2011. április 29.

Ne dobj ki semmit!

Kellemetlen helyzetbe került, mert váratlan vendégek jelentkeztek be önhöz? A kosárban csak pár szem fonnyadt krumpli szomorkodik, a kenyértartóban másnapos kenyér, a tej sem a legfrissebb a hűtőben, és talán akad egy kis virsli vagy felvágott is az előző napokról?

Ne keseredjen el! És ne dobjon ki semmit! Inkább nézzük meg, mit tehetünk!

A krumplikat mossa meg – héjával együtt –, majd szárítsa fel konyharuhával a nedvességet, irdalja be néhány helyen. Alufóliába egyenként helyezze bele, locsolja meg kevés zsiradékkal vagy dobjon mellé vajdarabkát. Mindegyik burgonyára rakjon egy-egy gerezd fokhagymát, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezze, ha van otthon petrezselyemzöld, vágjon a tetejére.

A kis csomagokat alakítsa batyu formájúra, úgy, hogy belül elegendő levegő keringjen sülés közben. Tegye tepsibe a csomagocskákat egymás mellé, és előmelegített sütőben süsse 45-50 percig 180 fokon.

A kenyeret szeletelje fel. Kenje ki a tepsit kevés zsiradékkal és szórja meg óvatosan sóval, pirospaprikával. Tegye bele a kenyereket, hagyja így, amíg a feltétet elkészíti. Rögtönözzön rántást, majd öntse fel tejjel, ha kevés a tej, pótolja vízzel, maradék tejföllel, krémsajttal... Vegetával, sóval, borssal ízesítse, rottyantsa fel és keverje csomómentesre. Ezzel a szósszal kenje meg a tepsiben várakozó kenyereket majd tegye rá a felvágottat vagy a vékony csíkokra vágott virslit. Reszelt sajttal díszítse, sütőben 15 perc alatt süsse aranybarnára. Amint elkészültek a batyus burgonyák, tegye lapos tányérra, kínálja mellé a melegszendvicset. Ha van sárgarépa vagy uborka, ugyancsak kevésbé szalonképes állapotban, hámozza meg és a hámozóval vágja vékony csíkokra, halmozza a tányérra köretként.

Ha vöröshagymái teljesen felfújódtak, kizöldelltek, hasznosítsa az új zöld részt és vágja apróra, hintse meg vele a szendvicseket vagy a krumplikat. A héjból pedig fenséges és egészséges teát főzhet:

Szedje le a vöröshagyma külső héját, mossa meg. Tegye tűzálló üvegedénybe (NE FÉMEDÉNYBE!) engedjen rá 1-1,5 liter vizet és fedő alatt főzze lassú tűzön 20 percig. Közben pirítson 5 evőkanál kristálycukrot addig, amíg teljesen kara-mellizálódik. Az elkészült főzetet leszűrve öntse az olvadt cukorra, így egy sötétbarna teát fog kapni. Tehet bele 1 mokkáskanál egész köménymagot, és mentalevéllel, kevés citrommal is ízesítheti. Ez az ital köhögésre is kiváló, nyugtató és hangulatjavító hatása bizonyított.

Jó étvágyat!