2011. április 29.

Kertész Ákos: Világsztárokkal egy lemezen

Az alkotás végeredménye még nem ismert, mégis beszélni kell róla! Kertész Ákos olyan lemezfelvételen vett részt, ami tudomásom szerint nem adatott meg szentesi muzsikusnak. A történet annak ismeretében is érdekes, hogy a CD valószínűleg nem lesz majd kapható Magyarországon.

– Szentesen is sokan ismerték és szerették a szegedi blues-gitáros Tóth Bagi Csaba játékát. Hogyan került ő az amerikai gitárvirtuóz Al DiMeola közelébe?

– Aki Szentesen vagy máshol figyelemmel kísérte Csabát, konstatálhatta, hogy hosszú évekig működött egy erősnek mondható együttese. Amikor elkészült az Another Blues-World című lemezünk, kaptunk hideget-meleget, hiszen újítani próbáltunk a műfajon belül. Hazai berkekben még nem nyúltak így örökbecsű blues-nótákhoz. Az én életemben mérföldkő volt ez a lemez, mert úgy éreztem: sikerült valami újat alkotni. Más zenei területek felé is elkalandoztunk Csabával, aztán én megint másfelé tolódtam.

Csaba a Szegedi Nemzeti Színházba került. Hangmérnökként, hangtechnikusként dolgozott. Eközben DiMeola az európai turnéjához keresett technikust, aki különböző dolgokban segít neki. Mondanom sem kell, hogy ez a feladat igen komoly felkészültséget igényelt. Valaki beajánlotta Csabát, aki olyannyira megfelelt, hogy később az amerikai turnékra is elkísérte a gitárost, mint első számú technikai személyi asszisztens.

– Csaba megjelenés előtt álló lemezén kikkel játszol együtt?

– Magyarországról távolinak tűnnek azok az etalonok, példaképek, akiken felnőttem, akik a legnagyobb tanítómestereim. Al DiMeolát rengeteget hallgattam és hallgatom a mai napig. De hogy "szakmázzak" is: Dave Weckl a saját zenei világom legmeghatározóbb ütőhangszeres egyénisége, akit Chick Corea oldalán lehetett megismerni az Elektric Bandben. Sosem gondoltam volna, hogy lehetőségem lesz a legnagyobb tanítómesteremmel egy lemezre kerülni! Játszik rajta Gumbi Ortiz, Meola mostani ütőhangszerese, egy "őrült" macedón zongorista, Ernie Adams, aki szintén kiváló kvalitásokkal megáldott ütőhangszeres, dobos, valamint más magyar zenészek is közreműködnek rajtam kívül, Csaba oldalán.

– Hogyan és hol zajlott a lemezfelvétel? Hallhattál-e valamiféle kész- vagy nyers változatot a "nagyok" játékából, amikor feljátszottad a részedet?

– Természetesen! Életem egyik legnagyobb élménye, hogy az egyik számot Dave Weckl dobolására kellett feljátszanom, és ezen kívül is nagyon sok minden készen volt a lemezanyagon. A világsztárok játékához kellett tehát hozzátennem, amit Csaba kért, mégpedig az itthoni házi stúdiómban. Három számban használok ütőhangszereket, egyben pedig dobokat.

A munkálatokból a végső keverés, a masterelés van hátra, amivel akár ugyanannyi időt el lehet tölteni, mint a felvételekkel. Csaba most is turnézik Meolával Amerikában, és a kevés szabadidejében igyekszik véglegesíteni az anyagot, és próbál rá kiadót találni egy másik, magyar anyaggal együtt, amin szintén játszom.

Az interjú készítését követően érkezett a hír, hogy Tóth Bagi Csaba Gary Moore-emléklemezt is tervez, amelyhez Kertész Ákost kérte fel dobosnak.

Olasz Sándor