2011. április 29.

Új gazdára találhat

A város képviselő-testülete május 2-i soros ülésén napirendre tűzte a Hajléktalan Segítő Központ működtetését. Mint hallottuk, a Magyar Vöröskereszt ellátási szerződésben átvállalná azt úgy, hogy az ingatlan térítésmentes használatba adásáról állapodnának meg. Ugyancsak külön szerződésben határoznák meg a finanszírozás, az önkormányzati támogatás összegét, valamint a felhasználásról szóló elszámolást.

– A Magyar Vöröskeresztnek komoly hagyománya és szakmai múltja van a hajléktalanellátásban. Több megyében foglalkoznak hajléktalanellátással, például Zala, Borsod-Abaúj megyékben, Budapesten és még sorolhatnám. A tapasztalatok birtokában, amikor hallottuk, hogy változás következik be Szentesen, arra gondoltunk, hogy feladatátvállalás, szerződés keretében szívesen elvégezzük azt a szakmai munkát és gondoskodunk a szentesi kiscsoportról – mondta érdeklődésünkre Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének helyettes igazgatója.

– Hogyan gondolják a feladatátvállalást? – érdeklődtünk tovább. Mire a válasz:

– Aképpen, hogy a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete lenne a fenntartója az ellátásnak, mi lennénk azok, akik a szakmai munkát, a szolgáltatásokat biztosítanák, a mi alkalmazottaink lennének a hajléktalanszálló dolgozói. Természetesen magát a szakmai koncepciót is mi biztosítanánk. Az önkormányzat továbbra is tulajdonosa marad az épületnek, az építménynek, mi a működtetők, a fenntartó leszünk.

– Milyen változást hozhat mindez az intézmény, az ott dolgozók életében?

– Például azt, hogy a hajléktalanokat érintő pályázatokat ezután a Vöröskereszt nyújtja be, civil szervezetként ezeket a lehetőségeket szeretnénk kihasználni. Profilunk a szociális ellátás. Arra gondoltunk, hogy egy picit másfajta szakmaiságot adunk a hajléktalanellátásnak itt, Szentesen. Hiszen megismerve az intézmény működését, véleményem az, hogy szükség van a magasabb színvonalú szolgáltatásra Szentesen. Nemcsak a szállás megoldását szeretnénk biztosítani, hanem tanulmányaink alapján olyan mentális, szociális ellátást szeretnénk nyújtani, ami segít abban, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba, elhelyezkedhessenek, hogy tudjanak dolgozni, megkapják azt az önmegerősítést.

Minden dolgozót át akarunk venni, ezen a téren nem tervezünk változtatást. Az egészségügyi ellátás terén gondolunk fejlesztésre.

Úgy tudjuk, a Magyar Vöröskereszt idén azokat a kötelező ellátásokat tudná biztosítani, ami jelenleg is a hajléktalan szállón működik. A szervezet célja 24 órás egészségügyi centrum létrehozása, hogy támogassa a beteg hajléktalanokat, hogy legyen egy olyan bázis, ahova a gondozásra szoruló hajléktalanokat be lehet szállítani, és ellátni. A nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés is a céljaik közé tartozik.

(lovas)