<<< Vissza

A veszélyeztetett korosztály feladatai

2003. október 3.

 
Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást? Erre az összetett kérdésre kaphattak választ azok a gyerekek, akik múlt pénteken végighallgatták a Katasztrófa-és Egészségvédelmi Nap előadásait. A veszélyhelyzetekre való felkészítés egy hétre rá a gyakorlati oktatással folytatódik.

A programot a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Garai Sz. Imre szervezte meg az önkormányzattal karöltve a " Biztonságos Magyarországért" elnevezésű pályázat alapján. A 13-16 év közötti diákok számára dolgozták ki a felkészítési tervet. Garai Sz. Imre úgy látja, kicsit naivak, hiszékenyek a fiatalok ebben a korban, vagányabbnak akarnak látszani, s ez a korosztály az, amely most kezd egyedül közlekedni, ezért veszélyeztetett helyzetben van. A káros szenvedélyek használatában pedig egyre lejjebb tolódnak a korhatárok.

A rendezvény célja, hogy a fiatalok megtanulják, mit kell tenniük, hogy a rájuk leselkedő veszélyeket időben felismerjék, ne váljanak áldozattá vagy elkövetővé. Még a felnőtteknek is meg kell gondolni, hogy mit tegyenek egy adott helyzetben, mondja Garai. A gyerekeknél más a veszély felismerése, s ennek megfelelően a gyakoroltatás is. Katasztrófa esetén a nehezebb helyzeteket a Helyi Védelmi Bizottság oldja meg, ezt a gyerekektől nem is várja el senki. Ők inkább az alapvető ismeretekkel legyenek tisztában, amelyeket a szervezők reményei szerint tovább is adnak az iskolában. Meg kell jegyezni azonban, hogy nem minden iskola képviseltette magát. Az elméleti oktatás a polgármesteri hivatal dísztermében zajlott, az ÁNTSZ, a Mentőszolgálat, a Vöröskereszt, a Rendőrség, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Polgári Védelmi Kirendeltség és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársaival.

Megtudhatták a gyerekek ezen a délelőttön többek között azt, hogy milyen katasztrófahelyzetek alakulhatnak ki Szentesen, például karambolozhat veszélyes anyagot szállító jármű, lehet árvíz, kialakulhat belvíz vagy akár földrengés. Egy gyerektől olyan magatartás várható el, ami megkönnyíti az ő és a családja mentését. A katasztrófavédelmi előadó, Balázs Gábor szerint két-három éven belül a tantervbe is beépül ezeknek az ismereteknek az oktatása. Szó esett továbbá arról is, mennyire akadályozzák a tűzoltók munkáját a téves riasztások. Intő példaként elhangzott, hogy ilyenkor a szülőket terheli a kiszállási költség.

Az elsősegélynyújtási ismereteket párhuzamosan a gyakorlatban is szemléltették a szakemberek. Helyet kért ebben a csoportban a Koszta általános iskola hetedikese, Dezső Fruzsina is, bár, mint mondta, az iskolában már volt ilyen foglalkozás. Most tudott azért újat tanulni, például az artériás vérzésről. Fruzsina szeretne orvos lenni, ezért is jelentkezett erre az oktatásra osztálytársával, Vígh Adrienn Zsuzsannával, aki egészségtanból
már tanult az alkohol és a kábítószer káros hatásáról. Elmennek a gyakorlati képzésre is október 3-án, amit már nagyon várnak. Az sem szegi kedvüket, hogy akkor - tesztlapok formájában - vizsga is vár rájuk.

Darók József


<<< Vissza