<<< Vissza

Szentesi kubikosok Csepelen...
Építők kézjegyei

2003. október 3.

 
Országot járt emberek - negyven éven felüliek - a Hídépítő Nemzeti Vállalat dolgozóiként 1948-ban, Csepel, Erzsébet kikötői útvonalon kezdték meg építeni a sziget szennyvíz gyűjtőcsatornáját. "Bandákba" szerveződött emberek - később brigád néven jelölve - közülük: Lantos Imre, Lantos Sándor (testvérek), Janó Ferenc, Mezei István. Gyakorlati ismeretük volt az alapja a balesetek kizárásának.

Hat méter körüli mélységben, pocsolyás vízben állva lapátolták a kétméterenkénti állásokra a homokos agyagot, ebből vissza is folyt rájuk. Ők végezték a csatornaalap és csővezetékének szerkezeti monolit betonozását. Szakmai vonatkozásai hasznosítható lehet. Részletezem: az alap-szerelőbetonra rakták, állították a gömbvas idomokat, külső és belső formadeszkázatot (zsaluzatot). Középvonalig a betont bedolgozták. Szilárdulása után a zsaluanyag belső részét leszedték. Helyére szentendrei sváb ácsok kerekeken gördülő felső formadeszkázatot, zsaluzatot szerkesztettek.

A beton szilárdulása után a zsaluzatot előre húzták. Az újítás a sajtóban nyilvánosságra került. A rádióban is közölni szándékozták. A vállalat szakszervezeti vezetőségének tagjaként megbíztak, hogy a feltaláló szerény szakmunkással menjünk a Bródy Sándor utcai rádió székházba. A szerkesztő kérte az ácsot, hogy beszéljen magáról és találmánya szakmai részéről. Ennek eleget is tett. A beszélgetés után a mikrofon előtt nem szólalt meg.

A röviditallal való bátorításnak sem lett eredménye. A szakmai téma a rádió dolgozójának hangján rögzítődött. Az emberek szakismeretének, szorgalmának eredménye: határidő előtt elkészült a főgyűjtőcsatorna.

A szentesi kubikosok hidaknál, a marcali és komáromi építkezéseken dolgoztak. Majd "haza" kerültek. A hídépítő vállalat dolgozóiként a hatvanas évek elején megépítették Szentes szennyvíz főgyűjtőcsatornáját. Az idős kubikosok már nem vándoroltak tovább. A Csongrád megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói lettek többen.

Szorgalmuk alapján állandó munkájuk, "kenyérkereseti" lehetőségük volt. Időközönként kitüntetéseket érdemeltek ki. Lantos Sándor brigádját a hídépítő vállalatnál ledolgozott 17 év alatt négyszer, őt ötször tüntették ki.

Darabos Imre szintén szentesi, 1946-ban a Csongrád-Szentes Tisza-híd roncsainak kiemelésekor kezdte a búvár szakmát. A hídépítő vállalat dolgozójaként folytatta az országban. Nehéz körülmények között készítette el a Somogyi Béla és a Kisér utcai szennyvízátemelők alapjait.

A kubikosok nyugdíjas éveikben a Bocskai utca 13. számú Szakszervezeti Székházukban emlékeztek a múltra, dominóztak, biliárdoztak, sakkoztak, "töltötték az időt". Jó időben a Kossuth szobor közelében jöttek össze. Emlékezve rájuk, írtam soraimat.

Kátai Ferenc


<<< Vissza