XXXIV. évfolyam 39. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Fogyófélben az iparostársadalom
 

2003. október 3.


Képünkön: Bőhm Sándor elnök

Több szakmát érintett az évek óta húzódó telepengedélyezési eljárás határidejének állandó módosítása, mely bizonyítja, hogy a törvényalkotók nem vették figyelembe az alakuló és a már működő vállalkozások gazdasági lehetőségeit. Az IPOSZ és más érdekképviseleti szervezetek figyelemfelhívása kellett ahhoz, hogy ez év október végéig legyen lehetősége a tagságnak az eljárás megindítására.

A fenti sorok a Szentes és Vidéke Ipartestület éves gyűlésén hangzottak el.


Bővebben


 

Vásári nagydíj a kertészeknek
 

2003. október 3.


Képünkön: Ledó Ferenc elnök

Már tizedik éve minden esztendőben megrendezik a Hortus Hungaricus kertészeti kiállítást és vásárt Szigetszentmiklóson. A mintegy 2 hektáros fedett területen elsősorban dísznövényesek, zöldség-gyümölcs termelők vesznek részt termékeikkel. A szakmai napot követő szombat-vasárnap már a nagyközönségé a terep, ekkor szinte fél Budapestnyi érdeklődő kimegy a családias, amolyan piknik jelleget öltő rendezvényre.


Bővebben


 

Kertészek az unió küszöbén
 "Ültessetek fákat, ássatok kutakat és neveljetek gyerekeket!"

2003. október 3.


Európa küszöbén címmel és annak jegyében szervezték meg a XII. "Kertmagyarország felé" kiállítással egybekötött szakmai rendezvényt. A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola udvarán dr. Csikai Miklósné igazgató köszöntötte a megjelenteket, kiállítókat, vendégeket, köztük külföldi társiskolák, a müncheni és a bécsi iskolák tanulóit, akikkel együtt virágkötészeti versenyt is rendeztek.


Bővebben


 

A kétféle "jó erkölcsről"
 

2003. október 3.


Újabban igen sok szó esik a "jó erkölcsről". Kiderült, hogy a "jó erkölcs" tekintélye előtt az érvényben lévő jogszabályoknak is pukedlizniük kell. Felemelő fordulat! Bár mindig is úgy tudtam, hogy az alapvető emberi erkölcs ellenében nem szabad jogszabályoknak születniük. Vagy netán rosszul tudtam?

Mindenesetre kedvet kaptam egy kis morfondírozásra ez ügyben. Nem úgy, hogy az idevonatkozó filozófiai és teológiai tanulmányaimat próbálom meg mozgósítani, hanem csak a nagyon egyszerű hétköznapi logikára kívánok támaszkodni. No és tapasztalataimra is, melyek száma nem kevés.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. október 3.


"Meg kellett izzadnom minden dalért", panaszolja a dzsesszénekes. Most már értem, miért nem a nehéz zenét műveli...

+++++++++++++++++++++++++++

Ízes, szép, bibliai szó a felebarát. Tudod, kit jelent? Azt az embertársadat, akin éppen segíthetsz.


Bővebben


 

A tőkei "csata"
 A Rákóczi-szabadságharc vidékünkön (III.)

2003. október 3.


A csongrádi csatán kívül más jelentős ütközet nem volt a térségben, mégis mozgalmas éveket élt át vidékünk lakossága. Hol a kuruc, hol a császári hadak vonultak át a területen, mindannyiszor pusztítást hagyva maguk után. Rákóczi 1704 nyarán büntető hadjáratot vezetett a rácok ellen, Szeged várának sikertelen ostroma után azonban elhagyta a Duna-Tisza közét.

Átmenetileg Károlyi Sándor és Bottyán János kurucai felügyelték a területet, de a császáriak többszöri átvonulását nem tudták megakadályozni. A krónikás szűkszavú feljegyzése szerint Szentesre három ízben zúdult veszedelem: egyszer a császári hadak fosztották ki, két alkalommal pedig a rácok. "A németségtől, vagy mint a magyarok nevezték, labancoktól egy ízben, a rácoktól két ízben kiraboltatván, fölégettetett a város, s a fölégetett lakosságnak más menedéke nem volt, mint a város mellett elnyúló nagy rétség" - olvasható Petrák Ferenc krónikájában.


Bővebben


 

Emlékezés a fejedelemre
 

2003. október 3.


A Rákóczi - szabadságharc kezdetének háromszázadik évfordulója alkalmából szeptember 29-én ünnepélyes keretek között emléktáblát avattak fel a Rákóczi utcai óvoda falán. A kezdeményezés a Szentes Városért Civil Fórumtól indult és közadakozásból valósult meg.

Az ünnepség nyitányaként a Városi Fúvószenekar játszott, majd Petőfi Sándor Rákóczi című versét szavalta el Berényi Judit, a Horváth Mihály Gimnázium diákja.

Szirbik Imre polgármester azzal a gondolattal kezdte beszédét, hogy a kurucok és a labancok harcára akkoriban egész Európa odafigyelt, rövidesen azonban ahhoz az Európához csatlakozik hazánk, melyben ott vannak a labancok is. Így oldja emlékezéssé a történelem apáink harcát - tette hozzá a polgármester.


Bővebben


 

Nyílt nap a Legrand Kontavill Rt.-nél
 Ahol elégedettek a munkahellyel

2003. október 3.


Üzemlátogatás a nyíltnapon (Fotó: Vidovics)

Nyílt napot tartottak a Legrand Kontavill Részvénytársaságnál. Miként azt Horváth István vezérigazgató elmondta: az idei szeptemberi rendezvény volt a negyedik a sorban. Átlagosan kétévenként szervezik meg azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a szentesi, akár Szentes környéki személyeknek, intézményeknek, érdeklődőknek, hogy betekintsenek a cég belső életébe.

A vezérigazgató megjegyezte: fontos a számukra, hogy a munkatársak családtagjainak is lehetősége legyen megnézni, hol dolgozik a papa, mama, esetleg a rokon. Megmutatni, milyen változás, fejlődés történt a gyár életében.


Bővebben


 

Gyermekbarát gála
 

2003. október 3.


Ahogyan az elmúlt években, a Gyermekek Világnapja alkalmából idén is megrendezte gálaműsorát a Szentesi Gyermekbarátok és a Szabadidős Sportklub szeptember 18-án.

Az ünnepség megnyitóján a Tóth József Színháztermben Szirbik Imre polgármestertől elhangzott, hogy a világnak vannak részei, ahol háborúk dúlnak, ahol gyerekek félnek.

Ezért döntött úgy az ENSZ, hogy legyen egy nap - Szirbik Imre fogalmazásában - a felnőttek lelkiismeretének egy napja, amikor el kell gondolkodniuk, hogy a környezetükben élő gyerekek megkapták-e azt, amit a kor, a lehetőségek számukra elérhetővé tesznek.


Bővebben


 

Szentesi kubikosok Csepelen...
 Építők kézjegyei

2003. október 3.


Országot járt emberek - negyven éven felüliek - a Hídépítő Nemzeti Vállalat dolgozóiként 1948-ban, Csepel, Erzsébet kikötői útvonalon kezdték meg építeni a sziget szennyvíz gyűjtőcsatornáját. "Bandákba" szerveződött emberek - később brigád néven jelölve - közülük: Lantos Imre, Lantos Sándor (testvérek), Janó Ferenc, Mezei István. Gyakorlati ismeretük volt az alapja a balesetek kizárásának. Hat méter körüli mélységben, pocsolyás vízben állva lapátolták a kétméterenkénti állásokra a homokos agyagot, ebből vissza is folyt rájuk. Ők végezték a csatornaalap és csővezetékének szerkezeti monolit betonozását. Szakmai vonatkozásai hasznosítható lehet.


Bővebben


 

Búcsú id. Varga Lajostól
 

2003. október 3.


A Szentesi Életben február végén köszöntöttük Varga Lajos bácsit, Tiszaföldvárra elszármazott földinket, 90. születésnapja alkalmából. Válaszára hónapokig hiába vártunk. Utóbb megtudtuk, hogy betegségek gyötörték, ezért nem tudott tollat ragadni. Augusztus végén megérkezett a régen várt levél, amelyet az elmúlt hetekben - Emlékek forgataga címen, három részben - a Szentesi Élet olvasói is megismerhettek. Időközben kaptuk a szomorú hírt, hogy dr. Varga Lajos, városunk jeles szülötte, gyémántokleveles gimnáziumi tanár szeptember 16-án éjjel a szentesi kórházban elhunyt.


Bővebben


 

A veszélyeztetett korosztály feladatai
 

2003. október 3.


Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást? Erre az összetett kérdésre kaphattak választ azok a gyerekek, akik múlt pénteken végighallgatták a Katasztrófa-és Egészségvédelmi Nap előadásait. A veszélyhelyzetekre való felkészítés egy hétre rá a gyakorlati oktatással folytatódik.

A programot a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Garai Sz. Imre szervezte meg az önkormányzattal karöltve a " Biztonságos Magyarországért" elnevezésű pályázat alapján.


Bővebben


 

Sportos életmódra nevelnek
 

2003. október 3.


A Szabadidős Sportklub a Gyermekbarátok egyesületével közösen szeptember 20-án Gyermekbarát Olimpiát rendezett, melyet a GYISM is támogatott. A közel száz éves múltra visszatekintő, tíz éve megújult Gyermekbarát Mozgalom országos elnöke, Hanti Vilmos is jelen volt a megnyitón.

A rendezvénnyel a szervezők segíteni szeretnék a gyerekek sportos életmódra nevelését és figyelmük elterelését a drogról. Az 1989-90 után születetteknek írták ki a versenyt, melyen mintegy 210 gyerek vett részt, főként a helyi általános iskolák diákjai.


Bővebben


 

A papucsos tolvaj
 

2003. október 3.


Hétfőre virradóra feltörték az Apponyi téri újságos pavilont, ám az egyik biztonsági szolgálat munkatársa észlelete az esetet és segítségével a rendőrök gyorsan elfogták az elkövetőt.

Szeptember első hetében indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki a Béládi utcában lévő társasház-sort látogatta meg, összegyűjtötte a szárítón lévő ruhákat, majd távozott a helyszínről. Az elmúlt hét péntekén ugyancsak itt próbálkozott, ezúttal a melléképületet feszítette fel, de azért néhány ruhát ezúttal is vitt magával. Emberünket azonban nem sorolhatjuk a mestertolvajok táborába, hiszen "munka" közben a helyszínen hagyta a papucsát, ez alapján pedig a rendőrök azonosították az illetőt, aki azóta őrizetben van.


Bővebben


 

VI. Bitskey Aladár Nemzetközi Senior Úszó-Emlékverseny
 

2003. október 3.


A magyar versenyzőkön kívül Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából és Szerbiából érkeztek úszók az egri Makovecz uszodába a szeptember 20-21-én rendezett versenyre. A Szentesi Delfin ESC versenyzői az alábbi eredményeket érték el:


Bővebben


 

Az állatok tartásáról
 Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2003.(IX.19.)KT számú rendelete az állatok tartásáról

2003. október 3.


E rendelet célja azon szabályok megalkotása, melyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, biztosítják az állatok egészségvédelmét, fokozzák az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, törekednek arra, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.


Bővebben


 

Fontos győzelem a nyitányon
 

2003. október 3.


A női vízilabda-bajnokság nyitófordulójában a Hungerit-Szentesi VK csapata roppant fontos győzelemmel rajtolt a BVSC otthonában szeptember 20-án. Pengő László vezetőedző tanítványai 7-5-re nyertek a fővárosban, az egyik nagy vetélytárs ellenében. A mester szerint elkerülhető gólokat kaptak a találkozó elején, ezzel egy ideig szoros volt a derbi, azonban a harmadik negyedtől már biztossá vált a győzelem. 7-4 után további lehetőségek maradtak kihasználatlanul, a bajnoki pontok azonban nem forogtak veszélyben.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. október 3.


Asztalitenisz NB III... A Zöldág SE Szentes is túl van három fordulón.

Messze még a vége... A nyitómérkőzésén, Szentes a Vasas-Plaket ellen szállt vízbe a fővárosban.

Megvan az első pont... A bajnokság második fordulójában a Szentesi Kinizsi NB II-es férfi csapata Kondoros együttesét fogadta.

Teke... Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 13-án a Szentesi VTE gárdáját fogadta.

Sporttörténelmi győzelem... A rögbi NB I harmadik fordulójában, a Szentesi VSC 91-esek csapata a Bp-i Exiles együttesét fogadta.

Teremfoci... Domaszékre mentek, láttak és győztek a Szentesi Vasutas teremlabdarúgócsapata


Bővebben


 

Jön a Honvéd
 

2003. október 3.


Sátoraljaújhelyen lépett pályára az elmúlt hétvégén a Szentesi TE NB II-es labdarúgó-csapata. Bozóky Zoltán vezetőedző elmondása szerint jól kezdték a mérkőzést, az első félidőben több komoly ziccerük is adódott, ám a lehetőségek sorra kimaradtak. Fordulás után a hazaiak szereztek vezetést, majd később növelni tudták előnyüket. Igaz Szabó szépített, a bajnoki pontok mégis otthon maradtak.


Bővebben


 

A Bertók SC is elkezdte
 

2003. október 3.


Az OB I/B-ben szereplő Bertók SC vízilabdacsapata is megkezdte a 2003-2004-es bajnoki idényt. Pásztor Antallal a csapat edzőjével visszatekintettünk az előző idényre, majd az új versenyévad terveiről beszélgettünk.

Nagyon rosszul indult az előző idény - kezdte bevezetőjében, majd így folytatta: - Ebben közre játszott a sorsolás szeszélye is. Hiszen erős ellenfelekkel kezdtünk, utána sorozatban jöttek a győzelmek. Minden jó, ha a vége jó, tartja a mondás, hiszen záráskor a vidék legjobbja lett az együttes. Úgy gondolom, hogy ez a cím a második vonalban sem elhanyagolható.


Bővebben


 

Szilveres eredmények
 

2003. október 3.


A szeptember 20-án, Tökölön megrendezett Junior II. Latin Magyar Bajnokságon Budai Attila-Barát Enikó 3., Kósa András-Túri Bernadett 6. helyezést ért el. B ifjúsági standard kategóriában: 1. Borbás Csaba-Szepesi Anetta


Bővebben


 

Családi események
 

2003. október 3.


Született: Balogh Mihálynak és Varga Edit Zsófiának (Sport tér 1.) Dominik, Oláh Józsefnek és Rekettyés Emíliának (Szántó K. J. u. 11.) Mónika...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz