<<< Vissza

Emlékezés a fejedelemre

2003. október 3.

 
A Rákóczi - szabadságharc kezdetének háromszázadik évfordulója alkalmából szeptember 29-én ünnepélyes keretek között emléktáblát avattak fel a Rákóczi utcai óvoda falán. A kezdeményezés a Szentes Városért Civil Fórumtól indult és közadakozásból valósult meg.

Az ünnepség nyitányaként a Városi Fúvószenekar játszott, majd Petőfi Sándor Rákóczi című versét szavalta el Berényi Judit, a Horváth Mihály Gimnázium diákja.

Szirbik Imre polgármester azzal a gondolattal kezdte beszédét, hogy a kurucok és a labancok harcára akkoriban egész Európa odafigyelt, rövidesen azonban ahhoz az Európához csatlakozik hazánk, melyben ott vannak a labancok is. Így oldja emlékezéssé a történelem apáink harcát - tette hozzá a polgármester.

Szelekowszki Ernő, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének alelnöke a Rákóczi - szabadságharc történetét elevenítette fel. Mit üzen ez a jelenkornak? - tette fel a kérdést az alelnök, majd rögtön meg is válaszolta : most, háromszáz év múltán - nem csak időlegesen - ismét függetlenek vagyunk. A II. Rákóczi Ferenchez hasonló történelmi személyiségeknek köszönheti népünk, hogy meg tudott maradni, helyt tudott állni a történelmi viharokban.

A Máté István csongrádi szobrászművész által készített emléktáblát Szirbik Imre és a Civil Fórum részéről Krausz Jánosné leplezte le, ezután koszorút helyeztek el a tábla alatt. Utánuk Kovács István dandártábornok, valamint a Szabadidős Sportklub és a Gyermekbarátok részéről Léhi Gábor és Gágyor Jánosné helyezte el az emlékezés virágait. Ezalatt Mátó Mátyás a kuruc kor jellegzetes hangszerén, tárogatón adott zenei aláfestést. A Szentesi Óvónők Énekkara szentesi népdalokat énekelt, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár díszalegysége pedig a Rákóczi-induló ütemére díszmenetben masírozott el az emléktábla előtt.

A Civil Fórum az önkormányzati választásokat megelőző kampányában megfogalmazott tizenkét pont egyike, hogy hiteles történelmi személyekről, a sport és a művészvilág kiemelkedő alakjairól neveznének el utcákat, illetve állítanának nekik emléket. A szervezésben komoly szerepet vállaló Léhi Gábor úgy gondolja, ez a szabadságharc a magyar nemzet történelmének olyan fontos állomása, hogy egy ilyen művészi kivitelezésű, lakossági adakozásból készült emléktáblát megérdemel.

Darók József


<<< Vissza