XLII. évfolyam 13. szám

2010. április 2.

Húsvétváró a családoknál

Fekete Sándor és Fekete GáborA húsvét minden korosztálynak mást jelent. A szokásokat az idő múlása is alakítja, sőt, tájegységenként és családonként is akadnak különbségek. A következő írásban arra kerestük a választ, hogyan telnek az ünnep napjai néhány szentesi családnál.

Fekete Sándor és öccse, Gábor nagyon várják a locsolkodás napját. Gábor a korábban kelő, az izgalom már 5 óra körül felébreszti ezen a napon. A bátyjával és az édesapjukkal először mindig a nővérüket, Zsuzsát, majd az édesanyjukat locsolják meg. Rokonlátogatóba általában kerékpárral mennek, természetesen egy-két osztálytárs sem maradhat ki. A fiúk egyetlen problémája a locsolkodással, hogy a napjuk felér egy kerékpártúrával, mert a város tőlük legtávolabb eső részeit is felkeresik azon a délelőttön. Mint mondják, a látogatásukkal nagyjából tíz házat tisztelnek meg, ahol csokit és pénzt kapnak. Mivel ügyes, talpraesett gyerekek, idén – az édesapjuk úgy véli – egyedül is el lehet őket engedni a "körútra", ő inkább horgászással töltené a húsvét napját.

2010. április 2.

Szentesi Körséta

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület új turisztikai programot indított március közepén Szentesi körséta–szentesieknek. A program keretében olyan helyszínekre kalauzolják el a látogatókat, amit nem mindennap láthatnak és tapasztalhatnak. A program célja a helyi, meglévő értékek részletesebb megismertetése a város lakosságával.

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület képviseletében Nagyné Csikai Gabriella várja az érdeklődőket körsétára április 17-én, szombaton 15 órakor. Ezen a délutánon a Vasúttörténeti Kiállítást és a Motorgarázst mutatja be a közönségnek a Vasúttörténeti Alapítvány képviseletében Valkai Csaba.

2010. április 2.

Nívódíj a Ceramnak

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Régió Nívódíjat ítélt a szentesi ipari parkban működő HK-Ceram Kft.-nek. A tanács által tavaly alapított díjat először adták át április 1-jén Szegeden. A HK-Ceram Kft. a "Helyi közösségek munkahelyteremtésében kiemelkedő helyi vállalkozás" kategóriájában nyerte el a régió három megyéjének vállalkozásai közül.

A díj odaítélésénél a kft. azon teljesítményét ismerték el, amellyel a zöldmezős beruházással 2005 márciusában indult működésükkel 2009-ben már 70 főt foglalkoztattak és 1,2 milliárd forint árbevételt értek el. A kft. jelenleg is bővíti tevékenységét, és folyamatban van egy új 1000 m2-es csarnok építése, ahol hamaros indul a gyártás és további 10 főt alkalmaznak.

2010. április 2.

Gyermek- és felnőtt sportfesztivál

Bizonyára sokan emlékeznek még a tavaly május 1-jei sporttalálkozóra, amelyet Brezovai Sándor és egyesülete, az Oyama Dojo Egyesület rendezett a segítséggel élőknek. Az eseményen közel 100 versenyző vett részt. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a segítséggel élőkre, köztük a mozgássérült emberekre.

– Igen, figyelni kell rájuk is. Nekik rendeztünk egy olyan vetélkedőt, amelyet az önkormányzat akkor támogatott. Csináltunk egy kis majálist. Sajnálatos módon ezt az idén nem tudjuk megismételni. Elfogytak a szponzorok. De mégis úgy gondoltuk, hogy valamit tenni kellene tavasszal. Munkatársnőmmel, Gáspárné Csernus-Lukács Edinával elhatároztuk, hogy a gyerekeknek rendezünk egy egész napos szabadtéri programot. Egy játékos sportvetélkedőt. Április 11-én, vasárnap délután 1 órától várunk mindenkit a Kossuth térre – tájékoztatta lapunkat Brezovai Sándor.

2010. április 2.

Rádiók

Eljött a Csongrád Rádiónak a 87,6 MHz-es URH frekvencián az utolsó napja. Ez a nap: 2010. március 31. Kilenc éven keresztül a Gong Rádió frekvenciáján sugározták a helyi stúdió 4 órás műsorát. Mondják, a váltást egy gazdasági döntés kényszerítette ki. A kecskeméti adó úgy döntött, hogy egységesíti műsorrendjét, továbbiakban a nap 24 órájában a Gong Rádió műsora fog szólni, a helyi stúdiók (mindösszesen hatan) műsora pedig megszűnik. Információink szerint a folytatásért komoly árat kért a Gong.

2010. április 2.

Száznegyvenöt éve született Pollák Antal

Évfordulónaptár – 2010.

100 éve, 1910. márc. 28-án a szentesi I. és II. 48-as körök választmányai együttes ülést tartottak azzal a céllal, hogy közösen döntsenek az országgyűlési képviselőjelölt személyét illetően. A felmerült öt jelölt közül egyik sem kapott abszolút bizalmat, ennek ellenére Burián Lajos körelnök dr. Kovács Dénes fővárosi lapszerkesztőt jelentette ki a párt hivatalos jelöltjének. A többség tiltakozásának adott hangot, ennek ellenére a jelölés eredményét nem módosították.

145 éve, 1865. márc. 29-én született Szentesen Pollák Antal (1865–1943) gabonakereskedő, feltaláló, a gyorstávíró megalkotója. (1973-tól az ő nevét viseli a szentesi műszaki szakközépiskola; emlékét márványtábla őrzi az iskola falán.)

2010. április 2.

Gróf Széchenyi István emlékezete

Százötven éve hunyt el a "legnagyobb magyar"

Széchenyi István 1860-banSzázötven éve dörrent el a fegyver, amely kioltotta a Kossuth Lajos által "korunk legnagyobb magyarjának" nevezett gróf Széchenyi István életét. Döblingi magányában aggodalommal figyelte letiport hazája sorsának alakulását. 1859-ben röpiratban leplezte le és gúnyolta ki Bach belügyminiszter hírhedt rendszerét. A 69 esztendős, hullámzó kedélyű, megtört ember nem tudta elviselni a megszaporodó hatósági zaklatásokat. 1860. április 8-ára virradó éjjel önkezével véget vetett életének.

2010. április 2.

Régészként is művész volt

Egy nagyszerű ember emlékére méltó módon nagyszabású kiállítást rendeztek a Koszta József Múzeumban. Száz éve született László Gyula, akinek pályája képzőművészként indult, majd kiváló régész lett, e kétfajta munkásságából látható válogatás a múzeum megyeházi épületében.

2010. április 2.

Szépkiejtés

Ismét megrendezték a városi Kazinczy szépkiejtési versenyt. Az általános iskolák harmadikosai a Deák Ferenc, a negyedikesek pedig a Szt. Erzsébet iskolában mérhették össze "erejüket".

A versenyen a következő eredmények születtek:

3. évfolyam: 1. Szabó Fiametta, 2. Andrikó Anett (mindkét diák Koszta, felk.: Csonkáné Szakács Zsuzsanna), 3. Ráfi Anna Réka (Szent Erzsébet, Szűcs Klára). Különdíjban részesültek: Kaiser Zsanett (Deák F., Ágostonné Debreczeni Erzsébet), és Kajtár Zsombor (Szent Erzsébet (Szent Erzsébet, szűcs Klára).

4. évfolyam: 1. Csák Laura (Szent Erzsébet, Kálmán Györgyné), 2. Vidovics Gergő (Koszta, Siposné Vincze Andrea), 3. Dimák Stella (Kiss Bálint, Haller Andrea). Különdíjban részesültek: István Anita (Arany János iskola, Traj Judit) és Lukács Eszter (Petőfi, Darabosné Horváth Ildikó). Az első három helyezett vesz részt a Makón rendezendő megyei versenyen.

2010. április 2.

"Törpék" versenye

Az idén harmadik alkalommal rendezte meg a Klauzál Gábor Általános Iskola a város nagycsoportos óvodásai részére az Óvodás Olimpiát a Dr. Papp László sportcsarnokban. A hangulatos rendezvényen 10 óvodás csoport 100 "törpéje" mérte össze ügyességét, gyorsaságát a törpés, játékos feladatokban. Minden résztvevő ajándékot, a helyezettek érmet, serleget kaptak. Eredmények: 1. Szende, 2. Vidor, 3. Törpügyes csapatai.

A legjobban célzó: Morgó, legügyesebb: Törperős, legaktívabb: Törpkalóz, legjátékosabb: Törpzenész, legbátrabb: Tudor, legmerészebb: Törpvidám, legkitartóbb: Hapci-címeket kapták.

A díjakat a Klauzál DSE, és a TÁMOP 3.1.4. pályázat ugróiskola projekt támogatásával biztosítottuk.

Kuruczné Szabó Anikó
testnev. mk. vez.

2010. április 2.

Költészet napja

A Költészet napja alkalmából a városi könyvtár és a Krúdy Gyula Baráti Kör szervez programot. A magyar költészet klasszikusai (a költői hitvallás és a hazaszeretet jegyében) című előadásra várják a közönséget április 7-én, szerdán 18 órakor.

2010. április 2.

Álmaimban valahol…

A Szentesi Művelődési Központ Pódium-bérletének záró előadása április 15-én, csütörtökön 19 órakor lesz a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. "Álmaimban va-lahol…" címmel Kállay Bori és Berkes János műsorát tekintheti meg a közönség. Közreműködik Neumark Zoltán zongora, és Németh László dob. A műsorban elhangzanak vidám sanzonok, örökzöld melódiák, operettslágerek, olasz dalok és magyar nóták. Jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, illetve az előadás előtt a helyszínen.

2010. április 2.

Pénzt kaptak a megyétől

A Szentesi Vízilabda Klub nevében Molnár Zoltán alelnök vette át a dokumentumotÜnnepélyes keretek között írták alá a szentesi sportegyesületek 2010. évi működését segítő, az utánpótlás-nevelést támogató szerződéseket, március 31-én, szerdán. A szerződés aláírására a Chicago Étteremben került sor. Az eseményen jelen volt Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Bo-hács Zsolt a megye "sport nagykövete", Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos Szentes alpolgármestere, a sportvezetők és a sportágak képviselői.

2010. április 2.

Sajtóközlemény

Március 30-án, kedden este kaptam kézhez azt az értesítést, amely szerint 31-én, szerdán ünnepélyes keretek között írják alá a helyi sportegyesületek megyei támogatási szerződéseit.

Örülök, hogy többszöri kezdeményezésemre végül – a javaslat nehéz elfogadása és összegszerű csökkentése útján –, de támogatást kaptak a szentesi sportegyesületek is.

Tudom, hogy a pénzek jó kezekbe kerülnek, amely a város közel 60 milliós sporttámogatását kiegészítve, Szentes fiataljainak céljait szolgálják és továbbviszik őket eddigi sikereik útján.

Ugyanakkor sajnálom, hogy a sport többre hivatott nemes ügyét napi kampánycélra használják fel.

Remélem, akik ma választási célra használják fel a sport nemes ügyét, akkor is az első sorban lesznek, amikor a szürke, dolgos hétköznapokon a kevésbé látványos, de a szentesi sikereket megalapozó munkát és támogatást kell vállalni.

Szentes, 2010. március 31.

Szirbik Imre
polgármester
javaslattevő megyei képviselő
a térség országgyűlési képviselője

2010. április 2.

Európa-bajnokság Szentesen

A földrész karatékái Szentesre figyelnek

Április 17-én rendezi az Oyama Dojo Karate Egyesület és a város a Kyokushin karate ifjúsági és junior Európa-bajnokságot. Amint azt Brezovai Sándortól, a helyi egyesület vezetőjétől megtudtuk, eddig 14 ország 110 indulója nevezett, minek alapján 8 világszervezet küldi el legjobbjait a szentesi sporteseményre. A szervező közel 150 indulóra számít. Elmondta, a versenyzők full-kontakt karate szabályzattal küzdenek majd, s reméli lesz köztük szentesi bajnok is.

2010. április 2.

Átugorják a digitális szakadékot

A tanfolyamon résztvevők ismerkednek a számítástechnika alapjaivalHárom szentesi intézmény pályázott sikeresen a Felnőttoktatás megújításáért elnevezésű TÁMOP-programban ingyenes tanfolyamok indítására. A művelődési központ alapfokú angol, a Jövőnkért művészeti iskola fazekas OKJ-s képzést indíthatott el, a városi könyvtárban pedig ECDL-bizonyítvány megszerzéséért tanulnak. Ezúttal a számítástechnikai alapképzés oktatóját, Tímár Ferencet kerestük fel, hogy megkérdezzük tapasztalatairól.

2010. április 2.

A Fidesz kész közölni a valós adatokat

Április 11., új kezdet lehet

Az április 11-i választások egyik legfontosabb tétje, hogy a világban helyreállítsuk a Magyarország iránti bizalmat – mondta el a Kurca-parti Esték rendezvénysorozat keretein belül tartott lakossági fórum előtt a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Dr. Szájer József arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy véleménye szerint erre azért van szükség, mert az ország nemzetközi megítélése romlott. Az elmúlt 8 évben szomszédaink – akik hozzánk hasonló vagy nálunk rosszabb gazdasági helyzetben voltak – behozták hátrányukat, elhúztak mellettünk. A Fidesz szerint a gazdaság stabilizálása érdekében változtatni kell az európai uniós források felhasználásán, a befolyó összegeket munkahelyteremtésre és az emberek életfeltételeinek javítására kell fordítani. Ennek érdekében terveik között szerepel a Széchenyi-tervhez hasonló programok beindítása, valamint a multinacionális cégek helyett a kis- és középvállalkozások támogatása. Szükség van nagyarányú adó- és járulékcsökkentésre is, illetve a legfontosabb feladat a válság közvetlen következményeinek felszámolása és a munkanélküliség növekedésének megállítása.

– Az április 11-i országgyűlési választás meghozhatja Magyarország számára az új kezdetet – jelentette ki dr. Szájer József, hangsúlyozva: Ha a Fidesz kompromisszumok nélkül tud kormányozni, akkor rendet és munkahelyeket teremt, megvédi az egészségügyet, az oktatást és a vidéket. Beindul a gazdasági növekedés és helyreáll az ország nemzetközi megítélése, de csak akkor, ha a következő kormány nem hazugsággal kezdi meg munkáját. Ennek érdekében a Fidesz készen áll arra, hogy az államháztartással kapcsolatos valós adatokat közölje az Európai Unióval.

FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS

2010. április 2.

Környezetvédelem

Végéhez közeledik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezeti és Energia Operatív programja keretében 2009 szeptemberében indult országos road-show. A rendezvénysorozat szervezője, az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. negyven magyar városban rendezett előadásokat, amelyeken környezetnevelésben és kommunikációban jártas szakemberek igyekeztek helyi szinten segítséget nyújtani a környezetvédelem és a fenntarthatóság gyakorlati alkalmazásához Szentesen is.

2010. április 2.

A térség adottságai kiválóak

Varga Géza a Jobbik Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje

Varga GézaKalocsán született 1946-ban. Április 3-án köszönthetjük a születésnapján. Gyermekéveit szülővárosa mellett Kalocsán, Budapesten, Sárváron majd Érden töltötte. 1990-től pedig Galgahévíz a lakóhelye.

– Nagyszerű gyermekkorom volt, a szüleim "csak óvtak", de hagyták, hogy szabadon magam fedezzem fel ezt a csodálatos világot és a természetet, ami körülvesz. Mai értelemben így már korán ki tudott alakulni önálló gondolkodásom. Az 1956-os forradalom gyorsan "felnőtté" érlelt. Tízévesen egyik osztálytársammal nekivágtunk gyalog át a határon Ausztriába, de néhány nap után mégiscsak visszaszöktünk – mondja, majd azt is elárulja, hogy miért. Így fogalmaz: "Édesanyánk hiányzott nagyon."

2010. április 2.

Előzetes növényvédelem, talaj-előkészítés

Tavaszi teendők a kertben

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke az aktuális ház körüli kertek művelési feladatai közül a talaj-előkészítés és a megelőző növényvédelem szükségességéről, és a feladatok elvégzésére ad tanácsot olvasóinknak.

A növényeknek, a metszést követően szüksége van egészségvédelemre, hiszen a metszéssel sérüléseket okoztunk. Sok kórokozó azonban még ettől függetlenül ott maradhat a résekben, a gallyak között és a törzsön. Ezektől mechanikus úton is megszabadulhatunk például kaparással, vagy kémiai beavatkozással, az úgynevezett lemosó permetezéssel. A nevében is benne van, ezt a szert nemcsak rápermetezzük a növényekre, hanem bő lével le is mossuk. Erre a legjobb szerek a réz- és a kéntartalmú permetszerek, a mészkénlé valamint a rézszulfát. A rézszulfát egy kicsit "durvítja" is a fát, ami azt jelenti, hogy érdesíti a szöveteket, ellenállóbbá, keményebbé teszi a kérget a betegségekkel, kórokozókkal szemben.

A talaj-előkészítés a legtöbb esetben ásást, rotátorozást, talajlazítást jelent. Metszés után is összetapossuk a talajt, célszerű ilyen esetben is egy kis "kapirgálás". Állandóan csak rotátorozni nem tanácsos, időnként szükség van az ásásra is, mert egyébként a gépi beavatkozás "nyírja" a talaj szerkezetét. Az ásási folyamatot és ezzel együtt a talajt, gereblyézéssel kell lezárni, hogy a nedvességet meg tudjuk őrizni. Bár a tél folyamán elég csapadék hullott, a gereblyézésre mégis szükség van.

A tavaszi tápanyag-utánpótlás legalább olyan fontos, mint az őszi. Sőt, a nagyon laza homoktalajokon inkább tavasszal adjuk a nagyobb mennyiségű tápanyagot. Szentes környékén inkább a tömöttebb, kötött, agyagos vagy mezőségi talaj található, amire ősszel már kellett tápanyagot (műtrágyát vagy szervest) kiszórni és beszántani. Így ezen a területen tavasszal célszerű az úgynevezett indító, nitrogéntrágyákat kihelyezni.

Garai Sz. Imre

2010. április 2.

Egészségünk érdekében

Az elmúlt hétvégén az egészséges életmóddal, illetve az egészségturizmus lehetőségeivel kapcsolatos rendezvény székhelye volt a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ. Ez a program is megerősítette azt a szlogent, amelyet "Szentes az Egészség városa", mára az egyik alapkoncepciójának tekint.

Varga János természetgyó-gyásztól, a Magyar Selfness Szövetség Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, hogy az emberek egészségvédelmének, két formája van. Az egyik a külső folyamatokat, beavatkozásokat preferálja, mint például a wellness, a másik pedig az ember tudatát, gondolatvilágát, annak aktivizálását helyezi előtérbe. Minden emberben ott van az öngyógyítás képessége, ott vannak a belső értékei. Nem kívülről várja a segítséget, másként figyeli a környezetét, az embertársait. Van, aki tudja aktivizálni a belső energiáit, van, aki nem. Ezzel a területtel foglalkozik a selfness, ami közel három éve működik Magyarországon. Illetve, azóta kezelik az egészségmegőrzés egyik olyan vállfajaként, ami az egészséggel való bánásmódot, és a turizmust olyan közegbe kívánja helyezni, ami egy-egy adott országrész lehetőségeit tárja fel és mutatja be. Szentesnek ez egy stratégiai kitörési lehetősége, amelyben az alapadottságok évtizedek óta adottak. Remek példákat lehetne sorolni azok közül a már megvalósult lehetőségek közül, ami manapság a Dél-Alföldön már megtalálhatóak.

Erdélyi Lajos (képünkön), a Pendola Szentes Kft. ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg még tanulmányozzák a selfnessben rejlő lehetőséget, hiszen ők Szentes távlati, turisztikai lehetőségeinek kibővítésében gondolkoznak. A wellness-fittness rendszer (például termálmedencék, szauna, masszőr, speciális szakemberek, stb.) a szállodának már az egyik alapfunkciója lesz, amihez csatlakozhat egy hasonló profilú szolgáltatás. Remélve, hogy ezekkel a lehetőségekkel élve hazai, és külföldi vendégek jönnek a városba.

A konferencián többek között elhangzott, hogy egy adott terület kétféleképpen tudja idehozni a vendéget. Az egyik, az adottságainak különlegessége, a kuriózum, amit hajlandó megfizetni a vendég, a másik, a kiváló szolgáltatás mellett a kedvező, értékarányos ár. Itt Szentesen mind a két oldal megvalósulhat. Keresni kell a kitörési pontokat a külső szolgáltatásokkal: szépészeti, gyógyászati területen, tréningek szervezésével, szálláslehetőségek bővítésével, ajándéktárgyak készítésével, forgalmazásával. Vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

G. Szabó Imre

2010. április 2.

A jövőképről

Milyen jövőképben bizakodhatunk? címmel tart előadást Cserbik Attila bibliaoktató. A téma iránt érdeklődőket április 8-án, csütörtökön 18 órakor várják a városi könyvtárba.

2010. április 2.

Madárbörze

A művelődési központ díszmadártenyésztő szakköre díszmadár- és kisállat börzét rendez április 4-én, vasárnap 7–11 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2010. április 2.

"Rejtelmek, ha zengenek…"

Alkotói díjat kapott Ráfi DénesA Szentesi Művelődési Központ Galériájában az elmúlt hét péntekétől látható az Alkotó Pedagógusok tárlata.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a gimnázium tanára megnyitójában elismerőleg szólt a benyújtott munkákról, arról a szellemiségről, melyeket a ma pedagógusai fontosnak tartanak. Mi az a szépség, amit keresünk, amire vágyunk, amit szeretnénk átadni, bemutatni. A "Művészet nélkül sivár lenne az életünk!", és hogy ez ne így legyen, ezek a kiállítások tehetnek a legtöbbet.

Borsodi Ágnes, az alkotó pedagógusok tárlatnak a megálmodója elmondta: 1998 óta minden évben megrendezik ezt a kiállítást, ahol a pedagógusok bemutathatják azt a tudást, ami bennük van. A kulturális menedzser szakot is végzett pedagógus személyes feladatának érezte, hogy ezt a lehetőséget Szentesen felélessze. A pedagógus szakszervezetekkel – Bács, Békés, Szolnok és Csongrád megye – karöltve, akik nagy segítséget nyújtottak mind a szervezésben, mind a díjazásban.

Nagyon sok pedagógus dolgozik, alkot otthon, sokan csak maguknak "a fiókoknak". Értékes alkotások születnek, amelyekről nem tud senki. Sokan szemérmesek, vagy szégyellősek, és közben fantasztikus alkotásokat hoznak létre. Ma már van olyan művész, aki innen indult, és alkotásaival országos hírre tett szert, de olyan is van, akit felvettek a Képzőművészeti Alapba.

A témák, a művészeti ágak nincsenek meghatározva, a kézimunkától a festészetig, a szobrászattól, a kerámiától, a bőrdíszig, a gobleinig mindent beküldhetnek. A több mint 100 műből 60 alkotást válogattak ki. Egyetlen megkötés volt, egy-egy alkotó maximum két munkát küldhetett be.

Szentes Város Alkotói díját Garaminé Dombi Ildikó, Kéveszkiné Pintér Katalin és Ráfi Dénes kapta.

A tárlat megtekinthető április 30-ig, nyitva tartási időben.

GI

2010. április 2.

Óvodai siker Szegeden

Három nagycsoportos szentesi óvodás különdíjat kapott a Víz Világnapjához kapcsolódó rajzpályázaton. A Damjanich utcai ovisok munkáját a "Tervezz óriásplakátot!" pályázatra küldték Szegedre.

Az óvónők, Ágostonné Szabó Tünde és Zsiga Judit elmondták, hogy a közös mű rekordidő alatt készült el, a pályázatról az utolsó napon szereztek tudomást. A három kislány, Csatordai Janka, Dávid Lora és Dénes Lili (képünkön) összeszokott csapatot alkot, máskor is dolgoztak már együtt hasonló cél érdekében.

A természetes állapotban megőrzött és a szennyezett vizek közötti különbséget szerették volna bemutatni. Vegyes technikát alkalmaztak a plakátjukon: pasztellkrétát, montázst és üvegfestést. Az ünnepélyes díjátadáson mindannyian részt vettek Szegeden. Az óvónők véleménye megegyezik a zsűriével, mely szerint színvonalas, szép munka került ki a kis kezek közül.

K. E.

2010. április 2.

Tombola

A nyugdíjasok klubja legközelebbi foglalkozását április 9-én, pénteken 14 órától tartja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen a délutánon tombolatárgyakat sorsolnak.

2010. április 2.

Húsvéti hangverseny

A Szent Anna-templomba várják a komolyzenét kedvelőket április 11-én, vasárnap 19 órakor a húsvéti hangversenyre. Műsoron Bach, Franck és Liszt művek szerepelnek. Közreműködnek: Andor Csilla, Geréby Dóra és Szabó Péter (ének), dr. Homoki Nagy Mária (vers), Nagy János (orgona). A belépés díjtalan.

2010. április 2.

Diákolimpia országos döntő

Az önkormányzat, a Magyar Birkózó Szövetség támogatásával, a Klauzál DSE birkózó szakosztálya az elmúlt hétvégén a birkózó diákolimpiát rendezett, az 1996–2000-ben született szabadfogású leány és fiú kategóriában. Az országos döntőre a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban került sor.

2010. április 2.

Pont nélküli hétfő

9–2-es vereséget szenvedett hazai pályán a Legrand-MetalCom Szentes futsal csapata az Aramis együttesétől. Aki nem látta az öszszecsapást, azt gondolhatná, hogy sima meccs volt ez a vendégek számára, pedig nem volt az. A mieink fegyelmezetten játszottak az első félidőben, Kovács, Brin-szky és Keller is nagy helyzettel indította ezt a játékrészt. Az Aramis öt perc után rázódott bele a játékba, egyre veszélyesebben rohamozták Béry kapuját, de a szentesi kapus szenzációs védéseivel szinte sokkolta a vendégeket. A Legrand gyors ellentámadásokat követően igyekezett gólt szerezni, de a legnagyobb lehetőségek is kimaradtak, és a kapufa is a vendégeket segítette. A hatodik szabálytalanságot követően, büntetőből szerzett vezetést az Aramis, az első félidő vége előtt.

Szentesi rohamokkal, újabb kapufával és elpuskázott lehetőségekkel indult a második húsz perc, gólnak a vendégek örülhettek. Kovács Norbert találatával újra szoros lett a meccs, az utolsó tíz percben az öt a négy elleni játékukkal felőrölte a Szentest az Aramis, villámgyorsan hét gól lett az eredmény. Némethy László szerint továbbra sem tudják levédekezni az ellenfél emberelőnyös játékát, és ez sajnos ismét döntőnek bizonyult. A sok hiányzójuk ellenére jó tartották magukat, a fiatalok közül Locskay és Nemes sem okozott csalódást, úgy tűnik lehet rájuk számítani a továbbiakban is.

A Legrand jelenleg a tizenegy csapatos bajnokság 9. helyén áll, egy ponttal a Borsod Volán együttese előtt. A következő fordulóban, április 12-én, hétfőn Gyöngyösön játszik bajnoki mérkőzést a Szentes.

H. V.

2010. április 2.

Vereség Csongrádon

Sima vereséget (5–0) szenvedett Csongrádon a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A Kinizsiből eltiltás miatt a kapus, Vadász és Páger is hiányzott, így korántsem a legjobb összeállításban kezdtek a mieink a bajnoki címre is esélyes szomszédvár otthonában. A Csongrád viszont komplett csapattal, és gyakorlatilag szentesi védelemmel állt fel, hiszen a Polyák, Lajos Máté, Boldizsár hármas nem is olyan régen még nálunk futballozott.

Az első negyedóra izgalommentesen telt, a 16. és a 30. perc között a Csongrád kiütötte a Szentest, ekkor négyszer is eredményesek voltak a hazaiak. Félő volt, hogy hatalmas pofonba szaladnak bele a mieink, ám újabb gól csak a 92. percben esett, pedig a játékvezető ekkor az utolsó kirúgást megelőzően jelezte, hogy lefújja a meccset, aztán még sem tette. A hazaiak pedig a teljesen leálló Kinizsi védelem asszisztálása mellett ötödszörre is mattolták Debreczeni kapust. Debreczeni minden dicséretet megérdemel, hiszen mezőnyjátékos létére, három bajnoki meccsen állt a kapuban, nyilván Bozóki Zoltán vezetőedzőn kívül, ő örül legjobban Vadász Béla viszszatérésének.

A mester szerint az a bizonyos 15 perc mindent eldöntött. A Kinizsi 7 pontjával továbbra is a táblázat utolsó helyén áll, lemaradva a Röszke és a Tiszasziget csapatai mögött. Április 3-án, szombaton a Szegedi VSE vendégeskedik a Kurca-partján, a találkozó 16.30 órakor kezdődik.

(hering)

2010. április 2.

Tavaszi kirajzás a szenior úszóknál

A Szentesi Delfin ESC úszói az utóbbi időszakban igen mozgalmas heteket éltek át. A X. Országos Pedagógus Úszóverseny megrendezése mellett eredményesen szerepeltek Nyíregyházán, Békéscsabán és a romániai Resitán is nemzetközi megmérettetéseken.

Nyíregyháza: Lukátsy Katalin: 50 gyors, 100 mell, 200 vegyes, 50mell, 100 hát, 100 gyors; 1. dr. Bakacsi Gyula: 50 mell 1. 100 mell, 100 hát 2. 50 gyors, 100 gyors, 50 hát 3.; Kelő Sára: 100 mell, 100 gyors 2.; dr. Kanyó Ádám 400 gyors 3.

2010. április 2.

Szabadkán

Ismét jól szerepeltek László Csa-báék, a Szabadkán megrendezett standard táncok nyílt nemzetközi versenyén. A Szilver TSE párosa megnyerte a versenyt, de rajtuk kívül az előkelő 5. helyezést tudhatja magáénak a Szepesi József – Szepesi Judit testvérpár.

Latin táncokban 12. helyezést szereztek László Csabáék. Ugyanezen a megmérettetésen, ifjúsági latin kategóriában 8. lett a Hegyes Bertalan – Kis Violetta páros.

2010. április 2.

Szívügy

A Szívügy klub legközelebbi összejövetele április 7-én, szerdán 5 órakor lesz az ifjúsági házban. A klub tagjainak előadást tart Bucsány György nyugalmazott középiskolai tanár. Az előadás címe: Az újjászületett Boros Sámuel ház története.

2010. április 2.

Kezdődik a négyes döntő

Rangadót játszott, és rangadót vesztett szombaton a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata a Dunaújváros ellen. Végül a 8–7-re elbukott összecsapás a várakozásoknak megfelelően végig hatalmas küzdelmet, nagy csatát és élvezetes játékot, helyenként azonban bosszantó hibák, és kihagyott emberelőnyök sokaságát hozta. Jól, sőt kiválóan kezdett a Szentes, az első hat percben két gólos előnyre tettek szert, ám ekkor magához tért a Dunaújváros, és két perc alatt egyenlítettek.

A második negyedben egy gól esett, ezt a vendégek szerezték, miközben Zantleitner Krisztina sokkal több vállalkozó kedvet kért, mi több, követelt játékosaitól, akik ebben a nyolc percben képtelenek voltak bevenni Kasó kapuját. Egyedül ezt a negyedet veszítette el a Szentes, a többi hármat döntetlenre hozta. Ez a nyolc percnyi gólcsend azt jelentette, hogy a Dunaújváros játékosai örülhettek, nyertek és ezzel a bajnoki középszakaszban a tabella élén végeztek.

A harmadik negyed elején az egyik legjobb teljesítményt nyújtó szentesi Takács Orsolya – a másik a kapus Jankovics volt – egy gyors duplával vezetéshez juttatta a Hungeritet, a Dunaújváros azonban ismét fordított, és megőrizte előnyét a találkozó végéig. Mihók Attila, a vendégek mestere szerint döntőnek bizonyult, hogy 0–2 után nem omlottak öszsze. Azt pontosan tudták, hogy Szentes ellen az esetek jelentős részében nem az első negyedben, nem is a másodikban dőlnek el a nagy kérdések, hanem a negyedik negyedben.

A hazai oldalról Zantleitner Krisztina a harmadik negyed védekezésbeli rövidzárlatát emelte ki, ilyen szoros mérkőzésen ez a hiba döntően befolyásolhatja a végeredményt, ugyanakkor sokkal bátrabb támadójáték szükségeltetik a győzelem kivívásához. Mindezek ellenére úgy látta, hogy végig egyenrangú ellenfelei voltak a Dunaújvárosnak.

A bajnokság a záró szakaszához érkezett, a legjobb négy csapat – a Dunaújváros, a Hungerit, az Eger és az Újpest – körmérkőzést vív a végső helyezések eldöntéséért, úgy, hogy az egymás elleni korábbi eredményeiket magukkal hozzák a "Final Four-ba". Az első fordulót április 3-án, szombaton vívják, a Hungerit itthon az Eger ellen kezdi meg harcát a minél fényesebb érem megszerzéséért.

Hering Viktor

2010. április 2.

Pótfűtés

Riportot készítenek egy hegyi-pásztorral, megkérdezik, hogy telik el egy napja:

– Hát, reggel négykor felkelek, megiszok néhány kupica pálinkát...

– Nem, ezt így nem lehet, ezt a műsort gyerekek is fogják nézni...

– Hát akkor mit mondjak?

– Mondja azt, hogy... elolvas egy könyvet. Ez jó hatással lesz a gyerekekre.

– Hát akkor... Reggel négykor felkelek, elolvasok néhány könyvet. Hogy ne unatkozzak, viszek magammal a legelőre is párat, és míg a birkák legelnek, olvasgatok. Miután este betereltem a birkákat, elmegyek a könyvtárba, és ott olvasunk a barátaimmal. Miután ott mindent kiolvastunk, el szoktam menni a Józsihoz, neki van otthon nyomdája...

2010. április 2.

Kis kukta

  • Bögrés sütemény: Raffaello
  • Húsvéti kuglóf
2010. április 2.

A Harc

A Harc program a fiatalok figyelmének a sport irányába való terelését tűzte ki célul. Kezdő lépésként a szervezők elindítottak egy honlapot, amelyen a káros szenvedélyek várható mellékhatásával szembesülhetnek a fiatalok. A sport népszerűsítése érdekében pedig több szentesi sportegyesület és szakosztály edzését lehetett 3 hónapon keresztül teljesen ingyen látogatni az újonnan jelentkező fiataloknak.

– Az idei évben a program tovább fejlődik, hiszen a megye elismert sportolóit fogjuk magunk mellé állítani, sőt ismert orvosok szólnak majd hozzá a káros szenvedélyek kontra egészséges életmód témához. Már megyénken kívüli város is jelezte, hogy szívesen csatlakozna a mozgalomhoz, illetve a vetélkedőhöz, mivel nagyszerűnek tartja az ötletet. A vetélkedő lehetőség a részt-vevő városok részére, hogy egy erőltetett dogmákat nélkülöző programmal vívja ki az ifjúság figyelmét és elismerését, mindezt rendkívül szórakoztató módon. Az összes középiskolának eljuttatjuk a program mondanivalóját, és a vetélkedőn való részvétel feltételeit, mindezt, mint lehetőséget kínálva, semmiképpen sem, mint kötelező feladatot! Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag minden eddig megkeresett iskola örült a felajánlásnak, és valóban átlátta a kezdeményezés építő jellegét. A vetélkedőbe idén, az alábbi városokat vontuk be: Szeged, Makó, Hódmezővásárhely, Csongrád és Szentes. A selejtezők május 15-16-án, a döntők május 28-30-án lesznek – mondta el lapunknak Bertók Róbert ökölvívó magyar bajnok, kétszeres kick boksz világbajnok, a program főszervezője.

2010. április 2.

Tovább fosztogatják a sporttelepet

Elloptak egy 100 ezer forint értékű, 7,5 kW-os villanymotoros szivattyút az egyik alsóréti tanyából, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. A tolvajok március 8-a és 15-e között jártak a tanyán, és vitték el a berendezést.

A Nagypatéi út mellett az egyik kiskert szerszámos bódéját is feltörték ismeretlenek, akik – miután lefeszítették a lakatot a zárról – 21 ezer forint értékben vittek magukkal szerszámokat.

2010. április 2.

Most az OSC győzött

Március 31-én, szerdán este játszották újra – az OSC által bírói műhiba miatt megismételt – a Bodrogi Bau-Offshore Outlet-Szentesi VK – OSC férfi vízilabda, első osztályú mérkőzést. Az ominózus mérkőzésen a mieink nyertek 9–7 arányban, most a fővárosiak bizonyultak jobbnak, szintén két góllal. A Szentes most is kilenc találatot szerzett, a vendégek viszont tizenegyig jutottak. Az első félidőben még döntetlenre állt a derbi, majd öt góllal meglépett ellenfelétől az OSC, ám a Szentes hatalmas hajrát kivágva felzárkózott 10–9-re, innen azonban már nem volt tovább, Bíró Attila együttese elvitte a bajnoki pontokat a ligeti uszodából.

2010. április 2.

Régi zene

A Zene-Világ-Zene program keretében rendezik meg az Incanta-mento Antico együttes koncertjét április 14-én, szerdán 18 órakor a Lajtha László Zeneiskolában. Jegyek kaphatók elővételben a zeneiskolában és a koncert helyszínén. Az Incantamento Antico régi zene együttes 2006-ban alakult Szegeden, azzal a szándékkal, hogy 16–17. századi műveket szólaltasson meg korhű hangszereken.

2010. április 2.

Családi

Született: Hankó Gergely és Králik Orsolyának Melinda, Ollai Csaba és Bársony Enikőnek Csaba, Kozma Gábor és Kotvics-Varga Editnek Jázmin, Sghaier Jamel és Szabó Adriennek Lokmen, Orbán Attila és Maléth Editnek Martin, Szabó Sándor és Nagy-György Andreának Alex, Tari Ferenc és Atkári Edinának Dávid nevű gyermeke.

Elhunyt: Bába Györgyné Szaszkó Erzsébet, Simon Kálmán Ferencné Mausz Ibolya Eszter, Smuta Imre, Bartha Sándorné Kanfi-Horváth Jusztina, Gulyás Sándor, Mucsi Franciska, Rozmis Józsefné Horváth Franciska, Kádár Mihály Lajos, Domokos István.