2010. április 2.

Diákolimpia országos döntő

Az önkormányzat, a Magyar Birkózó Szövetség támogatásával, a Klauzál DSE birkózó szakosztálya az elmúlt hétvégén a birkózó diákolimpiát rendezett, az 1996–2000-ben született szabadfogású leány és fiú kategóriában. Az országos döntőre a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban került sor.

Bődi Tamás, a szakosztály edzője büszke arra, hogy ilyen nagy rendezvényt szervezhettek meg, és ez mindenképpen elismerése azoknak az erőfeszítéseknek, amit a szentesi birkózás felélesztésére tettek. A rendezvény díszvendége volt dr. Hegedűs Csaba olimpiai, Világ- és Európa-bajnok, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Bacsa Péter a bírói bizottság elnöke, Lázár János a MBSZ alelnöke, Komáromi Tibor világbajnok, Kruj Iván, aki most került be a hírességek csarnokába.

Dr. Hegedűs Csaba megnyitójában kiemelte, hogy Szentesen elindult egy nagyon kedvező folyamat, hiszen a "sportok királyának" a birkózásnak, a legősibb küzdősportok kiemelkedő ágának a művelésére rengeteg energiát fordítanak. Eredményeiket a szövetségben is elismerik, és figyelemmel kísérik. Végül Szirbik Imre polgármesternek adományozott egy Díszoklevelet, Szentesnek a "Birkózás Városának".

A program, a sportcsarnok névadójának, dr. Papp Lászlónak a névtáblájánál tartott tiszteletadással és koszorúzással kezdődött. A péntek délután a lányok küzdelmeivel folytatódott. A versenyről annyit érdemes megjegyezni, hogy 38 egyesületből, 113 versenyző indult, illetve képviselte az iskoláját, az ország minden részéből. Sok-sok elmarasztaló véleményt és előítéletet kell leküzdeniük a lányoknak, hiszen sokan nem tartják nőies sportnak a birkózást. Azonban azt sem árt tudni, hogy a rendszeres sportolással a birkózó lányoknak is lehetőségük van arra, hogy csinosak, izmosak és egészségesek legyenek. A Klauzál DSE színeiben induló Rácz Ramóna az 5. helyezést érte el.

A fiúknál 54 egyesület 233 versenyzővel nevezett. Sajnos, az említett korosztályokban, a városban még nem sok esélyes versenyző van, így a győzelmeket elsősorban a vidékiek szerezték meg.

Koncz Henrik (képünkön), a szentesiek egyik reménysége két nyert mérkőzéssel sem tudott éremközelbe kerülni, hiszen több mint harmincan voltak a súlycsoportjában. Helyezést nem tudhat magáénak, de a versenyen megkapta a legeredményesebb szentesi versenyző különdíjat. A Damjanich iskola 4. osztályos tanulója, már nem először vett részt versenyen, Orosházán korábban nyert is. Távoli céljai között szerepel, hogy egyszer bajnok, sőt olimpiai bajnok legyen, és tudja, hogy ezért nagyon sok edzést kell vállalnia, és sokmindenről le kell mondania.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre