2011. április 29.

Ősztől fogadókész a berki hulladékudvar

Hulladékudvar és –válogató, hozzájuk pedig szociális szárny épül a berki szeméttelepen. Az 56 milliós fejlesztést kénytelen saját erőből megvalósítani az önkormányzat, mert hiába pályázott uniós forrásokra, az európai közösség már csak nagy hulladékkezelő rendszerek felállítását támogatja. Szentes is tagja egy ilyen konzorciumnak, de az Orosháza központú Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) egyelőre a beruházások előkészítésénél tart. A 93 település érdekét képviselő szervezet elnöke, Csizmadia Ibolya a napokban azt nyilatkozta, a támogatási szerződést aláírták, de leghamarabb 2015-től fog működni a DAREH rendszere.

Ezzel kapcsolatban Kiss Ferenc, a városellátó hulladékgazdálkodási vezetője hozzátette, számos fontos kérdést még nem zártak le a társulással. Mivel a DAREH korszerű létesítményeire még évekig várni kell, a szentesiek szemetét pedig a berki lerakó lezárása miatt Hódmezővásárhelyre kell szállítani, a város lépéskényszerbe került. Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a fejlesztési hitel terhére hulladékudvart és –válogatót építtet a Berekben. – Amióta nincs lerakónk, a szentesiek csak alkalomadtán – a lomtalanítási időszakban és a veszélyes anyag gyűjtő akcióinkon – szabadulhatnak meg hulladékuktól, holott ilyen szolgáltatásra minden nap igényt tartatának. A fejlesztések révén szemetet, lomot és veszélyes anyagot is elhelyezhetnek majd a megújult berki telepen – nyilatkozta lapunknak a szakember.

A kivitelezést a városellátó végzi, a tervek szerint júniusra fejeződnek be az építési munkák. Várhatóan ősztől lesz fogadókész a hulladékudvar, ahol vegyipari szakmunkást is alkalmazni kell a veszélyes anyagok kezelésére. A fedett válogatóhelyiségnek köszönhetően tovább bővíthetik a házhoz menő szelektív gyűjtést, amely egyre népszerűbb a lakosság körében.

Május 16-ától változik a szemétszállítás rendje: a kukákat városrészenként fogják üríteni. Hétfőnként a városközpontban, keddenként a Kisérben és a Berekháton, szerdánként a Nagyhegyen és a Csongrádi út nyugati oldalán, csütörtökönként a Felsőpárton, péntekenként pedig a Kertvárosban köröznek majd a kukáskocsik. A Városellátónál felhívták a figyelmet, hogy a kommunális hulladék kizárólag szabványos kukából, és a megkötött szerződésben szereplő mennyiségben kerül elszállításra, amelyet reggel 6.30-ig kell kihelyezni az ingatlan elé. Május közepétől a napi zöldhulladék gyűjtése is a szemétszállítás napján, az új körzetbeosztás alapján történik.

B.D.