2011. április 29.

Lezárnák a Széchenyi ligetet az autók előtt

Ha nem lenne fizetős parkolási rendszer Szentes központjában, a kevés parkolóhely megkeserítené az autósok életét – így összegez a képviselő-testület elé hétfőn kerülő tájékoztató. Az anyagból kiderül, hogy a városközpontban 2141 lakásra és 260 vállalkozásra mindössze 1223 parkolóhely és 392 garázs vagy egyéb járműtároló jut. Az 1223 parkoló közül 934 fizetős. E számok alapján a jogszabály szerint számított parkolási igények csupán 57 százaléka elégíthető ki. Meg kell jegyezni, hogy ez a mutató javult az elmúlt években, de ha a városközpontban tervezett fejlesztések megvalósulnak, ismét romlani fog.

2008-ban tíz önkormányzati intézménynél összesen 3 millió forintért alakítottak ki 55 új parkolóhelyet. Szintén enyhítette a gondokat a Jövendő utcai 63 férőhelyes nagy parkoló átadása. A program nem folytatódott, pedig – noha a dokumentum nem említi – továbbra is nehezen lehet megállni a Szent Anna utcai óvodánál, ahol olykor kénytelenek a templomkertben várakozni az autóval érkező szülők, mert a járműveknek szánt részen sártenger áll. Ahogy fentebb jeleztük, ha a Petőfi és az Ady Endre utcákat a korábbi elképzelések szerint átépítik, 21-gyel csökken majd a parkolóhelyek száma. Bár nem érnénk el a kívánt szintet, de hatalmasat lépnénk előre, ha a Somogyi Béla és az Új utca sarkán 250 férőhelyes mélygarázs épülne az oda tervezett kereskedelmi központ alá. Ha ragaszkodik a mély-garázsépítéshez a város, az megnehezíti az 5025 négyzetméteres telek értékesítését. Mindezek figyelembevételével szögezi le a dokumentum, hogy zöldfelületek beépítése vagy parkolóház építése nélkül nem lehet érdemben javítani a kialakult helyzeten, utóbbiak finanszírozása viszont viselhetetlen terhet róna az önkormányzatra.

A városközponton kívül több gócponttal is foglalkozik a tájékoztató. Ilyen például a Rákóczi utcai piac környéke csütörtökön és vasárnap. Ott, a Kála áruháznál most 28 új várakozóhely épül.

2012-ben a piac területén, annak déli oldalán további parkolóhelyeket alakítanának ki, és ha ez megtörtént, piacos napokon betiltanák a parkolást az Apponyi tér északi oldalán, a Rákóczi és a Deák Ferenc utca között. Szintén jövőre vezetnék be, hogy külön engedéllyel lehetne csak behajtani a ligetbe – az uszodához érkező autósokat a Vecseri-foki úti parkolóba irányítanák át. Az a polgári frakció által kért változtatás is szerepel a határozati javaslatok között, hogy a Munkácsy utca, Kiss Bálint és Ady Endre utca közötti szakaszán található parkolók kerüljenek ki a fizetős övezetből. Május 20-tól megtiltanák a megállást a Somogyi Béla utca mindkét oldalán a Kossuth és az Új utca közötti szakaszon, illetve – ha városházi többség jóváhagyja – attól a naptól a teljes árú parkolási bérletet 3 jármű használhatná. Az is szerepel a javaslatok között, hogy a sportcsarnoknál 10, az Új utcán pedig 9 parkolóhely épüljön a jövő év végéig.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

A városellátó intézmény üzemeltetői beszámolója részletesen kitér a kórház körüli parkolási problémákra. A Kis Zsigmond utcában összesen 55 parkolóhely van, de ez is kevés, mert a betegek mellett az intézmény dolgozói ott parkolnak. Ugyanez igaz a kórház Sima Ferenc utcai oldalára is. Ezért a fizetős rendszert működtető városellátónál azt javasolták, hogy a döntéshozók szüntessék meg az ingyenességet, és csökkentett díjakat (óránként 60 Ft, napijegy 360 Ft) vezessenek be a két utcában. Bár az indítványozók szerint egy év alatt megtérülne a 4 milliós beruházás, az elképzelés egyelőre nem került be a határozati javaslatok közé, arról nem szavaznak a képviselők hétfőn.