2010. április 2.

Átugorják a digitális szakadékot

A tanfolyamon résztvevők ismerkednek a számítástechnika alapjaivalHárom szentesi intézmény pályázott sikeresen a Felnőttoktatás megújításáért elnevezésű TÁMOP-programban ingyenes tanfolyamok indítására. A művelődési központ alapfokú angol, a Jövőnkért művészeti iskola fazekas OKJ-s képzést indíthatott el, a városi könyvtárban pedig ECDL-bizonyítvány megszerzéséért tanulnak. Ezúttal a számítástechnikai alapképzés oktatóját, Tímár Ferencet kerestük fel, hogy megkérdezzük tapasztalatairól.

A TEAM Számítástechnika Kft. vezetőjétől megtudtuk: két csoportban 16-16 fő látogatja az előadásokat, heti kétszer 4 órában. A 250 órás tanfolyamon hét modulban zajlik az oktatás, a tananyag részét képezik az információs és kommunikációs alapismeretek, operációs rendszerek ismerete, szövegszerkesztés, prezentációk, táblázatok készítése, az internet használata, adatbázisok kezelése is. Munkanélküliek, s valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek járnak a tanfolyamra, melyre kétszeres volt a túljelentkezés. Azok 32-en, akik elkezdhették a képzést, a könyvtár felújított internetes termében, 16 gépen dolgoznak, és az elméleti oktatáshoz kapcsolódva tankönyveket, példatárat és gyakorló gépidőt is kapnak, ingyenesen beiratkozott könyvtári tagként bármikor gyakorolhatnak az intézményben. Bár nem egyforma a rátermettségük, elfogadják egymást a tanulók, mondja Tímár Ferenc. Vannak a tanítványai között – például az ifjabbak –, akik kétszer ilyen gyors tempóban is tudnának haladni, de inkább az a jellemző, hogy segítik egymást, az úgymond "fontolva haladókat" – magyarázza az oktató. Mivel ő eddig főleg fiatalokat vitt vizsgára, akik már rendelkeztek valamilyen számítástechnikai tudással, ezért bevallja, számára is kihívás, de egyszersmind nagyon jó érzés, hogy olyan embereket juttasson el ECDL-vizsgáig, akik csak most ismerkednek a billentyűzettel. Márpedig a társaság fele most ült először számítógép elé, mint mondja az oktató, aki mellett a lánya is besegít a lemaradóknak. Az előzetes ismeretek nem az életkortól függenek, hanem például az idősebbeknél attól is, mennyire vonta be őket a család az internet használatába. A szakember úgy gondolja, első a motiváció, ha fel tudja kelteni az érdeklődésüket, az már szinte fontosabb, mint, hogy mit tanít. A megszerezhető bizonyítvány az Európai Unió országaiban érvényes, s egyre többet fog érni, mondja az oktató. A digitális szakadék szélesedik: aki nem ért a számítógéphez, olyan dolgokról fog lemaradni, amelyek a privát életében jelentenek hátrányt, gyakorlatilag pénzt fog veszíteni, magyarázza Tímár Ferenc.

A modulokat két vizsga zárja, melyeknek a Pollák szakközépiskola a helyszíne. Tímár Ferenc büszke arra, hogy az első megmérettetésen 80 százalék feletti eredmény született. A tanfolyam novemberi zárása után a projekt kiírásának értelmében még követniük kell a hallgatók útját, ki közcélú foglalkoztatottként, ki alkalmi munkavállalói könyvvel kaphat munkát. Ők is érzik, új esélyt kapnak. Nincs gond a foglalkozások látogatottságával sem, de nemcsak a szigorú adminisztráció miatt, hanem azért is, mert Tímár szerint nagyon jó hangulatot sikerült kialakítani.

A számítógépes szakember örülne a folytatásnak. Ez szerinte kétféle formában képzelhető el: a könyvtár egyelőre erre a programra szerzett akkreditációt, tehát egy-egy modult meghirdethetnek, akár üzleti alapon is. Másrészt a siker alapján úgy ítéli meg Tímár Ferenc, vannak még, akik rászorulnának erre a képzésre, s szerinte a pályázat íróin nem fog múlni, hogy újra nyerjenek. Ő mindenesetre biztat mindenkit: lesz még tanfolyam, látnak lehetőséget a továbblépésre.

(darók)