XLIII. évfolyam 16. szám

2011. április 29.

Lezárnák a Széchenyi ligetet az autók előtt

Ha nem lenne fizetős parkolási rendszer Szentes központjában, a kevés parkolóhely megkeserítené az autósok életét – így összegez a képviselő-testület elé hétfőn kerülő tájékoztató. Az anyagból kiderül, hogy a városközpontban 2141 lakásra és 260 vállalkozásra mindössze 1223 parkolóhely és 392 garázs vagy egyéb járműtároló jut. Az 1223 parkoló közül 934 fizetős. E számok alapján a jogszabály szerint számított parkolási igények csupán 57 százaléka elégíthető ki. Meg kell jegyezni, hogy ez a mutató javult az elmúlt években, de ha a városközpontban tervezett fejlesztések megvalósulnak, ismét romlani fog.

2011. április 29.

Ülésezik a képviselő-testület

Május 2-án, hétfőn délután 3 órától tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A javasolt napirend szerint tájékoztató hangzik el az idei közbeszerzési tervekről, Szentes közlekedési hálózatának, parkolási rendszerének felülvizsgálatáról, a közterületek állapotáról, a gyalogjárdák helyzetéről, fejlesztési lehetőségeikről. A városháza dísztermében tartandó ülésen megvitatják azt a képviselői indítványt, amelyben szó lesz a HPV elleni védőoltás költségeinek átvállalásáról, a szentesi lakosság egész-ségi állapotának javítását megcélzó átfogó programról. Várhatóan elfogadják a képviselők a Hajléktalan Segítő Központ feladatátadásáról szóló határozatot, minek utána a Magyar Vöröskereszt üzemeltetné tovább az intézményt. A testületi ülés nyílt.

2011. április 29.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart május 4-én, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a választókörzet 2011. évi fejlesztési lehetőségei. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2011. április 29.

122 ezer négyzetméteren lenne indokolt az útfelújítás

Három hét múlva fejeződik be a 45-ös főút Veker-éri hídjának felújítása – a szerkezet korszerűsítésére több mint 41 millió forintot fordít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A kivitelezési munkák március 25-én kezdődtek és május 20-ig kell befejezni a modernizációt – tudtuk meg Árva Milántól, a társaság kommunikációs főmunkatársától. A fejlesztés forgalomkorlátozással jár együtt: várhatóan ezekben a napokban kezdik meg a 9 méter széles hídpálya másik forgalmi sávjának a bontását, akkor a Kunszentmárton felé vezető oldalt zárják majd le. A hídon teljes körű felújítást végeznek. Ennek keretében újjáépítik a szegélyeket, a korlátokat, a híd szigetelését, a kiegyenlítő lemezeket, a híd aszfaltburkolatát, a töltéslezárások burkolatát, a híd vízelvezető rendszerét, valamint az áthidalt csatorna medrét is rendezik. Május derekáig a 45-ös főúton, a 46-os és a 48-as kilométerkő között felújítják az útpályát, illetve egy másik, 13 kilométeres szakaszon kátyúzni fognak.

Hétfői ülésén dönt a képviselő-testület a 2011-re javasolt belterületi útfelújításokról. A javaslat összesen 27 utat és utcát említ, ahol több mint 122 ezer négyzetméteren lenne indokolt az aszfaltburkolat felújítása. Ennek csak a töredéke fog beleférni az idei programba, mert öszszesen több mint 500 millió forintra lenne szükség a teljes lista kipipálásához. A városházán már összeállították azt a fejlesztési csomagot, amit – ha lesz megfelelő lehetőség – pályázati forrásból valósítanának meg. A beadásra váró anyagban a Jókai utca Kolozsvári és Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakasza, a Wesselényi és a Schweidel utca, valamint a Csongrádi út két körforgalom közötti szakasza szerepel. Az összesen több mint 15 ezer négyzetméteres útfelület korszerűsítése közel 70 millióba kerül.

B.D.

2011. április 29.

Ötvenéves a Legrand

Károlyi LászlóAmit csinálunk, azt szeretettel csináljuk – így foglalta össze az elmúlt fél évszázad legfontosabb eredményét Károlyi László, a fennállásának 50. évfordulóját idén ünneplő szentesi Legrand vezérigazgatója. A jubileum alkalmából csütörtökön előadássorozatot rendeztek a vállalatnál, amelyen neves előadók beszéltek a környezetvédelemről, valamint a versenyszféra társadalmi felelősségvállalásának szerepéről. A rendezvényen részt vett Bencsik János energiaügyi államtitkár, Vízhányó Ferenc, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Takács Júlia, az Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke, illetve számos önkormányzati és cégvezető.

Egy malomépületben kezdődött a gyártás 50 évvel ezelőtt. Az egykori Kontakta, majd Kontavill sokat fejlesztett az évtizedek során. Új üzemek épültek, és számos alapanyagot elhagytak, hogy környezetbarát technológia honosodjon meg az Ipartelepi úti vállalatnál, amelynek eredményeire és a benne rejlő lehetőségekre külföldön is felfigyeltek. – 1992-ben, mikor a francia Legrand csoport tagjává váltunk, még több mint 1100 embert foglalkoztattunk, miközben az éves forgalmunk 1 milliárd forint volt. Azóta 12,4 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre. Jóllehet kevesebben dolgoznak a több gép mellett, de összességében, a beszállítókkal együtt ma már ugyanannyi embernek tudunk munkát biztosítani, mint 20 éve. Közben az árbevételünket és eredményeinket tekintve is bekerültünk Magyarország 500 legnagyobb vállalata közé – mondta Károlyi László. A társaság vezérigazgatója azt is kiszámolta, hogy az alapítás óta 9000 szentesit alkalmaztak, ami azt jelenti, hogy nincs olyan család a városban, ahonnan valaki ne dolgozott volna a Legrandnál vagy elődeinél.

A cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. A környezeti károk semlegesítésében éppúgy szerepet vállal, mint a természeti katasztrófák áldozatainak megsegítésében vagy a fiatalok egészséges életmódra való nevelésében. Idén a kultúra felé is nyitnak: két művészeti pályázatot hirdettek. Az egyikre termékeikből készült képzőművészeti alkotással lehet nevezni, a másikra pedig fotókkal. Eredményt ősszel hirdetnek.

Bíró Dániel

2011. április 29.

A sérült madár is megmenthető

Az ifjúsági ház adott otthont egy rendkívül színvonalas díszmadár-kiállításnak, melynek egyik illusztris vendége dr. Déri János állatorvos, a hortobágyi Nemzeti Park területén működő Madár-kórház vezetője volt. Mint elmondta, a létesítmény az országban egyedüliként foglalkozik sérült, beteg, védett madarak gyógyításával, ellátásával és rehabilitációjával. Évente mintegy 250-300 madár, döntően gólyák, egerészölyvek kerülnek be hozzájuk, melyek 30-40 százalékát gyógyultan vissza tudják juttatni a természetbe. A gázlómadarak, sasok jobban elkerülik az embert, így kevesebb baj éri őket. Vannak azonban egészen kis termetű sérült madarak is (fecskék, rigók stb.), de ők sajnos, elég ritkán élik túl azt a traumát, amibe kerültek, illetve már a helyszínen elpusztulnak. Ha egy olyan vadmadarat találunk, amelyik hagyja magát megfogni, az állatorvos szerint két dolgot jelenthet: ember nevelte fel, és emberhez szokott, illetve attól szökött meg, vagy pedig baleset, mérgezés érte. Ilyen esetben fogjuk meg a madarat, és tegyük olyan helyre ahol nem éri sérülés, védve van a környezettől, tanácsolja dr. Déri. A madarak szorult helyzetben nem támadnak, hanem védekeznek. Karmuk, csőrük van, amivel esetleg sérülést is okoznak, ha valaki rosszul közelíti meg őket. Jó, ha valamilyen kesztyűt húzunk a kezünkre, vagy valamiféle zsákot, kabátot, takarót terítünk rá, és úgy próbáljuk megnyugtatni. Célszerű a madár fejét letakarni, és bőrkesztyűvel a csűdjét és nyakát óvatosan átfogva, szárnyát testéhez simítva, hónunk alá véve rögzíteni. Tegyük a csomagtartóba, vagy olyan kartondobozba, amelyben nem fullad meg. Minél kevesebb zavaró tényező érje a madarat, amíg meg nem érkezik a segítség. Országszerte vannak önkéntes segítők, akik az adott helyszín közelében megtalálhatók, és akik átveszik a sérült vagy sebesült madarat.

Elérhetőség: +36-30/943-5494, www.madarkorhaz.hu, www.madarpark.hu

Garai Sz. Imre

2011. április 29.

Betiltott munkásfelvonulás

120 éve: Sortüzek május 1-jén

Szentesi kubikosokA lexikon megfogalmazása szerint "Május elseje" a munka, a világ munkásainak nemzetközi ünnepe. Az 1886. május elején véres összetűzésekbe torkolló chicagói munkástüntetés emlékére 1889-ben, a II. Internacionálé párizsi kongresszusán kimondták, hogy 1890. május 1-jén minden országban tüntetnek a nyolcórás munkanap bevezetéséért. Az első alkalommal Magyarországon jobbára a fővárosra korlátozódott a munkások demonstrációja, de az elkövetkező években és évtizedekben országos méretűvé vált. A hatósági tilalom ellenére megtartott felvonulásoknak számos esetben puskasortűz vetett véget.

2011. április 29.

Figyelmeztetés a pszichiátriai szerek káros hatásaira

Az utóbbi években több mint 100 hivatalos figyelmeztetés jelent meg egyes pszichiátriai szerek káros mellékhatásairól az egész világon. A Gyógyszer kompendium (hivatalos kiadvány) alapján a pszichiátriai szerek mellékhatásai magukba foglalják többek között a következőket: szorongás, nyugtalanság, a vérkép kóros elváltozásai, hallucinációk, ellenségesség, pszichotikus depresszió, halálos szívizom-gyulladás, agyérgörcs, szívroham, pszichózis, májkárosodás, cukorbetegség, öngyilkosság, erőszakos viselkedés vagy halál. Egy közelmúltban végzett hazai felmérés azt mutatja, hogy az emberek 80%-a nem tud arról, hogy az észlelt káros mellékhatásokról nem csak a háziorvosnak szólhatnak, hanem ezeket ők maguk is jelezhetik az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek – amellyel emberéleteket lehet megmenteni.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány szeretné felhívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy a gyógyszerek és pszichiátriai szerek szedése közben tapasztalt mellékhatásokat az érintettek is jelenthetik közvetlenül az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott gyógyszer mellékhatásairól sokkal többet tudjanak meg a szakemberek, és a túl veszélyes szereket hamar kivonhassák a forgalomból.

A mellékhatásokat jelenthetik a patikákban kérhető nyomtatványon vagy az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján: www.ogyi.hu

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.: 06(1) 342-6355; Levélcím: 1461 Budapest Pf.: 182
info@cchr.hu
www.emberijogok.hu

2011. április 29.

Ismét pályáztak

Csupán néhány garanciális javítást kellett elvégezni a gondozási központ tavaly felújított épületein. A telephelyek rekonstrukciós munkálatainak döntő részét uniós támogatás, pályázati forrás fedezte.

A garanciális javításokra – melyeket a jelzés után szinte azonnal elvégzett a kivitelező – Puskásné Halál Ágnes intézményvezető szerint azért volt szükség, mert a pályázatnak megfelelően szoros határidővel kellett befejezni a felújítást. Voltak olyan részfeladatok, melyeket a téli időszakban teljesítettek. Az apróbb kiegészítések között sorolta az intézményvezető néhány szigetelési munka pótlását, illetve a látásukban akadályozottak számára, a könnyebb tájékozódás miatt plusz szín szinkronizálási felületek kialakítását. Ezen felül néhány eszköz, például ülőalkalmatosságok javítása hárult feladatként a cégre.

Puskásné Halál Ágnes új pályázatról is beszámolt: A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolával közösen pályáztak a Wekerle Sándor Alapkezelőnél integrált foglalkoztatás, társadalmi szolidaritás címszóval arra, hogy a középfokú oktatási intézmény diákjai bepillanthassanak a fogyatékkal élők életébe.

– Ez a program segíti a végzősöket a pályaválasztásban. A program keretében Nyíregyházára utaztak a fiatalok az intézmény ellátottjaival, s egy napot tölthettek el az állatparkban – mondta el a gondozási központ vezetője.

2011. április 29.

Dózsa György utca

Utcáink, tereink névadói (39.)

A felsőpárti városrészben található; a legkorábbi utcák egyike; a Kiss Ernő és a Baross Gábor utcákat köti öszsze. 1765-től Végső sorként említik a források, mivel ekkoriban itt húzódott a keleti városrész legszélső házsora. (1749–65 között a mai Deák Ferenc utca viselte ezt a nevet.) 1828-ban már Korsós utcának nevezik, bizonyára az ott lakó agyagiparosokról. (Ezt a nevet ma a Korsós sor viseli.) 1906-ban az utcát a kiváló államférfiról, Gróf Széchenyi Istvánról (1791– 1860) nevezték el. Mivel 1860-tól a városi népliget, 1932-től pedig a volt Csongrádi út is a "legnagyobb magyar" nevét viselte, ezért 1945-ben az utcát Dózsa György utcára keresztelték át. Az 1514. évi parasztháború vezére székely származású volt, ezért a források nevezik Székely Györgynek is. Dálnokon (Háromszék) született 1470 körül. Nándorfehérváron lovaskapitányként szolgált. Országos hírnévre akkor tett szert, amikor 1514 februárjában párviadalban levágta a híres török bajvívót, Ali béget. A király gazdagon megjutalmazta, címert adományozott neki, Bakócz Tamás esztergomi érsek pedig a gyülekező keresztes hadak egyik vezérévé nevezte ki. Hatásköre a Pest alatt táborozó mintegy 40 ezer fős paraszthadra terjedt ki. Csapatával a déli országrészbe indult a török ellen. Időközben a király békét kötött a törökkel, Dózsa azonban nem oszlatta fel seregét, hanem a nemesség és a főpapság ellen fordult. Több ütközetben győzelmet aratott a nemesi hadak felett, s számos főurat és papot kivégeztetett. Temesvár ostroma közben Szapolyai János erdélyi vajda seregei hátba támadták a paraszthadat, és súlyos vereséget mértek rá. Dózsa György sebesülten fogságba esett, s Szapolyai szörnyű kínzások közepette 1514. július végén Temesváron kivégeztette. Alakja a parasztforradalmak jelképévé vált. Említést érdemel, hogy a szentesi szociáldemokrata városi képviselők már 1932-ben megkísérelték felvétetni Dózsát az utcanévadók közé, de sikertelenül.

Labádi Lajos

2011. április 29.

Nyit a Coop szupermarket

Elindult a visszaszámlálás... Mire a Kedves Olvasó kezébe veszi lapunkat, akkora már csak egy hét marad, amikor is a Kála áruház élelmiszer Coop szupermarketjét átadják. Ugyanis az áruház ezen része elkészült, már a feltöltésén szorgoskodnak az emberek. Néhány technikai berendezés összeszerelése maradt hátra. És... május 5-én, csütörtökön reggel 6 órakor az úgynevezett csütörtöki piacos napon a Hunor Coop Zrt. megnyitja felújított áruházát.

Vásárlónak, beszállítónak, tulajdonosnak egyaránt nagy öröm mindez, ám kérdezhetnénk: a beígért emeleti részszel és a magyaros, lecsófaló gyorsétteremmel mi lesz? Mint megtudtuk, ez utóbbi kialakításának a munkálatai jelenleg is folynak, a vállalkozó, Gődér Lajos, a Galéria Kávéház és Étterem tulajdonosa a megnyitását május középére tervezi. Akkor a földszinten már teljes lesz az üzemelés. A harmadik ütemben most értek az utolsó fázisba a munkálatok. Az emeleten előreláthatóan május utolsó harmadában adják át a helyiségeket. Ma még a versenytárgyalás zajlik. Úgy tűnik, hogy egy ruházati- és iparcikk áruház áll majd a vásárlók rendelkezésére – mondja érdeklődésünkre Mészáros Zoltán vezérigazgató.

– A Coop szupermarketben az alapterülettel a választékunkat is megdupláztuk. Ami reményeim szerint a városban egyedülállóan a friss áruk tömkelegével, a húsoktól a csemegeárukig, a sajtoktól a zöldség-gyümölcsig, a finom pékárukig, cukrászsüteményig a teljes körű választékot felöleli. Látványos, modern berendezést kapott az áruház, egy teljes falat beépítettek hűtőkkel, attraktív üzlethelyiség fogadja majd a vásárlókat. Olyan egyedi eszközök is fölkerülnek a polcokra, mint a 21. század kereskedelmét jellemző digitális árcímkék. Egész hónapban árubemutatókat, kóstolókat tartunk majd. Az áruházon belül egy exkluzív borszekciót alakítottunk ki. Automata üvegvisszaváltónk lesz, egyedi akciókat szervezünk, a külcsínt egy belbeccsel is sze-retnénk színezni. Nyitásra olyan árakat, olyan akciókat szervezünk, amely az egész folyamatot jellemzi majd.

– Szeretnénk iparcikkekkel is kiegészíteni a választékot, a konyhához kapcsolódóan konyhai felszereléseket, edényeket és egyéb eszközöket is kínálunk majd a vásárlóknak. Papíráruban, írószerben is igyekszünk a mindennapi igényeket kiszolgálni. A For-nettivel is exkluzív szerződést kötöttünk. Olyan kemencékkel, péksütemény-választékkal állunk a vásárlók elé, ami a városban egyedi. A finom, sokak által kedvelt kenyerünk is ott lesz a polcokon.

Lovas József

2011. április 29.

Új gazdára találhat

A város képviselő-testülete május 2-i soros ülésén napirendre tűzte a Hajléktalan Segítő Központ működtetését. Mint hallottuk, a Magyar Vöröskereszt ellátási szerződésben átvállalná azt úgy, hogy az ingatlan térítésmentes használatba adásáról állapodnának meg. Ugyancsak külön szerződésben határoznák meg a finanszírozás, az önkormányzati támogatás összegét, valamint a felhasználásról szóló elszámolást.

– A Magyar Vöröskeresztnek komoly hagyománya és szakmai múltja van a hajléktalan-ellátásban. Több megyében foglalkoznak hajléktalanellá-tással, például Zala, Borsod-Abaúj megyékben, Budapesten és még sorolhatnám. A tapasztalatok birtokában, amikor hallottuk, hogy változás következik be Szentesen, arra gondoltunk, hogy feladatátvállalás, szerződés keretében szívesen elvégezzük azt a szakmai munkát és gondoskodunk a szentesi kiscsoportról – mondta érdeklődésünkre Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének helyettes igazgatója.

2011. április 29.

Jogsijuk bánta az ittas vezetést

Országos húsvéti ellenőrzési akciót tartottak a rendőrség munkatársai a hazai közutakon az ünnep alatt. Az ellenőrzések elsődleges célja az ittas járművezetők kiszűrése volt, ugyanis itthon a halálos kimenetelű közlekedési balesetek közül minden tizedik az alkoholos befolyásoltság miatt történik. Az elmúlt hétvégén (péntektől hétfőig) a rendőrség összesen 180 közúti közlekedési balesetnél intézkedett, a közúti ellenőrzések során 462 esetben színeződött el a szonda. Természetesen az akcióban részt vettek a Szentesi Rendőrkapitányság munkatársai is, tudtuk meg Nagy János rendőr őrnagytól, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjétől. Mint mondta, két személygépkocsi-vezető és egy segédmotor-kerékpáros vezetői engedélyét azonnal elvették ittasság miatt, ráadásul az egyik autó sofőrjét büntetőeljárás alá vonták. Közel húsz biciklis ellen indult eljárás ittas kerékpározás miatt, ők részben helyszíni bírságot fizettek, de akadtak olyanok is, akik ellen szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Az ittas járművezetésen kívül negyven egyéb, más közlekedési szabálysértés miatt is intézkedni kellett. Szerencsére Szentesen és környékén a húsvét alatt közlekedési baleset nem történt, gyorshajtóból viszont akadt szép számmal, néhány nap alatt tizenegy olyan gépjárművezetőről és autójáról készült felvétel, akik átlépték a megengedett sebességhatárt. Ők a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság levelére számíthatnak néhány nap múlva.

H.V.

2011. április 29.

Ősztől fogadókész a berki hulladékudvar

Hulladékudvar és –válogató, hozzájuk pedig szociális szárny épül a berki szeméttelepen. Az 56 milliós fejlesztést kénytelen saját erőből megvalósítani az önkormányzat, mert hiába pályázott uniós forrásokra, az európai közösség már csak nagy hulladékkezelő rendszerek felállítását támogatja. Szentes is tagja egy ilyen konzorciumnak, de az Orosháza központú Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) egyelőre a beruházások előkészítésénél tart. A 93 település érdekét képviselő szervezet elnöke, Csizmadia Ibolya a napokban azt nyilatkozta, a támogatási szerződést aláírták, de leghamarabb 2015-től fog működni a DAREH rendszere.

2011. április 29.

Forráshiány

A város önkormányzatának ez évi költségvetését közel 166 millió forint működési célú forráshiánnyal fogadta el a képviselő-testület. Tette ezt úgy, hogy az önkormányzati intézmények költségvetésében a működéshez szükséges legalapvetőbb előirányzatokat hagyta jóvá.

A forráshiány mérséklése, megszüntetése részben a kiadások további csökkentését, illetve a külső források keresését, bevonását teszi szükségessé. A kormány lehetőséget biztosít az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására.

A korábbi évek keretének csaknem háromszorosa az a kormány által biztosított idei 31 milliárd forint, amelyre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok pályázhatnak. A települések első körben április 30-ig nyújthatták be igénylésüket egyszeri, rendkívüli támogatásra a 60 napon túli közüzemi és élelmezési tartozások kifizetésére. Létezik olyan célkeret is, amely a kötelező feladatok ellátásában segíti majd az önkormányzatokat, ilyen például az óvoda- vagy általános iskola működtetés. A települések az év folyamán még további két alkalommal, szeptember 10-ig és november 5-ig nyújthatnak be kiegészítő támogatásra igényt, ha gazdálkodásuk erre okot ad. A szentesi képviselő-testület április 21-i rendkívüli ülésén döntött az önhikis pályázat beadásáról.

A képviselők szavaztak a bírósági ülnökök személyéről is. A pozíciót a következő négy évben Budai Frigyes Ferencné, Dr. Bujdosóné Andrikó Anikó, Dr. Drávai Gyuláné Horváth Erzsébet Etelka, Gergely Szilveszterné, Hegedűs István, István Ferencné Farkas Mária, Jusztin Mihályné Dobos Ildikó, Kaiser Szilárd, Kanfi Horváth Mária, Kotvics-Varga Antal, Kovács Sándorné Nagy Judit, Kozákné Lőrincz Katalin, Nagy Géza Árpád, Szarvas István és Szatmári-Nagy Lajosné Csatári Mária tölti be. A fiatalkorúak ügyében érintett pedagógus ülnök tisztét Csige Ist-vánné Berezvai Erzsébet, Dr. Demeter Attiláné Szarka Zsuzsanna és Kádárné Busi Gyöngyi tölti be.

(lovas)

2011. április 29.

Sétáljunk lampionnal!

A hagyományokhoz híven, idén is megrendezik a lampionos sétát április 30-án.

Szerezz be gyertyát, fáklyát, készíts lampiont vagy egyéb világító alkalmasságot. Hagyd most otthon egy kis időre napi gondjaidat és hozd magaddal helyette jókedvedet, barátságodat! Hívd el barátaidat, gyerekeidet, szüleidet, ismerőseidet!

Bízva az égiek segítő közreműködésében is (reméljük jó idő lesz), várunk Téged, gyere velünk, és találkozzunk a Díszkútnál szombaton 20 órakor.

Világítsuk be a város utcáit együtt!

2011. április 29.

Vendégszerető ízek – a szemünk láttára

A fesztiválon az 5 éves Szebeni Kata is "belekóstolt" a kalácskészítésbeIgazán vendégszeretőnek (és -csalogatónak) bizonyult az első alkalommal megrendezett kézműves ízek fesztiválja. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület a Művészetek Háza udvarán és helyiségeiben összehozta a kézműves és a gasztronómiai hagyományokat húsvéthétfőn.

Régi, hagyományos ételek és kézműves termékek készültek ezen a napon, aki szerette volna maga is kipróbálni az egyes munkafolyamatokat, odaülhetett vagy - állhatott az étel vagy a termék mestere mellé. Az ötéves Szebeni Kata Szonja szegvári lakodalmas kalács tésztáját gyúrta nagy élvezettel. A tésztához jó minőségű tönkölylisztet használtak. A kislány sokat sürgölődik a konyhában is, előző nap pogácsát készítettek, árulja el anyukája, Szebeniné Doma Andrea, aki jó ötletnek tartja a fesztivált, gyerek és felnőtt egyaránt élvezi. Kicsit odébb mobilkemencébe kerültek a kicsik által készített és díszített mézeskalácsok, Giláné Olga irányításával. Kotvics Varga Lajosnál a vajköpülés, sajtkészítés tudományát lehetett ellesni. Gyékényfonás, tojásfestés szintúgy várta az ügyes kezűeket.

2011. április 29.

Csinosítják a Dózsa-ház környékét

Júniustól könnyebb lesz megközelíteni a Dózsa-házat. (A szerző felvétele)Megkezdődött a Dózsa-ház körüli terület parkosítása – a munkálatokkal várhatóan június elejére végeznek a szakemberek. A januárban átadott kibővített épületet – amely közösségi térként funkcionál – egyre többen használják, de a megközelítése eddig korántsem volt akadálymentes.

Ezekben a hetekben az önkormányzat 3,5 millió forintot fordít arra, hogy kicsinosítsa a Kurca-parti ház környékét. Így a hídfőtől a sportpálya kerítéséig díszburkolatos járda épül. A lépcsőt, ami a járdáról közvetlen az országzászlóhoz vezetett, elbontották, de a helyére új és biztonságosabb lejárót alakítanak ki, illetve a lépcsőtől az épület bejáratáig – a mostani csapás helyén – szintén térkövezett járda épül.

2011. április 29.

Megújulás előtt

Nem a jelennek politizálunk, az emberek a jövőre voksolnak, jelentette ki Mandur László országgyűlési képviselő, a Parlament korábbi alelnöke az MSZP helyi szervezetének vendégeként. A politikus a Hallasd a hangod című fórum előtti sajtótájékoztatóján aktuális kérdésekről szólva megfogalmazta: pártja azért döntött úgy, hogy nem vesz részt az alkotmányozásban, mert a Fidesz kisebbségi akaratot erőltet a Parlamentre és a társadalomra egyaránt. A nemzeti együtthazudás kormánya véget fog érni, célzott arra Mandur, hogy az emberek is egyre inkább szembesülnek a kormány rossz intézkedéseivel. Egy felvetésre elmondta, szerinte nem csupán elképzelhető, hogy a következő választásokon az MSZP a jelenlegi 20 százalékos támogatottságát túlszárnyalja és kormányt alakíthat, de egyenesen biztos a választási sikerükben. A szocialista párt meg akar felelni az új kihívásoknak. A személyi ellentétekről Mandur úgy gondolja, bármely pártnál előfordulnak viták, pláne egy súlyos vereség után. A kérdés az, van-e politikai tartalom a vitákban, mert ebből lesz a program. A megújulásról azt gondolja, a Fidesz arcképcsarnoka 20 éve változatlan, az MSZP sokkal több személycserét mutatott. A 2014-es MSZP kialakításán dolgoznak most, mely versenyképes lesz a választók bizalmáért. Minél hamarabb ki kell derülnie, merre tovább, mert különben nem fognak semmit mondani annak a 2,5-3 milliós potenciális baloldali szavazónak, akik nem látnak ma egy ütőképes erőt, ami mögé fel lehet sorakozni.

Hazánk soros európai uniós elnöksége is elszomorítja a politikust, aki szerint Orbán Viktor szereplése miatt kiszámíthatatlanság, kiszolgáltatottság érződik, s a belpolitikai problémákat sem volna szabad kivinni.

D. J.

2011. április 29.

Tücsök Majális

Május 1-jén, vasárnap 16–18 óra között a Tücsök klubba várják az érdeklődőket. A Közösségi tér (Dózsa-ház) épületében családi vetélkedők, májusfa díszítés, Tücsök zenekar koncert és gyerekneveléssel kapcsolatos előadások lesznek. A belépés díjtalan.

2011. április 29.

Harminc éve segítik sorstársaikat

A mozgáskorlátozott is kimozdulhat otthonról

A Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesületének szentesi csoportja 1981-ben alakult. Bár a szentesi szervezet csak októberben lesz 30 éves, most ugyanazon a napon ünneplik a kerek évfordulót a szintén abban az esztendőben életre hívott megyei egyesülettel.

Országos döntés nyomán jöttek létre a csoportok, hogy összefogják a fogyatékkal élőket és a mozgásban akadályozottakat, hiszen akkoriban még tartotta magát a szokás, hogy ezek az emberek a négy fal között éljék le életüket. A szándék ennek megváltoztatására irányult városunkban is, ahol dr. Michailovits Lehel közbenjárására alakult meg a csoport. A taglétszám most 262 fő, de a szerdai klubfoglalkozásaikat csak 40-50 ember látogatja rendszeresen. Sok a fekvőbeteg, a nehezen mozgó a soraikban, magyarázza Lehoczki Józsefné, Margó, aki 1997-ben, motorbalesete után lépett be, s tíz éve tölti be a titkári tisztséget. Ott vannak a városi rendezvényeken, mindenhol hallatják a hangjukat, a Szeretet mindent elfogad című rendezvénynek hatodik éve társszervezői.

2011. április 29.

Fotók a víz alól

Május 2-án, hétfőn Újvidékről érkeznek vendégek művelődési központ és a helyi fotókör meghívására. Néhány éve jó kapcsolat alakult ki a Vajdasági Fotó-, Film- és Video-szövetség (Foto, kino i video savez Vojvodine) és a Szentesi Fotókör között, mely közös fotókirándulások szervezésében és kiállítások rendezésében nyilvánult meg. 2010. november végén a Szentesi Fotókör kiállítását trendezték meg Újvidéken, most pedig két ottani fotós anyaga látható majd nálunk.

Hétfőn 17.30-kor Đorđe Vukičević újvidéki fotóművész aktfotóiból látható válogatás a Galéria Kávéházban. A fotós a kilencvenes évek elején kezdett foglalkozni a digitális képkészítés lehetőségével. Az Újvidéki Fotóklub tagja, több újság és magazin külső fotós munkatársa. Képeivel sikeresen szerepel szerbiai és nemzetközi fotókiállításokon is.

18 órakor Lennert Géza kiállítása nyílik a Művelődési és Ifjúsági Házban. A hatvanas évek vége óta foglalkozik művészi igénnyel készített fotográfiákkal. E negyven év alatt mintegy félezer kiállításon szerepelt képeivel, eddig ötven önálló tárlattal jelent meg a közönség előtt. Most a Vajdasági Fotószövetség művészeti tanácsának szakértője, az Újvidéken megjelenő Jó Pajtás gyermek hetilap felelős szerkesztője. Bejárta a fotográfia tematikus és technikai bőséggel, változatossággal kecsegtető művészi világát, nyugtalan alkotókedve folyamatos kísérletezésre ösztökélte. Markáns jellemrajzot megjelenítő portrék, a pillanat örömének ellesett képkockái, életképek, aktok, víz alatti felvételek, test-grafikák és szociofotók, infravörös és mechanikusan manipulált felvételek mind megtalálhatók az anyagában 18.30 órakor Lennert Gézával élménybeszámolós beszélgetés lesz az ifjúsági ház klubtermében. Vetített képes előadásában bemutatja a víz alatti fotózás varázslatos területét. Ezt követi a Kína-Tibet útibeszámolós anyagának bemutatása.

Képünkön: Lennert Géza – Művész és alkotás c. fotója.

Nagy István

2011. április 29.

Munkában a SZIDÖK

Tisza Csilla ifjúsági polgármesterrel beszélgetünk a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) elmúlt tanévi tevékenységeiről.

– A nyári táborainkkal kell kezdenem, amelyek jó alapot adtak a szeptemberi tanévkezdéshez. Jól sikerültek és találkozhattunk az erdélyi barátainkkal is.

Szeptemberben részt vettünk az Autómentes-nap városi rendezvényen, ahol több "műhellyel" mutatkoztunk be városunk lakóinak. Teatasakból képeslapokat készítettünk, arcfestéssel "szépí-tettük" a kicsiket és sikert aratott a Malom játékunk is.

– Mik történtek a Városi Diák Pincében?

– Az ott működő Alternatív Játszóházi Program tovább folytatódott. A kézműves műhelyek mellett, különböző képzéseket szerveztünk, például a gyermekek jogairól. Az önkéntesség európai évéről szóló beszélgetés is igen tanulságos volt. Számomra érdekes volt a "Magyar Népmese Napja" vagy "Az  Állatok Világnapja" című programunk is.

A Diák Pincében szerveztünk gyűjtést a vörösiszap katasztrófa áldozatainak.

– Mi történt még a SZIDÖK-ben?

– Novemberben került sor a Legtalpraesettebb diák-választásra. A vetélkedő izgalmas volt. A Legtalpraesettebb középiskolás Bali Dávid (HMG), a Legtalpraesettebb általános iskolás Csanády Adél (Koszta) lett. Ezúton is köszönjük Csorba Ildikó tanárnőnek és csapatának a szervezést.

– Hagyomány, hogy a SZIDÖK Mikulása megérkezik a kórház gyermekosztályára. Most is sikerült "elhívni" a Mikulást?

– Igen, most is megérkezett ajándékokkal és műsorral. Minden kis beteg kapott egy piros filcből készített kiscsizmát, amiket mi készítettünk el.

– Mi várható a későbbiekben?

– Sok tennivalónk van.

A legfontosabb a SZIDÖK tisztségviselőinek újraválasztása, mert az én mandátumom is lejár. Javaslatot kell adnunk a felnőtt önkormányzatnak a Szentes Város Ifjúsági Közéleti Díjak odaítélésére. Készülni kell a nyári táborokra, a különböző képzésekre és el kell látni a képviseleti feladatokat is.

Pataki Katalin

2011. április 29.

Kertész Ákos: Világsztárokkal egy lemezen

Az alkotás végeredménye még nem ismert, mégis beszélni kell róla! Kertész Ákos olyan lemezfelvételen vett részt, ami tudomásom szerint nem adatott meg szentesi muzsikusnak. A történet annak ismeretében is érdekes, hogy a CD valószínűleg nem lesz majd kapható Magyarországon.

– Szentesen is sokan ismerték és szerették a szegedi blues-gitáros Tóth Bagi Csaba játékát. Hogyan került ő az amerikai gitárvirtuóz Al DiMeola közelébe?

2011. április 29.

Megint indul a "Harc a Kincsért"

Bertók Róbert ismét várja a fiatalokat egy kalandos versengésreMájus utolsó hétvégéjén két város hét középiskolájának csapata méri össze erejét a Harc a Kincsért elnevezésű ifjúsági vetélkedőn, amit harmadszor rendez meg a Gladiátor Rendezvényiroda. Az ötletgazda Bertók Róbert szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, ezúttal a kalandos versengés "A Hétpróbások" elnevezést kapta. A szentesi és csongrádi csapatok héttagúak lesznek, és összesen hét versenyszámban mérik majd össze erőiket. A részletekről a főszervező annyit elárult, hogy idén a fiatalokra nagyobb teher hárulhat, hiszen ezúttal nem lesz kötelező tanárt nevezni a csapatokba, amelyek összetételét egészen a vetélkedő első napjáig (május 27.) módosítani lehet. Mivel péntektől vasárnapig küzdenek majd a kincsért, a három napba sűrített harc sokkal intenzívebb erőpróba lesz, mint az eddigiek. Szentesen és környékén lesznek a helyszínek. Ahogy Bertók Róbert fogalmazott: földön, vízen és levegőben is komoly kihívások várnak majd a résztvevőkre, akiknek a napi élelemhez sem lesz könynyű hozzájutniuk. A próbatételek között a fizikai feladatokból lesz több, de az agyukat is meg kell majd dolgoztatni az ifjú kincsvadászoknak. A legjobb szentesi különítmény értékes sportcsomagot nyerhet iskolájának, a kincset pedig mind közül a legrátermettebb csapat viheti majd haza.

B.D.

2011. április 29.

Az Oyama Dojo ismét Európa tetején

Talán nem véletlen, hogy hosszú évek óta az Oyama Dojo Sport Egyesület meghatározó eredményeket ér el a szentesi és Csongrád megyei sportegyesületek között. S úgy gondolom, az sem, hogy a magyar karateéletben Szentes az egyik legerősebb bástyája a tradicionális full-contact karate iskoláknak. Hiszen az elmúlt 10 évben számtalan diákolimpia nagy döntő, súlycsoportos és súlycsoport nélküli magyar bajnokságok helyszíne, és 5 kontinensviadal házigazdája volt Szentes. Ebből már szinte kötelezőnek érezhetné a tisztelt olvasó, hogy a minőségben is az élen álló sportegyesület valóban a legjobb harcosokat képezi Magyarországon. Engedjék meg, hogy ezt a gondolatmenetet patrióta módon tovább fűzzem, és minden nagyképűség nélkül kijelentsem, hogy az Oyama Dojo SE Európa egyik legjobb utánpótlásbázisa.

2011. április 29.

Szerdai döntetlen

Az elmúlt szombaton kellett volna, mégis szerdán játszották le a Szentesi Kinizsi- Universitas megyei másodosztályú labdarúgó mérkőzést, ráadásul nem Szegeden, hanem Szentesen. Az összecsapáson a mieink szereztek vezetést, ám a Tanárképző fordítani tudott, a kilencvenedik percben azonban egyenlített a Kinizsi, így 2-2-es döntetlennel zárult a találkozó.- Küzdöttünk, de önmagunkhoz képest nem játszottunk jól, olyannyira nem, hogy szerintem az idény egyik leggyengébb játékát nyúj-tottuk – mondta Bozóki Zoltán vezetőedző.

– Helyzeteink voltak, de amíg az ellenfél kettőből kettőt értékesített, addig mi elpuskáztuk a lehetőségeinket. Hétvégén a Bordány ellen igyekszünk javítani a játékon és a helyzetkihasználáson egyaránt.

A tréner által említett Bordány elleni találkozó április 30-án, 17 órakor kezdődik a Pusztai László Sporttelepen. A Szentesi Kinizsi a bajnokság felsőházának tíz csapata közül a nyolcadik helyet foglalja el a táblázaton.

hv

2011. április 29.

Vázpöri a skateparkban

Borzongató látvány volt. Játsznyi könnyedséggel emelkedett el a földtől, ő a magasban, alatta a bringa pördült-fordult, de az a galád gravitáció – vagy az alig lengedező szél úrfi – egyikőjüket kimozdította az ideális érkezési pályáról, és a fiatalember úgy zuhant viszsza tomporával a rámpára, akkorát nyekkent, hogy nekem fájt. Meg annak a több száz nézőnek is, akik egyszerre szisszenve kaptak levegő után a Csongrádi úti skateparkban, ahol BMX-eseknek és mountain bike-kal trükközőknek rendeztek országos versenyt múlt szombaton. A meghökkentés azzal folytatódott, hogy miután farával a földbe csapódott, nem terült el, mint a nagy Alföld, hogy azonnali ellátást kérjen, hanem kaszkadőröket megszégyenítő módon – kicsit a fogát szívva – felpattant, és újra nyeregbe szállt, nehogy kicsússzon az időből a következő mutatvány. A budapesti Babos Zsolt produkciója – még ha tökéletlen is volt – lenyűgözte a közönséget, és a szakavatott zsűrit is, amely végül ezüstéremmel jutalmazta a fiatalembert.

2011. április 29.

Kosarozott az utánpótlás

A Szentesi Kosárlabda Klub elnöke, Aleksander Pres-kar (Sale) örömmel számolt be arról, hogy a szentesi fiatalok győzelmével zárult a múlt héten rendezett nemzetközi utánpótlás kosárlabdatorna. Hat országból 29 csapat nevezett a versenyre, ahol izgalmas és magas színvonalú mérkőzésekből születtek meg az eredmények. Két korosztálynak U-11 (11 éves és annál fiatalabbak), illetve az U-13 (13 évesek és annál fiatalabbak) tartották ezt a sporteseményt.

Az U-11-eseknél nem számoltak helyezéseket, náluk minden csapat kapott díjat. A helyi kosarasok a 12 mérkőzésből 10-et megnyertek. Ezzel az eredménnyel a másodikok lettek volna.

Az U-13-asok (képünkön) a Szentesi Kosárlabda Klubot képviselték. A fiatalok egy szerb, és az Újbuda-MAFC utánpótláscsapata előtt nyerték meg a tornát. Szakmai szempontból is kiemelkedő eredménynek tartja az edző a végeredményt, különösen annak fényében, hogy az elmúlt időszakban az edzéseket a Klauzál iskola tornatermében tartják.

A Húsvéti torna támogatásának egy részét a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program segítségével hozták létre.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. április 29.

Pótfűtés

Egy kanyarban beesik az árokba egy limuzin, az amerikai vezetője kiszáll, rágyújt egy szivarra, és így szól:
– A fenébe, egy heti keresetem odalett!
Két perccel később ugyanott beesik egy Mercedes, a német vezetője kiszáll, rágyújt egy Davidoffra és így szól:
– Egy havi keresetem veszett oda!
Kicsit később beesik a magyar is a Trabantjával, kiszáll, veri a fejét az aszfaltba, és iszonyatosan sír:
– Egy élet munkája! – mondja, mire az amerikai:
– Látja, ezért nem szabad drága autót venni!

2011. április 29.

Ne dobj ki semmit!

Kellemetlen helyzetbe került, mert váratlan vendégek jelentkeztek be önhöz? A kosárban csak pár szem fonnyadt krumpli szomorkodik, a kenyértartóban másnapos kenyér, a tej sem a legfrissebb a hűtőben, és talán akad egy kis virsli vagy felvágott is az előző napokról?

Ne keseredjen el! És ne dobjon ki semmit! Inkább nézzük meg, mit tehetünk!

2011. április 29.

Koncert

Kövi Szabolcs Az Ünnep című legújabb CD-jéről hallhatnak fülbemászó dallamokat mindazok, akik május 6-án, pénteken este fél 7-kor a megyeházán tartandó koncertre ellátogatnak. Jegyek elővételben kaphatók a művelődési és ifjúsági házban, valamint a rendezvény napján a helyszínen vásárolhatók. Ez a zene pozitív, vidám, mégis nagyon nyugtató, simogató hangulatú. Az élet igenléséről, a pozitív gondolatok megerősítéséről szól. Újdonság a gazdag hangszerelés. A romantikus, szívhez szóló dallamok olyan akusztikus hangszereken szólalnak meg, mint a fúvós hangszerek, a kelta hárfa, az akusztikus gitár és a vonószenekari kíséret.

2011. április 29.

Döntetlen az ötvenesben

Kellemes idő, semmihez sem hasonlítható környezet és tizennyolc gól, testvériesen elosztva: közel fél évszázad óta először újra első osztályú vízilabda mérkőzést rendeztek a ligeti uszoda legendás 50 méteres medencéjében. A Bodrogi Bau Szentesi VK férfi csapata- bár 7-4-re és 9-7-re is vezetett- 9-9-es döntetlent ért el az OSC gárdája ellen szerdán délután. Tóth László vezetőedző érthetően bosszús volt, hiszen, mint mondta, hátrányból fordítva uralták a meccset, jól játszottak, ám a végén paszszívakká váltak támadásban, elbátortalanodtak. Az egyenlítő találat különösen érdekes körülmények között esett, hiszen időt kértünk, ám ezt a játékvezetők nem vették észre, az ellentámadásból pedig pontot érő gólt szerzett az OSC. Javítani szombaton, 17 órától ismét hazai környezetben, az Újpest ellen lehet, egy esetleges győzelem esetén matematikailag is biztosítaná helyét az élvonalban a Szentes.

hv

2011. április 29.

Születés Hete

Május 5-6-án rendezik meg a Születés Hete Fesztivált városunkban. Az országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvény célja: a gyermekvállalás miatt új szerepekkel szembenéző nőknek segítségnyújtás, a hiteles forrásból származó információk átadása, valamint az, hogy a várandósság kérdéseire a kismamák megtalálják a választ.

2011. április 29.

Bozótvágóval a kocsmában

300 ezer forint értékű bort, pálinkát, fagyasztott húst és kisgépeket loptak el egy szentesi garázsból. A Köztársaság utcai ingatlan ajtaját kifeszítették az ismeretlen elkövetők, majd kipakolták a garázst.

A lakatot vágták le, így jutottak be egy Alsóréten található tanyába a bűnözők, akik innen boronát és ekét vittek el, míg a Sárgaparti utcában az egyik udvarról tyúk és gyöngytyúk tűnt el az elmúlt hét elején.

Április 21-én, az egyik szegvári sörözőben keveredtek szóváltásba az ott iszogató vendégek közül néhányan, majd egyikük hazament, de csak azért, hogy valamivel később egy 50 centiméteres pengehosszúságú bozótvágó késsel térjen vissza. A vita verekedésbe torkollott, szerencsére a kést nem használták a bunyóban, amivel akár komoly sérüléseket is okozhattak volna egymásnak a felek.

A következő eset már Szentesen történt, a Mátyás király utca egyik szórakozóhelyén, ahol apa és fia vitatkoztak össze. A veszekedés hevében az apa egy poharat vágott a pult mögé, míg fia a pultról verte le az üveget, így mindkettejük ellen garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.

Negyvenezer forintos mobiltelefon tűnt el az Arany János utca egyik vendéglátó helyén. A sértett szerint a tolvaj a zsebéből emelte ki a készüléket, amit azóta is keresnek a rendőrök.

H.V.

2011. április 29.

A könyvtárban...

…május 4-én, szerdán 18 órakor A romantika zenéje címmel tart előadást dr. Szalay László főorvos, verset mond Szalay Róbert Zsolt.

…május 5-én, csütörtökön 14 órakor kamaratörténeti vándorkiállítás nyílik. A 120 éves Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara – a szentesi iparosság történetének dokumentumaival kiegészített tárlatot megnyitja Németh Zoltán, a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei titkára. A kiállítás május 19-ig látható.

Azt követően a nyugdíjjogszabá-lyok változásainak és a nyugdíjasok foglalkoztatásának aktuális kérdéseiről Papp Sándor tb-szaktanácsadót hallgathatják meg a jelenlévők.

2011. április 29.

Idényzáró futsalbúcsú

A szezon utolsó bajnoki mérkőzésén 14-7-re kapott ki Szegeden a Szentesi Vasutas NB II-es futsalcsapata.

– Jobb játékerőt képviselő ellenféltől szenvedett vereséget tartalékos csapatunk. Bár mindent megtettünk a pontszerzésért, most csak ennyire voltunk képesek – mondta Némethy László vezetőedző. A mérkőzésen Szabó Árpád három, Szabó Dániel kettő, Locskai József és Kovács Norbert egy-egy találatot szerzett. A Szentes az NB II Keleti csoportjának kilencedik helyén végzett, így elméletileg a következő szezonban is a másodosztályban folytathatná a csapat, ám a klub jövőjéről szóló hírek szerint megszűnik a futsal városunkban. A klub egy évtizedes történetének utolsó gólját Szabó Árpád szerezte.

2011. április 29.

Főzzünk játszóteret!

A Delikát vonalkódok gyűjtésének hajrájába érkeztünk. Már 50 kg Delikát vonalkód gyűlt össze. A "Főzzünk játszóteret" akció keretében legkésőbb május 4-ig kérjük a Delikát 8 ételízesítő vonalkódját a polgármesteri hivatal portáján leadni. Szeretnénk egy új játszóteret, segítsenek a játékban!

2011. április 29.

Családi események

Született: Győri Csaba és Bacsó Ritának Vanda Tímea nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csáki Levente János és Danyi Katalin, Balogh Béla László és Rárosi Anna.

Elhunyt: Antalfi Imre, Bokor Lászlóné Sebők Erzsébet, Finta Istvánné Orosz Piroska Sára, Salétros Tibor Dezső, Földvári Nagy István, Széll Bálint Tibor, Virágos-Kis Istvánné Molnár Eszter, Mák István.