2011. április 29.

Harminc éve segítik sorstársaikat

A mozgáskorlátozott is kimozdulhat otthonról

A Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesületének szentesi csoportja 1981-ben alakult. Bár a szentesi szervezet csak októberben lesz 30 éves, most ugyanazon a napon ünneplik a kerek évfordulót a szintén abban az esztendőben életre hívott megyei egyesülettel.

Országos döntés nyomán jöttek létre a csoportok, hogy összefogják a fogyatékkal élőket és a mozgásban akadályozottakat, hiszen akkoriban még tartotta magát a szokás, hogy ezek az emberek a négy fal között éljék le életüket. A szándék ennek megváltoztatására irányult városunkban is, ahol dr. Michailovits Lehel közbenjárására alakult meg a csoport. A taglétszám most 262 fő, de a szerdai klubfoglalkozásaikat csak 40-50 ember látogatja rendszeresen. Sok a fekvőbeteg, a nehezen mozgó a soraikban, magyarázza Lehoczki Józsefné, Margó, aki 1997-ben, motorbalesete után lépett be, s tíz éve tölti be a titkári tisztséget. Ott vannak a városi rendezvényeken, mindenhol hallatják a hangjukat, a Szeretet mindent elfogad című rendezvénynek hatodik éve társszervezői.

Akit tudnak, megpróbálnak kimozdítani otthonról, hogy hasznosan töltse szabadidejét, mondja Margó. Hozzáteszi, legalább ilyen fontossággal bír a másik - bár nem látványos - céljuk. Az érdekérvényesítéssel, a lakás-akadálymentesítéssel (LÁT), gépkocsi-szerzési támogatással, fogyatékossági támogatással kapcsolatos ügyekben járnak el leginkább. A hivatalos esetek mellett azonban mindenféle problémával megkeresik a vezetőséget. Lehoczkiné azt említi, egyszer Szentesről volt kénytelen levezényelni, hogy Nagymágocson eltakarítsák egy ház elől a havat, ahonnan az egyik tag nem tudott kijutni. Nan Ferencnétől a belvíz idején kértek segítséget tanyán élők, s szerencsére tudott intézkedni az illetékesek bevonásával. Piroska az egyik alapító tag, s ma vezetőségi tagként, és a munkaügyi központ támogatásával napi négy órában személyi segítőként igyekszik megoldani a hozzá forduló tagok problémáit. Megtudjuk tőle, az utóbbi 10 évben megduplázódott a taglétszámuk, különösen 2008-ban kovácsolódott össze a társaság. Ekkor ugyanis a szentesi csoportot kérték fel, hogy szervezze meg a megyei találkozót. Közel 800 vendéget fogadtak, s a tagok jól szervezett munkájának köszönhetően az ez alkalomra felújított, akadálymentesített sportcsarnokban sikeresen zajlott le a találkozó.

A 30 éves egyesületben úgy gondolják, a mozgáskorlátozottak kilátásai nem a legjobbak, félnek a szigorításoktól. Sajnos, a döntéshozók az érintettek véleményét nem kérik ki, mely helyi szinten is probléma – mondják. Itt említve többek között a még nem akadálymentesített Földhivatalt, ahová a mozgáskorlátozottak nem tudnak bejutni, ha ügyeiket intézik. Hasonló tapasztalható az ifjúsági háznál, ám jó példát is fel tudnak hozni, a bíróság épületénél megoldódott ez a helyzet, sőt a véleményüket is kikérték az akadálymentesítéssel kapcsolatban. A Móricz művelődési házban kiváló körülmények vannak, ráadásul a termet bérleti díj nélkül kapják a művelődési központtól.

A 63 éves átlagéletkorú tagság fokozatosan elidősödik, mindössze egy kiskorú van köztük. Az ifjúság bevonása nagyon nehéz, sóhajt fel Nanné. Úgy véli, először is a szülőket kellene meggyőzni. Egyre több gyerek születik valamilyen rendellenességgel, ám a támogatások a családokon nem igazán segítenek, hiszen a megítélt összegek elenyészőek a mai árakhoz képest.

Természetesen a kerek évforduló kapcsán nem célunk beszélgetőtársaimmal az ünneprontás, de mint megjegyzik, fontos az is, hogy megvilágítsák a helyzetet.

Az ünnepségükre, április 28-án, a Móriczban az alapító tagokat is várták, hogy jó hangulatban, közösen emlékezzenek az együtt töltött három évtizedre.

Darók József