2010. április 2.

Európa-bajnokság Szentesen

A földrész karatékái Szentesre figyelnek

Április 17-én rendezi az Oyama Dojo Karate Egyesület és a város a Kyokushin karate ifjúsági és junior Európa-bajnokságot. Amint azt Brezovai Sándortól, a helyi egyesület vezetőjétől megtudtuk, eddig 14 ország 110 indulója nevezett, minek alapján 8 világszervezet küldi el legjobbjait a szentesi sporteseményre. A szervező közel 150 indulóra számít. Elmondta, a versenyzők full-kontakt karate szabályzattal küzdenek majd, s reméli lesz köztük szentesi bajnok is.

Brezovai Sándor büszke az egyesületére. Azt mondja, az országban a legjobbak közé tartoznak. Hat szentesi sportolót nevezett be, mindannyian válogatottak. Egyébként is csak válogatottak indulnak a versenyen. Neveket sorol. Azt mondja, minden esély megvan arra, hogy Lantos Lehel a legfényesebb éremmel fejezze be junior pályafutását. Hasonlóan Bagi Alexandrának is sikerül az aranyérem. Fia, Brezovai Botond most sérült, de bizonyítani akar, így vállalja a küzdelmet. Botond igazi klasszis versenyző, remélem, nem lesz semmi probléma, bár nagyon sokan vannak a súlycsoportjában, érmet várok tőle is – teszi hozzá az apa.

Az edző érmes helyezést vár a többszörös diákolimpiai győztes Rapi Balázstól, továbbá titkos reménységétől, a csongrádi Bende Vivientől, ugyanakkor bízik a többszörös diákolimpiai győztes mindszenti versenyzőben, Kurucsai Róbertben is.

– Ez az Eb mind a világbajnokság hozadéka. Sok emberrel megismerkedhettünk, nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Bár volt, akinek nem tetszett, hogy a város vb-t rendez, mégis olyan esemény volt, ami Szentesnek óriási lehetőséget hozott. A település a médiafigyelem középpontjába került. Ha minden igaz, 2011 júniusában rendezünk egy újabb világbajnokságot a Sportarénában. Nevemre megjöttek a megbízólevelek, az egyesületemmel, egyik japán barátommal együtt rendezzük ezt az óriási sporteseményt. Promóciója már itt lesz az Eb-n. Ingyenesre tervezzük, úgy néz ki, hogy a japán kormány támogatni fog bennünket. A japán kormány fölfigyelt erre a kisvárosra! Egyrészt, mert sokat tettünk a kultúrájukért. Európában itt van az egyetlen Shinto-emlékhely, shinto papok szentelték fel. Az egész világon kettő van ilyen. Tokió leggazdagabb városrésze, Ikebukuro testvérvárosi kapcsolat kialakítását kezdeményezi. Ezzel Szentes óriási lehetőséget kap. Ezt a sportdiplomáciának köszönhetjük leginkább – jelentette ki Brezovai Sándor.

Az Európa-bajnokságon 15–18 éves fiatalok versenyeznek. Másnap, 18-án 10 órai kezdettel szintén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban Magyarország legnagyobb knock-down diákolimpia nagydöntőjét rendezi meg az egyesület. Elmondhatjuk, óriási érdeklődés mellett, mivel több mint 250 nevezés érkezett be eddig. A diákolimpián az 5–13 éves gyerekek versenyeznek. Több páston zajlanak majd a küzdelmek, hiszen ugyanezen a napon rendezik meg a súlycsoportos felnőtt I. osztályú magyar bajnokságot is, férfi, nő kategóriában. A sporteseményen azok a világbajnoki helyezettek és bajnokok vesznek részt, akik a tavalyi vb-n érmes helyezéssel zártak. Brezovai Sándor itt közel száz indulóra számít.

Lovas József