve dr. Négyesi Imre látta el a polgármester-helyettesi teendőket. - Az energiahordozó anyagok szűkös volta miatt a városi tanács az utcai közvilágítást teljesen megszüntette, csak a Kossuth utcán maradt meg. A nyomdák és vízszivattyúk kivételével az összes villanymotort kikapcsoltatta, az üzletek, cukrászdák, irodák villanyvilágítását megtiltotta. Korlátozta a lakásokban használható izzók teljesítményét és számát. Az áramkorlátozás súlyos helyzetbe sodorta a villanyerőre berendezkedett kisipari műhelyeket; kénytelenek voltak termelésüket beszüntetni, ami a munkanélküliek számát növelte.

70 éve, 1939. március 1-jén a szentesi repülőtéren megkezdődött a hangár építése, az országban elsőként feszített héjszerkezetű vasbeton technikával. A 21x21 méter alapterületű hangár terveit, amely 10 vitorlázó és 3 motoros repülőgép befogadására volt alkalmas, Menyhárt István műegyetemi tanársegéd készítette. (Ünnepélyes avatására máj. 21-én került sor.)

20 éve, 1989. március 1-jén átadták a rendeltetésének a Baromfifeldolgozó Vállalat által építtetett új óvodát a Klauzál utcában. A 440 m2 alapterületű, 75 férőhelyes épületet a Csomiterv tervezte. (Az új létesítmény 14 millió forintba került.)

160 éve, 1849. március 4-jén I. Ferenc József császár Olmützben új birodalmi alkotmányt adott ki, amelyben Magyarországot az ausztriai császárság tartományai közé sorolta.

115 éve, 1894. március 4-én a szentesi szocialisták - élükön Tarnóczi Mihály földmunkással - munkásgyűlést szerveztek az általános választójog kiterjesztése, a munkásság helyzete, és a szakszervezkedés kérdései napirenddel. A városi rendőrfőkapitány az engedélyt megadta, de a rend fenntartására hivatkozva szükségesnek tartotta a környék csendőreinek összevonását, valamint egy századnyi katonaság Szentesre vezénylését. A túlhajtott karhatalmi előkészületek láttán a munkások elnapolták a népgyűlést, kijelentve, hogy szuronyok között nem tanácskoznak.

95 éve, 1914. március 4-én a szegedi ügyészség kezdeményezésére elkobozták a Szentesi Ellenőr március elsején megjelent számát. A Nagy György köztársasági pere című cikk miatt eljárás indult a lap szerkesztője, dr. Lánczi Simon Pál ellen. Vád: alkotmányos államforma elleni lázítás.

190 éve, 1819. március 5-én megszületett Balogh Dániel (1819-1880) városi pénztárnok, tanácsnok, helyettes főkapitány.

170 éve, 1839. március 6-án a lakosság kérése a városi tanács határozatot hozott egy hatósági mázsa felállításáról. A kereskedők hamis mázsálással gyakran megkárosították a lakosokat, különösen a gyapjú és dohány eladásnál. Ezt szorította vissza a hatósági mázsa, mely egyben mázsálási monopóliumot is jelentett, és szép jövedelmet hozott a városnak. A felállítást kimondó határozatba ugyanis azt is belefoglalták, hogy a jövőben csak azon lakosok panaszát veszik figyelembe, akik a hatósági mázsát használták. Ilyen körülmények között nemcsak a dohány és gyapjú eladás, hanem mindenféle súlyra történt adás-vevést a hatósági mázsa használatával bonyolítottak le.

100 éve, 1909. márciusában Hegedűs László szentesi születésű festőművészt, a Képzőművészeti Főiskola tanárát a Londonban rendezett nemzetközi kiállításon bemutatott képeiért elismerő oklevéllel tüntették ki. - Az Országos Statisztikai Hivatal adatokat kért a Szentesen élő cigányok számáról. A rendőrség által összeállított adatok szerint a városban 97 cigánycsalád él 337 lélekkel. A foglalkozására nézve a legtöbb zenész és alkusz, de akadnak közöttük csirkekofák és napszámosok is. A rendőrségi jelentés megállapította, hogy "a mi cigányaink nagy része értelmes, iskolázott s beolvad a polgári társadalomba". - A Dréher Antal Rt. kőbányai sörgyára képviseletet és lerakatot létesített Szentesen a Weisz-udvarban (Kossuth u.).

Összeállította:
Labádi Lajos